Ползвам наземния си телефон само, за да поръчвам таксита. Понякога храна. Мисля да предложа на БТК революционната тарифа „превоз и храна“, която да е с ниска фиксирана месечна такса и през нея да се избират няколко телефона за доставки, таксиджийски фирми, полиция, такива неща. По мои изчисления тази тарифа ще завземе 60% от пазара на домашните телефони, защото за останалите случаи хората ползват мобилните си или такива разни услуги.

Но оставете, оставете; БТК едва ли ще послуша.

Та, моят телефон ненадейно прекъсна преди няколко месеца. Отне ми няколко месеца да организирам себе си и хазяина ми да извика майстори, поддръжка или както там се казва това звено от екипа на БТК. Един следобед, когато имах много работа, те пристигнаха.

Те приличаха на ловци на духове и по външен вид и по метод на действие. За разлика от предишните майстори, тези не бяха професионалисти. За начало изкъртиха прекрасната ми розетка. Закачиха генератор на звуци на кабела и започнаха да преслушват стената с устройства, подобни на детекторите на ловците на духове. Тоновете, които издаваше джаджата бяха грозни като звън на първо поколение GSM Сименс.

Сигналът изчезна по средата на стената.

„Те тук кабела е скъсан, че къртим“ каза уверено единия майстор.

Помолих ги да проверят дали кабелът не отива в задната стена, защото визуално това беше мястото, където стените се срещат. Нещо като центъра на триизмерна буква „Т“. Над него една тръба мистериозно се мушваше в стената.

„Не, тука е. Требе да къртим, иначе нема да имаш телефон.“ Казаха те и започнаха да къртят.

Кабелът дискретно отиваше в задната стена, както бях предположил. За да усложни ситуацията, той се смесваше с електрическата инсталация.

„Спри тока, че ше умрем тука.“ Каза майстора.

Спрях тока. Работата ми отиде по дяволите. Почнах да се обаждам на разни хора и да се извинявам с „форс-мажорни обстоятелства“ докато майсторите продължиха да прослушват стената в другата стая.

След близо 10 минути единия влезе и заключи: „Тоа телефон никога не е работил!“

„Не, не е вярно, няколко месеца го ползвах с радост.“

„Не е вързан, нема как да е работил.“

„Имам ли причина да ви лъжа?“

Майстора не разбра аргумента ми.

„Загубихме два часа тука, кой ти е правил таа инсталация?“

„Нямам представа. Какво предлагате да направим, за да имам телефон?“

„Сега че бегаме, че стана сто часът, че съставим акт на тоо дето ти е праил инсталацията. Утре пак че додем.“

На следващия ден майсторите дойдоха в 9 и пуснаха нов, външен кабел през балкона на кухнята. Предполагам той нарушава закона за кабелните оператори, но пък имам телефон. Имам и дупка на едната стена, и удобството да говоря докато си правя кафе.

Коментари

Тук не може да се коментира.