Новото ми любимо хоби е да си следя пратките по интернет. Така днес научих къде е китния Нюрнберг. Трябва тези услуги + някаква версия на Google Maps да се включва в уроците по география за 6-ти клас, да речем.

В този ред на мисли, хич не съм доволен от DHL. Вече 5-ти път ми се случва, дори когато платя €35 за Premium пратка, тя да се озовава на добре познатата разменна пощенска станция при митницата където след месец получавам известие и да платя добре познатата такса ценности от 4 лева. И най-вече – да се разкарвам до гарата. Никой от DHL не успя да ми обясни защо така. Имам някаква теория, че DHL са сключили договор с Български пощи те да доставят пратките до някоя митница, а оттам вече да се поемат от аканите български пощи…

Доволен съм от USPS Priority и както виждате – UPS, които позволяват следене дори за най-ниските си тарифи (Горната пратка е €10 за 3.5кг от Хамбург до София за седмица). FedEx и TNT не съм ползвал.

Какви са вашите впечатления?

Коментари

 1. MG #
  11 декември 2008 @ 13:34

  Който е следил пратки и е издирвал такива, потурчени от ТНТ, ДХЛ, Федекс не го намира за много забавно :)

 2. 11 декември 2008 @ 13:42

  мда. сърцето ти се къса като видиш книги за 150 паунда дето ти трябваха вчера задръстени някъде из северен лондон…

 3. 11 декември 2008 @ 15:38

  Тези от митницата са неприятни хора. Ужасно е да плащаш толкова много за доставка, а в края на краищата да те бавят от там.

  Аз имам подход. Следя за пратката. Когато видя в тракера, че е в София, отивам директно в митница – там следва сапунка. Който е бил знае…

 4. zBoost #
  11 декември 2008 @ 16:10

  независимо DHL/UPS/TNT, квото и да е, щом е дошло от америка и е в колет декларирана стойност над 50EU отива на митницата, така че DHL не са ти виновни и няма кво да ти обесняват. българските пощи си поемат пратките по принцип като стигнат до тука освен ако не са специални врата до врата, също и застраховката на много такива компании не важи тука ако се загуби пратката, щото ест БГ пощи са пълен ташак.

 5. poli #
  11 декември 2008 @ 16:14

  по-сигурност бг поща се нарежда точно преди тази на Уганда – да живей!!!

 6. encrypt #
  11 декември 2008 @ 16:38

  Пратки чрез FedEx също се озовават на митницата. Може и мито да се наложи да платите.

 7. 11 декември 2008 @ 16:50

  UPS са велики! Но всичко зависи от това след границата на България какво се случва…

 8. 11 декември 2008 @ 17:29

  DHL = Deutsche Post, все пак…

 9. andr #
  12 декември 2008 @ 3:20

  > с DHL съм имала преобладаващо горчив опит (значителен процент абсурдни издънки от МНОГО опити)
  широко споделяното мнение за DHL в кръга ми на конктакти – сравнително ужасно
  отношението цена-качество на услугата: гротескно
  ако е важно – никакви международни задачки за DHL

  > TNT са чудесни (пълен процент безупречност от не толкова много опити обаче)

  > FedEx – ни идея

 10. Biliana #
  12 декември 2008 @ 0:23

  TNT, UPS
  Вторите предлагат проследяване на пратката онлайн. Поне така работят в Италия.

 11. 12 декември 2008 @ 13:17

  Еленко дай насам 1 сайт за UPS-a
  че да видя и аз как да пускам така евтини пратки
  3кг за 10 евро то направо е безплатно.
  Хвърли малко светлина

 12. 12 декември 2008 @ 15:20

  Thundercash, ups.com е сайта. Но тук става въпрос за получаване на пратка.

 13. Biliana #
  12 декември 2008 @ 21:06

  @thundercash: Това беше много добре. LOL

 14. 12 декември 2008 @ 21:58

  Лоши спомени от DHL:

  Изпращаме чертежи от София до Берлин. Спешно е, гоним краен срок на архитектурен конкурс, обещават че за 2 дни ще пристигнат.

  Следя движението на пратката и виждам, че първия ден е в Будапеща, втория в Кьолн (а Кьолн е на другия край на Германия, т.е. подминали са Берлин), третия ден в Брюксел (още по-далеч!), четвъртия в Берлин.

  След това казаха, че са имали предвид 2 работни дни (наистина имаше уикенд между тях). А за маршрута – такива им били трасетата.

  Добре поне, че от конкурса приеха закъснелите проекти.

 15. 12 декември 2008 @ 23:28

  Biliana, ми безплатно си е
  защото в бг сайта на УПС( интайм) си е 70 лв най евтиния шипинг.
  Еленко мерси все пак аз проучих даже ги накарах от интайм да ми направят оферта чак- Иначе много професионални са хората 3 пъти ми звъняха а офертата ми я изготви регионалния мениджър

 16. 12 декември 2008 @ 23:40

  Ох, най-сетне се регистрирах и аз. Доста колебаене ми отне, заради огромният ми мързел.

  Ама се чувствам длъжна да предупредя всички за горчивия ми опит с FedEx. Ние служебно редовно изпращаме чекове на клиентите ни с FedEx и какво ли не се е случвало. Аз следя в сайта с tracking number-a и дотук най-фрапиращите случаи са:

  – една пратка беше зарязана на входната врата. Клиентът се беше свързал сам с FedEx. Тяхнаха реакция: „Вие в бунгало ли живеете? Понеже сме доставили чека на входа на едно бунгало.“ В Торонто, Канада бунгала има сигурно на всеки ъгъл, знам ли.

  – друга пратка беше обиколила Европа. Предназначена за Цюрих, беше прекарала по ден в следните географски точки (в хронолигичен ред): Берлин, Париж, Берн, Мюнхен, Женева. И после обещават 2-3 работни дни. Да бе да.

  Какви ли още не случаи сме имали, повечето вече не ги помня, но са опасни.

  Иначе в личен план – каквото и да се поръча с която и да е фирма пристига от оригиналното си местоположение до Гибралтар за около 24 часа. После престоява на митницата поне 3 дни, през които трябва да звъниш по телефона всеки ден или редовно да наминаваш, за да държиш положението под контрол. Истината: може да не е истинска страна, ама митница, полиция и прочие подобни институции се взимат много насериозно. Пфуй. Затова няма значение коя фирма ще използваш: всички са безсилни пред Gib Customs.

 17. smn #
  13 декември 2008 @ 12:30

  Сещам се за това http://xkcd.com/281/

 18. Biliana #
  13 декември 2008 @ 16:53

  @thundercash: Въпросът бе в това, че ти искаше „някакъв“ сайт на UPS. При наличие на Интернет-връзка и инструмент като Google. LOL

 19. 14 декември 2008 @ 15:06

  @Billiana, с тия цени си помислих, че е някакъв Гига-ултра-хипер-Мега секретен сайт за постване, а пък аз не го знам, а пък аз всичко знам. NVM стига сме спамили

 20. 15 декември 2008 @ 8:46

  fedex са представяни от „флайинг карго“ в бг. за една пратка от малайзия трябваше два дена да ходя до митницата до летището и до офиса им, който е там. иначе досега от dhl имам най-добри впечатления, макар че и те имаха издънки. досега най-доволен съм от една пощенска служба – британската royal mail.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS