Голямата новина на седмицата, а и на годината е, че платените даунлоуди спадат* като бизнес за сметка на стрийминг услугите. Което е супер. Никой не тегли, всеки иска достъп до.

Усещам го по начина, по който слушам подкасти от години, но сега има услуги, които да се нагодят на това държание и да го подобрят с парите, които им давам.

Конкретно – стартът на Spotify в България ще помогне на всички теглещи да забравят тегленето и да имат всяко парче след лек сърч. И да погребе клетите радиостанции, дано.

За ~1 седмица употреба, работи добре, дори на 3G по улицата. Безплатната версия си има реклами. Premium акаунта е 50% по-евтин от цената му Европа – 10 лева на месец.

Единствената ми бележка е, че парчетата вътре са минати през някаква аудио врътка и звучат близко до радио (или като от касетка) – динамиката е убита. Което може би ми прави впечатление, защото имам слушалки по-така; не знам.

Имам и iTunes Match, което е микс – полу-стрийминг, полу-притежание и съм доволен, макар че сега е чудене между 2 икони на екрана. С iTunes Radio догодина ще стане още по-голямо чудене, но до тогава – стриймвайте.

Няма да се измъкнете без пакет данни.
___
Рекордните продажби на ексклузивния за iTunes албум на Beyoncé са изключение и звездите винаги ще бъдат такова. В бъдещето албумите ще се превърнат каквото са игрите за конзоли днес – изпълнител А издава ексклузивно за платформа Б.

Коментари

 1. 17 декември 2013 @ 13:40

  Както коментирах – чакам да дойде Netflix и ще спирам торентите.
  Цените и достъпността на услугите са вече достатъчни за да конкурират с удобството си всяко теглене и менажиране на файлове.

  Друго което ми се иска да се случи скоро е HBO да станат по-скоро като Netflix. За да може да се махне TV оператора от цялата структура и да имаме директен достъп до създателите. С удоволствие ще плащам директно за контента вместо да давам парите на някой който ми пълни телевизора с 100+ безмислени канала.

 2. 17 декември 2013 @ 15:24

  Според мен първо Netflix ще станат като HBO, преди да стане другото.

 3. Милен #
  17 декември 2013 @ 15:43

  iTunes Radio и сега работи перфектно и в България, стига да имаш акаунт към американския iTunes Store. Явно не правят филтриране по IP, както беше при Spotify преди.

 4. 17 декември 2013 @ 15:49

  Милен,

  Това ли наричаш „перфектно“ ? :)

 5. Милен #
  17 декември 2013 @ 18:28

  За мен си е перфектно, като се има предвид, че имам акаунт в американския iTunes Store от преди да има български такъв и си го ползвам. Доста по-лесно отколкото врътките с proxy-та и т.н., които трябва да се правят за да ползваш други подобни услуги като Spotify (преди да го пуснат за България), Pandora, TuneIn Radio и т.н.

 6. kyky #
  17 декември 2013 @ 22:15

  Само на мен ли нито една от споменатите услуги не ми говори нищо? Миналото лято си купих едно радио с wifi за 14 евро от ebay и по него си слушам БНР вечерно време докато готвя.

 7. nen #
  18 декември 2013 @ 11:39

  :) за първи път виждам да правиш сравнение с игри и конзоли :) струва ми се ,че сравнението е неуместно ,но май се разбира какво искаш да кажеш :)

 8. Dimi #
  19 декември 2013 @ 4:39

  Еленко, я сподели какви са ти слушалките, ако не е тайна.

 9. I love to hate my PC #
  21 декември 2013 @ 0:32

  http://eenk.com/rip-download-hello-stream#comment-24798

  най-добрият коментар под този пост !!!

 10. Georgi #
  22 декември 2013 @ 20:26

  Премиум потребителите имат опция за по-добро качество на звука: 360kbps вместо 96 – нормалното на телефон и 160 – нормалното на десктопа.

 11. nage #
  21 януари 2014 @ 14:12

  А защо задължително spootify
  Аз ползвам grooveshark не знам от колко време я има в България, сигурно повече от година, като и качеството ѝ е екстра

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS