Това се случи в петък.

Вече (нагледно и официално) отнема 1 час да стигнете от центъра до недалечен квартал, ако вземете гениалното решение да тръгнете в 18 часа. Никога не съм седял час в такси. Добре, че колите на 91119 са супер.

Мислех си, че трафикът ще доведе до трансформация на всичко останало, например:

 • По-скъпи цени за престой на такситата
 • Изместване на TV праймтайма до по-късно
 • По-късни работни срещи за бизнеса
 • GPS/мобилно-телефонна услуга, която да показва трафика

Какво друго?

Коментари

 1. 6 декември 2009 @ 17:00

  Ето няколко перспективи за развитие:
  – Допълнителни услуги в такситата:
  * телевизия
  * интернет (и всичко което той предлага)
  * вечеря на крак (в скута)
  * време за разговори с приятели и близки

  всъщност – когато си с такси може да правиш всичко това, докато ако си шофьор…. само половината неща.

  – от друга страна такситата може да са на по-ниски тарифи, ако се предлагат реклами в тях, както нискотарифните полети. Ще е досадно но е голяма ниша. Сегашните спонсори на такситата предлагат само печатна реклама. Но за бога в кой век живеем!

  – за един час път до вкъщи чавек може добре да си почине (ако има условия) и да се съвземе за втората си работа например.
  – може разбира се да навакса и някои други служебни или домашни задължения….

  хмммм, може да се поразсъждава по темата

 2. uv #
  6 декември 2009 @ 18:14

  йес, паркет.

  сега е моментът да посочиш с пръст към радиостанциите и да ги обвиниш за липсващата бърза и адекватна информация къде е задръстено и откъде е по-добре да се минава. не казвам че няма съвсем, а че не е достатъчно и качествена. в голям град има смисъл от любима на таксиджиите радиостанция… което пък ще ни отведе в дискусия в медиа пазарите и т.н…

  ж.

 3. classicc #
  6 декември 2009 @ 18:37

  В близките 2-3 години нищо няма да се промени, всички ще се усетят и нагодяд мнооого бавно.

  Пък и в София постоянно стават по-големи задръствания, средната ти скорост е ~19км/ч, като има места, на които пеш е по-бързо отколкото с кола (пеша обикновено е 5-6км/ч).

  По-нататък евентуално повече хора ще обмислят да взимат жилище под наем близо до работното си място, както става в повечето многомилионни градове в света (културата за собственото жилище обаче е голяма пречка).

 4. 6 декември 2009 @ 20:24

  classicc, оптимист си за тия 19 км/час – средната скорост на автотрафика в София е 12 км/час, а на градски транспорт – съвсеееем малко повече, не си спомням точно, но примерно 13.

  Иначе моят личен принос срещу задръстванията е да ходя на работа в 11. Това всички да ядем, серем и работим под строй води само до инфраструктурни претоварвания – и на пътищата, и на офисната кухня по обед, и на тоалетните в периода между следобедното кафе и времето за тръгване:)

 5. Dixon #
  6 декември 2009 @ 20:35

  @Gradinko,
  Не всеки може да ходи на работа в 11, нали се сещаш. Разбира се, че трябва масата от хора да работят по едно и също време, защото все пак хората/фирмите работят едни с други.

  Средната скорост е многооо над 12 км/час, защо трябва да преувеличаваш????

  Много ме дразни как се изказваш Gradinko, но все пак свобода на словото трябва да има!

 6. 7 декември 2009 @ 1:23

  Dixon, средна скорост на трите типа граски транспорт, по данни от далеч по-ненатоварената 1995 (след това спират замерванията, поне според този източник):

  Трамваен 14.1
  Тролейбусен 14
  Автобусен 18.1

  http://www.unwe.acad.bg/research/br6/1.%20I.Breshkov.pdf

  Мартин Заимов също посочва 14 км/час (и обещава да я вдигне на 17) в тази презентация: http://www.obichamsofia.com/new/htmlimg/File/final/Martin_Zaimov_Transport.pdf

  За автомобилите не мога да намеря достоверен източник, но тука някъв блогър :) твърди, че е 12 км/час http://eenk.com/?p=1465

  Иначе работя в голяма фирма с много хора и общи проекти. Но имам умен шеф, който държи на навременно свършената работа, а не на работата, свършена от 9 до 5. Хората всъщност работят едни с други само при срещи и разговори, които на малко хора им запълват целия ден. Въпрос на организация е така да си разпределим времето, че да не се бутаме по пътя за работа. Може би няма да е лош един закон, който да вкарва времето за стигане до работа в работното време – тогава повече шефове ще се замислят дали няма да е по-евтино с по-гъвкав норматив.

 7. 7 декември 2009 @ 1:25

  Еленко, дразнещо е, че от скоро разтоянието между новите редове в коментарите липсва – трудно се чете, като целият коментар е сбит в едно каре.

 8. dark #
  7 декември 2009 @ 1:31

  Има едно много хубаво програмче, което може да ни помогне в трафика в София, ако повече хора го ползват.

  http://world.waze.com/guided_tour/

 9. прашинка #
  7 декември 2009 @ 14:33

  Когато се возиш на такси в Китай, отнема часове, просто се возиш и никой не те разбира, никой не знае къде сме и къде отиваме, а най-странното е, че шофьорът се държи супер вещо, знае картинката – текст, която си му показал и само кима. Ти се возиш и си една прашинка в нищото на непозната паралелна вселена. Просто се возиш. Не е като да си стигнеш до вкъщи за 2 минути.

 10. 7 декември 2009 @ 15:11

  Хм, аз също отивам на работа след 11 и си тръгвам след 19:30. По-спокойно е и навалицата е една идея по-малка.

  Какво друго ли?
  Новата мода е ходенето пеша :) Познавам едни младежи, които вървят сутрин пеш по 1 час до университета, после се прибират пак пеш вечерта. И понеже съм го минавала същия този маршрут години наред… с кола или градски транспорт е 50 мин. Разликата не е чак толкова фрапираща.

 11. kyky #
  7 декември 2009 @ 23:53

  Всеки, който не кара колело сам си е виновен, че губи часове, за да измине няколко километра. Дори в Москва, където за разлика от София (вече) няма и метър велосипедна алея, е възможно да се кара колело. Един познат взима разстоянието от 4 км от вкъщи до метростанцията с едно мини-велосипедче. Сгъва го и влиза с него в метрото. Кара по тротоара бавно, но все пак е 3 пъти по-бърз от пешеходците и наравно с маршрутките. Все едно на тротоара да се разминат 90 годишна бабичка и подтичващ младеж. Досега не е имал проблем пешеходци, единствено с милицията.

 12. йое #
  8 декември 2009 @ 19:36

  Хех. Зависи доста от маршрута. Едно и също разстояние може да го вземеш и за 20 минути и за 1 час. Принципно всичко зависи от това дали на бакшиша си му симпатичен или не. Абе факана работа, добре че вече поне има метро.

 13. марио #
  10 декември 2009 @ 1:31

  -липса на секс
  -колит
  -затлъстяване

 14. 13 декември 2009 @ 2:53

  Имаш мръсотия (такава като гумичка) между дъските на паркета!

 15. Мани #
  21 декември 2009 @ 17:32

  На 19ти (събота) в 18 часа ми отне час и половина (и малко горница) да стигна от метрото на опълченска до орлов мост. (с кола)

 16. 23 декември 2009 @ 20:22

  9119 – най-яката таксиметрова компания в сф, ноу даут. но дори и тя не помага в задрътсвания, ух, ух

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS