Това не е снимка на авария + спешен ремонт. Така изглежда най-новата културна инициатива на Столична община, за която за съжаление няма сайт или инфо в интернет.

Интересен детайл – обърнете внимание как знаците за Синя зона са заметнати с брезентови (?) торби.

Съдейки по анонсите на PR-driven медиите (още) за атракциите, липсват ми огнегълтачи, бой (на жени) в кал и хвърляне на джуджета.

Хубави мнения + репортажи за София диша има в Mediapool и Дневник.

И не забравяйте, че София е кандидат за европейска столица на културата през 2019. Но като гледам горната картинка, 8 години няма да ни стигнат, за да се подготвим.

Време е да свикнем, че София е прекалено голяма за главна (пешеходна) улица на малък град. Ето пример – Витошка е почти пешеходна, но моловете я поубиха и нещо не ѝ се получава.

Коментари

 1. bfree #
  17 август 2011 @ 0:04

  В тая държава човек да не понечи да направи нещо.

  Какво толкова има да се затвори една улица, егати трагедията! Магазини колкото щеш какво им пречи, че затворил плод-зеленчука или не работела аптеката? На има-няма 100 метра има поне десет отворени.

  Голям зор за това „пазаруване“, разбираш ли. А Витошка последното, което я уби е затварянето за коли. Точно както моловете, които след някоя друга година ще последват Витошка.

 2. wendo #
  17 август 2011 @ 12:04

  Има стотици градове в света над милион, които имат пешеходни зони на малки градчета. Барселона примерно. Време е да свикнем, че някак си е възможно да се живее през август и без автомобил за всеки 3 крачки

 3. rraycheva #
  17 август 2011 @ 12:25

  общината да беше позамила, позачистила, що ли? или пък да бяха ремонтирали тротоарите – поне да мотивират живеещите, които иначе могат да бъдат тероризирани звуково и всякак със заповед на кмета. Иначе безспорно ще липсват жената с брадата и сиамските близнаци

 4. Нина #
  17 август 2011 @ 12:39

  http://timeout.bg/sofiadisha тук си качват информацията хората, повечето е изцяло тяхна.

 5. dimi_z #
  17 август 2011 @ 13:00

  Това че София било голяма за пешеходна улица е най-голямото недоразомение на някои „кореняци“, което чувам непрекъснато. Всеки град трябва за има една добре устроена пешеходна зона. Витошка в момента не е такава – асфалт, трамваи и пресечки.

 6. rraycheva #
  17 август 2011 @ 14:08

  2DIMI_Z Началото на Пиротска е пешеходна от 100 години – и е в историческия център на града

 7. 17 август 2011 @ 15:14

  a по „витоша“ „в момента“ няма трамвай. а дори морската градина във варна и пратера във виена са на ‘асфалт’. ако някой чувства носталгия по криво наредени соц плочкаляци, може винаги да се качи на влак и до няколко часа да ги има.
  най-голямото недоразОмение, което чувам от всички селяни е за пешеходните части на града, които не са никак малко.

 8. 17 август 2011 @ 16:07

  Диша София, ама е въпрос на време докато си ходиш безгрифно по затворената улица някой джип или Бенц с буркан да ти засвири зад гърба и да ти изкара ангелите.

 9. пц #
  17 август 2011 @ 19:02

  От медиапуул:
  „[Идеята идва от] селяшкото съзнание на някой еко-примитив, който има схематична идея за градски живот, а характерните градски комуникации и динамика са му изконно чужди, плашат го и скрито бленува как да се отърве от тях без да напуска града. Такъв психо-сюжет не е необясним предвид данните за заселване на София от страната. По-трудно обяснимо е защо персонажите в столичния парламент и кметът подкрепят муниципалната травестия…“

  Истината е следната: кореняци софиянци са селяни. Някои реститути се позамогнаха, видяха свят, почнаха да се учат. Масовия кореняк софиянец обаче, е селянин, и то от по-неприятните породи–тези със самочувствие.

  Лелките софиянки в общината са селянки, общинските съветници и те са селяни.

  Уффф, чак ми олекна. Иначе наистина са малко пешеходните зони, пък които ги има са–само една дума ми идва на главата–унили.

 10. 1951 #
  18 август 2011 @ 2:04

  Време е да свикнем, че София е прекалено голяма за главна (пешеходна) улица на малък град…
  ____
  Париж е има, няма 10 милиона, но има главна улица, която има толкова огромни тротоари, че спокойно може да я броим и за пешеходна.
  А ако продължим по въпросната улица/булевард, стигаме до Ла Дефанс, който е не само най-якият квартал в Европа, но и има толкова много пешеходни зони, че…
  На София ѝ трябват и пешеходни зони и големи открити площи. За съжаление в момента, нито едното, нито другото.

 11. Loli_Poli #
  18 август 2011 @ 15:39

  Шумно, мръсно и пълно с коли навсякъде в центъра е яко и ърбън. Ако някой иска поне две тихи и пешеходни улици, то това е селско и земеделско. :):):)
  София издиша!

 12. 19 август 2011 @ 0:08

  Самото устройство на София не позволява да диша,а по скоро да издиша :) Хората стават все повече колите също… Хубаво пак, че имат едната витоша пак малко и кислород да има.

 13. Славчо #
  19 август 2011 @ 6:17

  абее аз разбирам че София диша и прочее, ама тия дето живеят на тези улици как да дишат къде да си оставят колите? по покривите ли?
  май дойде време Софиянци да се изнасят и да оставят заграбеното на дивите селяндури,които да се европейчат и да се правят на културни. Щот са в сентъра на София не за друго ;)

 14. Славчо #
  19 август 2011 @ 6:21

  да добавя с такива и подобни проблясъци, като на господин главния ахр. , дето навсякъде щяло да се заплаща паркирането независимо дали живееш там или не, са обречени да ходят да садят картофи в Банкя!!

 15. 19 август 2011 @ 15:54

  Относно Витошка, наблюдавам че за 9 месеца се появиха 6 нови барове и кафенета на мястото на магазини за дрехи и обувки. Заключението ми е, че просто тази улица се променя. Дали ще стане адекватна пешеходна зона, зависи от части и на политиката на общината.

 16. Кольо #
  19 август 2011 @ 16:49

  София не диша. Шишман изглежда или пуст или пренаселен, като селски събор, иначе казано има тотален дисбаланс.

  На тези, които улицата ви харесва затворена – сигурен съм – виждате я веднъж в седмицаата – в по-добрите ви седмици (ака в тези, в които „слизате до Центъра“).
  През останалото време улицата е пуста – няма пукнат човек.
  Иначе София диша, сама – без да се затваря нищо,
  изброявам къде София диша от самосебе си:
  1. Пред народен театър Иван Вазов – случи се по естествен път – без никой да затваря нищо, без нито едно предизвикано събитие
  2. В градинката до двореца – прекрасно място без автомобили – съветвам ви да подишате там
  3. Борисова градина – огромна е – разпростира се и около телевизионната кула!
  4. Докторската градина – в съчетание с ул. „Оборище“ – уникална комбинация
  5. Парка Заимов – рай за деца, подрастващи и баби
  6. Паркът зад х. Хилтън – невероятно място за разходки
  7. Южен парк – огромен е! Отидете там
  8. Градинката м/у парламента и СУ
  9. Паметникът на съветската армия
  10. Градинката на Седмочисленици

  И вие искате да затваряте улица в град с 3 подземни гаража в центъра? Сигурен съм, че хората открили потенциала на изброените по-горе 10 места, никога не биха изпитали нужда от затворен Шишман.

  Да не горорим за преграждението с бяло червена платмасова лента от тротоар до тротоар – много вело достъпно ;)

 17. Петя #
  20 август 2011 @ 13:27

  Предишният коментар споменава само градинки и паркове. Те по замисъл са си места за събиране и това, че се цитират като действащи такива, може само да ни радва, че си вършат работата по предназначение :)
  Колкото до Шишман – не бях разбрала че цял месец ще е пешеходна, не открих систематизирана информация за това какво точно ще се провежда в почивните дни – попаднах случайно на снимки във фейсбук и на разни статии в нета.
  Пък за пешеходността ѝ – малко егоистично разсъждавам, но ми харесва че Шишман е разчистена от коли – аз не минавам с колата по нея, а с колелото и така ми е по-спокойно.
  Засега трафикът не страда от затварянето на улицата, защото доста хора са на почивка извън София. Като е така защо не я затварят всяка година през август например? Хем ще могат да се провеждат събития (или пък не – за да бъде по-спокойно), хем през останалата част от годината ще си е класическа софийска лудница на каквато сме свикнали :)

 18. Me #
  24 август 2011 @ 15:55

  Като човек, минаващ по Шишман всеки ден в продължение на 9 месеца (уча в седмо), мога да ви уверя, че улицата съвсем не е ‘пуста’ и ‘няма пукнат човек’. Така че, хубава е идеята. Жалко, че не могат да я затворят за по-дълго.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS