За обиколката на Витоша научих почти случайно, през приятел, който ми прати линк във форум. Както името подсказва – представлява обиколка на Витоша по пресечен маршрут от около 100 километра с 1500 метра обща денивелация, последното по мои изчисления. Състезанието не е леко, но е запомнящо се.

Стартът за велосипедистите е в средата на юли, в събота, в 6, което значи че е студено, почти тъмно и по пътя изчислявате къде може да има кафе по това време. На старта на бул. България има близо 50 участници от всички групи: професионално екипирани колоездачи, които не говорят много. Аматьори, които говорят много. Бивши майстори на спорта, които се познават по клиновете и оформените крака. Всички са с каски.

Таксата е 5 лева и е добре да имате планинска застраховка. Дават ви номер, който се следи през 8-те пункта. Организаторите от дружество Витоша са се постарали на всички пунктове да има въглехидрати, сандвичи и вода. По-късно разбирам, че са се справили отлично със скромен бюджет.

Маршрутът започва с качване до Тихият Кът (на половината на пътя до Копитото), после спускане през гората над Мърчаево и Рударци, край язовир Студена (снимка 1), качване по пътя до Чуйпетльово (снимка 2), бутане през гората до билото над Ярлово (снимка 4), спускане по шосе от Ярема до Железница и после по хоризонталната пътека на Витоша (снимка 5) обратно до Драгалевци, Бояна и старт/финала. Целият маршрут е маркиран с бели парцалчета или стрелки. Това не пречи да се загубите, разбира се.

На финала разбирам, че всички участници са 103. Вероятно това е с хората, които правят обиколката пеш. Пешаците стартират в 12 часа през нощта и вървят 100-те километра. Финишират привечер на следващия ден.

Дано догодина участниците, медиите и спонсорите са повече. Защото е хубаво. А най-хубаво е, че веднъж като минете маршрута можете да правите обиколката и сами.

Коментари

Тук не може да се коментира.