Забелязвам, че напоследък почти не получавам email-и без теми (subject).

Май се дължи на факта, че повечето програми в наши дни предупреждават, че правите нещо лошо, ако изпращате писмо без тема.

А може би интернет културата на хората се покачва; кой знае.

Коментари

 1. азинатор #
  10 април 2007 @ 7:07

  скоро машината ще мисли вместо нас и няма да ни се налага да пращаме имейли, няма да ни се налага да съществуваме физически, няма да има смисъл да пишем риплайз…

 2. Дени #
  10 април 2007 @ 8:19

  простете очевидното ми невежество, но защо да е проблем да се праща електронна поща без тема? ако пращам email без subject, което аз правя често, то е, защото посмъртно не мога да синтезирам цялото си послание в няколко думи – какво да се прави, винаги съм имала проблем със сбития преразказ. а и все си мислех, че темата на мейлите е просто за удобство. никога не съм приемала отсъствието ѝ като проява на лошо възпитание – нито, когато изпращам, нито когато получавам поща.
  но това, разбира се, си е мое мнение.

 3. 10 април 2007 @ 9:11

  Дени, не че е проблем, просто спам рейтинга на писмото се покачва значително и по този начин рискуваш получателя да не го получи. По добре слагай някаква тема, а ако не можеш да измислиш, просто едно „здрасти“ ще е достатъчно. ;)

  P.S. Еленко, долу ако беше сложил един интеграл, никога нямаше да мога да пиша коментари. ;)

 4. 10 април 2007 @ 13:41

  @Дени – ами както Марто е казал, много хора може объркат писмото ти със спам и да го изтрият :)

 5. калоян #
  10 април 2007 @ 13:52

  Както казва един колега: Стига с тия мейли, пратете някви фимейли :)

 6. 10 април 2007 @ 14:38

  Зависи кой е получателя на писмото.
  Понякога е по трудно да напишеш темата на писмото отколкото самото писмо:)

 7. geo #
  10 април 2007 @ 18:29

  Аз, например, се ориентирам доста по Subject на писмото в огромния списък с получени/изпатени писма от служебната ми кореспонденция. Колегите ми също, и затова си спазваме това негласно правило да слагаме тема. В доста от случаите тя е стандартна: „ZZZZZ release, build YYYYMMDD“, или „Description of the problem regarding ZZZZZZ and suggestion for solutions“. Така, като потърся по „problem + ZZZZZZ“, намирам кой/какво/кога по въпроса. Освен това често ми се налага да правя препратка от едно писмо към друго: „In the email with subject ‘alabala’ sent by me on 10.10.2005 you will find attached the document in question“. Просто „In the email sent by me to you on 10.10.2005“ може да намери доста писма, отговарящи на тези критерии, но темата конкретизира едно от тях.

 8. 11 април 2007 @ 0:46

  Zа съжалание, трудно бих се сетил за каквото и да е, което да прави хората по-добри в днешно време. Обикновено нещата ни правят по-мързеливи, независимо дали „умствено“ или „физически“.

  Интересно какво правим с времето си и енергията си, които се предполага, че сме спестили, благодарение на новите технологии и автоматизация.

 9. Дени #
  11 април 2007 @ 8:50

  geo, напълно съм съгласна, че е наложително да се слагат теми на мейли, свързни с работата – ни един мейл не напуска служебната ми поща без описание на темата, а често и изходящ номер. аз говорех за личната си кореспонденция. ако някога си бил свидетел на разговор между две приятелки, би трябвало да си установил, че е изумително трудно да следи нишката на разговора, просто защото такава няма. дамите имаме склонността да подскачаме от тема в тема без никакъв видим или осезаем преход. вярвай ми, в мейлите нещата никак не са различни. и именно това прави задачата да се измисли subject тооооооолкова трудна.

 10. Таня #
  11 април 2007 @ 9:35

  Дени, можеш да слагаш дати, просто неща като привет, нова тема, новини април 07, ехо, и др. Пак е по-добре от безтемие. В работата е лесно да кръстиш нещо, защото се предполага, че знаеш какво правиш, или поне искаш да постигнеш с конкретното писмо. В личната кореспонденция пък, не е толкова фатално. Имам си една група приятелки, с които си пишем с ‘reply all’ от близо десетина години вече (леле колко много!) и понякога с месеци темата си седи ‘happy b-day, tanya’, нищо че вътре си говорим за най-разнообразни неща…Трябва да има тема, не само защото аутлука ти го слага в джънка, ами някак е неуважително, непрофесионално без заглавие, освен ако, разбира се, не гоним някакъв нов поетичен спам епистоларен жанр хехе:)

 11. A #
  12 април 2007 @ 19:42

  Марто, то си е интеграл :) Само дето съпорта на мярката е 2 :)

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS