© Amica

Новият брой на списание Amica интервюира Симеон Дянков, нашият вицепремиер и министър на икономиката финансите. Все още не съм го чел, но без да поставям под съмнение или коментирам текста, това за мен означава 2 неща:

 • Имаме криза в звездите. Не стават. Ако водещо женско модно списание прави фото сесия/интервю на министър (още повече на финансите), нещо не е както трябва;
 • Страховете ми, че ГЕРБ е новото НДСВ, се сбъдват. Дянков прави Велчев. Да напомня, че министъра на финансите от НДСВ се сцепи да участва по списания за стил на живот, което не му е работата и не минава за странно хоби. Суетата трябва да е далеч от работата на видимо образован/симпатичен министър. (Това, че премиерът наскоро блесна на корицата на списание По-здрави гол до кръста и с топка в ръка и още джитка благотворителни мачове не трябва да води останалите.)

Дано се заблуждавам. Ако на някой министър толкова му трябва досег с аудитория, да почне да пише блог. Възможностите са безкрайни.

Благодарности на главната редакторка на Amica, г-ца Богдана Златева, с чието разрешение препубликувам снимката.

Коментари

 1. 5 октомври 2009 @ 22:00

  Малка поправка – Симеон Дянков е министър на *финансите*, а не на икономиката ( това към първата точка ).
  Не зная защо сравняваш ГЕРБ с НДСВ и Дянков с Велчев… Освен че и двамата са сравнително млади ( за поста си ) хора, завършили в чужбина, не виждам никаква друга прилика. Но по-добре да не навлизаме в политически дебати – те са безкрайни и никога не водят до нищо добро :)

 2. 5 октомври 2009 @ 22:39

  Правя черни пророчества, че Дянков е новият Велчев от 3 месеца преди изборите :P До тук качва данъците и емитира облигации.

 3. текумсе #
  6 октомври 2009 @ 6:55

  Разликата е че Велчев е работил, а Дянков само си приписва чужди работи. Много е лесно да изискваш да ти сложат името на публикации като имаш ключа към данните.

 4. 6 октомври 2009 @ 7:19

  Напълно споделям второто ти наблюдение. Бих искала министърът на финансите (както и всички останали министри) да бъдат толкова заети, че да нямат време за интервюта в lifestyle списание. Не съм сигурна, че разбирам първото ти възражение. Списание АМИКА таргетира образовани, работещи, умни, сериозни, добре платени жени, които съвсем естествено би следвало да се интересуват от личности като министър Дянков.

 5. Горския #
  6 октомври 2009 @ 7:26

  Много сте прав. Странно и екзотично е когато един премиер се държи по начина по който се държи ББ, същото поведение за министър на финансите или който и да е друг в същия кабинет е неприемливо. Едно отклонение е случайност, при две се превръща в тенденция, при три или повече вече става дума за патология.

 6. 6 октомври 2009 @ 9:48

  @DZVER: Качил е данъците? Аз пък виждам да сваля осигуровки. Ако говорите за акциза върху цигарите и горивата – това е съвсем различно нещо и главната цел не е финансова. Емитирал е облигации? Кога, къде, с какъв размер?

  Всеки човек има право на свободно време. Дори и министрите. Какво правят през това време си е тяхна работа.

  Като споменахте за Велчев – бившият министър е работил като финансист, не и в публичния сектор за разлика от Дянков. Човекът е експерт по това, което прави и това не е просто мое мнение – редица международнопризнати издания го заявиха.

 7. megi #
  6 октомври 2009 @ 11:52

  Не искам да се заяждам с феновете на г-н Дянков, но аз като жена не откривам никакъв сексапил у него, особено пък в тези снимки. Първото което ще му се случи, ако някой го избоксира е, че ще му хвръкнат цаисите. Между другото аз също съм с очила. Наистина виждаме ренесанса на НДСВ-то, но под друго име и вънкашност нова. Някой да бистри далаверите на Симеон и особено на министрите му Н.Василев и М.Велчев, а? Този по скоро ми прилича на новия Ники Василев – Хари Потър, всичкоможещ, всичкоразбиращ и поразяващ с изказвания, отколкото на М.Велчев. Мирише на нещо гнило, но не в Дания.

 8. 6 октомври 2009 @ 12:09

  Дянков всъщност е министър на здравеопазването, защото искал да вдигне акциза на цигарите не за друго, а за да пази здравето на българите. За съжаление все още не знаем с колко ще скочи акцизът и може да се окаже, че Дянков го е грижа за здравето ни почти наполовина на първоначално заявеното.

  Естествено, повишаването на акциза върху горивата също е с цел повече хора да ходят пеша.

  Очакваме от здравния министър нови предложения за акциз върху олиото, маргарина, маслото и свинската мас. Цените на олиото са паднали с 40% за последната година, а България е на водещо място по затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.

 9. Стойчо #
  6 октомври 2009 @ 14:50

  @MEGI
  Аз не знам, „Н.Василев и М.Велчев“ да са правили някакви далавери. Знам че разни циракджии като Яне Янев и Волен Сидеров КРЕЩЯХА на ляво и дясно това нещо.

  @dzver
  Не съм го видял да качва данъците, видях го че прави съкращения и реформи. Разбира се под носа си хората виждат облигации и данъци.

  @градинко
  Ти всъщност си един дървен философ, защото коментирараш под блогове. И ако това че цигарите са ТОЛКОВА достъпни до децата, това че ЦИГАРИТЕ са толкова достъпни, така че човек който се опитва да ги откаже, постоянно някой му дими отнякъде, ако това не те притеснява – толкова по-жалко за теб.

 10. megi #
  6 октомври 2009 @ 17:18

  @Стойчо, а БТК-то какво е? Ами цялата дейност на бившото МДААР с е-правителството. Колко милиони потънаха в тази бездънна яма, безотчетно. И все още смятам, че флик-флаците на М. Велчев с външния дълг не донесоха особена полза на България, но помогнаха много за финансовото благосъстояние на Вечеви – братя ООД, да пребъде хотелската им империя. Амин.

 11. TValkov #
  6 октомври 2009 @ 17:22

  На 6:
  Слабо смяташ човече?СВАЛИЛ осигуров
  ки – 2% – КАЧИЛ базата – минимум за оси
  гуряване на САМООСИГУРЯВАЩИ се 420 лв за
  2010,при 260??? лв сега.Точно 61.5 пунк-
  та,НО,ЗАВИШЕНИЕ!!!

 12. keipax #
  6 октомври 2009 @ 18:19

  Първо:
  Да се сравнява MYP-ито Дянков с UYP-ито Велчев на този етап може да се прави само ако се сравняват постовете, които са заемали:

  Дянков – http://en.wikipedia.org/wiki/Simeon_Djankov – нещо дето не мога да го събера в рамките на 1 изречение + 1 един от топ 100 цитирани и уважавани икономисти в света.
  Велчев – брокер във фалирала банка (Лемън Брадърс) + министър с доста съмнителна репутация.

  Като цяло това е все едно да сравняваш Канада с канализация.

  Второ:
  Да се сравнява икономическата обстановка до 2009 и 2009 също е като да се сравнява Канада с канализация. Нормално е да се търсят повече притоци на капитал. Било то и от вдигането на акцизи и данъци. А опита да се въдворят митниците може само да ни радва!

  Трето:
  Каквото и да направи новото правителство за вас нищо няма да се промени. Много бих се радвал ако новото правителство направи „по-равните“ да не са толкова „по-равни“ в общественото пространство и да вкарат поне някой комунист в дранголника.

 13. текумсе #
  6 октомври 2009 @ 21:12

  @keipax – не може да е цитиран някой като цитатите не са негови, а само откраднати. Да си чешеш езика и да се моташ по коктейли далеч не е работа. Няма капка реална представа – само идеите му за цигарите показват на кой облак витае. Безумно самочувствие на експерт по всичко от финанси до здравеопазване. С някакво крехко его, веднага взе да търси отмъщение срещу всеки опонент на неговите идеи. Това момче е просто икономичести наемен убиец. Потърси „economic hitman“ и намери безбройните прилики.

 14. 6 октомври 2009 @ 21:14

  Пак го ударихме на политически спор :)
  Ще кажа само, че съм напълно съгласен с KEIPAX – който и да дойде на власт, ще му се намерят кусури… И понеже за друго не можахе да се хванете, се хванахте за това, че си бил направил фотосесия :)
  А на дамата с очилата – съжалявам, но постът министър на финансите не включва съблазняване на електората в длъжностната си характеристика.

 15. 6 октомври 2009 @ 21:21

  @ТЕКУМСЕ: Уби ме :) Сега пък си бил откраднал трудовете човекът… А това, че е трети в йерархия на Световната Банка след председателя и вице-председателя сигурно пак е резултат от „самозванството“ му. И това, че успешно е работил в над 90 страни в криза и им е помагал да изплуват пак е измишльотина?

  Теорията на конспирациите явно наистина е много популярна напоследък – хората си нямат представа от икономика и затова лапват на първото нещо, което чуят ( справка „economic hitman“ ).

  И не разбрах – какво ненормално има във вдигането на акциза на цигарите ( освен, че заклетите пушачи ще се наложи малко по-малко да пушат или по-дълбоко да бъркат )? Аз лично се радвам – непушач съм и хич не ми дреме колко ще давате за цигари. Къде си видял в Европа цигари за евро и половина?

  За горивата – може би не сте виждали задръстваният в София? Всяка консервена кутия с 4 гуми е на пътя – не това е нормалният начин за развитие на един град. Като вдигнат акциза, ще почнете по-често да се возите в обществения транспорт, както е в Европа

 16. текумсе #
  7 октомври 2009 @ 0:36

  @Георги – Всеки занимавал се с академична работа знае как се слагат имена на статии. Просто е физически невъзможно да се напишат и половината от количеството статии под които стои името на Дянков. Дянков в СБ държеше данните и като искаш да направиш каквото и да изследване опираш до него. Той най-нагло изискваше да му сложиш името ако искаш нещо.

  Ти не знам какво работиш и колко си далеч от нещата че да пишеш налудничави неща че бил помогнал на над 90 държави. Помогна на Бендукидзе да разпродаде всичко смислено в Грузия на правилните хора. Дадоха на БП да си направи газопровод като начало за Набуко и с това вбесиха руснаците. После всички видяхме както стана в Грузия.

  А за цигарите няма нищо лошо да има акцизи, въпроса е че като ги дигнат много, веднага се дига сивата търговия. Вдига се рязко ползата да правиш далавери и става хаос. При такива пари нищо чудно мафиотите да почнат пак да се избиват.

 17. Pencho #
  7 октомври 2009 @ 0:56

  @ТЕКУМСЕ: Pich, Velchev nishto ne e postignal na zapad – VP e smeshno-niska za nazvanieto si pozicia v investicionnite banki – vuv vsiaka edna ima stotici. Velchev e prosto edin ot tumnochervenite duhnali na zapad i vurnali se pri purva vuzmojnost. Pomnish li kak pisaha po vestnicite che vidish li, toi give up-va GBP 200,000 zaplata za da doide da stane ministur tuk – emi mnogo iasno – 200 bona sa nishto za tazi industria, kakto stana iasno pokrai krizata. No doide tuk i vidia li pet-zvezdnite hoteli na Sigma Capital (brat mu) po moreto?

  Obshto s Djankov osven vuzrastta i kontinenta na koito sa uchili magistratura niama.

 18. maria #
  7 октомври 2009 @ 8:13

  Обида за нацията е да се слагат на такива постове лица,работили за чужди интереси /и за своя /разбира се. За хората, получили образованието си в България и реализиращи се в родината си е неприемливо да ги управляват чужди чиновници.Г-н Дянков не е измислил нова икономическа теория или създал някаква практика, просто е удобен за външния фактор човек.Обществото се интересува и за миналото на такива личности, а мен лично ме интересува кариерния път на този млад мъж /знам ,че съпругата му не е българка,леля му работила в СБ/Къде и кога е започнал работа, как е постъпил в СБ,вярно ли е че отделът му е бил разформирован и какви успехи е постигнал в борбата срещу кризите в Третия свят. Искам да се даде гласност и на сделката с СПТ от 30.08.2009 год.

 19. roniqroniq #
  7 октомври 2009 @ 10:02

  Ау, ужасни снимки са му направили!

 20. keipax #
  7 октомври 2009 @ 10:36

  Последен коментар от мен, тъй като наистина темата е първо безинтересна и второ щото се заяждам, което противоречи на религията ми:

  @текумсе,
  Да оборя твоите виждания е кауза пердута. Само дето не завърши с „…градил Илия хлъц… килиииааа…“. Какво му е на вдигането на акцизите за цигарите?! Плюс това квалифицирането на идеите на гурутата от института по икономика към БАН малоумни е просто евфемизъм! Кражба на идеи, цитати?! Айде моля те къде живееш.

  @MARIA,
  обида за така наречената българска нация няма! Ние нямаме самоуважение и за това не хващаме да си набием политиците, мамка им и прасе. При все, че ни правят на идиоти.

  @roniqroniq,
  да наистина са ужасни, въобще цялата идея за тоя ПР ми намирисва като идея на ББ. А той владее ПР-а…

 21. 7 октомври 2009 @ 10:42

  @текумсе: Академичният свят в България и в света са две коренно различни неща. Аз вярвам повече на http://ideas.repec.org/top/top.person.dcites.html#pdj4 , отколкото на който и да е друг човек с конспиративни теории.

  Относно акцизите – не мисля, че трябва да те вълнува сивата икономика толкова много и това дали мафиотските босове ще се избият. Нека видим дали всичко ще стане контрабанда и тогава пак ще говорим.

  @maria: Обида е да те управляват икономисти-комунисти и да си горд, че са учили в родните велики университети. Аз вярвам повече на хората с образование отвън.

 22. megi #
  7 октомври 2009 @ 13:22

  ГЕОРГИ, когато човек се снима в подобно списание, редно е поне да изглежда като Дейвид Бекам. Иначе мястото му е в Економист или друго подобно специализирано списание.
  Радвам се за професионализма на Дянков, но нещо не ми се връзва професионалната му биография. Уж учил в чужбина, а пък завършил в ВИИ ‘Карл Маркс’. Нямал бил избор и трябвало да учи в чужбина /лафът му от 15 септември/. Че кой набор 70-та учеше в чужбина, ако нямаше вуйчо владика.Защото олимпийците-математици от моята гимназия, същия випуск като набора Симеон Д., като завършиха училище, изкараха по 2 години в родната казарма, а после учиха в български ВУЗ-ове. Зашото ТЕ нямаха избор. А като гледам как цъфтят и връзват страните от третия свят – ресора на г-н Дянков от СБ, само си викам Пази боже, дано устискаме. Да си го изпратим по живо по здраво към края на мандата отново в САЩ, да ги спасява тях.

 23. Галя #
  11 октомври 2009 @ 22:34

  Те „божествените“са се овековечавали в статуи, картини, а и с пирмиди. Ти за снимките на Дянков и Бойко говориш. „Божствените“ си подхождат. А като веднъж го видиш Дянков-разбрал си за какво говорим. И НЕ, НЕ-Велчев е умно момче. И гледа умно-с мозъка си е Велчев. Може като е млад Велчев да обича да се поглези с внимание, че е хубав-ама моля не го обиждай като го сравняваш с Дянков.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS