Сред новини, че Google, Facebook и дори Apple се опитват да купят Twitter (услуга, която не печели пари) сигурно се чудите какво кара десетки милиони хора да я ползват?

Там съм от няколко месеца, но едва сега намерих време да споделя впечатления и опит.

Какво е Twitter?

Накратко – липсващото звено между email и чат. (По-конкретно – кръстоска на отворен email списък и чат между непознати, но с общи интереси.)

Най-доброто в Twitter е ограничението. Ако имате само 140 знака да кажете нещо, изрязвате всичко излишно.

Както Flickr е универсална платформа за внос и износ на снимки, Twitter е същото, но за мисли.

Инфраструктурата

Хубавото е, че Twitter е отворена платформа (да имате превод на API под ръка?) и не ви ограничава до официалния вход и интерфейс.

Дълго се чудих защо сайта им е така семпъл, но тъп и бавен. После си инсталирах TweetDeck (изисква Adobe Air – новия Flash), TwitterFon и TwitterBar и оттогава не съм виждал как изглежда twitter.com.

Шумът

Влезете ли в Twitter виждате наксъсани безсмислици и лични неща, което първо отблъсква.

Но както правилно отбелязва Джейсън Котке в добро есе защитаващо Twitter – такива неща чувате и по улиците из града, така че няма място за изненади.

Социалното

В началото го няма. То е като да имате Skype без хора вътре. Но като прибавите няколко души хора става интересно.

Друго – уцелили са думата за приятели, а именно – последователи (followers). Не толкова лично, а и ви кара да се чувствате все едно сте малко концептуално божество или пророк.

Хубавото е, че в Twitter може да срещнете нови хора, за разлика от Facebook, където микроклиматът е нещо средно между мрънкалня и фукалня, илюстрирана със снимки на хора с чаши или бебета.

Какво може да правите с Twitter?

Освен споделянето какво става край вас, не много други неща. Три от тях обаче са важни:

1. Ако напишете @едикойси, потребителят едикойси получава съобщение, че са го споменали (отново добра дума). И може да реагира. Така срещате непознати, интересни хора.

2. Ако напишете #едикаквоси в съобщението, всички съобщения с този знак (hashtag) ще се появят като верига или чат стая, която може да се следи. Така например на SEO конференцията всички коментираха със #seom, а по време на семинара по ползваемост с #usablt и в залата се получи интересна смесица между чат и бърза обратна връзка.

3. Търсенето е ценно. Наскоро един познат откри, че до момента никой не е използвал думата путка в Twitter. Това говори за новостта на средата и за културата вътре.

Действия

Към днешна дата предполагам, че 700-1000 българи ползват Twitter. Броят им ще скочи по-бързо от блоговете, защото се инсталира по-лесно от WordPress/Blogger, няма борба със спама и една идея по-кротко откъм изроди и нападки.

Докато българските блогове стават хиляди и все по-наситени, сега е времето, ако нямате блог да си направите Twitter и да спечелите този син океан.

Влезте вътре, добавете си хора и почакайте малко.

Коментари

 1. veronikapei #
  6 май 2009 @ 13:06

  Tweeter на tweet-ко :)

 2. veronikapei #
  6 май 2009 @ 13:07

  Twitter на tweet-ко, екскюз ми

 3. 6 май 2009 @ 14:18

  Много добре обяснено наистина!
  Туитър отстрани изглежда супер тъпо, но реално не е. Много хора си мислят, че съдържа само инфо от типа „Спи ми се. Мрън“ и „Сега си пуснах компа“, но съвсем не е така, има за всеки вкус по нещо. А и търсенето си е направо заплаха за Гугъл. Особено относно актуални теми.

 4. stealth #
  6 май 2009 @ 14:37

  търсене за Swine Flu @ twitter
  http://xkcd.com/574/

 5. 6 май 2009 @ 16:24

  Напоследък, когато искам да tweet-на нещо, се чудя дали да го поставя в сигнатурата в Skype, статуса на Facebook, да го микроблогна или направо да го блогна. Толкова много системи, всички от които вече поддържат един вид ‘кратки мисли’, това ми се струва малко странно. Като yet another way to post content.

 6. 6 май 2009 @ 17:05

  „..и почакайте малко.“ е добър завършек. по мои наблюдения 90% от първите туитър публикации на разни хора са „това туитър е ебаси простотията.“

 7. 6 май 2009 @ 17:40

  sourcex, това е въпросът за милион $ – кои хрумвания къде да отиват. Затова и се конкурират тези платформи…

  Ако питаш мен – по-личните неща отиват във Facebook/Skype. Oбществено полезните (политически и технологични) – в Twitter.

 8. 6 май 2009 @ 18:53

  За мен twitter e най-полезен заради това, че следя хора от областта, която ме интересува и освен, че съм запозната с детайли от личния им живот – неотменно е.. :), .. всекидневно научавам за всички събития/семинари наоколо, за това какво четат, и над какво работят, а те се допитват за мнения, т.н. И мноого туитват. :)

  Опитвам се да лимитирам посещенията си до само няколко дневно.. не е лесно. А относно статус-отчета – това е наистина само в началото.. После става интересно, когато си амалгамираш интересни хора за следване.. Пак опираме до важността на съдържанието, нали така ;)

 9. 6 май 2009 @ 21:01

  twitter направо ми изсмуква блога. всичко лично отива там :-)

  a facebook товари, изисква време.

 10. 6 май 2009 @ 22:19

  tweetdeck поддържа ли кирилица? при мен има проблеми

 11. 6 май 2009 @ 22:22

  оправих го – трябва да се промени шрифта в options

 12. encrypt #
  7 май 2009 @ 0:16

  Twitter е модерното IRC, батенца! ;)

 13. 7 май 2009 @ 11:00

  „Adobe Air – новия Flash“ е твърде невярно твърдение.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Integrated_Runtime

 14. 7 май 2009 @ 11:26

  Не ме интересува какво става край вас, нали не се сърдите.

 15. 7 май 2009 @ 12:11

  javax, имам предвид, че след като дойде момента, в който всички имат Flash… И Adobe намират още нещо което да си инсталираш.

 16. 7 май 2009 @ 13:42

  Еленко, би ли дал малко инфо за подходящи tools за туитване? Възможно ли е нормално туитване чрез СМС от България? Мерси!

 17. illa #
  7 май 2009 @ 13:43

  Отначало (не съм имала време да проверя как е сега) повечето записи бяха с йероглифи. Още преди появата на Twitter беше установено, че японците пишат най-често в блоговете си, но постват къси съобщения. Т.е. Twitter беше идеалната среда за тях. Пишещите с йероглифи бяха първите, които се юрнаха към Twitter и го масовизираха (ясно защо).
  Аз го харасвам. Дава ми повече свобода от Facebook, например. Да де, по принцип недолюбвам социалните мрежи…

 18. 7 май 2009 @ 13:45

  а, ънд бай дъ уей: полетите SOF-PMI са via CGN. ;-) и 100 евро е само OW, RT излиза към 200. ;-)

 19. 7 май 2009 @ 14:37

  До сега нямах „Това ЧудУ“.. но май и аз ще се реша да го пробвам.

  Sounds Like Fun !

 20. encrypt #
  7 май 2009 @ 16:52

  http://twitter.com/boiko

  fake Бойко?

 21. 7 май 2009 @ 18:23

  Информацията за Tweetdeck се оказа доста полезна и вече я ползвам. Благодаря….

 22. 7 май 2009 @ 23:18

  Ако ти се стори грубиянски коментара ми, може да го затъркаш…

  Обаче, на Twitter повече му ходи Twatter като име. Ако трябва да префразирам на Технорати старото мото \“Милиарди чуруликания, все едно-две са добри\“. В смисъл, че е няква огромна база данни от никомо ненужни мисли на рошаво пички.

  Така да коментирам статията ред по ред…

  – Какво е Twitter?

  Жалка имитация на Jaiku, Pownce (вече купено от Six Apart), Tumblr, с не достатъчно фунцкионалност и поради някаква чиста случайност получил невероятен hype и вдигнало огромен шум. Точка.

  – Инфраструктурата

  1) API си е АПИ на български.

  2) Що се отнася до постване през АПИ две думи \“XML RPC\“. Сайтове като Blogger, продуктите на SixApart, WordPress и много други от самото начало си подържат този начин на добавяне / редактиране и т.н. на записи.

  3) Както по-горе е казано, Adobe AIR не е съвсем \“новия flash\“. Можеш да си напишеш приложение на прост HTML с малко JS и нито ред ActionScript.

  4) Ако толкова държиш на AIR, препоръчвам ти Skimmer. С него можеш да следиш какво става и във Flickr.

  – Шумът

  11:01 Срах.
  11:02 Пак срах.
  11:03 Ей, деба, ама много срах. Голяма кавърма врътнах в кенефа.

  Ползвам Twatter само когато ми дойде някоя мисъл, която не съм сигурен къде другаде мога да запиша и няма на кой да я кажа. Обаче кенефните си откровения ги пазя само за мен.

  – Социалното

  Справка: на какво е Twatter жалка имитация. От там цялата му т.нар. социална система е съшита с бели конци. Аз теб те следя, ама ти мен не. Ама що ми сра в гащите …

  Усеща ли някой на къде води това? Пак на същото място, където и преди 7 години, когато модерно беше да си оп в повече канали. Казано по друг начин, в пишкомереното вече могат да участват и жени.

  – Какво може да правите с Twitter?

  1) Да бълвате никому ненужна информация
  2) Да бълвате никому ненужна информация насочена към определен потребител като му ляпенете @ отпред
  3) Да намирате слабите места на Twatter и да заразите много хора с псевдо експлойт тип кратки URL

  – Действия

  Какво инсталиране?

  Та да. Човек, честно ти го казвам / пиша, като твой не-чак-толкова-редовен читател, захласнал си се много по тоя рошав Twatter и си допуснал неточности в писанието.

 23. uv #
  7 май 2009 @ 23:33

  завиждам ви. аз не успявам да обясня twitter.

 24. 8 май 2009 @ 9:24

  Лошото на туитър е че позволява на всеки да бълва „мисли“, без да може да понесе директна физическа или вербална отговорност. Ползвателя изхожда това, което в момента витае из кошницата й/му и никой нищо не може да направи по въпроса освен да седи, безпомощно шамаросван от космическата маловажност на това, което е всекидневния живот на човека.

 25. 8 май 2009 @ 9:26

  hahaha * Name Ген. Бойко Борисов
  * Location София
  * Web http://www.gerb-b
  * Bio Кмет

  0 Following 109 Followers
  бойко не следва никой ! всички следват бойко :)

 26. 8 май 2009 @ 10:39

  и аз харесвам повече jaiku. преди време ги купиха google и в средата на март отвориха изходния код на енджина

 27. 8 май 2009 @ 11:43

  Проблемът ми с Twatter е, че хората си мислят, че нещо са казали, а нищо не са казали. Като в поста на Еленко за СЕО конференцията, който уж каза нещо за конференцията (колко души били ходили), но всъщност нищо полезно за СЕО не каза. И в целия шум информацията се губи. Затова вече не следя микроблога на Еленко, макар че преди ми беше интересно да чета някои от нещата, които е споделил от рийдъра си.

 28. marerittet #
  8 май 2009 @ 13:52

  а какво е RT?

 29. mark3 #
  8 май 2009 @ 15:04

  RT е ReTweet т.е. да повториш нещо, дето някой друг го е казал. Или иначе казано – да подсилиш казаната от някого мисъл. Сега по въпроса хубаво нещо ли е Туитър или не – всеки си има отговор за себе си. Ако ползваш Туитър за полезни неща, не само да разправяш какво ядеш или кога си лягаш, ще видиш че е хубаво нещо. Т.е. ако ти върши работа, значи ти харесва. Въпрос на импровизация е за какво ще го ползваш. Компании го ползват като безплатна и бърза реклама за продукти и услуги, други го ползват като непубличен чат и т.н.

 30. 9 май 2009 @ 10:10

  такова сляпо интернет мразене не бях виждал откакто излезе macbook air. за twitter може да се каже че освен всичко е важен бизнес/маркетинг инструмент и да закрием темата за полезността му.

 31. uv #
  9 май 2009 @ 15:43

  space за премиер.

 32. 10 май 2009 @ 16:25

  Досега се колебаех, но щом Спейс ме светна, че по туатър има реклами, веднага отивам да си го купя. Сега едвам кретам от недостиг на реклами.

 33. 11 май 2009 @ 10:30

  What he said.

 34. Amaranta #
  22 май 2009 @ 18:43

  Еленко, ето как се прави:
  http://www.youtube.com/watch?v=ZTu-zmirosc

  Хихи.

 35. 28 май 2009 @ 2:26

  кво ми пука, нубове

 36. 8 юли 2009 @ 2:51

  sdhfjkasdf

 37. Иван #
  15 април 2012 @ 12:57

  http://twitter.com/#!/search/путка

 38. сиска #
  3 февруари 2013 @ 3:33

  само не разбрах как се пишат лични съобщения ? може ли някой да ми обясни ?

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS