Вие четете сайта на човек, който е прочел етикетите на всички видове хляб, които могат да се купят в София. 100% ръжен хляб на „Добруджански хляб АД“ е единствения български хляб, който съдържа изцяло ръжено брашно, а не ръжено + „Тип 1150“, каквото и да значи последното.

Вкусът на плътен ръжен хляб не понася на всеки, още по-малко на пристрастените към тостери, защото ръжените филийки не си променят цвета, не се препичат, а направо изгарят, при това с много дим. Отмирисването на кухнята отнема 3 дни.

Интересно как ли знам тези факти?

Както и да е, с малко повече внимание и настройка на тостера, дори този хляб се препича добре.

Освен различния вкус, ръжта има други предимства. Тя изисква от тялото ви по-малко инсулин, който да разгради глюкозата, която се е образувала от разграждането на нишестето, което се съдържа в ръжта. В дългосрочен план ръженият хляб стабилизира метаболизма на инсулина и глюкозата. Съедниения, които трябва да се държат под контрол от всеки, който иска да изглежда добре.

Опаковката от 400 грама струва 86 стотинки от верига „Европа“.

UPDATE (9:42, 19 X 2004): Буден читател със завидни познания в хлебопроизводството допълни, че пекарните Унипек (които съм споменавал и
преди) също правят ръжен хляб. И допълни важна информация относно брашната: „тип 1150“ е т. нар. пепелно съдържание на брашното. To отговаря на „типов хляб“. Има още едно по високо – „тип 1850“, което отговаря на пълнозърнесто брашно или на хляб тип „Грахам“ – върха на пълнозърнестите хлябове.

Коментари

Тук не може да се коментира.