От една страна съм малко изморен от цялата история – станах комикс герой, появих се по телевизията, тръгнаха слухове, Капитал поде историята, хора ме срещат и ме питат тази тениска от онези ли е?; или гласът ти по nova беше много секси (при монтажа телевизията беше забързала моя глас, без да свали тона и звучах като джудже на хелий).

От друга, историята ми от митниците се превърна в, както казва Борат, great success! Дянков признава тъпотията на процедурите, а в понеделник има среща на шефовете на митниците и пощите, на която ще помислят как да преминат към обслужване на едно гише. Наша грижа е да следим не дали, а кога ще стане.

Всичко това нямаше да стане без помощта на колегите ми от Дневник и Капитал, които свършиха тежката работа. Свързаха се с агенция митници, искаха коментари и честно казано техните действия доведоха до това.

Аз самият не съм очаквал подобно нещо от подобен смешен материал. Трябва да знаете, че го написах точно като за моя блог, но го предложих на Дневник с надеждата, че ще го видят повече хора. Той дори не беше водеща новина, а само отправка на първа страница.

Но! „Евала бе, митница“ беше линкнат откъдето се сетите. Към момента има ~70 000 прочитания и ~800 коментара, което го прави най-четения и коментиран материал в Дневник изобщо. А Дневник е, вероятно, най-четения не-жълт и разчитащ-на-собствени-репортери новинарски сайт. ~10 000 хора са дошли само от Facebook. Материалът беше туитван и ретуитван многократно. Всичко това, забележете, в седмица, богата на пикантни новини – трупове край Бистрица, убийство на Боби Цанков, сомалийски пирати отвличат българи и т.н.

За мен този феномен означава горе-долу следните неща:

 • Всеки трябва да си знае правата и да си ги отстоява; без значение в каква тъпотия се е забъркал;
 • Много повече българи пазаруват онлайн, отколкото сме си мислили досега; няма как да дам цифри, но докладите за онлайн търговията, които съм виждал, са грешни;
 • Неоправдано високите цени по магазините в България са придружени от незабележими „нормализиращи“ обратни действия, свързани с онлайн търговия;
 • Властта чете Дневник;
 • Митничарите и пощаджиите не четат. От 800 коментара в статията почти няма негативни или защитаващи митниците и пощите, което, повярвайте ми, е изключително събитие за статия в Дневник.
 • Нашият финансов министър или никога не е пазарувал онлайн от България, или е получавал нещата си по някаква друга схема;
 • Онлайн обществата са много активни и надушват подобни неща още преди медиите. Вижте тези теми в hardwarebg или bg-mamma, които са хванали проблема много преди моята случка. За съжаление те са много затворени като общества. Ако те свикнат да се обръщат към медиите, гражданското общество (с извинение за клишето) ще има много по-голям успех;
 • На хората им е писнало от политически врътки, мутри и т.н. Предпочитат да се асоциират с новини, които ги касаят;
 • Хората обичат да четат текстове, разказани „като на приятел“.

Какво следва?

Следващата седмица ще подам жалба в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) да сезират митницата за сканирането на лични карти, което претърпях. (Ако досега не сте разбрали – никой, ама никой няма право да го прави. Било то мобилни оператори или банки.)

Това е малко извън темата, но се оказа, че КЗЛД има нов състав, който се свърза с мен се държа изключително приятелски и смятам да продължа войната си с други институции, които експлоатират лични данни. Например, при опита ми да си извадя електронен подпис, InfoNotary поискаха да ми сканират личната карта „защото така се правело“.

Капитал планират да изпратят искания на Агенция митници и на Министерство на финансите, в което се опише как да се подобри процеса, включително интересни мерки като въвеждане на POS терминали и отпадането на ДДС и мита върху книги и музика с аргумента, че ако си изтеглиш книгата във вариант за Kindle или си купиш mp3, ДДС и мита няма.

В дългосрочен план, знайте, че винаги може да изпратите подобен материал или линк към него на Дневник или Капитал. Всяко писмо към тези адреси се чете старателно. Няма да издавам тайни, но в новия сайт на Капитал, който планираме да стартира скоро, ще има секция Каузи, при която ще се реагира точно на такива сигнали в подобни стъпки. Реално погледнато моите приключения тази седмица бяха  тренировка за репортерите как да реагират (в случая успешно) на вашите сигнали.

Хиляди благодарности на всички, които четоха, коментираха, препращаха и линкваха материала. Без читателските коментари, журналистите нямаше да могат да съберат пълната картина.

Коментари

 1. encrypt #
  9 януари 2010 @ 16:56

  Страхотно! Точно тази случка доказа, че когато народа НЕ си мълчи, има напредък. Засега обаче имаме само обещание, ще следя и аз развитието с интерес.

 2. Иво #
  9 януари 2010 @ 17:56

  По книгите наричат това гражданско общество. Изредиха се и много общественици, които толкова го дъвкаха въпросното общество, че ни е гнус като го чуем…поне мен, де.
  Иначе, поздравления за Еленко, за Дневник и за всички, които с туитвания, rss, коментари и т.н, показахме как се правят нещата, за да се случват.
  Рано е да се радваме, обаче. Работил съм в държавната машина като ПР и съм ставал свидетел, а и съучаствал в правенето на добро впечатление и нищо-не-последването след това.
  Аз съм за още по-активни действия, не само защото пазарувам редовно онлайн, а защото фрустрацията ми е по-висока и от Бурж Дубай.

 3. Стенли #
  9 януари 2010 @ 18:33

  Така се прави! Браво.

 4. Кирил #
  9 януари 2010 @ 18:49

  Това за банките ми стана интересно. Верно ли нямат право да ми снимат картата? Ама те като я снимат те карат да напишеш на копието че си съгласен и да се подпишеш. Любопитно ми е, ако откажеш, те могат ли да ти откажат услугата за която кандидатстваш (да речем депозит, кредит, издаване на карта) под предлог че такива са им правилата и ако не си съгласен не може да ползваш услугите им, и как може да се защитищ в този случай?

 5. 9 януари 2010 @ 19:04

  Еленко, ако трява да съм честен, личинят ми опит показва, че всяка банка в България ти снима личната карта в един или друг момент. Банката ми така или иначе знае много неща за мен – имена, ЕГН, адрес, и т.н. Така че не знам защо да се опитам да я спра да ми снима картата… А и да се опитам, не знам дали ще има голям смисъл… Утре същата банка ще ми откаже издаването на кредитна карта, или кредит, или нещо друго… ;-)

 6. Apostol Apostolov #
  9 януари 2010 @ 19:20

  „с аргумента, че ако си изтеглиш книгата във вариант за Kindle или си купиш mp3, ДДС и мита няма.“

  Еленко, това май няма да мине. Всеки не-ЕС онлайн магазин работещ с ЕС държави и България по легален начин, начислява ДДС. Всеки ЕС магазин начислява ДДС (е, понякога наичслява по родната си стойност, която е <20%, но това е друг въпрос. Пример за не-ЕС магазин който начислява 20%: Valve Steam.

 7. smak #
  9 януари 2010 @ 20:02

  Еленко, евала за това, че не им се даваш, наистина много те уважавам за това.
  Ама като вземеш да ми се правиш на нещастен и на пита вода ненапита хем си ми смешен, хем малко почваш да ме дразниш. Превърнал се бил в комикс герой.. Ми това да не би да стана без да те питат? Тоз всички шум да не би да се вдигна без връзка с това, че ти самият си в редакцията на икономедия?? Не ми казвай, че си предприел действията без да си предполагал последствията..

  Във връзка с копирането/сканирането на лични карти/паспорти – в Европа се прави същото. Незнам кой какви права има, но тук никой не надига врява за това.

  П.С. Как без да ти вдигнат тона, а само със забързване си звучал като джудже? Я вземи се допитай до експерт Сабина, да ти обясни :))
  П.П.С. Ти и без това малко приличаш на джудже (в добрия смисъл) :))

 8. 9 януари 2010 @ 20:11

  Еленко, за жалост…вчера когато си бил в нюзрума, мен пък ме нямаше в Календар…иначе с най-голямо удоволствие щях да ти стисна ръката, ако се бяхме засекли.

  Миналата година попаднах в митницата. Влизам в супер лъскава сграда.Такава гъзария, че чак по чорапки да останеш.
  Отправих се към гишетата за пратки и изживях културен шок. Истинска дупка…не от Досиетата Хъ, а направо Хичкок и Кинг накуп. Слава Богу не патих колко теб.

  Заранта лепнах и в моя блог, един пост озаглавен – МИТНИЦАТА СРЕЩУ ЕЛЕНКО ЕЛЕНКОВ. ПОБЕДИТЕЛ-СИМЕОН ДЯНКОВ.

  http://damusenevidi.blogspot.com/2010/01/blog-post_09.html

  Сега само ще го едитна с комиксчето. :)

 9. ominaeshi #
  9 януари 2010 @ 20:11

  Браво! Стана национален герой :)

 10. balls #
  9 януари 2010 @ 20:33

  Сори, ама тези „Каузи“ в Капитал ми обърнаха кефа от статията на 180 градуса…

 11. 9 януари 2010 @ 20:47

  Браво, има светлина в тунела!

 12. 10 януари 2010 @ 2:53

  Браво Еленко! Най-накрая някой да се вземе в ръце, да реагира адекватно и да защити интересите и на нормалните средностатистически онлайн пазаруващи. Макар, че като се замисля трябва освен всичко това да става на едно гише, пощите също трябва в скоро време да предлагат освобождаване на пратките без да се ходи до гарата за целта. Напр. Royal Mail ти пращат notice когато имаш пратка и трябва да плащаш мито или ДДС с опциите за плащане и когато платиш, те ти доставят пратката до адрес и не трябва да ходиш никъде и да се разправяш с глупости. Не съм сигурен дали плащането може да става онлайн, но в Български условия и с ходене до пощата пак би било приемливо, хайде да не сме толкова алчни. :)
  Иначе за сканиране на личната ти карта – не знам, тук също го правят. Преди 2 месеца когато кандидатствах за Work Permit, от UK Boarder Agency ми изискаха да им изпратя личната си карта заедно със всички останали документи по пощата. НЕ зная дали само са я гледали или са я и сканирали, но съм сигурен, че щом не приемаха копия, а изискваха оригинала да им бъде предоставен, вероятно са я снимали.
  А, да, също така и eBay са ми искали лична карта когато се бях издънил преди 2 години за да ми reinstate-нат account-а.

 13. 10 януари 2010 @ 3:27

  P.S. Ето как се процедира при получаване на неща от чужбина във Великобритания:
  http://www.royalmail.com/portal/rm/content1?catId=37000674&mediaId=37000678#21200249

  Дано някога и Български пощи го могат това!

 14. Вечерни новини #
  10 януари 2010 @ 11:06

  Властта чете Дневник;(Ай стига бе, някой чете на кирилица в тая държава?!?!?)

  Всеки следящ новините, знае кой е Дянков и знае кой бе спрягам за икономически министър преди това. Когато реагира някоя друга институция тогава ще повярваме, че властта чете Дневник.

  Какво пише на тази тениска?
  http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_838607.jpg
  а) Моята тениска. Надписът гласи „Това ли е бъдещето?“
  б) Това трябваше да е бъдещето (* Заглавието на статията е от надписа на една от тениските, поръчани от Еленко )
  в) Откъде да знам, това не го пише в Митническа хроника.

  Първият правилен отговор, печели слава и screenshot на коментара си в сайта на Еленко.

  Чудесно е това, което прави Еленко, но това ли е най-важното в душата на един младеж в България – да си купи на далавера тениска от онлайн магазин или светкаща джаджа от китайците.

  Защо го няма това гражданско общество, когато минава черната кола с огледални номера, когато се раздават премии на съдиите, когато го лъжат политиците, когато глобавят гражданина и той плаща защото е съвестен – а навън се разхождат всякакви простаци и правят каквото си искат, защото са силни или имат пищов в джоба?!?!

 15. 10 януари 2010 @ 12:05

  Поздравления.

  И като интернет пазаруващ – благодаря!

 16. 10 януари 2010 @ 14:11

  Евала и от мен Елено, но чух че ще ставаш новия РевиЗоро в държавата, което ще е огромна загуба за Economedia :-)

 17. 10 януари 2010 @ 14:18

  Браво, бях един от първите коментирали в статията :)

  Може ли напишеш кой реално има право да ми преснима личната карта, защото в банки и други подобни са ми я преснимали?

 18. 10 януари 2010 @ 16:01

  @NETSURFER
  „По закон банките имат право да копират личната ви карта, но само веднъж на 5 години, за да ви идентифицират. Всеки друг, който поиска това от вас, е в нарушение и сте в правото си да откажете.“ – из интервю на председателя на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова в репортаж на БНТ, излъчен на 18.10.2009 г.

 19. 10 януари 2010 @ 19:12

  Първо осъди 24 часа, после предизвика реформи в митниците. (спсъкът разбира се не е изчерпателен)
  Да ти се неначуди човек, ама се превръщаш в емблема на хубаво българско нещо от новото време.

  Почитания :)

 20. 10 януари 2010 @ 23:18

  В банките сканират лична карта за добър ден. Сигурно са ми я сканирали 100-200 пъти.

 21. 11 януари 2010 @ 4:08

  Живея в Щатите. Мнението създадено от филмите и медиите, че тук хората нямат паспорти и могат да се регистрират инкогнито в хотели и при пътуване е безвъзвратно отминало и е от средата на 20 век. Днес при всяко кандидатстване за работа, банков заем или при пътуване се правят ксерокопия на личните документи. За допълнение ще кажа, че и много фирми и организации/ това означава хора/ имат достъп до кредитната ти история, което реално означава информация за банковите ви сметки. Хората имат права, но след 9/11 2001 правата на полицията и ФБР например са много по големи и под предлог борба с тероризма се следят телефонни разговори, интернет връзки, покупки на стоки. Що се отнася до доставката на покупки обикновено всичко се доставя директно на посочения адрес и подобна бюрокрация едва ли е съществувала някога в тази страна.

 22. 11 януари 2010 @ 4:21

  И аз първо прочетох статията и направо съм изненадан, че в България е възможно така бързо развитие на нещата в положителна светлина.

 23. mark3 #
  11 януари 2010 @ 11:50

  Всяка банка иска лична карта за какво ли не. И правят копие. В Банка ДСК подписах дори декларация, че съм съгласен да ми я копират. Те(банките) са регистрирани по ЗЛД и така или иначе без това копие, няма да ти задвижат съответната процедура(заем, кредит, откриване на сметка и пр.). И аз попитах „Ами ако откажа да ви дам копие от личната си карта?“ и ми отговориха, че няма да могат да ми открият сметка и да подам документи за кредит.

 24. 11 януари 2010 @ 14:25

  бтв
  Днес си мислех, че в някоя западноевропейска държава (а може би дори и в Чехия) Еленко скорострелно би станал медийна, обществена и най-вече рекламна звезда. Човекът, който осъди 24 часа, написа най-четената статия в Дневник(без дори да е журналист), предизивка реформи (и тича маратон в Ню Йорк) препоръчва да си купите това или онова.
  Най-лесното е да му се връчи едно телевизионно шоу.
  По-трудното: да се напечатат хиляди фанелки с неговия лик вместо че гевара, или някаква кръстоска между Еленко и Форест Гъмп, която преодолява трудностите на абсурдистан тичайки над препятствията, или как майки масово кръщават бебетата си Еленко, издават се книги за живота му, правят се репортажи в списания и т.н. и т.н. и Еленко се превръща в символ на „новото поколение“ и Пепси правят реклама с него :D

  …Естествено тук някъде мнозинството българи вече са на вълна – бе тоя мърльо що не се скрие, стига ни е поучавал, ще си снимам личната карта колкото си искам и ще чакам на опашки, щот така ми харесва, ай сиктир

 25. Станимир #
  11 януари 2010 @ 14:49

  Виж, даже вицове излизат вече:
  http://www.vicove.com/list_vic_open.php?id=38496&listtype=&catid=26

 26. анонимен #
  12 януари 2010 @ 20:03

  Поздравления!
  Явно българите сами успяваме да си го правим ( включително и с мълчанието си ) да ни е гадно в собственната ни държава!

  Относно защитата на личните данни – интересно ми е какво ще се случи за случая с банките и инфонотари ( и двете организации искат след като ти снимат картата да се подпишеш на копието, че си съгласен с направата му! ).

  Също така е интересно и когато работодателят например ти събира личните данни ( включително копие на лична карта отново с подпис! ), за да си защищавал „интересите“, а и да се грижел по-добре за своите.

  Интересен е и случаят когато не полагат грижи ( а са регистрирани по закона за личните данни ) да ти опазват личните данни – пример http://www.vivacom.bg/online/cgi-bin/web2sms.cgi?temp=prepaid_registration.html – изисква се предаването на „ЕГН + Трите Имена + Адрес “ по незащитена с SSL връзка!

  Явно имаме още какво да учим и по темата с „личните данни“!

 27. Perkele #
  13 януари 2010 @ 18:01

  и герой от вицовете..

  http://vicove.com/list_vic_open.php?id=38496&listtype=&catid=26

 28. mkl #
  19 януари 2010 @ 11:49

  Хахаах, какви идиоти са от Нова, че да ти забързат темпото и pitch-а на гласа само се чудя и то в новинарската емисия.

 29. за медиите #
  24 януари 2010 @ 15:39

  Посочена е тема в bg-mamma.com тъчното е, че това:
  “ # Онлайн обществата са много активни и надушват подобни неща още преди медиите. Вижте тези теми в hardwarebg или bg-mamma, които са хванали проблема много преди моята случка. За съжаление те са много затворени като общества. Ако те свикнат да се обръщат към медиите, гражданското общество (с извинение за клишето) ще има много по-голям успех;“

  не е съвсем така, потребителите са се опитали да заинтерсоват медиите но без успех. По повод 4те лв. който се събират незнайно за какво (в другите населени места сумата варира от 0 до 5,50 лв.) БТВ са казали „

 30. 12 февруари 2010 @ 17:29

  Днес 12.02.2010 отидох да получа пратка закупена от Threadless, състояща се от бебешки дрешки основно. Стойността на пратката е $40. След като я отвориха и видяха съдържанието, което съответстваше на декларираното от изпращача върху пакета, митничарката каза – дайте извлечение за плащането. За целта ме натириха извън сградата на митницата да търся къде е това гише, където можеш да ползваш ПЦ и да си разпечаташ лично необходимото извлечение. Естествено, оказа се, че има само едно място – точно там, където искат 5 лв. за услугата. Веднага координирано по телефона ми пращат по е-мейл JPG на извлечение от ПИБ. Върнах се на гишето и ми начислиха ДДС върху 92 лв. при положение, че общата сума за облагане беше $49 (стока + шипинг), което надлежно в извлечението беше посочено като 66.85 лв. След като направих протест, ми се накараха, че занимавам такава огромна администрация нахалос и казаха, че доларите са 66.85. т.е. представеното в разпечатката като „Сума във валута на сметката“ за тях е USD. От банката обясниха, че „валута“ е общо понятие и че BGN също е валута и това, че не е посочено дали е БГН или нещо друго, не означава, че са сгрешили. И сега всички са прави, а аз платих от джоба си за това. Няма да стъпя в тази шибана митница повече. Да живее ЕУ. Поне поуката е, че номера с това да накараш търговеца да пише нарочно по-малко няма да мине, защото искат документ за реално заплатената сума, която няма как да мине ако не се фалшифицира, а това вече е престъпление и не съветвам никой да го прави.

 31. Deni Ruk #
  26 февруари 2010 @ 18:15

  Някакво развитие от ФинМин или Агенция Митници?:)

 32. Китаеца #
  28 февруари 2010 @ 0:45

  30. Това не е ли някакво мега безумие? От къде на къде ще ти искат платежното от митниците…

 33. Qni #
  24 март 2010 @ 20:30

  Развитие …. Според днешния ми опит – митница Аерогара София – освобождавах учебници, доставени по UPS на стойност 175 USD.
  Влизам в 8.59 часа, нищо още не работи, само някакви хора зад ЗАЩОРЕНИТЕ гишета. Изчаках една минута, почуках, един от служителите погледна документите и ме насочи какво да правя. Каза и, че нещата по-подробно са описани на листа над главата ми. Надигам глава, щото гишетата заради ЩОРИТЕ са ниско и трябва да се навеждаш /покланяш може би?/ и гледам, че всичко е описано коректно /не ми е за пръв път да виждам митница, ама тогава с питане и от приятели се учих как се правят нещата, но ставаше дума за внос на фирмата/ на лист А4 формат, 1 брой за гишетата преди врата, която ги разделя на 2 част, и още един брой на другите гишета /май са по 3 от всяка страна/. Ок, отидох до стаята за да ми извадят ЕОРИ номер, влизам, стаята прилича на нещо средно между малка компютърна зала за игра и интернет и магазинче за компютърна техника втора употреба /работните компютри бяха нови, но половината стая беше заета от стари принтери и поразглобени компютри/. Дадоха ми бланка, попълних си данните. За съжаление на бланката не бяха предвидили да сложат „Получил: ……“ та затова го писах това на ръка. Приблизително време – 10-15 мин. Следваща стъпка – изготвяне на митническа декларация. 10-15 мин., 15 лева по-малко в джоба, още няколко листа хартия и една … дискета! След това си платих ДДС-то банковото гише и си дадох всичките бумаги на митническите служители. И се започна чакането – 30-35 мин. Какво чаках – отново да се потвърди плащането. Това е онази простотия, която от години не се е променила. Не може да ти нося бележка от 2 метра отсреща и да чакаш потвърждение, че парите са пристигнали. Това е пълно безумие!
  Чакането обаче произведе интересни наблюдения – не знам дали е заради намаляла работа поради кризата, но досега не бях срещал държавна институция с толкова ШМАТКАЩИ СЕ СЛУЖИТЕЛИ. ШМАТКАЩИ СЕ. Работил съм с НОИ, НСИ, НАП, но досега не бях срещал такова нещо. Да не говорим, че служителите, които нямаха работа висяха в интернет. Един дори изяде половин пакет солети след като обиколи 2 пъти залата и влезе почти във всяка стая. Не знам с какво е бил зает, но не и с работа. Просто се ШМАТКАШЕ. Не случайно са им защорени гишетата, че ако човек ги види и вътре как обилкалят сигурно по 10 пъти из стаите в чакане на дежурния митничар да сложи подпис и да напише заветното „Разрешавам вдигането на стоката“ може някой да не издържи и да ги ошамароса. Така, че приятели, нищо не се е променила, само вече не ти снимат личната карта.

 34. Иво #
  24 март 2010 @ 20:35

  Qni, и аз имах балканското усещане, че нищо няма да се промени. Видяхме многократно и по други поводи, че това им е стил на новите управляващи – вдигат пушилка, демонстрират разбиране и толкова.
  Потвърждавам и от моя скорошен опит, че нещата не са мръднали и на йота.

 35. Qni #
  1 април 2010 @ 9:44

  ИВО, за съжаление си много прав.

 36. Bea #
  4 април 2010 @ 12:46

  Здравейте! Аз имам един въпрос – приятелка реши да ме изненада и оня ден ми писа,че е пратила пакет от щатите с телефон за мен по UPS.Аз никога не съм получавала пратка от Щатите и като чета по форумите май ще си имам проблеми :(Пакета тежи най-много 100 грама,иначе телефона не е нов,най-вероятно е използван.Каза ми,че го е маркирала като Gift и има застраховка за $100.И също ми каза,че има customs values и няква документация.Въпроса ми е ще се наложи ли дами го обмитят и да ходя по митници и т.н.?

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS