Бу е събрала със завидно усърдие спомени от соца от потребители на bg-mamma.

2 неща.

Учудва ме как хората си спомнят с носталгия неща, които сега като се замисля са безумни. Всеки има тенденция да идеализира миналото.

Само от този неин постинг има храна (разбирайте кадри) за ретро реклами за 5 години напред – наденици, прахове за пране, банци, каквото се сетите. Рекламни агенции, както се казва, някой ви е свършил работата. Черпете го.

Коментари

 1. Radoinc #
  3 декември 2008 @ 22:45

  Че кой си спомня с лошо за младостта си? Соц глупостите са просто обстоятелство.

 2. user002 #
  3 декември 2008 @ 22:50

  Така си е тиранията е само обстоятелство

 3. Biliana #
  3 декември 2008 @ 23:55

  Някои са адски хубави, като например: боза от кранче, руско другарче по писмо, да играеш на звън-криеница с бабка, яйца /и картофи/ от балкона по врага, ластик-въже-ръбче пред блока, пръстенчета от станиолче, и….разбира се, списание „Дъга“.

 4. MG #
  4 декември 2008 @ 10:44

  Биляна, ти сигурна ли си, че не си алтер-егото на Велислава Дърева?

 5. zvezdi4ka #
  4 декември 2008 @ 10:49

  На мен пък вече ми омръзна да се превъзнасям по соца. На няколко пъти правихме с приятели обзор на детските филмчета и се размекнахме, имаше и спонтанни „ауу, помниш ли дезодорант „Зелена ябълка“, но смятам, че е достатъчно. А рекламите пък изобщо вече не са оригинални с тази тема. Но за хората в чужбина трикът продължава да работи.

 6. mark3 #
  4 декември 2008 @ 12:30

  Има вече издадена една книга по въпроса – нарича се „Инвентарна книга на социализма“(http://helikon.bg/?act=books&do=detailed&id=124070) Имам я вкъщи, наистина нещата вътре навяват спомени(и това при положение, че съм свидетел реално на малка част от нещата в нея). А иначе – списание „Дъга“(най-великото), дъвка „Идеал“(по едно време слагаха и картинки вътре), пластмасови фигурки на войници от стрелбищата, сироп от кранче(на морето), шоколад „Кума Лиса“(наскоро разбрах, че го произвеждат отново)…

 7. vik #
  4 декември 2008 @ 12:40

  Не знам защо носталгия … тя се изчерпва бързо – и наистина може би си струва само за една реклама. по-скоро изненадата, че всичко може да бъде съвсем друго, и в случая дори владеем кода на това другото. и ако тези близки далечни истории от миналото те научат да рапознаваш случайността и съвпадението на почти всичко тук и сега, то това е стъпка към креативност, което вече е нещо. всъщност добрата реклама би трябвало да се захранва точно от този тип изненада, и би била интерпретация на (не)възможността на тази реалност – поне това бих оценила, ако съм target group :))

 8. 4 декември 2008 @ 13:47

  Носталгията е проблем на веществата. Като бяхме млади, мозъците ни преливаха от невромедиатори и всичко беше удивително. Терминът ‘телешки възторг’ го знаете. Първото екстази е винаги най-якото и т.н.

  Като възрастни хора трябва да забелязваме кога органите ни се опитват да взимат решения вместо нас и да се сдръжаме, ако тия решения могат да доведат до глупости. Да се отбиеш в сладкарницата и да изпиеш една носталгична боза носи само безобидно удоволствие. Да гласуваш носталгично за комунистите носи разруха за цялата страна.

 9. 4 декември 2008 @ 14:15

  Съгласен съм с градинко, подценява се ролята на хормоните…

 10. 4 декември 2008 @ 14:35

  Не съм живял по времето на социализма, тъй като съм роден ’93 година, но пак усещам известна носталгия :) Сигурно се дължи на това, че хората не могат да се отърсят от старите си навици и макар с много по-слаб отенък, ги предават на околните и децата си

 11. Perkele #
  7 декември 2008 @ 17:36

  http://seir.bg/wp-content/gallery/jivkov191/batjoro.jpg

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS