Преди време ви запознах с езиковите особености на списание 1. Идеята ми хареса и този месец решавам да ви срещна с един друг паралелен свят – този на списание Intro.

Изданието се самоопределя като списание за градска култура, а от този брой главният редактор ни запознава с новата му концепция. Аз лично изпитвам трудност да го намеря; срещам го единствено в заведения (снимките по-долу са правени в бар). И въпреки че има корична цена, продавачите на повечето сергии в центъра на София не знаят за него.

Долните коментари не целят да покажат Intro в лоша светлина; не. Идеята ми е да обърна внимание на ниската езикова култура, която царува в българските списания. И най-вече PR-нонсенсът, който блика от повечето текстове, и сякаш никому не прави впечатление. А не бива така.

Коментарите са хронологични. Спрях да снимам на 50% от списанието, защото се уморих.

***

Коментари

 1. r #
  2 януари 2009 @ 18:01

  Безсмъртни текстове

 2. 2 януари 2009 @ 18:17

  Ех, Еленко, въпреки че си много прав за нещата по-горе, си мисля, че е доста грубо да се прави подобна дисекция на чужд труд. Каквито и грешки да има сигурно някой се е трудил много и просто това са му възможностите. Пък и щом има и кой не само да го издава, но и да го купува, значи всичко е ок. Така както има хора за „Дневник“, „Капитал“, „Business week“, „Eva“ и т.н. така има и за „Интро“, Шок“ и останбалите.

  А подобни изказвания от сорта на „не целят да покажат Intro в лоша“ за мен винаги са били извинение, за да наплюеш някого без капка угризения и свян.

 3. 2 януари 2009 @ 18:52

  Ominaeshi, ако един човек очевидно е неграмотен, но пък твърди че разбира нещата и ти предлага часовник за 30 бона + холивудски гащи; тогава се получава свирепо разделечаване между претенция и стойност на продукта му. За мен това е неприемливо и възбужда в мен желание да се изкажа. Ако следващият път същите хора отделят повече внимание на чувствителните си дисплеи и пълния член, битката е спечелена. Това е. Нищо лично.

 4. eek #
  2 януари 2009 @ 19:16

  Мда, Еленко е прав.

  Колкото и труд да са положили, все пак го правят за пари. Няма нищо неморално в критиката.

 5. 2 януари 2009 @ 20:20

  Сричкопренасянето смуче яко. Лично аз не си спомням за правило, разрешаващо пренесената на нов ред сричка да дапочва с гласна.

 6. 2 януари 2009 @ 20:24

  инфото за unkle е толкова объркано, че чак ме просълзи. иначе edit music for a film е невероятен микс.

 7. bbhsoft #
  2 януари 2009 @ 21:31

  sorry za lat mobile sam: az sym syglasen s elenko, ne moje da izlizat spisaniq v tozi vid.

 8. Стенли #
  2 януари 2009 @ 21:34

  С нетърпение чакаме завръщането на ЕГО. Иначе – толкоз. Еленко според мен е прав да се възмущава.
  Иначе някой беше казал, че Intro се разпространява само в магазините. Купуваш си кецове Puma и получаваш подарък – списание, в което ще видиш всъщност колко модно си се обзавел/а.

 9. 2 януари 2009 @ 21:42

  Може ли и другата половина от списанието, плззз!
  Просълзих се просто, толкова хилеж в рамките на 10 минути – сензорно просто, ДНК-то ми се разтрепери :D

 10. gst #
  2 януари 2009 @ 21:53

  малко издребяваш. мислиш ли, че трябва да е „ДНК-та“ вместо „ДНК-то“? „най-чаканите“ си е точно прилагателно, а не наречие. и какво против имаш говоренето на „ти“. също така „пускам на пазара“ е съвсем нормален израз.

  а между другото, поне в блога си не създаваш впечатление на голям привърженик на правилното членуване, така че критиките ти в тази насока не са много убедителни :)

 11. 2 януари 2009 @ 22:04

  gst, с тази разлика, че блога ми е сравнително безплатен, прави се с цената на лично време, научаваш ценни неща и не се опитвам да те убедя да станеш част от легендата на Grand Carerra.

 12. r #
  2 януари 2009 @ 22:23

  … or are you?!
  Та-та-таааааааааааааааааа!!!

 13. Biliana #
  2 януари 2009 @ 22:52

  Аахахахахахахаххахах!! Страшни коментари! Още се смея с глас. LOL

  Само да вметна, че братята Уашовски са толкова македонци, колкото Ейбрахам Линкълн е сърбин. *wink-wink*

 14. 3 януари 2009 @ 2:20

  дизайнерски стол и napalm death спокойно си съжителстват в мойта стая, няма кой знае какъв естетически дисбаланс – скоро от стола не съм падал.

 15. 3 януари 2009 @ 2:35

  прав си е., но на места си се престарал.

 16. 3 януари 2009 @ 10:56

  gst,без да ровиш в уики,можеш ли да изпишеш изцяло какво е ДНК?Определи рода сам.
  И да – общоприето е да се казва ДНК.то,но си е грешно.

 17. 3 януари 2009 @ 11:06

  щом е киселина е ясно в какъв род е

 18. 3 януари 2009 @ 12:52

  Спомняйки си как преди 3 години ми пуснаха драфтовете мотамо (с все проблемите с членове и запетаи), мисля че в Интро по принцип нямат навика да редактират авторските текстове. Ако и хонорарите са на същото ниво като тогава, ясно е защо качеството на материалите е толкова зле.

  Но ниското ниво и неясна представа за кого пишат е проблем и на малко по-възвишени издания.

 19. 3 януари 2009 @ 12:52

  Хм, връзки нещо не стават? http://blog.thedezine.com/pro/?p=1540 – това е за по-възвишените издания.

 20. 3 януари 2009 @ 13:44

  Направил си дисекция… Не знаех, че го има още това списание. Като се зачетох в статиите, които си снимал малко ми напомни „едно време“ – Bravo и Попкорн.. Абе зле, ама явно се чете, щом излиза :)

 21. 3 януари 2009 @ 14:40

  забавлявах се докато четох, макар че, честно казано, нямаше да забележа нищо от споменатото – никога не се задълбочавам в смисловото съдържание на откровено рекламни издания :) все пак се посмях и на коментара относно пълните членове специално под текста за Fornarina – там е абсолютно неуместен и си е чист автогол за Еленко ;) но пък обяснението в #11 ме обезоръжи :D

 22. Perkele #
  3 януари 2009 @ 14:54

  и мене ме дразни кат видя „ДНК-то“, ама не му обръщам внимамние..

 23. 3 януари 2009 @ 22:13

  detox e албумът, който чакаме

 24. Radoinc #
  4 януари 2009 @ 0:47

  Съгласен за ДНК-то. Както ЦСКА-то, а не ЦСКА-ът (клубът) и БНБ-то а не БНБ-та (банката).

 25. Perkele #
  4 януари 2009 @ 12:36

  аз просто съкращения не членувам

 26. 5 януари 2009 @ 14:04

  Еленко, защо следващия път не почнеш да броиш кавичките на сайтовете на Дневник и Капитал, за които работиш? Или неправилно използваните членове, или обърканите числа (милион, милиард лева – все тая), или нелепо изпльосканите чуждици, или снимките над статиите без никаква връзка с конкретните статии (\“алоу, творческия отдел, тука пишем за една катастрофа, пратете няква снимка на катастрофа\“).

  \“Не се сещам за много материали, които да създават меки, подобни на човешката плът форми…\“ – освен вакуумно моделирана пластмаса, стъкло, дърво, плат, дунапрени, неопрени, гуми и каучуци всякакви, кожа… но що пък и Еленко да не се изкаже за материалознанието?

 27. sl204103 #
  5 януари 2009 @ 14:44

  Половината коментари-забележки по списанието са смешни, а останалите звучат злобно, сякаш авторът му има зъб на това списанийце. А може просто да е бил в хейтърско настроение. :)
  И една забележка на забележката:
  В изречението „Интериора допълват…“ няма грешка при членуването, ако беше „Интериора се допълва…“ щеше да е грешно.

 28. 6 януари 2009 @ 12:24

  Fornarina, Лас Вегас 2008 – „Интериора допълват …“ разни работи. Там няма проблем с пълния член, по-скоро с подредбата.
  На места критиките са прекалени, като изсмукани от палците. Иначе е весело да се четат български вестници и списания, въпреки, че на мен ми е още по-интересно да чета меню на английски в кое да е българско заведение.
  Чувал ли е някой за „fried black lungs“? :D :D :D

 29. iVania #
  6 януари 2009 @ 15:48

  Аз съм „ЗА“ – иронията на всеки текст (стига да можеш) – още повече, когато има автори, които са писали повече, отколкото са прочели. Истина е, че у нас има прекалено тъпи и некадърно списвани списания – трябва да има откъде „правилно“ да се учи младото поколение;-)

 30. ilich #
  6 януари 2009 @ 20:53

  Съгласен съм с критиките на Еленко. Проблемът за мен обаче е друг – хората, които си купуват стол за намси колко хиляди лева очакват точно такъв елементарен стил на писане, който неизбежно върви и с грешките. Аз го наричам културата на небрежарството. Милионерът Х няма да може да разбере тънкия хумор на ФТ, гарантирам ти.

  Иначе не е нужно да се извиняваш на Интро – липсата на критика в България води до подобно небрежно отнощение към всичко. Въпросът е как да се научим да я правим възпитано, нещо което голяма част от активистите ти явно не успяват.

 31. albarn #
  24 август 2009 @ 22:01

  тук трагедията се преплита с комедията.. трагично е на какво ниво са (повечето) родни списания и вестници, а честно казано, и доста онлайн издания.. нивото на грамотността е паднало под нулата, а после се чудим и маем защо децата (ни) са неграмотни и дори в собственото си име са способни да допуснат правописна грешка..
  ами да, то като работодателите са неграмотни и дават работа на такива.. какво може да се очаква..

 32. Стела #
  22 ноември 2009 @ 18:32

  Само 2 неща:
  1. Престанете да обиждате и критикувате критиките на други хора(тафтологията е поставена с ЦЕЛ!). Много е лесно някой да се постарае да защити определена теза(която аз напълно споделям: в България е пълно с псевдо журналисти, всеки си пише каквото му падне, хората са ултра неграмотни, а за връзки с обществеността и реклама изобщо да не говорим, те НЕ съществуват, някой ако иска да ме опровергае), и после някой да дойде и да направи някакъв тъп , обаче изключеително “ компетентен“ коментар, който в повечето случаи е просто лична нападка и то не на място. Защо бе, хора???? Защо сте толкова злобни???
  2. Това,че се купува не оправдава ниската журналистическа и обща култура на изданието. То пак си е тъпо. Само, че и читателите също. Ура!

 33. 6 януари 2010 @ 10:21

  Какво да кажа, може би човек не трябва да гледа какво НЕ правят добре останалите хора и колко са НЕграмотни те, а по-скоро да се вгледа в онова, което той самият Е направил добре ;). Типичното байганьовско мислене – „не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле“.
  Иначе, ако ще има критика, да обърнем внимание на снимка номер 17, където виждаме как незаслужено критикуваш за пълния член, само че трябва да ти съобщя една лоша новина – не винаги първата думичка в изречението е подлога ;) ;) ;). Айде успех в празнословието, а пък през това време нека екипът на интро си публикува своите неграмотни текстове :))))))))))).

 34. inranxan #
  27 декември 2010 @ 8:46

  маи някои много го е яд че е излязло това списание тука ми мирише на лично отношение или конкуренско оплюване

 35. deezel #
  7 юни 2011 @ 0:43

  Откривам този пост доста късно, но искам само да вметна едно:
  Приставки като фото, авто, мото и прочее се пишат слято. Колкото и неествествено да изглежда, така е правилно.
  http://onlineuchilishte.com/2011/02/18/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%8F-%D1%81%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%B8/

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS