Рядко провинциален град се превръща в столица, но когато се случи, е интересно. Бях в Скопие през 2003, но от тогава нещата са дръпнали много. Рейсовете може и да са стари, но на всички тях пише уеб адреса на техния „градски транспорт“. А и колите спират, щом стъпите на платното. Напомня на европейски град.


Основният проблем на Македония, който се надявам да се реши скоро.


Криза.


Приложение за iPhone и iPad за учене на балкански езици, което се рекламира на входа на трговски центр или мол.


Плакати за тренировки има из целия град – тай чи, айкидо, йога и Adobe CS5.


В София нямаме масови пешеходни пътеки.


PET бутилките и виното в кашончета са популярни и там.


Повечето ученици са с униформи, което създава приятна атмосфера в града също както в Истанбул. (И предполагам – Токио.)


Табелите за паркиране са със супер дизайн, и са на 3 езика. София, учи се.

И за финал – пътищата в Македония са страхотни. От Гюешево до Скопие няма нито една дупка.

Коментари

 1. lilia #
  4 октомври 2010 @ 17:00

  Има неща на които все още трябва да се учим

 2. TAfricanski #
  4 октомври 2010 @ 17:00

  Сещам се за доста примери, когато „провинциален град“ става столица. Като започнем със София.

 3. Уо #
  4 октомври 2010 @ 17:11

  В София няма масови пешеходни пътеки само защото няма малоумен булевард между централния площад и главната пешеходна улица. Няма и главна пешехода улица и това е подходящ обект за критика, но не и пешеходните пътеки. А за учениците с униформи – може да създават приятна атмосфера нокато бивш ученик добре знам – униформите са нещо ужасно и предмет на омраза от всички коитоги носят и смятам, че по-добре щастливи ученици, отколкото приятна атмосфера. И пътят до Гюешево си е зле, тесен и опасен както и повечето в Македония и не може да се сравнява с нормалните междуградски пътища в България. Предлагам автора да се вгледа в собствения си град (щото очевидно е от София) и даосъзнае че макар столицата на България е несравнимо по-хубава от Скопие, както и животът на българина – несравнимо по-добре уреден оттози на македонеца.

 4. Иван #
  4 октомври 2010 @ 18:09

  Еленко, бях там този уикенд. Имам какви ли не впечатления, но пътят от Гюешево до Скопие си е доста зле. Магистралата е така хлътнала, че се губи контрол ако се опиташ да излезнеш от коловозите.

 5. jmuda #
  4 октомври 2010 @ 18:44

  в македония наистина има много хубави пътища – новото околовръстно на скопие, части от пътя към охрид и т.н., но гюешево-скопие няма нищо общо с добър път, дори по българските стандарти…

 6. 4 октомври 2010 @ 18:57

  УО – Президент! Таман щях да напиша същото (особено за пешеходните пътеки)

 7. koel #
  4 октомври 2010 @ 19:43

  Хах, подкрепям TAfricanski

 8. 4 октомври 2010 @ 23:24

  Много добре! Източната им провинция има много да учи.

 9. bruno #
  4 октомври 2010 @ 23:34

  Еленко дай твоите очи, искам и аз така да видя Скопйе. Пътя през Гюешево е ок, ако патуваш веднъш на 10 год. Следващия път ела през Благоевград и Ст.Лисичково :) ще хванеш морска болест.

 10. 5 октомври 2010 @ 1:36

  Хей, хей, хора, целта на Еленко, според мен, е да ни покаже положителното от Скопие, от което можем да се учим за тук :) Ако имаше за цел да оплюе мястото щеше да го направи с точно три реда.
  Иначе снимката с коментара за учениците силно ми напомня за Раковска :D.

 11. гризина димитрова #
  5 октомври 2010 @ 8:17

  Аз също съм заповядвал в Македония, back in the day, и съм съгласен, че Еленко се опитва да покаже положителното – и успява. Отношението е различно. Балканци са си и славяни са си, много си приличаме, но го няма повсеместния негативизъм, който виждаме у нас.

 12. 5 октомври 2010 @ 9:33

  Много готина фотосесия, поздравления. За последно ходих август 2010 и споделям повечето ти впечатления. Пътят обаче (вече) не е толкова добър. От Гюешево до Страцин е ужас, после до Куманово е що годе ок, по магистралата Куманово-Скопие става за каране само в левата лента. Иначе цените са им доста приятни, а качеството на храната им е несравнимо по-добро от нашето.

 13. angie #
  5 октомври 2010 @ 12:42

  стига сте скачали веднага щом някой каже, че нещо в София би могло да бъде по-хубаво.
  И аз мисля, че целта тука е да се покаже хубавото в Македония, не да се плюе София. Носете малко на критика, столичаните

 14. ТСп #
  5 октомври 2010 @ 13:02

  бе ние ще носиме, ама да ми го каже софиянец и да не ми обяснява че скопие е прекрасен и софия трябва да попива от там.. ай сиктир!

 15. о.л. #
  5 октомври 2010 @ 13:33

  Брей, само софиянец можел да критикува София, тц тц тц. По тази логика само американци могат да критикуват Америка, само мюсюлмани могат да критикуват исляма и само Папата може да критикува католицизма.

 16. Jimiyu #
  5 октомври 2010 @ 18:30

  Еленко,я бързо да емигрираш в Скопие!

 17. С. #
  5 октомври 2010 @ 23:10

  Ако съдя от снимките, струва ми се, че си пропуснал най-приятното според мен място в Скопие – старата турска чаршия. Страхотна атмосфера, много автентични закусвални и най-добрите кебапчета, които някога съм яла.

 18. Dzen #
  6 октомври 2010 @ 10:16

  Да бе, в старата част на Скопие имах неблагоразумието да хапна македонска плескавица и след това проклинах своята любопитност да дегустирам. Няколко часа (2-3) по-късно се наложи спешно да потърся Ве Це . По-гадна храна от плескавицата в Македония едва ли има, ако някой има проблеми с храносмилането да не пробва подобни специалитети в околностите на Скопие.
  Забравих да спомена за Менувачницата(бълг. Бюро за обмяна на валута) в старата част на Скопие.
  Менувачницата е нещо невероятно, първо влизаш в нещо като коридор, чиито две страни(стени) представляват сергия за продажба на чорапи.
  В дъното на този коридор има гише пез което възрастен албанец ти сочи курса за деня и ти дава един огромен(ама наистина огромен) калкулатор формат А4 да пресметнеш курса на мак. денар към еврото и в случай че те устройва стигате до стелка(покупко-продажба) на валута. Въбще по-ориенталско май никъде из западните балкани не е колкото в столицата на Македония. При хотел „Холидей Ин“ е най-гадното място осеяно с просещи цигани и джепчии.Имам и още много за разправяне за Скопските потайности дето са в страни от централната част, но ще се въздържа. Като цяло Скопие не ми харесва въобще, не може да се сравнява въобще с Прага, Виена, Франкфурт та дори и Пловдив, София, Варна и т.н. Явно не си се движил в страни от централната част, а още по-интересно е да си там при лоши метеорологични условия.

 19. koel #
  6 октомври 2010 @ 17:36

  @dzen
  Какво общо имат метеорологичните условия?

 20. TAfricanski #
  6 октомври 2010 @ 19:20

  Dzen направо ме изкърти. Скопие не можело да се сравнява с Прага, Виена, Франкфурт. Всички скопяни сега да се засрамят, че градът им не може да се сравнява с две от перлите на Европа и икономическия център на ЕС. И ДОРИ с Пловдив и София. :D
  Нямам нищо против да си говорим позитивно за Скопие или каквото и да е, в този ред на мисли, но не разбирам защо „позитивно“ трябва да означава да го сравним със София и то да е по-добро. Първо, не е трудно един град да е по-свестен от София. Изобщо не е трудно. Второ – подобни сравнения се обръщат обикновено на „в България всичко е гадно“, а не „еди къде си нещо е хубаво“.

 21. Dzen #
  7 октомври 2010 @ 9:55

  ОК, съгласен съм с теб Тошко Африкански, но момента в който посетих Скопие беше през декември миналата година, същия ден след като бе подписана спогодбата за свободно движение на хора между Македония и България (мисля че точната дата е 19.12.2010)беше нечовешки студ, а като пристигнах в столицата на СР Македония започна да вали сняг, попаднахме в старата част през моста на р.Вардар и останах с впечатлението, че съм в някаква ориенталска провинция с много минарета сред хора със специфично облекло(жени в забрадки и мъже с кësula(сецифична албанска шапка) на главите) на фона на минарета. Решихме да хапнем нещо и се запътихме към някакво заведение предлагащо автентична македонска храна. Седнахме, похапнахме Македонска плескавица(няма по-проблемна храна от нея), поприказвахме си със собственика на заведението и като разбра че сме „бугари“ започна да ни разпитва как може да се сдобие с българско гражданство и „бугарски пасош“. От своя страна ние го разпитахме дали се чуства българин и изобщо има ли български корени, на което той чистосърдечно отговори че паспорта му трябвал за да пътува по-свободно из Европа. Просто си гонят интереса хората и правят разни сметки, а този човек после разбрах че даже не е истински македонец, а е от албански произход.
  Нахранихме се и тръгнахме като се сбогувахме с нашия любезен гостилничар. Времето беше меко казано гадно, тръгнахме по обратния път през централната част на Скопие и в един момент се оказа, че газим в някаква киша, която не се поема от канализационната система на града.
  Повярвайте, искаше ми се в този момент да видя нещо положително в този град и правех усилие да открия нещо такова, но вместо това виждах един заспал мъглив град, потънал в киша с надвиснали над главите ни минарета и ято прелитащи гарвани. Почуствах се като във филм на Хичкок. После за капак, едни приятели(македонци, ама от истинските) решиха да ни покажат местната търговска гордост mall носещ името „Ramstore“. Съгласихме се и отидохме там. Останахме изненадани, защото попаднахме в нещо като голям хипермаркет с размер на BILLA, но с кино и малки магазини, честно казано очаквах нещо с размерите на истински mall но уви. В централната част попаднах и на някакво подобие на централна търговска улица на която имаше амбулнтни търговци на кичозни изделия като светещи рога тип AC/DС,разни плюшени имитации на герои на Disney и дрънкулки от онези които се продаваха през 90-те години в подлеза пред ЦУМ и т.н. Може би е трябваше да отложа екскурзията за пролетта или лятото.

 22. 7 октомври 2010 @ 16:10

  Има си и хубавите страни Скопие

 23. TAfricanski #
  8 октомври 2010 @ 19:49

  DZEN, посети Прага недоспал, измръзнал и мокър. :) Или Виена.
  Ако искаш да ти е по-гадно, опитай Хамбург или Амстердам. Имат доста кофти климат.
  Разбрах ти идеята, просто ме изкефи сравнението на Скопие с Франкфурт. :) Че тогава хората от Павликени направо не ги виждам.

 24. 9 октомври 2010 @ 9:28

  Бях в Скопие преди 3 години. Хареса ми. И хората ми харесаха :)

 25. Dzen #
  9 октомври 2010 @ 12:56

  @TAfricanski От къде мислиш, че имам база за сравнение ? Не разбрах какво толкова се прехласвате по Македония или може би причината е представката Мак- ? :-> Ако трябва да се взимат под внимание положителните страни на един град извън пределите на България, то определено Скопие не е от тези градове(поне според моите впечатления).

 26. TAfricanski #
  9 октомври 2010 @ 13:24

  Dzen, безсмислен спор в събота сутрин. Здраве! :)

 27. 10 октомври 2010 @ 21:07

  btw много як cc домейн си имат :) Поне в това отношение сме светлинни години пред тях :)

 28. Стефан #
  11 октомври 2010 @ 2:02

  Си требал да прошеташ до Градскиот парк и Дебар Маало. Таму е вистинскиот дух на Скопје. Поздрав

 29. koel #
  13 октомври 2010 @ 19:16

  Dzen,
  Някои хора обичат да пътуват. Други явно предпочитат да са сухи. Това е :)))

 30. zelka|зелка #
  26 ноември 2010 @ 13:08

  Леле колко ненужна омраза… Скопие и София са един дол дренки. Мръсно, бетон, дупки… но ако знаеш къде и с кого да отидеш е най-уютното място на земята :) както с повечето столици.

  P.S. от София съм.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS