Фиг. 1

Фиг. 2

Дискът на фигура 1 може да ви се струва като лятна музикална компилация на Benetton, но всъщност е най-популярната Линукс дистрибуция в момента. Един приятел ми я даде. Той писал на Убунту и те му я пратили безплатно. Комплектът съдържа инсталационен пакет и т.нар. Live CD, което пъхате в компютъра и то зарежда операционната система без да се инсталира и без да ви пипа нищо по компютъра. За проба.

На фигура 2 виждате пробата и по-точно какво става 10 секунди след като сте рестартирали и се опитате да заредите от Убунту Live CD. Колкото и позитивно да съм настроен към Линукс, Убунту задави моя тайвански компютър и разочарова мен. А хардуерът ми не е екзотичен. Ако беше кола, моето PC щеше да е нещо като Рено 19 – грозен, но функционален и преди всичко масов автомобил.

Средно през 2 години ме хваща Линукс маниата и моля приятели да ми инсталират някоя дистрибуция. При последната вълна старият ми компютър успешно пое Слакуер Линукс, но заработи 80% по-бавно. Тогава реших да изчакам. Сега, както виждате, тръгнах да действам пак и сам, но след 10 секунди опити реших да изчакам още 2 години.

Коментари

Тук не може да се коментира.