Последните приключения на Градинко с претенциите на българската т.нар. култура ме карат да споделя какво ми се случи миналата седмица. Питах Gorichka.bg следното:

Име и фамилия: Еленко Еленков
То: feedback@gorichka.bg
Съобщение: Привет,

Във Facebook се пръкна кауза за спиране на хартиените фактури към М-Тел, което е похвално.

Замислих се коя хартия не може да се спре и стигнах до извод, че единствената е тоалетната.

Не съм много в еко темите, ще се радвам да разбера, мисли ли се в тази насока? Има ли еко-алтернативи на тоалетната хартия?

Без майтап,
Еленко

И получих този отговор в зелен цвят, който не мога да пресъздам:

Здравей Еленко,
 
Повечето тоалетна хартия е рециклирана (което е еко), освен ако не държиш на многопластова, ароматизирана, на еленчета :)
 
Имаме един приятел, който твърди че не ползва изобщо, но знаем че се къпе редовно и изглежда готин.
 
с малко майтап,
 
Горичка

Аз вярно се казвам Еленко, но що за човек трябва да си да се подиграваш с имената на хората (тоалетна хартия на еленчета?!) и да представяш с анонимен отговор организацията, за която работиш.

Питах защо така правят, но извинение не последва.

(Ново 9 декември): Йоанна и Божидара от Gorichka.bg ми писаха да се извинят, за което съм им много благодарен и смятам случая за приключен.

Коментари

 1. j. #
  7 декември 2008 @ 21:58

  аз не мисля, че са ти се подиграли.
  просто са ти отговорили в стила на твоя въпрос :)

 2. 7 декември 2008 @ 22:03

  мда, честно казано и аз така го разбирам – ще ме прощаваш, но предложението ти не блестеше с особена дълбочина на мисълта, така че не се сърди на отговор в тон на въпроса

 3. 7 декември 2008 @ 22:23

  бг организациите от този тип са предимно изградени от вманиячени психопати с главна цел – да почиват безплатно на черноморието….

 4. 7 декември 2008 @ 22:27

  Не мисля, че хората Горичка са еко-психопати :)
  Просто с течение на времето, след като се разчу за тях и започнаха да се появяват тук-таме, малко започнаха и да стават „над“ нещата.

  Но по принцип ще се съглася с milko и j.: Каквото повикало, такова се обадило. „Ни съ втилявай“, както казваме по пловдивско :).

 5. dragi mi smehurko #
  7 декември 2008 @ 22:28

  хахахахахахахахаха :))))
  ей тва е! :)))
  искрено се посмях и аз。
  първо: аз мисля, че човекът, който ти е отговорил е супер свеж. евала :)
  второ: еленко, прекалено на сериозно се вземаш. не го приемай толкова лично.
  relax, man.
  и трето: въпросът ти наистина може да бъде взет за несериозен, особено ако не те познава човек. иначе ако си загрижен за тоалетната хартия можеш да ползваш бидето, ако ли нямаш биде – клякаш под душа и се подмиваш с душчето. и аз съм сериозен!

 6. dragi mi smehurko #
  7 декември 2008 @ 22:30

  sekwenton, малко наизуст говориш ми се струва..

 7. 7 декември 2008 @ 22:31

  Еленко, това че си обществена личност не означава, че ще трябва да очакваш и че ще получаваш сериозни отговори на несериозни въпроси. В случая важи правилото: каквото повикало, такова се обадило.

 8. Gastly #
  7 декември 2008 @ 22:52

  Еленко, малко се вживяваш май….хората са казали, че се майтапят…

 9. 7 декември 2008 @ 22:54

  горички и полянки…. жалки са ми лично на мен. Започнах дори да се съмнявам в любовта ми към природата и стремежа да е такава!

  Поздрав за екипа на Г(к)уришка:

  http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw

 10. eek #
  7 декември 2008 @ 23:19

  А ти откъде си сигурен, че споменаването на еленчета е подигравка с името ти?

  Честно казано и аз като прочетох името ти за първи път ми стана малко странно/смешно :) Е, после свикнах, но не можеш да отречеш, че името ти не е от „типичните“, като Иван, например.

  Мисля, че би тряблова сам да си наясно с това и да не се засягаш. Хубаво е, че не сме всички с еднакви имена.

 11. dragi mi smehurko #
  7 декември 2008 @ 23:24

  viessman, това дето си го дал е много субективно, по същата логика аз мога да ти дам линк с някой, дето ще каже точно обратното. това значи ли, че съм прав?

 12. 7 декември 2008 @ 23:36

  dragi mi smehurko, ти лично не намираш ли така голяма доза логика? Още повече Карлин е комедиант, със странно, но в 95% от случаите вярно разбиране за света! Дай линка, ще ми е интересно. Всеки е прав за себе си. Въпреки, че който е на различно от моето мнение греши! ;)

 13. zombie_monkey #
  7 декември 2008 @ 23:46

  Г-н Еленков, явно имате проблем със self-image-a :)
  Това че сте приел думата еленчета за pun на вашето име ми говори за някаква bordeline шизафрения, no offence…

 14. Стенли #
  8 декември 2008 @ 1:03

  А най-добре да се създаде толкова Еко храна, че да се разгражда на 100% в организма и да не се налага ходене по голяма нужда. Няма голяма нужда, няма изсечени гори за кенеф папир.
  Хау!
  П.С.
  Ама отговорът с еленчетата не е особено mature, факт. Но някои шеги от трети клас са си все така смешни, макар и инфантилни :)

 15. 8 декември 2008 @ 1:21

  Ей като ощипана госпожица си понякога. Според мен всичко идва от i-простотиите.

 16. 8 декември 2008 @ 1:23

  трафика вече е насочен :)

 17. 8 декември 2008 @ 0:27

  Тоалетната хартия на еленчета е задължителен коледен аксесоар за всяка сериозна домакиня.

  Ако обаче искате да покажете на гостите си колко еко-осъзнат сте, заредете с онези по-грубички рула с части от смлени печатни букви тук-таме. Предварително намачкани вестници на пръв поглед звучат като още по-природолюбиво решение. Посветените обаче знаят, че печатарското мастило съдържа олово и не биха изложили на такъв риск биосистемата на Владайска и Перловска река.

 18. 8 декември 2008 @ 0:30

  драги ми смехурко,
  за огромно мое (твое) съжаление, не говоря наизуст….

  твой приятел вечен, весел секвентон :)

 19. m0sho #
  8 декември 2008 @ 0:49

  А не е ли по-добре да се подмивате? Предполагам 1 литър вода звучи много по еко от 30 см тоалетна хартия. Пък и ще се предпазите от инфекции.

 20. user002 #
  8 декември 2008 @ 6:48

  Не може да се очаква учтивост от еколози феминстки.

 21. MZ #
  8 декември 2008 @ 8:28

  Много са изказванията дали Горичка са се отнесли уважително или не. Бих искала обаче да кажа нещо за каузата във ФБ за спиране на хартиената фактура към Мтел. Сякаш хората вече смятат, че е достатачно да се присъединят към някоя кауза във ФБ и се успокояват, че са допринесли достатъчно, съвестта веднагически намира покой. В случая обаче, е нужно да се обадите на *88 и изрично да си поискате това спиране. Питам се колко ли от хората във ФБ са си направили после и този труд…?!

 22. 8 декември 2008 @ 9:29

  Побъзикали са се малко, голямо важно. Може и да не е било нарочно, това им е дошло на ума – вместо теменужки или делфинчета :) М/у другото, аз се казвам Елена, така че еленските бъзици не са ми непознати.

  Мисля, че да използваш вода всеки път като свършиш нещо (на момиченцата ни се налага и в 2та случая) ще е по-разхищаващо от това да ползваш тоалетна хартия. Все пак водата също е ценен ресурс.

  И накрая за групата във ФБ – нека си я има. Има много хора, които живеят там и това е един добър начин да се повиши нивото на информираност сред подобни индивиди. И най-одряманите хора са склонни да свършат нещо като се надъхат.

  Най-интересното при Горичка е, че когато септември месец аз по всякъв начин се опитвах да си спра хартиената фактура и бях пуснала коментар на сайта им, не получих никъв отговор. Може би не беше най-подходящия канал на комуникация, ама все пак. Ето линка, коментарите са от #5 нататък:
  http://gorichka.bg/index.php?p=11&l=1&id=798

 23. 8 декември 2008 @ 9:54

  Хората като са казали, че се майтапят, не значи, че това оправдава откровено плосък отговор, подписан от името на организация. След като имат претенцията околните да ги взимат насериозно, не виждам защо третират запитвания по обратния начин. И да смяташ, че е тъпо да се подиграваш с името на хората, изобщо не значи, че имаш проблем със self-image-a. (zombie_monkey, ще извиним френския ти, нищо, че не попита.)

 24. 8 декември 2008 @ 10:14

  А замислял ли си се, че може и наистина човекът, който ти е отговорил, да се казва Горичка. Има такова име. Или по-скоро е Горица и галено я наричат Горичка. В тази ситуация отговорът не е анонимен, даже никак :).

 25. mark3 #
  8 декември 2008 @ 10:57

  Като бях студент, често употребявах лафа „На тъп въпрос, получаваш тъп отговор“. Нищо лично…

 26. 8 декември 2008 @ 11:39

  Честно казано като прочетох за пръв път отговора на Горичка, не си помислих, че се подиграват с името ти. Просто а ти отговорили в духа на твоя въпрос, включително взимайки предвид Коледните празници и присъствието на елените навсякъде … Така че не им се сърди ….

 27. by #
  8 декември 2008 @ 11:40

  Хммм… не мисля, че е точно подигравка. Или най-малкото, не вярвам да са искали да те засегнат на име. В горичка, като гледам списващите, има немалко не-чак-толкова-традиционни-имена, или поне на мен не ми звучат такива – ако не първи имена, то фамилии.

  Моята тоалетна хартия последно я избрах на снежинки. Празници идват. Видях и други, на шейни.

  А иначе, вариантът не е непременно или биде, или душ. От арабските страни научихме, че е много лесно и практично човек да монтира малка душ-слушалка (тип пистолет) към тръбите в тоалетната и така да поддържа хем хигиена, хем еко-меко.

  Тъй то.

 28. 8 декември 2008 @ 12:35

  Ох, ъх тежки проблеми. ГлАва ли да кинем?

  Знам, че пътя към прогреса минава през това, да не оставяме и малките проблеми неразрешени, защото всичко прави „дъ биг пикчър“. Ама сега… врънкане за проблеми тип „направи си сам“ не е конструктивно. Мисля аз.

 29. 8 декември 2008 @ 12:54

  най-коментираният постиг е този за името на еленко.

 30. 8 декември 2008 @ 13:20

  Ми то дай им на хората за глупости да приказват…

  И в този дух:

  На мен продължава да ми е неясно как може онази актриса да се казва Елен Колева. Елен :-\

 31. 8 декември 2008 @ 14:41

  hahahaha. elen…. koleva….

 32. Ivo_Dinkov #
  8 декември 2008 @ 14:46

  Еленко, според мен тъсиш под вола теле.
  Знааам, знам…в Русия си, в Русия си :)
  Стига с тази глобална конспирация, отговорено ти е повече от любезно на и без това идиотския въпрос…къде хвана подигравката с името ти, не знам.

 33. 8 декември 2008 @ 15:41

  Отговорът на Горичка.бг е гениален.

  Еленко, ако го нямаше твоето „Без майтап, Еленко“ – можеше да не те приемат насериозно.

  Ако го нямаше и тяхното „С малко майтап, Горичка“ – можеше и да се приеме за подигравка.

 34. 8 декември 2008 @ 15:42

  Уха, колко коментари :)
  Не са се подиграли а са се бъзикнали.
  Има луди еколози, откровени еколози и подкупни еколози – нали са хора!
  А Карлин, лека му пръст, беше уникален :)

 35. roniqroniq #
  8 декември 2008 @ 16:23

  еее, стига де…
  виж, ако хартията е на еленко еленковчета….
  ;)

 36. zombie_monkey #
  8 декември 2008 @ 16:37

  fish: Не, наистина мисля че нашият домакин си въобразява обиди. Но може би съм се заблудил, знам ли.
  Факт е че повечето тоалетна хартия е рециклирана, с изключение на луксозната.
  И наистина не бях видял връзка между името му и еленчетата преди той да го спомене. Отговорът му се струва информативен и изобщо приятелски.

 37. zombie_monkey #
  8 декември 2008 @ 16:44

  му > ми
  И искам да се извиня за тона на първия ми коментар.
  Също така, сайтът е неизползваем с някои themes на window manager-а :/

 38. Nerdboy #
  8 декември 2008 @ 16:48

  Еленко, търсиш под вола теле. #32 и #33 са ти го казали вече.

 39. 8 декември 2008 @ 17:05

  …39 мнения вече. and counting…

 40. 8 декември 2008 @ 18:52

  Случай на subliminal writing, предполагам…

  А иначе си спомням много ясно за една буква „т“ с размери като от текст на книга, която ме гледаше жално веднъж от тоалетната хартия. В голям размисъл се вкарах (тогава еко-то още не беше дошло) не е ли кофти да си бършеш задника с нечий умствен труд. Сега като гледам голямата част от умствените трудове – вече не ми дреме. Пък и е еко…

 41. r #
  9 декември 2008 @ 23:46

  burn gorichka burn

 42. 11 декември 2008 @ 22:32

  Съквартирантката ми е купила хартия на агънца…

 43. 12 декември 2008 @ 11:59

  в началото дори не схванах че се майтапят…
  после ми стана леко смешно :)

 44. pugguk #
  22 януари 2009 @ 11:30

  Ибрик бе Еленко

  или в нашия случай бутилка от малка минерална вода вместо дизайнерска стойката за хартия с радио

  Елементарно

  така е като не си служил в армията с пумаци
  кой да те научи

 45. poboi #
  23 февруари 2009 @ 10:47

  Хаха, това беше мн добро. Бтв, възможно е хората да не са повярвали, че истинското ти име е Еленко, като в противен случай не виждам защо са ти са се извинявали. Но и в двата случая това е много готин бъзик.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS