Аз съм последният човек, който би се кефил на работата на Столична община, но напоследък ме радват все повечето колчета в центъра и свободните тротоари за ходене. Вече и около Александър Невски не е парламентарен паркинг, а синя зона.

Разбира се, все още има шофьори, които ме карат да хвана рейса за Варна, но като цяло центърът е тръгнал в добра посока. А и в Синята зона, забелязвам, винаги има места, където да паркирате (срещу пари, разбира се).

Следваща стъпка – да направят истински униформи на хората от Паркинги и гаражи и да не ходят като общи работници. Като в Англия. Там са с униформи като на полицаи, само че червени.

По-следваща стъпка – хората да се научат, че идването с кола в центъра е лукс, също както във всеки друг голям град.

(Знам, знам – градският транспорт е друга тема.)

Коментари

 1. 1 февруари 2009 @ 12:45

  Еленко, знам че си любител на еко транспорта, обаче си мисля че по пътя на справедливостта просто трябва да се понаправят малко повече паркинги на по-нормални местенца( не като сега ) и нещата ще се канализират – който не иска да минава през централния трафик, няма да се насочва към центъра просто… Защото ако съм шофьор примерно и си плащам разни данъци, такси и какво ли не, в един момент да се окаже, че данъците ми не важат за центъра на София и там пак трябва да си плащам… хмм не оправдавам неправилно паркиралите шофьори – те трябва да си го отнасят с глоба, но представи си, че направим аналогия с едно гише на данъчната служба примерно – ако се оформи опашка там, служителката на гишето казва на чакащите: „Който си плати 10 лв ще мине с предимство…“ – дали това ще е честно за всички, които искат просто да си платят данъка и чакат от рано там? Значи предимството при равен старт трябва да е на по-рано пристигналия, а не на този, който плати повече… Според мен ти като участник в надбягвания трябва да си съгласен с мен… А следващите просто не трябва да паркират върху тротоарите, а да си помислят дали трябва наистина да си дотътрят задниците с автомобил до центъра…

 2. Gastly #
  1 февруари 2009 @ 13:19

  Проблеми с паркирането в центъра нямам, особено откакто въведоха супер удобната система за плащане със есемеси :)

 3. 1 февруари 2009 @ 13:23

  @dreamsoft,обясни го на лондончани:)Може и да махнат камерите и цените за влизане в центъра(не за паркинг):)
  Центъра на Мадрид е в зелена зона.Не синя,а зелена,която е още по.скъпа,но все пак е пълно и няма място за паркиране:)
  И ми се струва,че в тия двете държави се плащат много повече данъци.С разликата,че в Испания не се влагат в нормалните пътища,а в платени магистрали:)И останалите започват да стават на дупки и парчета:)

 4. 1 февруари 2009 @ 14:14

  maumyh, като чета това, което си писал, не мога да разбера за ли си или против, в мнението си представяш дадените примери в негативна светлина… Трябва ли да копираме само лошите примери от „развитите“ държави? Върлия капитализъм в крайни форми май не е толкова добра идея?! А ако твърдиш че е добра – утре някой ако си плати сигурно ще може да излиза в центъра на София на лов с пушка и да отстрелва каквото (който) си иска стига да си плати? Та нали точно това искаме да изкореним от тази държава? Или на теб ти харесват хората, които си плащат и закона не важи за тях?

 5. 1 февруари 2009 @ 15:05

  Решението и според мен е повече сини зони по центъра, повече паркинги – подземни, надземни, и метро навсякъде.

 6. Biliana #
  1 февруари 2009 @ 15:11

  Обикновено, на балканджиите и на южните народи – испанци, италианци и тънъ, не им дреме за велосипедите. Мързелът си казва думата. Колкото до центровете на разни градове – дали трябвало или не да има достъп за автомобили, поне в Милано, достъпът за автомобили до самия център е тотално забранен. Паркираш на 2-3 спирки метро разстояние, и се спасяваш с подземен градски транспорт.

 7. srem #
  1 февруари 2009 @ 20:26

  нека всеки сподели как е в други градове, в които е ходил, въпреки, че всяко едно решение е тотално неприложимо в софийския случай.

 8. 1 февруари 2009 @ 21:12

  Билянче, нямам против центъра на Милано и да е тотално радиоактивен или пустинен район, защото не живея там, но ми се иска там където живея да мога да ползвам благата, за които си плащам… А не да плащам за нещо, което ще ползват безплатно само депутатите, общинарите и мутрите с връзки. Сигурен съм, че в Милано само този вид прослойки на обществото влизат в „тотално“ забранения център. Може би си имат специални карти за достъп, може би и сини буркани на колите. Да не забравяме, че сме демокрация (няма да превеждам думата), но на мен поне ми е писнало да чакам на затворен от полицията път, за да мине някой „големец“, чиято заплата пак аз плащам?!

 9. Biliana #
  1 февруари 2009 @ 22:35

  dreamsoft-че, и на мене не ми дреме за центъра на Милано – посочих само пример от заобикалящата действителност.
  Имаш пълно право.

 10. 1 февруари 2009 @ 23:30

  Дам, би било добре на повечето места в центъра да има „Синя зона“, за да мога да мина на път за работа през банката например или до друго място, без да се притеснявам, че ще ми вдигнат колата. Но винаги съм се чудел какво ще е, ако офисът ми е в центъра и няма къде да паркирам – тогава вече няма как да давам по 10лв за паркинг на ден.

 11. 1 февруари 2009 @ 23:58

  @dreamsoft chill out man, пий едно голямо. не съм видял някой с активна гражданска позиция да е изкярил от това или да е променил нещо.

 12. 2 февруари 2009 @ 1:07

  В моите мечти следващата стъпка не е тотална забрана на движението в центъра, а силно ограничаване на тротоарите за сметка на по-широки улици, платени паркинги и подземни гаражи. Докато мога да си позволя да карам в София и да си плащам, ще го правя.

 13. 2 февруари 2009 @ 9:10

  По принцип градовете не са най-спокойните места на планетата… Те са места, където хората се събират за да живеят и работят заедно и то не просто да работят, но и да работят за повече пари, отколкото на село примерно… А за да може да се работи добре в един град трябва да има инфраструктура за това. Ако човек не може да стигне с автомобил до магазина си примерно що за инфраструктура е това? А ако си купите телевизор от този магазин? С колело ли ще си го закарате или с метрото? Аз лично живея в Пловдив и тук голяма част от центъра е пешеходна зона, но все пак има достъп на автомобили в близост до тази част. А за който иска спокойствие – има си планини, селца, море… Там я няма пушилката на големите градове, но май и затова почти никой не иска да живее там…

 14. 2 февруари 2009 @ 9:45

  Дриймсофт, на примера ти с гишето и таксата от 10 лева за пререждане ще ти отговоря с потресаващо иновативната практика, въведена от клек-обущарницата, дето си ших ботуша преди седмица: „Спешни поръчки се заплащат +50%“. Иди, моля те, и им обясни, както и на тия дето бързат, че така не се прави.

 15. Nerdboy #
  2 февруари 2009 @ 10:35

  Градинко, в това няма нищо иновативно и така се работи навсякъде където капацитета не е безкраен – от обущарницата до производителя на чипове.

  Дриймсофт, в София това е само началото. Ако броят на колите продължава да се увеличава, а градът продължава да не расте откъм улици и паркинги, няма да се изненадам ако въведат такса за влизане с кола в центъра. Твоето възмущение е трогателно, но не променя гореизброените два фактора.

 16. Biliana #
  2 февруари 2009 @ 12:22

  gradinko, не знам в коя клек-обущарница си бил, ама дано не е онази, на „Гладстон“, в близост до „Уго“, защото след 10 дни, ботушът ти ще те изостави напълно. Освен ако са сменили „майстора“. Ок, айде стига спам. :-)

 17. 2 февруари 2009 @ 12:28

  И хората да се научат, че по Графа не се шофира и да се научат че пешеходец като стъпи на уличното платно трябва да се чака. Ако може и без гримаси и без жестомимики. ДОРИ когато няма пешеходна пътека непременно. Амин.

 18. 2 февруари 2009 @ 14:18

  Нърдбой, ю аа сач а нъъд индийд, надявах се думите „потресаващо иновативната“ да предадат сарказма ми.

 19. 2 февруари 2009 @ 14:37

  Просто ви съжалявам.
  1.Във Варна няма проблем с паркирането в центъра.
  2. Дори махнаха паяците преди 3-4 години.
  3. Признавам, че след 10-11 е малко трудно леко невъзможно да се паркира в топ центъра. Ако си малко късметлия или леко по неебателен просто си шибваш колата някъде. Няма паяци.
  4. Във Варна Няма задници. Всеки те пропуска, паркира правилно без да задръства анд со он…
  5. Има едни хора от един град малко по на север от Вн те са млако проблемни, ама се преглъща(няма да споменавам за да няма обидени)
  6. Има някакви полицаи които уж обикалят да дебнат за неправилно паркирани автомобили, номера минава с около 10 лева

 20. 2 февруари 2009 @ 15:32

  thundercash, сякаш не сме били във Варна ;)

 21. 2 февруари 2009 @ 15:55

  Тъндъркаш, как така няма задници във Варна, а миналото лято забраниха къпането в морето поради прекомерното изобилие от лайна?

 22. miroslav #
  2 февруари 2009 @ 16:17

  Уит Варна Айм Ин Лов

 23. Стенли #
  2 февруари 2009 @ 16:43

  Тъндъркаш: че от кога във Варна няма жени шофьори?

 24. 2 февруари 2009 @ 17:00

  @thundercash – Не знам за коя Варна говорим, тази в която аз съм ходил нееднократно винаги ми е правила впечатление със безумните шофьори, неспазването на правилника и абсолютното нехание, че пешеходци съществуват. Не вярвах, че има място с по-лошо поведение на пътя от София, докато на отидох във Варна.
  А може и просто да ми е бил такъв късмета, и всъщност да не съм прав?

 25. RhymerGirl #
  2 февруари 2009 @ 17:38

  оф топик: Еленко, ама биърпонгът много отдавна в щатите вече… дори в бг си имаме лига, аз познавам „шефовете“ :) С-бираха се на „Раковска“, всеки четвъртък в ммм как ѝ беше името на оная дискотека до галерия „Райко Алексиев“… И едно предложение – няма ли начин да включиш опция за коментари на „Авторът в момента чете“? То вярно, че много ще стане, ама така напр. нищо не може да каже човек за текстописеца на Обама.. и въобще.. :)

 26. Nerdboy #
  2 февруари 2009 @ 21:59

  thundercash: явно много хора сме били във Варна. Задници има достатъчно по мои впечатления. Места за паркиране в центъра не видях. София е отвратителен град, Варна все още е хубаво място, но недей точно с трафика да се хвалиш.

  Градинко: верно съм нърд, това е положението.

 27. 3 февруари 2009 @ 1:27

  WOW разконспирирахте ми бъзика,
  1.Фулл е с задници
  2.Включително и аз( в варна се кара така, отнемаш предимство, не даваш предимство, буташ се нагло, изнасяш се бързо)
  3. Мнооооого жени има шофери, което допълнително изнервя мноооого
  4. Има шофери от добрич, които са всеизвестни( да ме извиняват от дч ама е публична тайна. Аз съм про дч, обаче…
  5. Обаче най якото е че няма паяци няма цветни зони. Кой където свари там паркира, което е найс.
  където ми е кеф там паркирам ако има място

 28. 3 февруари 2009 @ 0:13

  Тротоарното си право, Улицата трябва да брани с правоъгълни павета. Не с графити крюта.
  Бомбенето стига само до сп. Едно. А Министерството на Интериора май не са им абонат.

 29. 3 февруари 2009 @ 9:46

  @thundercash – Сега след като си призна, някак си съществуването на Мишо Шамара започна да ми се струва по-логично.

 30. Amaranta #
  3 февруари 2009 @ 10:38

  Изясни се и защо GP е в Малага ;) Явно Мими е от Добрич, хихи

 31. 3 февруари 2009 @ 11:30

  Всички варненски задници са в София, уви.

 32. 4 февруари 2009 @ 23:34

  Аз искам паркинги! Аз искам гаражи! Не само ограничения! Автомобилите НЯМА да намалеят. Повече просто няма какво да кажа.

  Тая тема ми протърка мозъка.

 33. p_queensgod #
  24 август 2009 @ 12:11

  Аз пък просто искам да паркирам там където живея – но нъцки! Втория автомобил за жилището няма преференции?!%@$@# Сега трябва да плащам по 8-10 лв на ден за да ми стои колата под прозореца? Поне да беше охраняем паркинг. Поне да беше паркинг. ….една кофа боя и една жилетка, що е туй …
  На мнение съм че проблема с паркирането в центъра трябва да се реши – но синята зона не е решение, а просто друго зло.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS