Това е малък магазин в процес на изграждане на ул. Аксаков, София. Не знам какво ще се продава вътре, но на теория може да е всичко. Снимката е на ивици, щото осветлението е от евтиното луминисцентно и нещо не допада на телефона ми. Най-забележителното е масата по средата, която малцина не биха объркали със саркофаг.

А сега, следва откъс от бъдещ учебник по история на българска архитектура за УАСГ (забележителен сайт).

Пост-мутробарокът процъфтява в периода 2005-2010. Предшестващият го стил в новата българската архитектура и интериор е мутробарокът, който преоткрива еклектиката, без да го осъзнава, защото комбинира всички неща, смятани от собственика (не проектанта) на даденото място за яки. Всички, но на едно място.

Основната разлика между двата стила е, че пост-мутробарока се придържа към един „стил“ или копира елементи от не повече от две книги на Taschen, при условие, че и двете са на една тема. Пост-мутробарокът все още е твърдо в полето на кича, но поне се отделя от центъра, където властва ранния мутробарок или прото-мутробарока.

Да припомним, че собствениците на сгради в периода 1995-2005 не са имали доверие на дизайнерите и са налагали своите идеи за вкус на фирмите изпълнители. Изпълнителите от своя страна са били финансово зависими и в 90% от случаите са изпълнявали проектите както са им били заръчани, без да добавят своето експертно мнение, но не са слагали и своето име зад тях. За това голяма част от автентичния мутробарок е анонимна. С течение на времето, доверието у проектантите и дизайнерите се изгражда те все повече налагат своите решения, които стават все по-естетически възпитани и така надвиват на еклектиката в ранните години.

Пост-мутробарокът е революция, той надгражда мутробарока, но не го допълва. Т.е. не можете да промените един мутробарок интериор в пост-мутробарок такъв. Строите нова сграда в новия стил.

Други примери (освен магазина по-горе) са „барът“ за „красота“ Nail Bar, кв. Лозенец, София и Bar Nero, кв. Иван Вазов, София.

Учебниците на страна, приемам още снимки и примери за този знаменателен стил от новата българска архитектура и интериор.

Коментари

Тук не може да се коментира.