––Original Message––
From: Elenko
Sent: 13 Октомври 2004 г. 11:49
To: Сър Франсис Дрейк & ArenaBG Team
Subject: Re: Re: Разни

Сър Дрейк,

Съзнавам, че с отговор на вашия отговор, първоначалната точка на нашата дискусия страни от темата, но мисля, че създаваме добър диалог: абсурден, безнаказан, но забавен. С ваша помощ този сайт е по-интерактивен от всякога, за което ви благодаря. Благодаря ви за бързата реакция, и че махнахте линка към моя сайт от вашия.

Преди всичко – не съм съгласен, че вие, пиратите движите този свят. Въпреки това псевдонимът ви е попадение. Основното занимание на истинския Сър Франсис Дрейк е било да избива испанци и да краде от тях сребро, което те на свой ред са откраднали от инките, които пък кротко са си го копали години наред. Вие крадете продукти, които не сте създали и си измивате ръцете, че по този начин не ощетявате нито директния производител, нито хм, вносителя.

Ако вие сте Сър Дрейк, то аз мога да се нарека Леонардо, защото изобретявам текстове, фотографии и идеи, които публикувам и които радват всички хора, в това число и сребролюбци като вас. И ако днес благодарение на вас няма инки, благодарение на мен човечеството има летателни апарати и можете да видите мои творби в Лувъра или по-близко – в музея за история на изкуството в Будапеща.

Все пак, понеже пледирате невинност, да преговорим какво вършите вие и нека ви докажа, че то е незаконно, въпреки че не съм юрист. (Ако сред четящите това има адвокати или прокурори, ще се радвам ако поръсите с щипка правна експертиза този тъй аматьорски спор. И знайте господа, че не мога да си позволя да ви платя, въпреки че много бих искал.)

И така – ако никой няма право да разпространява филми по интернет, това не значи, че вие Сър, сте избрания. Доколкото знам, никъде по света няма работеща система за филм-до-поискване (video-on-demand), защото все още не е създадена технология, която може да кодира, излъчва (streaming), разкодира и възпроизвежда филм тъй, че той хем да се гледа по интернет, хем да е защитен от копиране, т.е. правата на автора да са запазени. Дори подобна система да е технически изпълнима, правно тя не е, защото…

Според българския (и не само) закон за авторското право и сродните му права, филмите са обект на авторското право.

Според втора глава, за автор на произведението се смята лицето, чието име или идентифициращ знак са посочени върху произведението по обичайния за това начин.

Авторите на Една нощ с Парис Хилтън са Рик Саломон и Парис Хилтън. Те са продали правата за разпространение на Red Light District Video (хора с традиции), а не на вас.

Ако погледнете глава четвърта, ‘Съдържание на авторското право’, ще видите, че авторът има право да реши дали създаденото от него произведение може да бъде разгласено и да определи времето, мястото и начина, по който да стане това, като това право се уговаря по договор.

Вие едва ли имате договор с мис Парис. Тя навярно не подозира, че филмът ѝ се разпространява по всяко време, по всяко място в България за всеки, който притежава компютър и има 30 лева да си плати на LAN доставчик.

Ако погледнете ‘Имуществени права’ (раздел II, членове 18 и 19), ще видите, че авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица. И че той или тя има право на възнаграждение за всеки вид използване на произведението и за всяко поредно използване на същия вид.

За всяко поредно използване, за всеки плейбек. За всяко натискане на бутона ‘Play’.

Остава да дефинираме какво означава ‘разпространение’. Според член 21, разрешението за излъчване включва и разрешение за предаването му чрез кабел, при условие че предаването се извършва едновременно с излъчването, в непроменен вид и не излиза извън територията, за която е отстъпено правото за излъчване.

Вие го предавате чрез кабел, но нарушавате правата за ‘едновременно’ и за ‘непроменен вид’. Първото, защото мога да си пусна филма, когато си искам, без да плащам и второ, защото след като си го дръпна мога да го прекодирам в друг формат или да напусна с него България. На митницата ще ми зададат много въпроси, ако ме видят с розова видеокасета, но не и с ненадписан компакт диск.

Дял трети – защита на авторското право (член 94), гласи че който наруши авторско право дължи на носителя на правото обезщетение за причинените вреди. Идея си нямате колко дължите на Мис Хилтън и на Red Light District Video.

Остана единствено да уточним какво означава ‘ползвател на произведения’. Слава богу в допълнителните разпоредби, които са в сила отскоро – 2003-та, пише, че това са физическите и юридическите лица, като издателства, театри, организатори на концерти, радио- и телевизионни организации, заведения за обществено хранене и забава, продуценти на звукозаписи, филмови продуценти, доставчици на съдържание в интернет и други, които довеждат произведението до знанието на читателите, зрителите и слушателите пряко или чрез други лица – разпространители.

Смятам, че Arenabg е именно доставчик на съдържание в интернет, който довежда произведението до знанието на зрителите пряко и чрез други лица.

Без да имам юридическо образование, смятам, че нехаете за поне 5 члена от закона за авторското право, и че не пишете закони, а ги нарушавате.

Ваш,
Лео

П.с. Забравих да спомена, че при вас има и 1140 компютърни игри, но не искам да издребнявам.

П.п.с. „Една нощ с Парис Хилтън“ е забранен за малолетни в повечето страни по света. Не ви прави морска чест, че при вас филмът е свободно достъпен дори за 12 годишни хлапета.

П.п.п.с. Ако вие сте 12 годишни хлапета и четете това, знайте, че филмът е тъп.


UPDATE: Буден гражданин, който пожела да го цитирам като „анонимен юрист“ допълни казуса на Леонардо по email:

Сър Франсис Дрейк върши престъпление според Наказателния Кодекс като нарушава авторските права. Т.е. законодателя е решил, че някои нарушения са престъпления, поради по-високата им обществена опасност.

Със сигурност е така. Благодаря за допълнението!

Коментари

Тук не може да се коментира.