Списание 1 организира Sofia Design Week в рамките на 3 дни: 5-7 юни 2009.

Като гледам лекциите и лекторите, ще бъде интересно събитие.

Не ми харесва:

– името; сякаш е още по-източен spin-off на Belgrade Design Week; и сякаш организаторите ги е страх някой да не би случайно да не разбере, че ще иде реч за дизайн.

– напомпаното манифесто с фрази като "следващата идентичност на визуалната среда". Защо трябва да натоварват тридневно събитие с манифесто?

– …и непрестанното им връщане към соца. Аман.

Но, поздравления за ентусиасма ентусиазма и желая успех!

Коментари

 1. kyky #
  19 март 2009 @ 10:25

  „…и непрестанното им връщане към соца“
  Ми кво друго има за снимане по улиците… клипарта на Word ли?

 2. 19 март 2009 @ 11:26

  Е, с името очевидно се цели да направим връзка и със Sofia Architecture Week и Sofia Dance Week.

 3. 19 март 2009 @ 11:29

  „ентусиасма“ е саркастично или просто неграмотно?

 4. vasko #
  19 март 2009 @ 11:55

  a manifesto na bylgarski ne beshe li manifest???

 5. 19 март 2009 @ 12:02

  Е, хайде, ‘щото Белград е *градът* с Design Week, от който са копирали и Милано, и Лондон, и Сан Франциско…

  Ще видим :-)

 6. 19 март 2009 @ 12:39

  Неграмотно.

 7. Sasko #
  19 март 2009 @ 12:59

  Този сайт някаква неуместна шега ли е?

  Защото по всички закони на дизайна и логиката е много гаден.

  Дори аз мога да пиша на по-удачна смесица от български и английски. Като за капак използват напълно ненужни чуждици.

 8. 19 март 2009 @ 13:25

  Дизайнът на сайта им? Ъ? Каква е тази жълта навигационна лента, която „пълзи“ през цялото време по екрана и закрива съдържанието отдолу?

  Sofia Design Week?

  Не е ли по-точно да се нарече „Sofia Bad Design (Usability) Week“? :-P

  В смисъл, и аз мога да направя голяма жълта лента в дизайн, която да „пълзи“ и да закрива съдържанието отдолу…

  ( http://www.optimiced.com/web/2009/blah-hlaf/ )

  …въпросът е, *трябва ли*? ;-)

  Може и да е нарочно, де… и все пак, не става ясно, защо:)))

  PS Моят пример съм го правил на шега, за около 120 секунди:)

 9. 19 март 2009 @ 13:50

  ‘по всички закони на дизайна и логиката’
  ай
  @michel
  ‘пълзящата жълта лента’ ‘пълзи’ накъдето ти решиш…обаче твоята е по-яка ;

 10. 19 март 2009 @ 14:29

  Точно както при Sofia Dance Week, ‘дискусията’ се ограничава до повърхностно хейтване на периферни за събитието детайли. Колеги блогъри, колко полезни за обществото ни сте в този момент? Колко умни изглеждате за това, че сте намерили козметичен кусур на някой, който се е хванал да организира културно събитие в Кенефа?

  Всички ръкопляскаме на способността на тлъстия син плъх Мишел да направи жълта черта. Хайде сега, гризач, да направиш и седмица на дизайна, по-хубава от тая на Списание 1.

 11. Sasko #
  19 март 2009 @ 14:45

  Градинко, ние като коментираме, коментираме сайта, а не събитието, това май стана ясно нали?

  Ние не правим цялостна оценка на човек, някак си сме минали през детството и не водим спорове на такова ниво. Можем да оценяваме различно различни елементи на едно цяло.

  За една кола можеш да кажеш че има добър/лош : дизайн, интериор, двигател, шаси, екстри, реклами по телевизията и обслужване на клиенти.
  Ако някой ме скастри задето съм казал че една кола е грозна защото видиш ли „двигателя е много хубав“ аз ще го нарека олигофрен/идиот/дебил и ще си изляза от спора.

 12. Vesu #
  19 март 2009 @ 14:49

  – „следващата идентичност на визуалната среда“ е доста просто изречение не виждам нищо излишно в него
  – „Защо трябва да натоварват тридневно събитие с манифесто?“ – защото по това тридневно събитие работи цял екип неуморно и то от половин година и то не за да можем ние да попръдваме в блоговете, а по-скоро за да може следващата идентичност на визуалната среда да включва поне и биде…

 13. 19 март 2009 @ 22:40

  @gradinko:

  Поправка: Не е „тлъст син плъх“ а „дебела синя мишка“! Има разлика! :-)

  По-хубава седмица не искам да организирам. Коментирах сайта и неговия „не-дизайн“! И според мен, който не може да си направи дори хубав дизайн на сайт, надали ще му повярвам, че може мен да научи на дизайн. Аз, например, не уча никой, и не се и опитвам. И не бих организирал и седмица на дизайна.

  И, като заговорихме за дизайн, защо не се разходиш до http://www.alistapart.com или http://www.aneventapart.com или http://www.zeldman.com/ – това са хора, които говорят за дизайн, живеят с дизайн, правят дизайн, и организират дизайнерски събития (An Event Apart е точно такова). О, и не само това – не слагат жълта лента по средата на страницата, за да са оригинални, а вместо това правят истински дизайн…

 14. 19 март 2009 @ 23:39

  Хм! Единственото, което чувам от вас не са думи, а някаква вербална диария…

  Хайде тогава без конкурси за миски, без евровизии, без дизайн weeks, без сайтове за дизайн weeks, после ще махнем дискотеките и останалите заведения и ще си стоим вкъщи по цял ден, пишейки в блога си колко идеален е светът, въртящ се около България и липсата на каквото и да е досадни, излишни и затормозяващи ежедневието ни събития в нея.

 15. cx #
  20 март 2009 @ 2:11

  Мен лентата не ме дразни особено. Ако не друго, поне е „скандална“ и малко или много популяризира събитието. Но сайтът като цяло ми се вижда доста дървен, мен ме отблъсна.

  Между другото забелязахте ли, че лентата се мърда? С цялото ми уважение към Мишел, който е пич и винаги пуска положителни коментари в блога ми!, но неговата лента не се движи :D

 16. Filip #
  20 март 2009 @ 0:06

  Тая жълта лента май е бъг. Не може нарочно да е там…

 17. 20 март 2009 @ 9:03

  @michel
  според мен, теб никой не може да те ‘научи’ на дизайн, просто защото съм сигурен, че си супер добър…смятай, щом тлъстата ти синя мишка така се сепна пред една жълта лента, не разбра че въпросната може да се мърда и съответно забрави да види кой ще идва на това събитие и каква е целта му…
  нищо де, поздрави за късогледството ти и продължавай да правиш истински дизайн!

 18. 20 март 2009 @ 10:06

  Vesu,

  Съдейки по това, че изразявате емпатия, имате рехава пунктуация и използвате „попръдваме“ извън контекст, приемам, че сте от екипа на списание „едно“.

  Личен съвет – хубаво е като изразявате позиция по теми, от които сте страна, да се представите на хората. Никой не е прокопсал с анонимност.

  Но, за да ви отговоря; думите „следващата идентичност на визуалната среда“ за мен са куха фраза. Няма сила на земята, която да ме убеди, че манифестото ви не е пълно с празни приказки. Ако ви е отнело 6 месеца да ги измислите – още по-зле. Моето лично манифесто е, че ако нещо може да стане с празни приказки и без, аз лично бих предпочел да е без.

  Но, щом екипът е убеден, че може да нарече тридневно събитие „седмица“, защо ли се съмнявам във силата на вашата вяра? Откак Библията излезе седмицата е дефинирана около 7 дни, но вие успяхте да я оборите.

  Не ме разбирайте погрешно – в блога си подходих изключително позитивно към вашите усилия и се изненадвам, че като хора, които се занимават с журналистика, не приемате критика. Не спестявам нещата, които ме дразнят; и това е една от причините този сайт да е пó четен от вашето списание + edno.bg взети заедно.

  П.с. Защо спряхте да публикувате модни фото сесии? Трудът на фотографите и стилистите за списанието ви беше едно от най-добрите неща на страниците му и стоеше прекрасно на вашата скъпа, но рециклирана хартия.

 19. Vesu #
  20 март 2009 @ 11:26

  еленко
  „попръдваме“ категорично е в контекста на „биде“

 20. 20 март 2009 @ 11:30

  Научи синтаксис, моля те. Контекста е винаги преди текста.

  „Биде“ е в контекста на „попръдваме“ – да, но „попръдваме“ е извън контекст.

 21. Vesu #
  20 март 2009 @ 11:38

  трябва ли наистина да уточнявам за общия контекст в който се появява цялата тази висока литература

 22. adriana #
  20 март 2009 @ 11:43

  здравей Еленко,
  – седмицата е седмица – има три дни лекции + още четири за изложби и кръжоци. нищо чак толкова оригинално, но пък изпитано като работещ формат.
  – такива събития носят само положителен импулс – отново нищо чак толкова оригинално или измислено от нас, но доказано в много други градове по света.
  – следващата идентичност на визуалната среда като част от манифестото отне точно шест месеца за дефиниране. не виждам нищо лошо, когато трябва коректно и точно да се опише подбудата за организирането на подобно събитие. фразата не е куха, а приказките не са празни, защото ще има реално приложение в града – както сам ще разбереш през юни.
  – приемаме всякакви критики – от организацията, през лентата до последната дума в сайта. важното е, да има такова събитие и никой не може да ме убеди, че е по-добре да сме коне с ей-такива чутовни капаци, отколкото да видим, чуем и направим нещо готино и различно за България.
  с тази цел всеки от екипа е оставил мейла си в сайта на SDeW и е готов да получи обратна връзка за събитието.
  – и не на последно място – благодаря, че си пуснал информация за седмицата на дизайна – твоят блог наистина е популярен и масово четен, което си е голяма подкрепа за събитието. надявам се и да присъстваш на него. адриана андреева – редактор в списание 1

 23. 20 март 2009 @ 11:49

  Адриана, благодаря ти!

 24. adriana #
  20 март 2009 @ 11:53

  здравей Еленко,
  – седмицата е седмица – има три дни лекции + още четири за изложби и кръжоци. нищо чак толкова оригинално, но пък изпитано като работещ формат.
  – такива събития носят само положителен импулс – отново нищо чак толкова оригинално или измислено от нас, но доказано в много други градове по света.
  – следващата идентичност на визуалната среда като част от манифестото отне точно шест месеца за дефиниране. не виждам нищо лошо, когато трябва коректно и точно да се опише подбудата за организирането на подобно събитие. фразата не е куха, а приказките не са празни, защото ще има реално приложение в града – както сам ще разбереш през юни.
  – приемаме всякакви критики – от организацията, през лентата до последната дума в сайта. важното е, да има такова събитие и никой не може да ме убеди, че е по-добре да сме коне с ей-такива чутовни капаци, отколкото да видим, чуем и направим нещо готино и различно за България.
  с тази цел всеки от екипа е оставил мейла си в сайта на SDeW и е готов да получи обратна връзка за събитието.
  – и не на последно място – благодаря, че си пуснал информация за седмицата на дизайна – твоят блог наистина е популярен и масово четен, което си е голяма подкрепа за събитието. надявам се и да присъстваш на него. адриана андреева – редактор в списание 1

 25. 20 март 2009 @ 12:40

  между другото жълтата лента се мести където си пожелаете по екрана.

 26. 20 март 2009 @ 12:53

  Един от най-добрите дизайнери, които познавам е учил до 10-ти клас и никога не се е занимавал с такива седмици.

 27. kyky #
  20 март 2009 @ 14:21

  Аз като лаик мога да препоръчам на останалите лаици като мен публичната (което надявам се значи безплатна) лекция на 9 юни. Летището Köln-Bonn мен силно ме възхити отвсякъде и вярвам, че ще е интересно да се чуе разказано за него. В мутробароковата ера такова животно градска навигация не вирее за съжаление…

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS