Представям ви втора част на Световната селекция на HIVE. Част първа публикувах преди година. Всички текстове + снимки са ©© Пламен Мавродиев.

Отгоре – дамска мода, пролет 2008, Осло, Норвегия.

Година 2008, Осло, Консулство на Република България. Съдейки по печатната машина и плътно прибрания стол, картинката едва ли е изглеждала по-различно преди 20 години по времето на НРБ.

Асансьор за блондинки, х-л Радисън САС, Лион, Франция.

Firebird gas lighter, 1993 design Guido Venturini, музей в Милано. Без съмнение интересен дизайн. Ако не беше написано че е запалка, бих предположил че е четка за зъби… Но и в двата случая не бих си купил продукт който изглежда като… ааа… сещате се.

Kubuswoningen, Ротердам, Холандия. Да, колкото и да не ми се вярваше, в тези кубове си живеят хора. Едната от къщите е музей и човек може спокойно да разгледа. Формата предполага известно неудобство, но разположението на стаите, интериора и наличието на достатъчно светлина ме накара да се чувствам комфортно вътре.

Майнц, Германия. Първата ми асоциация беше…“аналогов торент за книги“. Да, това е улична библиотека! Вземаш, прочиташ и естествено връщаш. По желание може и да оставиш книга от собствената си колекция. Зачудих се дали подобна библиотека би оцеляла дори и ден в произволен град в България. Във всеки случай е много идейно!

Източен Берлин, Германия. Изоставено колело от circa предполагам падането на Берлинската стена. Освен че през годините не е било разглобено и предадено за скрап, колелото е преправено на сакция и изглежда много art.

Микробус с холандска регистрация. Зеленият мокет, навяващ асоциации за „тревно“ покритие, би бил напълно достатъчен за да разберем, че автомобила е от Холандия, в случай че регистрационния номер се откачи някъде по-пътя.

Сл. Бряг, България. Чудя се дали от ALDI Германия знаят че са отворили първия си магазин в България в стил мини-маркет и с площ на средно голям гараж?

SAS business lounge, Oslo airport, Norway . Мак+ХР=неочаквано добра комбинация. Представям си погнусата на лицето на г-н Джобс и г-н Еленков при вида на тази хибрид :-)

Тромсьо, Норвегия. Определено стандарта на живот на боклукчийските кофи в това малко норвежко градче е над средния за страната. Само мога да предположа на какъв лукс се разполагат домашните любимци :-)

Neuss, Германия. Закрита ски писта. Почти същата като в Dubai Emirates Mall. Само дето немците май първи са я изградили. Предполагам дубайците умират от яд че някой ги е изпреварил…те принципно искат да са първи във всичко… най-висока сграда, най-еди какво си!

България. Пуешки бут от свинско месо по традиционна българска рецепта. Без коментар…

Фолк кариерата на Кондьо може и да залезе, но очевидно идола на милиони тихомълком разработва франчайзинговата си империя от кафетерии в покрайнините на Осло.

На бас, че в никой от десетките молове в България никога няма да видим разпродажба от -99%.

Коментари

 1. TAfricanski #
  26 октомври 2009 @ 2:01

  Номерът на тревясалия бус е датски. 100%

 2. 26 октомври 2009 @ 2:31

  Най-трудното е избиране на подходящи мебели в IKEA за кубестите стаи. Дали е имало да се кефи вътре… Еленко, разполагаш ли с интериорни снимки оттам?

 3. FLP #
  26 октомври 2009 @ 4:03

  Как по дяволите оцеляват тези улични библиотеки? Нима на запад няма вандали?

 4. fen #
  26 октомври 2009 @ 9:52

  Вярно е световна селекцията ти. Май няма да намеря фаворит, всичките са яки.

 5. Ray #
  26 октомври 2009 @ 10:37

  Страхотна колекция! Пуешкия бут от свинско води класацията.

 6. Васил #
  26 октомври 2009 @ 11:52

  Бусът е датски да

 7. 26 октомври 2009 @ 16:42

  Това с пуешкия бут може да се види във всеки град, където има…Т-маркет например.
  Относно кубичните домове – и аз моля за поне една снимка отвътре.
  Библиотеката е потресаваща. Кой всъщност я е направил? Заключва ли се или абсолютно всеки може да я ползва? В какво състояние са книгите вътре?

 8. B #
  26 октомври 2009 @ 20:50

  Асансъорът не е за блондинки а за хора които не искаш да допускаш другаде освен на първи и последен етаж. Такива асансьори въобще не са рядкост.

  Коментарът за блондинките не е смешен много много отдавна..

 9. TAfricanski #
  26 октомври 2009 @ 22:22

  №8 е блондинка :)

 10. haydn #
  27 октомври 2009 @ 12:36

  а що уличната мода винаги я снимате в гръб, т.е. папарашката?

 11. Lili #
  4 ноември 2009 @ 20:00

  Аз съм била в кубичните къщички и според мен е малко депресиращо. Освен музей, една друга от тях е хостел, етажа, в който стените са като скосени на обратно е много просторно, но горния етаж си е като наш тавански етаж. Идеята на тези къщи е да са гора в града, ако се вгледате всяка от тях е дърво. Най-интересното е двора, в който са къщите, реално се намира над един булевард, а е уникално тихо!

 12. Pepi #
  6 ноември 2009 @ 23:34

  Сам си усложни блога и вече не пишеш в него. Яко! :)

  Забрави принципа на ползваемостта с този за мултифункционалността, която пречи в ежедневни комунални нужди като писане в блог.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS