Моят компютър е стар, но има свръхмощен процесор. Бих ви дал мощта му, ако имаше как. Не ми трябва. Свръхмощен впрочем означава, че отделя бая топлина и шум (от вентилатора), което дразни в дългосрочен план.

Та, ровя се аз за съвсем съвсем трети неща и откривам термина Underclocking, който представлява намаляване на скоростта на процесора, за да може компютъра да работи тихо.

Хитро.

Но става ли с лаптопи, без риск или намеса на поялник?

Продължавам аз да търся и откривам гениалната програма SpeedswitchXP. Безплатна, свободна и с отворен код. Всички екстри. Изисква да имате лаптоп с мобилен процесор и Windows XP.

Тя просто добавя нова схема за захранване (Power Scheme), която можете да тюниговате по-така. И ако не ви хареса, можете да върнете процесора обратно в нормалното му състояние с 2 цъкания на мишката.

Промяната при мен: вместо на 2400 мегахерца, моят компютър сега работи на 800. Той е все така пъргав, но приятно хладен. Вентилатора се включва само по празниците, т.е. ако го изтормозя много.

Още не мога да повярвам, че e толкова лесно.

UPDATE (9 XI 2005, 11:00): Внимание, внимание! Един приятел каза, че програмата му е разбъзикала софтуера за управление на батериите, който в неговия случай е на производителя на неговия лаптоп. После е трябвало да преинсталира допълнителния софтуер. И програмата не бачкала. Така че, ако батериите ви се управляват не от Windows, а от допълнителен софтуер (например програми на HP, IBM, Toshiba), инсталирайте на собствен риск.

Коментари

Тук не може да се коментира.