Инициативата на Бойко Борисов да отдава поддръжката на софийските градинки на фирми, на които жеста им се връща с реклама не е нещо ново.

Но практиката не спира да ме ужасява. През лятото няма небрандирана пейка, по Коледа – няма небрандирано дръвце.

Вярно, горепосочените Инжстрой преасфалтираха прилично около Св. Седмочисленици, но лепнаха ей такива красиви табели. Същото е и при градинката Кристал. И при всяка градинка по центъра.

Цялото нещо показва липса на желание на общината да се занимава с дейността си. И както се казва – отебава; нека фирмите поемат това… Проблемът е, че гражданите не гласуват за фирми, които да стопанисват града, а за община.

Редът трябва да е обратен: общината трябва се грижи за гражданите и средата, не фирмите. За тази цел тя събира данъци от фирмите, които извършват дейност на територията на града. С тези пари прави градинките красиви, а хората са щастливи и работят/почиват по-добре в града си. Рекламата пък се регулира, събира и́ се данък, стои си по билбордите, не налазва града и не кара хората да се спъват в нея.

Както в случая.

Освен това, градинковата реклама не е стандартен формат (сравнена с, например, билборд) и е трудно да се изчисли като инвестиция или да се приравни към разходите на съответната фирма за поддръжка.

Ако рекламата е някаква валута, като се множи по този начин, тя девалвира.

Коментари

 1. voiko #
  11 август 2008 @ 16:20

  Еленко, винаги, ама винаги се дразня много, когато критикарстваш, без да има защо. Мислиш, че само в България има реклами на публични места, на които не би трябвало да има? Това те учудва (каквото е едно от условията нещо да бъде публикувано в блога)? Чудя се защо ли не ти прави впечатление зелената, подстригана градинка с цветята сред нея, а грозната табела бодната насред нея. Може би е начин на възприемане на света…

 2. voiko #
  11 август 2008 @ 16:25

  И още нещо, понеже в бързането забравих:

  Ads increasingly inundate public places

  http://www.msnbc.msn.com/id/16693972/

 3. 11 август 2008 @ 16:28

  Критиката е сто процента на място, Войко. Защо ми се събират данъците след като поддръжката на това, за което „плащам“ се заменя за феноменално грозна табелка.

 4. 11 август 2008 @ 16:33

  voiko, номерът анонимен & агресивен понякога минава, но е добре да аргументираш мнението си. Като например – защо се дразниш?

  Историята, която линкваш по-горе е писана преди близо 2 години и обяснява за реклами по гари, автогари и автобуси, не градинки. На такива обществени места съм ОК за реклами. Има голям човекопоток, хората научават за нови продукти. Има конкуренция. Рекламата все пак е и информация.

  Но тук говоря за обществени места различни от разбиранията на американците.

  Нещо ми подсказва, че не си минавал скоро тъдява.

  Ако беше, щеше да знаеш, че зеленината, която тачиш, е там още преди асфалтирането, а по-горе говоря именно за едно прозаично асфалтиране.

 5. Radoinc #
  11 август 2008 @ 16:33

  Ама не, верно. Честно казано не се бях замислял. Тва като на Том Сойер оградата. Общината хем кара някой да и върши работата, хем го кара да си мисли че е сключил сделка. Иначе не мога да кажа, че рекламата ме дразни, още повече на фона на хубава градинка. Ама на идеята наистина нещо не и е наред.

 6. 11 август 2008 @ 16:47

  Практиката е още от преди бойково време.

  Засега топ дразнител ми е рекламата на Банкя *във* фонтана пред Президентството.

 7. 11 август 2008 @ 17:11

  Някой чел ли е „Ген“ на Майкъл Крайтън?

 8. 11 август 2008 @ 17:19

  Стенли тва е прекалено вече.

 9. 11 август 2008 @ 17:39

  Българските градинки са грозни по дифолт – 90% асфалт и 10% теменужки (по 1% за всеки цвят теменужки).

 10. voiko #
  11 август 2008 @ 17:55

  Драги Sunder,

  то за много неща плащаме, но не ги получаваме, нали?… Няма да е като за пръв и последен път, но да не започваме темата, че е много дълга.

  Драги eenk,

  аз съм толкова анонимен, колкото и една голяма част от хората, коментиращи в този блог. Нали не очакваш, че ще си съобща ЕГН-то публично?! За другото не знам – сигурно си решил, че съм агресивен, защото се позволявам да напиша, че занимаваш аудиторията си с критика, която издиша. Очаквам да се обосновеш какво те кара да смяташ, че съм агресивен. Сериозно.

  За дразненето мисля, че съм се аргументирал след втората запетайка. Дразня се също, когато чета интервюта с Явор Дачков и Мартин Карбовски – и двамата много мрънкат. Просто им идва отвътре.

  Но да се върнем на темата. Ето още няколко линка за реклама в паркове, които открих на прима виста:

  http://www.camdencounty.com/government/offices/parks/res_ad.html

  http://images.google.bg/imgres?imgurl=http://www.seemsartless.com/photos/full/park-advertising.jpg&imgrefurl=http://www.seemsartless.com/%3Fpic%3D1050&h=533&w=800&sz=165&hl=bg&start=1&um=1&tbnid=iI047-4D8jytXM:&tbnh=95&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3Dpark%2Badvertising%26um%3D1%26hl%3Dbg%26sa%3DN

  http://www.ci.rice-lake.wi.us/index.asp?Type=GALLERY&SEC=%7B40D18D96-B660-4B61-9839-6FC95475DBC7%7D

  Аз лично бих се впечатлил повече от това:

  http://theplamen.blogspot.com/2007/11/blog-post_30.html

  Да, прав си – не съм минавал оттам скоро. Последният път даже беше тъмно и сигурно затова не съм видял асфалта, който те е впечатлил толкова дълбоко. Следващия път ще бъда по-осторожен, като прекосявам зелените площи. Ако заснема някое нарушение ще ти пратя снимка да я публикуваш.

  p.s.: Ще ми е интересно да чуя какво мисли Градинко по повод непристойната градинкова реклама… На мен ми харесва…:)

 11. 11 август 2008 @ 18:04

  я писали сме (почти) едно и също днес с еленко. радвам се че не съм единствената на която и се повръща от корп. „отговорност“

 12. 11 август 2008 @ 18:04

  табелката е грозна, споко, още тези дни ще я изкъртя

 13. 11 август 2008 @ 18:17

  трее да направиме една reclaim the city акция и да изринем всички такива селски реклами

 14. 11 август 2008 @ 19:28

  много се радвам че им обръщаш внимание, има още абсурди от този род, като затваряне на нова чешмичка за сметка на ново кафене (същата градинка) неработещи водни съоражения с изключение на това пред президенството и минаването на номера пред ндк.. мислч да отворч блог само заради нещата които не трябва да са така но в бг са нещо напълно нормално и допостимо.. дотогава моля продължавай все така..! ;)

 15. 11 август 2008 @ 20:58

  Войко, от рекламите, които си пуснал, одобрявам тази на Ауди – скулптурата с двете Т-та. Ако не бях прочел текста под снимката, нямаше да знам, че е реклама; щях да си мисля, че е просто не особено оригинална скулптура. Всичко друго е шитня, включително това най-горе. Ще се радвам да има будни млади хора, които да ографитят или просто изтръгнат подобни засирания на пейзажа.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS