След тази мирна (по интернат стандартите) публична дискусия относно спама с SMS игри, Globul изтриха всички коментари и заключиха Facebook стената си.

Браво, Globul – давате пример за прозрачна, модерна компания, която е в диалог с клиентите си. Доскоро девизът ви беше „споделяй 10 пъти повече“. Разминавка.

Поуката за компаниите е:

 • наемайте само умни хора за поддръжка на социалните ви мрежи; не интернет маркетинг експерти и уеб маняци;
 • човекът/фирмата трябва да знае как се работи с клиенти и да има тренинг от хранене във форуми; много малко хора или фирми имат опит с второто;
 • ако искате да се заигравате в социалки, бъдете готови да си носите последствията; социалките не са само чудеса и безплатна реклама.

А това със SMS игрите не го разбирам. Ако аз съм мобилен оператор, ще се старая да пазя клиентите си и да предлагам най-добрата услуга на пазара, на най-добра цена. Всякакъв измамен хазарт е компромис.

Ново (22 дек, 12:15): Читател на Eenk.com, пожелал анонимност, посочи че за заключването и изтриването е спомогнала и друга дискусия от стената на Globul, в която граждани са се оплаквали, че е изчезнала 2G мрежата им в цели райони.

Коментари

 1. lanzz #
  22 декември 2011 @ 12:22

  „Ако аз съм мобилен оператор, ще се старая да пазя клиентите си и да предлагам най-добрата услуга на пазара, на най-добра цена“

  Грешката в разсъжденията ти е, че не отчиташ че SMS-спамерите също са клиенти на мобилните оператори, и бидейки по-крупни клиенти (в смисъл на поток от приходи към оператора) някак си е близко до акъла, че операторите предпочитат да защитават техните права да спамят всичко живо, от колкото да защитават правата на индивидуалните си клиенти, които и без това нямат кой знае каква алтернатива, защото спама е същия и при конкуренцията.

 2. 22 декември 2011 @ 12:35

  Това беше класически, и общо взето забавен пример за провал в упражнение по кризисен PR. Някой трябва да го сложи в учебник и да го преподава на студентите.

 3. 22 декември 2011 @ 13:03

  Хайде игрите ще ги преживеем някак – заедно с нежеланите смс-и, но липсата на обхват си е кофти работа! Ще ми се като плащам за услуга и да я получавам или може би така би било редно…

 4. андроидчо #
  22 декември 2011 @ 13:13

  Mалко детективска работа (т.е. преглеждане на страницата на Глобул в фейсбук) показа следния статус:

  С постоянното публикуване на постове на тази стена лишавате останалите потребители от възможността да видят обяснението на техническия проблем с 2G мрежата на GLOBUL, тъй като то остава назад в News Feed-а.
  Съветваме всички всички абонати на GLOBUL, засегнати от липсата на 2G мрежа в райoните на изток от Велико Търново, както и в близост до Варна и Бургас, да преминат на 3G. Към момента нашите аварийни екипи работят по отстраняване на повредата възможно най-бързо. Извиняваме са за причиненото неудобство.

  Т.е. явно коментарите са спряни, понеже иначе потребителите не могат да намерят информацията която търсят за повредата, а не защото са се оплаквали, или защото на Глобул не са били приятни коментарите на господин Кънчев (както се твърди в поста).

 5. 22 декември 2011 @ 13:13

  @NIK666 споко, жустинтомс и борислуканов вече печатат.

 6. Тихомир #
  22 декември 2011 @ 14:01

  Няма никакъв сигнал на Глобул в цяла Североизточна България това мога да ви кажа.

 7. АЛАН МУР #
  22 декември 2011 @ 14:37

  на кой му пука, че няма мрежа или откъде ще вземат информация потребителите. важното е, че блогър се заяде за тея пусти есемес игри и някой му отговори грешно. „WE MATTER! пишете ни в учебниците, моля ви! нали ви пука за нас? нали?“

  а иначе като говорим за интернед маркетинг специалисти, някой може ли да ми каже кой отговаряше за фейсбук присъстивето на ИКЕА? мисля, че глобул трябва да се консултират с него, след блестящата кампания, която проведе.

  ЧАКАЙТЕ МАЛКО

 8. 22 декември 2011 @ 14:57

  никой да не пише думата интернеД без да съм му позволил

 9. Рамбо Силек #
  22 декември 2011 @ 15:24

  Естествено, че номерата се предоставят от операторите.

  Доказателство… на телефоните от фирмената група не е идвал НИТО един подобен SMS през последните години. И когато бяхме към Глобул, и сега, когато сме към Виваком. Тоест организаторите не изпращат съобщенията с „един брояч на всичко номера“, а получават подробна информация чии е номера, дали е фирмен и дали е безопасно да бъде спамен.

 10. 22 декември 2011 @ 23:21

  По билбордовете четем: „Generation Globul – прави каквото си искаш в интернет“. Дрън-дрън.

 11. 23 декември 2011 @ 0:01

  Кво се правите вси4ки на ощипани булки ?!?!?!!?
  Спрете си тока за един месец и после пак се оплаkвайте
  ко ви стиска ве4е …

 12. 23 декември 2011 @ 0:30

  Относно проблемите с мрежата.Не ги усетих, но е имало такива, колегите се оплакаха. Както спира тока, водата, домашната интернет връзка, и телефона не е застрахован.

  Номера е, че всички сме се съгласили на временни неуредици в мрежата. За справка – страница 3, точка 14, подточка „в“. Страница 11, точки 69 и 70.

  http://www.globul.bg/img/webuploads/Blanks/OU_Globul_116B.pdf

 13. 23 декември 2011 @ 9:45

  Вчера от В. Търново до Варна имаше проблеми с мрежата на Гробул, от 10:00 до към 14:00 часа…

  Нали вече приеха закона за sms игрите, така че скоро всичко ще е ок!

 14. 23 декември 2011 @ 22:51

  не се тръшкайте толкова за покритието…положението в Щатите е доста по-трагично. Колкото до другите оплаквания, от това което чувам от приятели на Мтел и Виваком, положението там също е по-лошо в сравнение с Глобул, за най-различни проблеми, надписване на сметки и прочее…за 5,6 години глобул не са ме надписвали, уверен съм.

 15. леко учуден #
  26 декември 2011 @ 12:13

  aз с глобул приключих веднъж за винаги след като продадоха вземането си към тях на някакви варненски мутри и сега ме гонят за дълг от 14.4 лева.

  по-скоро бих се върнал към мтел отколкото към глобул; вместо да ми взимат сума всеки месец от по 150 лева , сега не взимат нищо. а като си помисля, че бях на крачка да взема айфон от глобул.

  дребнавостта е убийствено нещо !

 16. 27 декември 2011 @ 11:41

  Надявам се думата „маняк“ в текста да е написана така нарочно, защото по принцип таква няма в българския език http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B0%D0%BA

  Иначе браво за скрийншота.

 17. 18 февруари 2012 @ 11:42

  Всеки, който плаща сметка за телефон по-висока от 40лв/месец е за психиатрия. Та било то и с много разговори.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS