Коментари

 1. 2 декември 2009 @ 19:38

  абе каква е тая глупост – велоалея на тротоара? пешеходци в София няма ли? майки с колички? велоалеите са вдясно до бордюра.

 2. classicc #
  2 декември 2009 @ 20:48

  Всъщност когато движението не е разделено на три вида „участници“, то велоалеите си делят тротоара с пешеходците.

 3. buki #
  2 декември 2009 @ 22:46

  Фандъкова май не е точният човек за този въпрос, а заемалият поста преди нея

 4. xirho #
  3 декември 2009 @ 0:34

  всъщост струва ли си за толкова малко колоездачи да внимавам да не ходя „в жълтото“?

 5. ГГЕ #
  3 декември 2009 @ 1:30

  Всъщност, поради каква причина ще трябва да внимавам на тротоара да не ме сгазят велосипедисти? Досега ми се налагаше само от коли да се пазя там. Защо от общината не раздадат по един чифт крилца на всички пешеходци, така най-накрая ще се решат проблемите с паркирането, шофирането и велосипедистите!

 6. kyky #
  3 декември 2009 @ 9:49

  Интересен феномен е, че на пешеходците велоалеята, по която според самите тях никой не кара, им пречи повече отколкото билбордовете и псевдо телефонните кабини.

 7. 3 декември 2009 @ 14:24

  Още не ми го побира ума кой идиот е дал одобрение и, по-важното, пари за реализирането на този проект.

 8. brainsfree #
  5 декември 2009 @ 9:39

  Нали искахме вело-алеи – направиха хората – сега пък пречели… между трамвайните линии ли да ги сложат… освен?! А да не говорим пък за въпроса защо заобикаляла – ами за да не се налага на маиките да заобикалят а да минават от дясно на колчето…
  култ е напоследък из тука :)

 9. Tony #
  6 декември 2009 @ 14:59

  Тази велоалея е смешен опит от страна на общината да накара жителите на София да се движат с велосипеди.
  През пролетта, лятото и есента използвам колело и често ми се налага да преминавам по въпросната алея и това което ми е направило впечатление е че самите пешеходци си „джапат“ както им падне и въобще не се съобразяват с разчертаната маркировка, а като им звъннеш те гледат злобно или мрънкат че това не било място за каране на велосипед. Съвсем друг е въпроса че придвижването с велосипед в София е екстремно начинание там където няма обособена маркировка за каране на колела, което спокойно може да се сравни със скачане с бънджи или парашут. Придвижването с двуколесно превозно средство(без Д.В.Г.) е невероятен екстремизъм в границите на София и заради нескопосано направените алеи за тази цел. Единственото свястно място за каране на колела е алеята успоредна на бул. Цар Борис ІІІ, но и там е пъло с джапащи нехайно(и в колонка по трима-четирима) пешеходци, които също гледат злобно когато ги подсетиш да се изместят от платното за велосипеди. Не се учудвайте ако скоро се случи колоездач да бутне, набие или пребие пешеходец. Това лято им се размина на пешеходците, но догодина не се знае дали ще съм толкова търпелив и толерантен към простотията им.

 10. ГГЕ #
  6 декември 2009 @ 19:58

  Tony, за простотия намирам изпльосването на „вело“ алеи на тротоара! На тротоара, по дяволите!!! Как няма да те гледат на кръв пешеходците. Ако за велосипедистите е екстремно придвижването в София, защо не си представиш какво им е на пешеходците – не стига, че трябва да маневрират между паркирани, че и движещи се по тротоара коли, ами сега и за велосипеди да внимават. Остава само градския транспорт да качат по тротоарите и направо да започнем да си пречукваме пешеходците за наглостта им да искат да се движат свободно по тротоара.

 11. Tony #
  7 декември 2009 @ 11:58

  @ГГЕ
  Напълно разбирам правото на пешеходците да се движат свободно, но не разбирам защо джапат както им падне върху места предвидени с маркировка за движение на велосипеди. В Германия ако нагазиш велоалея отнасяш глоба от порядъка на 200 евро. Съгласен съм че велоалеите в София не са направени както трябва, но не съм съгласен че не трябва да се спазват някакви правила за придвижване там където има успоредно „изградени“ пешеходна и велоалея.
  Случвало ми се е рано сутрин да бързам за някъде по алеята на Цар Борис ІІІ и в процеса на каране да ми изникне изведнъж пешеходец там където няма никаква логика и право да се движи такъв. И в крайна сметка ми се налага да набивам рязко спирачки при което пешеходеца изприказва нещо от рода на „Внимавай бе! Тук ли трябва да караш колело да ти е** майката?“ В такива моменти ми е идвало да сляза от колелото и да пристъпя към невербална физическа саморазправа с наглия прост индивид съпроводена от превъзпитание в стил 6-то РПУ.

 12. NOP #
  7 декември 2009 @ 19:27

  Тая алея, бай Иван, я е изплескал набързо с баданарката. Личи си и как му е треперела ръката от махмурлука :)

 13. германеца #
  9 декември 2009 @ 20:05

  „В Германия ако нагазиш велоалея отнасяш глоба от порядъка на 200 евро.“

  И един мармот завива шоколада в станиол, нали?

 14. Tony #
  10 декември 2009 @ 9:42

  Ааа не, мармотите са малко по на юг в съседна Швейцария :)

  Зависи от провинението, може и да не са точно 200 Е, но при всички случаи има солена глоба за пешеходци отворковци.

 15. ГГЕ #
  10 декември 2009 @ 14:10

  Пропускаш, обаче, че както има глоби за пешеходни нарушения, още по-солено биват глобявани шофьорите отворковци. Пък да не говорим, че и велоалеите са си на определеното за целта място, а не върху тротоара. Да не ме разбирате погрешно – аз нямам нищо против хората да имат възможност да си карат велосипедите, няма смисъл даже да изброяваме предимствата на това, но велосипедистите нямат никаква работа по тротоарите. Нито пък автомобилите.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS