Публикации в категория Разни

Choose another category?

Малко или много са 20 години?

При поредното преместване намерих кутия от обувки с флайъри, които съм събирал в периода 1997-2003. В манията си да хвърлям, вхърлих кутията като преди това избрах някои от флайърите да дигитализирам. Et voila! Прекъсвам радио мълчанието с тази ексклузивна галерия.

Дизайнът е отделна тема, но освен в тежка носталгия и спомени за отдавна затворили места и хора, се хвърлих в размисли за културата която съществуваше тогава.

Партита с 5000 души всеки петък и събота. Big room techno. Път с влак до Варна през Горна Оряховица за парти.

Флайърите бяха стария интернет / fb events с инфо и оферти за какво се случва + тежък арт. Разпространяваха ги хора, като даваха на такива, които изглеждаха като да се вълнуват от това. Днес е интересно, че:

 1. отношението сякаш не съществува. Вечният Spotify. Ако флайърът е дигитален ще остане завинаги погребан с FB Cover Image разпорен от поредния privacy скандал
 2. не се помни старото. Сякаш тази парти култура е правена от хората, които са строили пирамидите – невъзможно да съществуват пак днес, чак им се чудим на акъла

Но, стига тежка носталгия, животът продължава.

В миналия епизод на сериала бг политика, предложението на президента за пакет промени в изборния закон беше посрещнато с хладен полъх от парламента; собствената му група ГЕРБ, и закопано дори от Реформаторския блок. Вторите приличат на лява партия или политици-гимназисти, които се радват на властта като абитуриенти на лимузина, вместо да отстояват името си.

Имам чувство, че в този парламент коалициите се правят сутрин и се разтурят като мине гласуването. Модела на 6 (или колкото там са вътре) партии е удобен за това. Предполагам, че схемата за лобиране ако искаш да мине нещо е като такса „избор екип“. Сутрин звъниш на Бойко и той сформира мини коалиция, която да ти прокара идеята.

Превъртаме към днешна дата, където от цялото предложение на президента остана това, че тази есен на местните избори ще гласуваме и на референдум да има ли електронно гласуване. Дебатът се повдигна пак, но рядко е смислен. Не намирам 1 българска медия да е постарала да извади примери от Х държави може ли изобщо да стане, какъв е смисъла, струва ли си и най-важното – можем ли да направим нещо ново КАТО БЪЛГАРИ, ТЕХНОЛОГИЧНА НАЦИЯ, без да изглежда смешно.

Притесняват ме 2 неща:

 • никой не дискутира анонимността на вота, която е заложена в конституцията. Ако гласуваш електронно, няма как да е анонимно. Какви стъпки са предприети да се промени конституцията, защото знаем колко лесно става това. // Представете си родопско село след 5 години, където шефчета наблюдатели ходят по къщите на хората на кафе и гледат/контролират вота.
 • никой не мисли за бъдещето, където няма да има компютри. Как измисляш система, в която идентификацията да е на ниво човек. Сега всички си представят сертификати и браузъри (нещо от 90-те), а трябва да се мисли в смартфони.

Фактите са:

 • в дългосрочен план няма как да минем без ел. гласуване
 • никъде в света в момента не се гласува изцяло електронно, освен в Индия. Tам е по-скоро електрическо, където влизаш в будка, цъкаш копче, грейва лампа. Моя милост е писал в Капитал през 2004 (!) за ел. гласуване, като гледам сега статията си е актуална.
 • всички сочат Естония, където средно 30% от хората гласуват електронно, но там има много критики за сигурността. Там вместо ЕГН държавата ти издава лична карта с двойка публичен/частен сертификати и всички имат такива карти, с които могат и да банкират. Тук подобна инфраструктура няма.
 • Единствените данни, които хем правителството има за нас, хем ние си ги знаем, без да са пароли, са пръстовите отпечатъци, снети при поредната смяна на паспортите. Не знам в какво състояние са (най-вероятно JPG файлове потънали на сървър на МВР) и какво би отнело да се гласува със система aла Touch ID.

Фен съм на Протестна мрежа. Въпреки че не са партия, те вършат много по-смислена работа от партия в опозиция в парламента и дори недоразумения като Глас народен, които са най-добрия бг стартъп, щото не правят нищо и получават 400 000 лева/година от нашите пари, само защото са убедили > 1% „гневни“ балъци да гласуват за тях.

Та, Протестна мрежа с подели са инициатива за ел. гласуване (с прибързано кибер лого от 90-те, което включва „@“ и дръзки послания като #разбийсистемата), без да излагат за/против, просто така. То хубаво, ама ако бях на тяхно място, щях да свикам поне 1 публичен дебат по темата и да извадя добри практики, щото сега на никой не е ясно защо го правят, чак е съмнително.

Ако бях на правителството ще събера 10 от най-добрите експерти и ще ги командировам в Естония ама веднага, да заживеят там и да се учат. После правя консултационен борд, който да ги подкрепи локално като поканя всяка от по-големите IT фирми с офис в България (vmware, HP, Telerik, Microsoft, Interroute, etc, etc.) да участва в този борд с експертиза.

Белким стане нещо.

Update (2 септ 2015): Божо има интересен репортаж от кръгла маса за ел. гласуване преди 1 година.

Гледайки какво се случва с лонча на часовника, предвиждам до 5 години магазини като Техномаркет да се превърнат в шоуруми където виждаш продукта, поръчваш и той те чака вкъщи.

Нищо на склад в магазина, където мястото е скъпо. Важи дори и за магазини за козметика.

В магазина само консултанти и по 1 брой от продукт. В склада – всички останали.

Новината от последната седмица е, че Bulgaria Air обжалват спечеленото дело за забавен полет по тяхна вина. Така че отиваме на левел 2 да се бием с босовете в Софийски градски съд. Делото (и обезщетението) ще се проточи още поне година и ще им доведе още разходи.

Междувременно, обжалвах 1 забавен полет от KLM. Попълних формуляр в техния специален сайт за оплаквания и няколко дни по-късно получих телефонно обаждане (на български), писмено извинение и обезщетение. Само с попълването на 1 формуляр. Без да се размотават едни хора 2 години в съд за нещо очевидно и да се напряга и без това веселяшката ни съдебна система.

Излишно е да ви казвам, че с удоволствие ще летя пак с KLM и при друга опция никога не бих избрал Bulgaria Air. Бахти клоуните.

aiga_departingflights-512

Тази седмица осъдих успешно България Ер за забавен полет (в смисъл на забавен с 5 часа, не че ми е било забавно на борда).

Това дело не е кой знае какво, но подобни забавяния стават често, авиокомпаниите имат интерес да правят нещата трудни, българите се движат по схемата „бе къде ще се занимавам“, а европейското законодателство по темата ясно казва, че ако ви забавят полета, ви дължат пари. За това е хубаво да се знае.

Ето как да си вземете обезщетението, ако са ви забавили полета (Важи и за стари полети, щото давността на тази регулация е 5 години.)

0. Знанието е сила

Бъдете сигурни че сте прочели цялото инфо от ЕС за забавени полети. Обезщетенията важат само ако летите от/до летище в ЕС. И не се отнася, ако има буря или джихад, но накратко: ако всички самолети си летят, а вашия се бави с повече от 3 часа, ви дължат обезщетение. Колко и как пише по-горе.

1. На място на летището

 • Бъдете сигурни, че сте се чекирали навреме. Обезщетенията не важат, ако сте си изпуснали полета.
 • Пазете билет и бордова карта.
 • Ако излитането се забави с повече от 3 часа, съберете контактите на други хора. Въпреки че в България няма class-action дела, но този тип дела се печелят лесно. Ако делото се води от повече от 1 човек, решението на съда е 1 за всички, авиокомпанията губи много повече пари, а работата на адвоката е по-лека. (В моя забавен полет се опитах да събера мейлите на хората които чакаха на гейта 5 часа, но никой не му се занимаваше, сякаш имаха по-важна работа…)

2. След полета

Изпратете писмо до мейла/формата на вашата авиокомпания за оплаквания. Принципно всяка авиокомпания има такъв по регулация, но ги крият. На Bulgaria Air мейла за жалби е логичното crfb@air.bg и когато подавах жалба го нямаше на сайта. После с няколко телефонни разговора го сложиха, но зафичкан.

Писмото трябва да съдържа:

 • Вашето име
 • Номер на билет
 • Номер на полет, дати
 • Описание какво се е случило
 • Кога сте кацнали и точното закъснение (обезщетението важи до времето на кацане, не на излитане). Не се притеснявайте ако не знаете тези детайли, те има как да ги проверят

Компанията трябва да ви отговорят в двуседмичен срок дали ще ви обезщетят или не. Ако „не“…

3. Гет а лояр

вземете отговора (защо няма да ви обезщетят) и си намерете адвокат. Аз работя с мой приятел адв. Иванов преди всичко щото е пич и и има десетки такива дела спечелени, дори пише забавно.

В моя случай Bulgaria Air казаха че самолета им се е счупил и е трябвало да го сменят с нов, което не е моя грижа като пътник. Както и да е, техния отговор помогна на делото, щото в ЕС регулациите пише, че техническата неизправност не е причина да не се плащат обезщетения.

Адвокатът най-често праща любезно писмо до авиокомпанията, но ако не получите отговор се завежда дело. Писмото (и жалбата) служат като доказателство пред съда, че сте опитали с добро.

Оправянето на правните документи ще ви отнеме макс 2 часа. Трябва ви договор с адвоката, и да платите съдебна такса по банка (тя е 5% от иска и минимум 50 лева, т.е. ако обезщетението е 500 лева, трябва да платите до 50 лева, после те ви се връщат). Не трябва да ходите в съда, не си мислете, че ще загубите повече от тези 2 часа.

4. Win!

В моя случай решението излезе точно 1 година след полета, което е супер, щото тъкмо сте забравили за тези пари.

И така, отстоявайте си правата винаги, защото както казва моя адвокат: „това е единственият начин да се „възпитават“ компаниите и да се наложат някакви по-справедливи пазарни правила.“

b7x

Предвид колко време цъкаме в соц мрежи, ако не знаете как да се държите там, ще отегчите хората край вас, ще изчезнете от фийда им и това ще повлияе на реалния ви живот. Е, питайте мен. Аз съм един провал.

С долните прости правила, светът ще си изкара около 10 пъти по-добре в интернет, и иначе.

Да:

 1. Шервайте само нови неща; стари – само ако ще предадат контекст на ново събитие. Старо = повторение
 2. Старо = повторение
 3. Пишете кометнар като шервате; добавете стойност. Защо го шервате? Какво ще намерят приятелите ви там? Как това било полезно? Какво е вашето мнение за статията, която шервате?
 4. Ползвайте източник (via), важно е човек да знае откъде сте научили нещо
 5. Коментирайте. Но не изскачайте с логика срещу емоция или с емоция срещу логика. Няма да ви се получи
 6. Also, никой не го интересува граматиката, коментарите за граматика са излишни

Не:

 1. НИКОГА не връзвайте една социална мрежа с друга. Контекстът в едната е един, в другата – друг. Най-добрите ви приятели ви следят и в двете и се отегчават денонощно да ви гледат на повторение
 2. Старо = повторение
 3. Related: не прешервайте. Ще бъдете заглушени (с мют). Никой няма да ви чете и ще живеете самотно онлайн. Един ден ще го разберете и ще ви е тъжно
 4. Не шервайте списъци. Спицъците дават обещания за завършеност и изчерпателност, което е лъжа
 5. Не шервайте дълги статии, без да ги обясните. Никой няма време
 6. Не шервайте нещо, което би навредило на нечие лично пространство. Ако вие бяхте в подобна светлина?
 7. Related: никога не шервайте снимка от България в 9gag. Това не е България. Аргументът „и ние сме дали нещо на света“ умря с Джон Атанасов
 8. Не шервайте 9gag като цяло, не сте малки
 9. Недейте да бъдете горди, че сме българи. Супер зле сме; почнете от там
 10. Не шервайте впечатления за природни явления, освен ако не зависи живота ви от това
 11. Недейте да честитите празници, не става така
 12. Не шервайте нищо от руски сайтове. Всичко вътре е фейк. Плюс това, така подпомагате Путин
 13. Не шервайте нищо от форуми. В интернет всеки пише лъжи, а хората от интернет се събират в места наречени интернет форуми. Никой няма време да чете форуми. Само хората от интернет, а те пишат лъжи
 14. Ако не изтривате линка, който пействате във Facebook ви чакат 7 години нещастна любов. Само казвам
 15. Не шервайте фейкове. Вижте статията има ли източник, запитайте се възможно ли е това чудо да се случи и да го има само в един руски сайт с лоши снимки?
 16. Един скрийншот нищо не доказва
 17. Има специален тих ад за шерващите преведени мемета. В този ад са измислили предаването Комиците и Шоуто на канала
 18. Защо бихте участвали в онлайн предизвикателство? Защо? Какво ще промени това? Риск да се повторите = 99%
 19. Ако сте бранд – важи всичко казано до тук, с ДДС; плюс това да не шервате какъвто и да било празник, природно явление, годишно време, настроението ви (като бранд), какво се вижда от прозореца, отворен въпрос към феновете ви, фото колаж, поезия, театър, поп-културни наслагвания. Останете си с промоциите.

Всеки шер отнема вниманието на приятелите ви, което е ограничено. Поемате ли риска?

strip

Вчера се прибирах с колелото пред парламента и се оказа, че Velvet са отворили мобилен стриптийз клуб отсреща. В автобус. Входът беше 5 лева.

Няколко месеца по-рано тук се биеха хора.

Това не е лошо или неморално, а добра илюстрация на държавата.