Áá, Óó, Éé, Ѝѝ.

Това са ударените букви, които успях да извадя с Character Palette за OS X, където прерових всички Unicode таблици. А, о и е дори не са кирилски, а са в секцията за латиница.

Може и в мен да е проблемът.

Някой има ли представа как мога да изпиша ударено ъ, у, я или ю? Странно, но в Unicode таблиците има някакви азерски кирилски букви, но не и ударено отдясно и, което си е необходимост в наши дни.

Ново (2 часа по-късно): Успях да ударя всички букви отдясно:  

А́ а́ Ъ́ ъ́ О́ о́ У́ у́ е́ Е́ И́ и́ Ю́ ю́ Я́ я́

И отляво:

а̀ ъ̀ о̀ у̀ ѐ ѝ ю̀ я̀
А̀ Ъ̀ О̀ У̀ Ѐ Ѝ ю̀ Я̀

И най-големия изврат – Й̀ ѝ̀, Й́, ѝ́!

Копирайте на воля. Благодарности на daggerstab & kircho!

И за да обобщя, ударена кирилска буква се прави като в HTML кода се добавя след нея ́ за дясно ударение и ̀ за от ляво.

Коментари

 1. 30 юни 2008 @ 16:19

  В Уикипедия ползваме това:
  http://www.fileformat.info/info/unicode/char/0300/index.htm

  „Отдясно“ е това:
  http://www.fileformat.info/info/unicode/char/0301/index.htm

  Можеш да го добавяш в HTML-кода по обичайния начин (амперсанд-стойност-точка и запетая) преди или след символа, който искаш да бъде ударен (зависи от конкретната система). Браузърът или CMS-ът трябва да ги слее в едно – ударен символ.

  Съжалявам, ако горното обяснение звучи грозно, не съм спец. :)

 2. zombie_monkey #
  30 юни 2008 @ 16:25

  Удареното и го има „предварително съчетано“, но по принцип май е по-добре да се използват комбиниранията, предварително съчетаните символи за за legacy purposes.

 3. kircho #
  30 юни 2008 @ 16:31

  За кириличко ударено „и“ като местоимение можеш да ползваш:
  U+045D CYRILLIC SMALL LETTER I WITH GRAVE

  За произволна ударена буква, както казва Daggerstab:
  U+0300 COMBINING GRAVE ACCENT
  Combining character се слага след буквата, за която се отнася:
  а̀
  По принцип в българския се ползва grave accent („отляво“), а не accute.

 4. marerittet #
  30 юни 2008 @ 17:23

  Áá, Óó и Éé ги слага при латиницата, понеже съществуват като букви в азбуки, примерно в исландската („ау“, „оу“ и „йе“). Има и ударено у (нещо като „уй“. ха ха.), тъй че не го търси при кирилските…

 5. Biliana #
  30 юни 2008 @ 20:19

  :-O! :-O! :-O! Грюс гот! LOL

 6. е #
  20 април 2010 @ 9:17

  авторе на страницата мноооогоооогогого си тъп вееее!!!! всички други букви си ударл по всички възможни начини( КАТО НАПРИМЕР Я̀, КОЕТО НЕ ЗНАМ ЗА КАВ **** МУ Е НА НЯКОЙ) само малко и не си ударил,което най- много се използва в бг. Ти си най-тъпия човек честно ти казвам нямам думи!

 7. Poise #
  20 август 2010 @ 11:48

  Не знам последният коментирал дали е сляп или просто глупав :)

 8. 20 ноември 2012 @ 23:23

  Ударенията „надясно“ за кирилица за какво са? Тук се ползват тежки ударения (наляво). Освен това ѝ е полугласна и не може да приема ударения, така че за ударено и-кратко не виждам приложение.

 9. Мартин #
  6 май 2013 @ 12:41

  Хора, нищо не разбрах!
  Как, пишейки с фонетична клавиатура, да сложа ударение???

 10. uv #
  3 септември 2013 @ 13:16

  чак сега схващам намека с „което си е необходимост в наши дни“.
  прекрасна страница, заслужава си цял домейн.

 11. Иван #
  30 ноември 2014 @ 1:44

  Темата е доста стара, но едва наскоро почувствах липса от лесен начин за поставяне на ударения на гласни на кирилица в OS X.

  Този пост, както и коментарът на Daggerstab по-горе значително ми помогнаха да модифицирам фонетичната подредба в OS X така, че да позволява лесно въвеждане на ударени гласни. Променената по този начин фонетична подредба на клавиатурата, както и инструкции за употреба могат да бъдат намерени в GitHub хранилището.

  Надявам се това да бъде от полза.

 12. Adele #
  11 юли 2015 @ 21:41

  @Иван: danke very much! Ако споделиш как да пишем „ѝ “ и на iOS, цена няма да имаш! :)

 13. Коста Пашов #
  25 януари 2019 @ 16:08

  Най-лесния начин на MacOC – пишат се всички основни гласни (т.е. без ю и я) с ляво ударение, като се задържи клавиша за съответната буква. В този момент излиза варианта с ляво ударение и с лявата или дясната стрелка потвърждавате, че искате да поставите ударението и то се маркира в някакъв цвят. С enter-a потвърждавате и имате изписана буквата с ляво ударение… За изписване на главните букви
  с ударение – същото се прави при натиснат клавиш CapsLock.

  А̀ Ѐ Ѝ О̀ У̀ Ъ̀
  а̀ ѐ ѝ о̀ у̀ ъ̀

 14. 21 април 2019 @ 12:38

  Много често искам да кажа едно,но четящите разбират друго-затова трябва да наблегна върху гласната,която променя в правилната посока съответната дума-например при изговаряне на населено място журналистите в ефир изговарят погрешно името на селището по един отвратителен начин – гр.Бобошево?!?- името разполага с четири гласни букви и незнающите се гаврят в произношението-пробвайте и ще се уверите…В този аспект търся бг клавиатура с възможност за поставяне на ударение на правилната гласна….

 15. Asen Karamfilov #
  1 юни 2019 @ 6:37

  От публикацията си личи,че си … и малко от горе-чукнах въпроса „как да ползвам ударение на буква в текст“и излезе този материал…Накрая завършва с букви и цифри как да заформим ляво или дясно ударение-да ама не-покажете как се прави ударение на буква в изречение чрез кирилска клавиатура на смартфон?-моля…

 16. Asen Karamfilov #
  20 юли 2019 @ 13:27

  Уважаемий г-не…Мислите ли ,че за да спомена майката на своя опонент във форма на писмен намек няма директно да му тегля една дълга и къдрава,от колкото да проверявам собственото си великодушие и нерви чрез вашата буквена формация?…

 17. Ase Karamfilov #
  16 февруари 2021 @ 18:31

  От „лекото“пояснение за ударенията в кирилицата,добих представа, до колко „дребна“е темата… Всъщност въпросът ми се свеждаше до това,защо няма един допълнителен функционален бутон на клавиатурата,та пишещите братя. /ако разбират/, да добавят по едно ударение в дума,поясняваща , че пара е вид платежно средство, а не намалена видимост следствие водни изпарения… Да,ама не – някой просто не е искал да се затруднява в обстановката и е оставил клавиатурите на майчин език без функционален бутон/клавиш/ за ударение… И,смея да добавя,много ерудирани „словореди“ си имат „собствени“ клавиатури,та като „публикуват“нещо си,да им е ясна мисълта…

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS