Фетишът настрана, слушалките винаги са били важна част от живота ми и съм се обграждал с десетки модели в търсене на идеалното сечение между верен звук и удобство. В момента търсенето ме е довело до един голям кръстопът. Имам Yamaha RH5MA ако искам да чуя вярно музика вкъщи, Bose In-Ear за улицата (най-добрите и здрави тапи) и Shure E2c за спортни дейности (които скоро ще чукнат 3 години екстремна експлоатация). Оставаше офисът.

Трябва да знаете, че понякога вдигам ръка към небето и си казвам, че някой ден, няяакой ден ще си позволя Grado GS1000 или Shure SE530… Но за момента живея с идеята, че слушалките са консуматив или нещо, което да можеш да прежалиш във всеки един момент. Защото животът ме е научил, че те се чупят, гърмят, крадат и т.н.

Но да се върнем в офиса.

Миналия месец, след щателно четене и слушане си купих горните активни шумоизолиращи слушалки Audio Technica ANC7. Активни шумоизолиращи означава нещо ново. В дупчиците, които виждате на слушалката отстрани има микрофони, които следят шумовете около вас, създават обратна звукова вълна на тази, която би достигнала до ушите ви, двете вълни се блъскат, шума се заглушава и така до ушите ви достига само музиката. Ако няма музика и сте с тях, до вас достига само тишината, плюс бонус – най-резките звуци и/или женски гласове. (Сори за сексизма, но това са фактите.)

При пръв опит, нахлупването им създава неестествено чувство. Правил съм експерименти с колеги, които не знаят за цялата технологичната алабала и им се струва странно, доспива им се от тишината и описват ефекта от тези слушалки като асоциален и дори клаустрофобичен. Но по моя опит, шумоизолиращите слушалки са най-добрия инструмент за работа в офиса, ако искате спокойствие и концентрация.

Предимства:

– Страхотен звук. Заглушаването на шума помага да чуете по-добре музиката, дори характеристиките на самите говорители да не са стъписващи. Новото е, че чувате детайлно и тихите части от песните.

– Пестят ви тъпанчетата. Отново заглушаването ви помага да слушате на по-ниски нива, най-често ~50% от максималната сила на компютъра или плейъра. (На повечето ми други слушалки слушам на ~85%.)

– По-висока продуктивност при задълбочена работа, без майтап.

Недостатъци:

– Носенето им по улицата е опасно, освен ако не искате да разберете как се чувстват хората с увреден слух. Отделно от това ще изглеждате като танкист или тийн почитател на картечарски drum ‘n bass.

– Понеже сте в пълна тишина, трябва да настроите настолния офисен телефон да "звъни" със светлина. Ако нямате такъв апарат, трябва да измислите нещо. Каквото и да направите ще почнете да получавате email съобщения с тема ае вдигни си телефона, бе!

– Всички шумоизолиращи слушалки ползват батерии. В моя случай – 1 AAA батерия, но тя издържа към 60 часа ползване, чак забравяш, че я има.

– Шумоизолирането се включва и изключва с копче, т.е. още 1 копче, за което трябва да мислите.

Цени

Audio-Technica-та ми струваха 120$, като сега виждам, че са паднали до $100 в САЩ. Избрах тях, въпреки че имах по-висок бюджет и на живо изпробвах поне 10 други модела шумоизолиращи слушалки. Sony-тата и JVC не ми стояха удобно (дори не си записах модели). Bose QuietComfort 3 имаха една идея по-добър звук (особено баса), но много хора се оплакват, че се чупят малко след като им изтече гаранцията, т.е. малко след първата година. Батериите им не се сменят, а и на цена от 350$, изискват бдене.

У нас?

Не знам дали Sony, JVC или Panasonic са пуснали шумоизолиращите си модели тук, но през лятото не бяха. Споделете, ако сте мяркали.

Sennheiser се продават от Dynacord, но са с поръчка, а при техните модели микрофонът виси отделно на кабела и не е много читав.

В hi-fi магазините, през които минах преди време, на въпроса защо не продавате слушалки?, получавах логичния за България отговор защото са евтини.

Не знам вносителите на Bose докъде са го откарали, но последния път като ходих в техния шоурум сочените за продавач-консултанти се държаха арогантно, но пък без особено разбиране в материята. Също както разтурения им сайт. Някой да има път през бизнес парка или бул. Черни Връх да каже дали продават QC2 или QC3 и на какви цени?

Коментари

 1. dragi mi smehurko #
  8 декември 2008 @ 17:04

  да отбележа, че микрофоните в слушалките не създават обратна звукова вълна, и не блъскат нищо, щото няма файда. просто дефазират звука.
  иначе слушалки има по много аудио магазини (от типа на динакорд), не знам къде си търсел, и се чудя как нареждаш JVC, Sony и Panasonic до марки като Bose.
  да си ги слушаш със здраве :)

 2. 8 декември 2008 @ 17:09

  Dragi, сега ако обясниш и „дефазират“, всички ще те заобичат.

 3. 8 декември 2008 @ 17:25

  Фенси уърд за „блъскат вълната“.

  http://electronics.howstuffworks.com/noise-canceling-headphone3.htm

  Демек са не „изолиращи“ а „нойз-кенсълниг“. Да не кажете, че пестим от дребнави отзиви.

 4. vkanev #
  8 декември 2008 @ 17:34

  Ха, интересна тема. Аз преди година се опитах да намеря някакво решение на проблема с шума/концентрацията в офиса и си купих ето това:
  http://bg.europe.creative.com/products/product.asp?category=437&subcategory=441&product=14702&listby=

  Просто не повярвах, че noise-canceling технологията може да ми осигури добро шумоизолиране. Но тези слушалки на Creative се оказаха _абсолютен_ боклук въпреки цената си от 170лв. (за тапи май е доста?). Баса никакъв го няма, а когато съм с тях повече от 1 час главата почва да ме боли страшно много. Да не говорим, че уплътнението създава някакво „налягане“ в ушите (поне аз така го усещам). Мислех, че за няколко седмици ще свикна, но след 1 месец употреба просто се отказах.

 5. 8 декември 2008 @ 17:41

  vkanev, тези които се пъхат в ухото наистина създават дискомфорт. Аз лично се чувствам все едно съм под вода. Не мога да ги нося повече от час. А и ваденето и слагането им е цял ритуал.

 6. 8 декември 2008 @ 18:01

  За под-а съм с тези:

  http://www.amazon.com/V-MODA-Bass-Freq-Earbuds-Bling/dp/B000FUESSU

  тъй като са евтини и пишеше, че имат плътен, дълбок бас.
  Реших да не се мятам на скъпи „във ушенце“ тапи, след като никога не съм ползвал. Резултата от вече 3 седмици слушане е:
  Чувал съм и по-добър бас от по-скъпи тапи, но от стандартните. Примерно на акг или сенхайзер моделите докъм 60-70лв. Не са ми неудобни, но не съм ги носил повече от 30-40мин без прекъсване. Звука не е кой знае какво. Изолират шум опасно добре, но и създават усещане за налягане в ушите, което и определя това, че слушам на около и под 50% от саунда на ипод класик.
  Общо взето си струват 30те долара които платих за тях., но не мисля, че бих повторил.

 7. dragi mi smehurko #
  8 декември 2008 @ 19:04

  еленко, дефазиране идва от „фаза“ и „де“ хехех :)
  или накратко обръщаш фазите/циклите на звуковата вълна и при сумирането им се получава +x + -x = 0.
  при звуковите едитори това ставаше май с командата Invert. значи можем и го срещнем като инвертиране.
  а сега колко ме обичаш? :)

 8. emil.genov #
  8 декември 2008 @ 20:15

  Здрасти Еленко,

  много ме заинтересува с тази тема. На няколко пъти аха, аха на разни летища да си купя Bose QC-3, но цената им е солидна и батерията е някаква техен си стандарт (разбирай трудно да си я намериш после). Така, че слушалките за които говориш ме заинтересуваха. Само не разбрах има ли ги тук и доколко си доволен от тях?

  Поздрав

 9. 8 декември 2008 @ 20:34

  emil, купих си ги от САЩ, за съжаление. За близо месец ползване съм много доволен. (Някак си се надявах да си проличи от ревюто.)

 10. Sabina_ #
  8 декември 2008 @ 22:18

  „дефазиране“ не ми звучи като правилно понятие. Две вълни може да са „out of phase“ когато се срещнат в една точка в пространството. Тогава амплитудата става нула – това е редуктивна интерференция. Ама не редуцираш или елиминираш фазата на една вълна – „дефазираш“ – тва е безмислено. Вълната винаги си има фаза.
  Блокирането на звука става точно както Ленко обясни – генерира се вълна с фаза „обратна“ на тази която идва като шум и на нивото на ухото двете интерферират. Самите вълни не си променят фазите или свойствата дефакто (в друга точка в пространството където не се срещат те си имат същата фаза и амлитуда).

 11. Sabina_ #
  8 декември 2008 @ 22:19

  освен тва се чудя как другите музикални експерти (освен смехурко) не са се изказали още

 12. dragi mi smehurko #
  8 декември 2008 @ 23:15

  хехе, сабина, ок, разби ме.
  съгласен съм с теб – тук изобщо не става дума за дефазиране, а за инвертиране на фазата. вярно, изразих се погрешно. но в края на поста си писах за самото инвертиране, а и примера ми беше такъв, не е ли така? тез теории хубаво си ги развила, но аз все пак опитах по молба на еленко да разясня на читателите тук възможно най-кратко какво съм имал предвид, не да ги засипвам с термини, както си направила ти.
  объркването на понятието дойде, понеже си мислех и за дефазирането като метод за шумозаглушаване на други места – не се и съмнявам, че като един истински експерт познаваш добре тези методи.

 13. dragi mi smehurko #
  8 декември 2008 @ 23:45

  и сабина, по-полека със сарказмът си относно „другите музикални експерти“. не вярвам, да си чак тоооолкова велика, че да се изказваш така :)

 14. asnklv #
  9 декември 2008 @ 4:45

  WoM в действие :) вече им се навих не тези звучалки :)

 15. emil.genov #
  9 декември 2008 @ 7:51

  Жалко, на сайта нямат представители за BG. А ако ги поръчам по интернет трябва после да се разправям с митници, явно някой приятел ще трябва да ми ги донесе :(

 16. Perkele #
  9 декември 2008 @ 10:02

  въй, сабинчето как нахрани читателите :)

 17. mark3 #
  9 декември 2008 @ 11:22

  Bose наистина изглеждат добре, ама $100 за тапи… На Sony тапите са супер и са на нормални цени(25-30 лева). Е, освен ако не си „гъзар“ и не ти дреме дали ще си изгубиш тапите за $100 – нали ще си купиш нови :) На Sony тапите вероятно не са от най-удобните за носене обаче(вероятно в това Bose ги „бият“; и не само в това), но звука е перфктен + имат много хубав бас. Мисля, че тук все пак става дума за баланс м/у цена и качество(което пък не значи че най-скъпото е винаги най-добро).

 18. weakener #
  9 декември 2008 @ 12:06

  dragi mi smehurko искаше да каже `phase cancellation`.

 19. uv #
  9 декември 2008 @ 16:44

  http://www.headphone.com/products/headphones за всички, които искат да си спестят дефазиране, инвертиране и останалите *-ирания..

 20. dragi mi smehurko #
  9 декември 2008 @ 21:17

  мерси, uv.

  “ This ambient noise signal is sent to a small electronics unit attached to the headphone cable and is inverted and summed with the music coming in from your player and then sent back to drive the headphones. As the inverted ambient noise signal drives the headphones, it creates sound that is exactly inversely opposite and therefore cancels the ambient sound arriving at the ear.“

  друг път недейте се наежвайте толкова.

 21. 9 декември 2008 @ 22:07

  @ emil.genov
  от 1 декември лимита за необлагаем внос от страни извън ес се вдигна до 150 евро, така че няма да се плаща мито и ддс. това в случай че изпращача е юридическо лице, а получателя – физическо. при физическо-физическо нашите още карат на 45 евро.

 22. Sabina_ #
  10 декември 2008 @ 13:40

  ми смехурко тва дето цитираш на английски е това което Ленко написа в статията си. Но той поне си е свършил работата да прочете как става това активно блокиране на шума, докато ти беше човека дет се наежи без да е наясно. Или поне така ми се стори

  Как да е, благодаря за статията.

 23. dragi mi smehurko #
  10 декември 2008 @ 18:27

  sabina, ти освен професионалист в областта на уебдизайна, музиката и всякви други области се извъди и адвокат на еленко ли? не знам за какво наежване говориш, защо не го оставиш той да говори, да не е малък?? не разбирам защо продължаваш да се вреш където не ти е работа и не смятам да ти се обяснявам повече, а на еленко каквото има съм му казал още след първия си пост (след като видях, че не съм се изразил точно).
  пък и мисля, че стана прекалено досадна темата на останалите хора тук, за което се извинявам.

 24. Sabina_ #
  10 декември 2008 @ 19:11

  смехурко мен ми е сега ясно, че тука не става въпрос кой е прав ми кой по-разбира от марки техника, мъгляви термини от програмите за правене на музика и тн. Тоест някаква форма на перчене при мъжките индивиди където жена не трябва се намесва и да вкарва логика. Няма нужда да приемаш всичко толкова лично

 25. smokingmaiz #
  10 декември 2008 @ 23:12

  Еленко, имаш много добра колекция слушалки и добър вкус към high-end моделите. лично аз към Grado и Shure бих добавил и AKG, особено новият им студиен модел К702.

  последно Josh Wink беше спортнал едни in-ear Shure-та, че ми текоха лигите по тях докато го слушах, много са удобни за работа. иначе аз съм много доволен от старите Technics-и, не стават за „домашно“ ползване, но за това, за което са направени, са железни.

  ПС. http://www.stereophile.com – ако ви се чете за high-end ;) тук-там пускат и ревюта на „нормална“ техника

 26. 11 декември 2008 @ 10:46

  Не знам как е при вас, но мисля че овъринвестмент в слушалки е грешка. Независимо колко са добри едни слушалки, те изолират възприятията и те карат да слушаш само с уши. Сравнима е инвестицията в едни добри колони на старо или DIY. Има хора в България, които са адски навътре в нещата и може би могат да бъдат навити да изработят едни много хубави колонки за парите на едни АКГ-та.

 27. 11 декември 2008 @ 12:35

  Sunder, ако тук ставаше въпрос за тонколони, дискусията щеше да е 3 пъти по-дълга и с много повече бой. Говоря за едни нишови слушалки и туйто.

  Да сравняваш колони и слушалки е като да сравняваш мотор и кола.

 28. 11 декември 2008 @ 15:32

  Ако преносимите слушалки бяха най-бързия и доставящ кеф начин да слушеш музика – да. Инак – не съм съгласен.
  Изказах мнение за инвестицията в шлемофони само защото дискусията тръгна леко натам.

 29. smokingmaiz #
  11 декември 2008 @ 19:53

  Sunder, обикновено, когато човек инвестира 450 долара за studio-grade слушалки, се подразбира, че домашната му аудио система е поне $5000+. иначе, приятелю, Shure-тата, на които съм хвърлил око, като тези, които ползва Wink, смятам да ползвам професионално. overinvestment … не мисля.

 30. 12 декември 2008 @ 9:44

  Не мога да свидетелствам за професионална употреба. За мен слушалките са компромис и макар да знам, че не е вярно, аксиомата „най-евтините колони са по-добре от най-скъпите слушалки“ ми харесва като „звучене“

 31. Biliana #
  15 декември 2008 @ 23:45

  Моят мъдър татко, Еленко – върл фен на всякакви усилватели, тонколони, слушалки, микрофони и тънъ – често ми повтаря, че колкото по-рядко си нахлупвам слушалките на главата /независимо от шумната или изнервяща среда, в даден момент/, толкова по-добре. Май и друг го е казал – по-известен от баща ми, но не зная точно кой е.

 32. 27 януари 2009 @ 10:05

  Купих същите под влияние на това ревю. Много съм доволен и също ги препоръчвам.
  В Амазон вече са под $80, но за доставка до беге, все още ще отидат около 200 лева (което не е чак толкова зле за подобни слушалки)

 33. 6 февруари 2010 @ 16:08

  Здравей, Еленко,

  Реших, че е време да се снабдя с качествени слушалки и направих един по-обстоен обход по магазините тук (в Дюселдорф съм). Отчетох няколко на Sennheisеr – PXC 310 BT & PXC 300 са добри, но вървят между 200 и 260 евро. Bose QuietComfort 3 & QuietComfort 15 отпаднаха заради високата цена. Пробвах и Panasonic RP-HC500. Обират добре ниските честоти и са на приемлива цена са (около 140 евро). Мернах и един модел на AKG, но не ми хареса. Вярно, компактни са, но едва покриват ухото, пък и устройството е на отделен стик, а не е вградено в самите слушалки. Същото важи и за по-малките модели на Sennheiser. Сега се колебая между Панасоник и модела, който ти ползваш. За съжаление, не можах да го намеря и сигурно ще трябва да си го поръчам, а ми се иска да го пробвам, преди да се реша. Ти доволен ли си след толкова време с тях? Някакви дефекти, чупливост, качество на звука?

  Надявам се, четеш си коментарите и към по-старите постове ;-)

 34. 6 февруари 2010 @ 16:56

  Сега видях в Амазон. Разликата в цените е значителна, особено ако поръчам от Англия или Щатите. Направо не е за вярване.

 35. 13 септември 2010 @ 16:39

  250 лв. – не си попюват нашенци

  http://www.vkushti.tv/gadgets/131/77

 36. Борислав Бончев #
  14 септември 2015 @ 13:33

  Ще кажа нещо , но не точно за активни слушалки. Дано съм полезен на някого. Скоро купих 7,1 Кингстон ХиперХ за 200лв.. Тези са пасивни с виртуален съраунд под влияние на четене из НЕТА. Преди тях имах 5,1 МедияТеч за 80лв. Последните притежават общо 8 говорителя, докато Кингстъна има само 2 големи 53мм. И двата модела са с USB интерфейс и собствена звукова карта. И двата модела звучат добре, но Медия -Теч с 8- те говорителя определено по добре пресъздава обемното звучене за разлика от почти 3 пъти по скъпия Кингстън. Басът на Медията се създава от отделни говорители и при тест слушалките вибрират на ушите ви ,докато на Кингстъна наистина баса е по мек, но и осезателно по слаб. Медията е с неудобни наушници което е големия и минус, но ми се струва , че с малко интервенция те могат да се сменят. Кингсъна е удобен , но според мен няма 3 пъти по качествен звук от Медията каквато му е цената. Стерео звука на Кингстъна е осезателно по добър. Четох за Рейзър с 10 говорителя с цена от 400лв. Та преди да купувате освен четенето е хубаво в магазина да тествате. Обаче ако сте като мен и няма къде да тествате. Четете и какво имат в кутиите си разните устройства. Аз така мислейки ,че три пъти по скъпото ще е три пъти по качествено се оказах в ситуацията „ДА АМА НЕ“. Дано съм полезен на някого.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS