Преди няколко дни, сортирайки песните на моя iPod по дата качване (за да изтрия някакви стари), видях че най-ранната е добавена на 15 май 2005. Това го прави на 2 години.

Ревюта на iPod – колкото щете, но моята гледна точка е за 4G iPod, без видео, след 2 години употреба.

+ Предимства

+ Ненадминато качество на звука
Слушал съм конкурентните mp3 плейъри на повечето известни марки и единственото, което се доближава до звука от iPod са продуктите Sony, които пък имат най-скапания и неинтуитивен софтуер и хардуер на света.

+ Живот на батерията
След 2 години непрестанна употреба, батерията ми издържа над 10 часа възпроизвеждане на музика. Основното правило за дълъг живот е да не го дозареждате постоянно, а да правите пълни цикли. Изтощавате батерията до край и я зареждате до горе. Док станциите, в това отношение, влияят зле.

+ Лекота на работа
Отнема 30 секунди на човек, който никога не е виждал mp3 плейър да се научи да работи с iPod. Можете да контролирате най-основните функции, без да гледате екрана, например като си бръкнете в джоба.

– Недостатъци

– Слушалки
Оригиналните звучат зле. Освен това, моите се изпърдяха при първото изтърване, на първия ден. Белият кабел през зимата се втвърдява от студа и тапите ви падат от ушите при движение на главата.
Ако сте претенциозни към качество, предвидете бюджет за професионални шумоизолиращи слушалки като Shure E2c или Bose In Ear, които мога да препоръчам. Тези на Apple не са добри по мое мнение..
Шумоизолиращите слушалки имат и здравен плюс: без да намесват околните шумове, с тях слушате музиката на по-ниско ниво на звука, което ви щади ушите. Аз например слушам на 50% сила с моите Shure E2c (които ревюирах преди време в !title). Преди, докато ползвах тапи Sony MDR-ED21 слушах на 80-90%, което напряга и сигурно е вредно.

– Дизайн
Apple са прекалили със красотата заради самата нея. Пластмасата и метала го правят магнит за драскотини, лесен за изтърване, рисков за ползване, ако няма калъф; и грозен с калъф.

– Синхронизация
Веднъж бях щракнал опцията iPod-а ми да се синхронизира автоматично с iTunes, а аудио библиотеката в компютъра ми беше празна. И това изтри всичките ми песни на iPod-а…
Изводът е – изключвайте автоматичната синхронизация на музиката в iPod-а, освен ако не знаете много добре какво искате да постигнете. Внимавайте като го прикачате на други компютри с непознати iTunes библиотеки. Доколкото си спомням, автоматичната синхронизация е включена по подразбиране.

* Митове

* Не мога да го ползвам като USB
Може. Само щракнете опцията "enable disk use".

* Не мога да свалям парчетата, веднъж качени на iPod
Може. С SharePod за PC и Senuti за Mac. Безплатни програми.

* iTunes е шибана програма
Не, не е. Отнема време да свикнете с нея, но е много по-проста за работа от кой да е друг плейър за дигитална музика. Кара ви да сте подредени, показва обложки, подкасти, радио и всякакви други удобства. Най-голямото неудобство е за хора, които не са си подредили етикетите на mp3 парчетата, защото добавени в библиотеката по този начин вътре настава лек хаос.
Ако пък толкова ви дразни, има алтернативи като ml_ipod за Winamp, който пък от версия 5.2 поддържа iPod.

* iPod е само за Mac/PC
Не. PC-форматиран iPod се разпознава без грижа на Mac, Mac-форматиран iPod се отваря на PC с безплатна програма, която чете Mac файловата система.

* iPod е по-скъп от алтернативите
Така е, но по-скъпото в този случай си струва, ако премерите плюсовете. Така или иначе давате много пари за такъв уред и не се очаква да го смените след месец-два. Ако ще е гарга…

* Linux?
Доколкото знам се сработват ОК. Ако някой сподели своя опит с iPod и Linux, ще се радвам да го включа тук.

† Хитрини

† Не купувайте iPod от България
При 1.4 лева за долар, няма логика да не го контрабандирате от САЩ.
Още повече, бойкотирайте всички магазини в България, докато не обяснят защо в България се продават най-скъпите iPod-и в света.
Гаранция? Когато моя iPod показа фабричен дефект в началото, аз го пратих до САЩ заедно с касовата бележка и ми го смениха с нов, без да задават въпроси.

† Аксесоари
Не купувайте аксесоари, които не сте изпробвали в магазина или при приятел. FM трансмитерите в за кола България не работят добре, защото радиостанциите разпръскват и на околните честоти (освен своята) и в град трудно може да намерите "празна" честота, на която да предавате в колата. Проверете калъфите, които си купувате, защото повечето от тях са неудобни (включително и моя).

‡ Заключение
Пристрастяваща вещ.

Коментари

 1. 17 май 2007 @ 14:06

  Хм, какво не ти харесва в гумените apple слушалки? Доста приличен звук вадят, аз си взех такива за лаптопа (и си ги ползвам точно в момента:) ).

 2. sasho varov #
  17 май 2007 @ 14:13

  еленко, няма да се съглася с
  точката за качеството на звука ;)

  sony въобще не заслужават споменаване –
  във всичките класове, качеството е отвратително.

  ipoq имат само една алтернатива,
  за мен лично любима – creative ;)

 3. 17 май 2007 @ 14:22

  а според мен еленко е прав, че за качество на звука само SONY може да оспорва челната позиция.

  аз също съм прослушала доста плеъри и съм особено доволна от моя си iPOD.

  и да, apple слушалките не струват. купете си други.:}

 4. Алек #
  17 май 2007 @ 14:24

  В Linux, Rhythmbox, както и няколко други нови приложения, подържат iPod-и без проблеми. Rhythmbox спокойно съперничи на iTunes във всички отношения.

  А за Shure – наистина са най-добрите слушалки. Цените са паднали доста (поне в Англия), та скоро ще се сдобия с Е3с на цената, за която си купих Е2с навремето.

 5. Иво #
  17 май 2007 @ 14:46

  gp2x е истината за всичко:) И не се излагайте с тия тапи – били те и скъпи – слушалките са sennheiser – големи и грозни!

 6. шефа #
  17 май 2007 @ 15:16

  айпод стават.
  криейтив са най-селския боклук тайвански.
  истината е Bang&Olufsen – много добри слушалки и много добър плейър. няма глупости и екстри но работи като хората и изглежда така че да не те е срам от него и да ти се смеят.

 7. 17 май 2007 @ 15:44

  1. Няма такова нещо за качеството на звука:). Болшинството аудиофили се изказват доста неласкаво за качеството на ipod-a, ако не броим line-out-a да ползваш усилватели и т.н., но там се навлиза във зони, в които става мътна и кървава(най-вече ценово). Предполагам качеството е добро, ненадминато силно казано. А и за да съм честен мисля че едно 90% от хората трудно биха намерили разлика между качеството на различните плеъри. Все пак за най-високо качество се хвалят предимно Cowon, плеъри които мисля бг пазара не е виждал. Имат уникално много настройки на еквалайзери и всякакви други хави. Може би тук е момента да кажа, че имам Cowon D2 и нямам абсолютно никакви забележки относно качеството, но пък съм и малко лаик и естествено пристрастен. Ето ей тоя форум е пълен с аудиофили психопати, който иска да попрочете: http://www.head-fi.org

  Друго нещо е, че доста зависи и от мп3-тата, които се слушат. Ако слушаш на 128кбпс, ако ще да я пуснеш песента в зала \“България\“ пак ще звучи зле. :) А за съжаление мисля, че малка част от мп3-тата, които циркулират са читаво рипнати.

  2. Зависи какво имаш предвид под живот на батерията. 10 часа e нищо в днешно време. Пак да се похваля ама моя плеър го водят на 50!!! часа живот на батерията и, не че съм му засичал с хронометър дали е така, ама държи адски адски адски адски дълго. Признавам, че става въпрос за флаш плеър де, така че е нормално да държи повече. Но въпреки това не бих хвалил ipod-a, точно за батерията. И още нещо – пълното разреждане и зареждане е смърт за литиево йонни батерии, цикъл 25%-80% е най-полезен.

  3. Тук предполагам бива, но те и повечето плеъри са така. Ако не се научиш за 30 секунди се научаваш за 5 мин, голяма работа :)

  4. Няма мп3 плеър със читави слушалки, просто хората слагат вътре колкото да има. Нови слушалки са задължителни за всички мп3 плеъри. Пак в горепосочения форум има добри препоръки, някой на доста прилични цени. Много се хвалят KOSS-KSC35 – 10 долара от ebay, но качеството им биело тези от над 100.

  5. Само относно дизайна iPod нямат равни, но пък аз лично предпочитам да не се вталявам за нещо, което ще прекара 90% от времето си в джоб :)

  6. Синхронизации-минхронизации :) Копи пейст и това е, keep it simple stupid :) Ах да, забравих че в iPod-a го нямате това нещо :)

  Следващите точки са свързани, за какво трябва да инсталирам 1000 допълнителни програми за елементарни дейности. В тоя контекст всичките плеъри, които искат собствен софтуер, хакове, кракове и мракове за да могат да работят като елементарен USB диск получиха голям минус по времето когато трябваше да избирам. Най-малкото може да ида при приятел и да искам да си взема малко от неговата музика или пък да му дам от мойта. И неговия компютър ли да товаря с itunes и безплатни програмки?

  Oтносно плеър за компютър, има само един и това е foobar2000. Докато по-горе позволявам малко критика, понеже съм малко пристрастен тук две мнения няма(голяма тежка и авторитетна точка:). Всичките itunes-ове, winamp-oве да ходят да се снимат по всички параграфи.

  Айде стига толкова, малко се паля понеже до преди месец съм изръшкал интернета, докато направя подходящия избор за мен си. А всеки, който купува iPod според мен е минал малко повърхностно в проучванията, когато се е чудел какъв плеър да си купи :)

 8. madlen #
  17 май 2007 @ 15:53

  добре, на мен foobar ми е грозен и даже скиновете не могат да ми помогнат. :}

 9. 17 май 2007 @ 16:15

  е това му е красотата на foobar-a, че можеш да го скинваш по всякакви възможни начини и не ме карай сега да ровя форума на hydrogenaudio.org да ти изкарам скинове, които не виждам как може човек да не хареса :)

  моя в момента изглежда ей така:
  http://img151.imageshack.us/img151/9385/foobaruh0.jpg
  мен лично ме кефи, пък и с активен прозорец заема 5мб рам. Като се има предвид скина, обложките и другите дивотии, които съм наблъскал е повече от прилично.

 10. 17 май 2007 @ 16:52

  Creative вадят страхотен звук, в това съм се убедил. Имам Zen Touch 40gb и мисля, че наистина си заслужава парите. За 9 месеца непрестанно позлване (спирам го само когато спя), държи 2, та може и 3 дни. Дават му 24 часа гаранция на батерията. С хард диск е, по-широк от iPod-а е и значително по-тежък. Но пък няма цветен екран, който не гледам и един куп безсмислени шаренийки. Слушаш си музиката и това е. Освен това хората наистина са се постарали, като са го правили – вътре има звуков процесор, който слагат на средния си клас аудио карти (разбирай: ~$100-$150), което, в комбинация с едни що годе свестни слушалки вади ненадминат звук.

  Относно iPod-а, мнението ми е, че е безумно скъп в БГ. Но, погледнато реално, цената му в Щатите спрямо тази тук е долу-горе колкото някой да ти го докара + ДДС да платиш на границата. За сметка на това получаваш гаранция. Не зная до колко тази алтернатива си струва. Мислил съм си да си купувам iPod, но само заради гъзарията.. не знам дали ще вади толкова добър звук колкото Creative-а ми, предполагам, че не. Дори и със „средно качествените“ ми слушалки Philips, които на дизайн много приличат на Bose-то, което си посочил по-горе (които държат вече 6 месеца без да им прекъсне кабела, това е истински похвално!). Като цяло мисля, че прекалено бързо се разваля батерията на iPod-а, в сравнение с тази на моя плеър. А допълнителните, сервизът и т.н. излизат _скъпо_ и ги оправят _бавно_.

 11. 17 май 2007 @ 16:57

  В iPod-а ме кефи само това,че е 2 пъти по-тънък от моята криейтивска тухла със същия обем…

 12. dsn #
  17 май 2007 @ 22:40

  имам Creative Zen Nano+, на година и половина е и доколкото бих ползвал mp3 плейър колкото да плейвам mp3-ки, мисля, че не бих го сменил за нищо, освен за същия с повече памет. Качеството на звука е перфектно, сравнявал съм го с много други, включително и iPod, като iPod-а наистина е единственото от останалите, което не мога да нарека „смотано“, само че в никакъв случай не беше по-добро от Creative-a. Също, слушалките, с които го купих, бяха един път. Прецаках го поради неправилно плъгване, дадох го да го поправят и те ми го върнаха без слушалки, което беше трагедия за мен. От магазина ми дадоха други, с диадема и т.н., общо взето слушалки, изглеждащи достатъчно стабилни, за да звучат добре. Еми още си искам старите тапи, ебаси.

  Да, фен съм на Creative и да, не харесвам Apple, само че това е въз основа на опита ми с продуктите на двете фирми, а не обратното :)

 13. 17 май 2007 @ 22:56

  Айпод работи чудесно с Линукс. Има програми като Rhythmbox и Amarok, които се справят с него без проблеми. В Rhythmbox дори няма нужда от специална програма, с която да си сваляш траковете от машинката на компютъра – това работи просто с drag\’n\’drop. Иначе самата програма визуално е жалко подобие на Itunes, но пък работи много добре.

  Аз заобичах още повече своя айпод, след като се повреди и тук отказаха да ми го сменят на две места, въпреки че беше в гаранция. Казаха ми, че аз съм повредила жака за слушалките на айпода, което не беше така. Apple в Осака обаче не смятаха така, и ми го смениха за нов. Сега чакам да пристигне. Обичам си айпода и не искам заместители.

 14. Бургаски #
  18 май 2007 @ 3:07

  :) Айтос, Айпод…Ай стига с простотии. какво стана с Think Different – сега май всички са в унес по бялата мъгла от Епъл.

  Ако Еленко не е чувал за iAudio, това е негов проблем. Да намери отнякъде дори най-евтиния модел и да го чуе с добри слушалки. от по-популярните мога да препоръчам sennheiser px100.

  Айде, излезте от кутията и моля четете повече ревюта, след като има гуугъл срамота е хората да ги мързи да турсят нещо по-добро за тях.

  http://www.anythingbutipod.com
  http://www.dapreview.net

 15. хахахо #
  18 май 2007 @ 0:12

  само тези пичове могат да надминат iPod по дизайн: http://www.artlebedev.ru/

  ама аз не бих го крил калъфи… какво от това, че ще се надраска!

 16. vasse #
  18 май 2007 @ 0:29

  @madlen

  imash strahoten sait!

 17. 18 май 2007 @ 17:46

  ревю ?

 18. wow #
  18 май 2007 @ 18:09

  Pioneer Stereo Amplifier SA-5500 I I
  +
  4 x 40 W Made in Bulgaria ?!?
  =
  BUM!

 19. 18 май 2007 @ 21:25

  rio karma е все още неостигнат като функционалност и качество на звука въпреки, че е толкова стар. хубавото е че вече има trekstor vibez, който е базиран на същата платформа и определено е за ценители, за които звука е на първо място. да не говорим че и по цена бие конкурентите си. това е Плеър.

 20. 12 декември 2007 @ 23:18

  Аз пък си взех един mp4 плейър, 1 гигабайт, новичък за 70 лева. Има си НЕВЕРОЯТЕН звук и в комплект с един голеим слушалки Филипс (от онези, дето са като костенурки около ушите) е Незаменим. Батерията е малко лабава, което ме дразни, но факта, че като го пускам вечер на 100% сила, до сутринта все още свири, говори достатъчно :)

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS