В опитите си да брандират шпека като лукс и нещо-с-потекло, българските рекламни агенции стигнаха до идеите на германската националсоциалистическа партия през 30-те.

Замислете се, ако породата наистина определя вкуса на месото, дали един породист хиърфорд е по-вкусен от едно родопско говедо? Дългокосместия дакел е по-вкусен от улично куче? Или от ши цу?

Брр…

Нищо. Важното е шпекът да е с изискан произход.

Коментари

 1. MG #
  26 февруари 2008 @ 9:47

  Е, ако прасетата са селектирани специално заради месото и вкусовите им качества, предполагам има някакъв смисъл в подобна реклама (тая си е тъпа де).
  Като говорим за говеда, за най-вкусно телешко се води Кобе, като животните са селектирани дълги години и съответно отглеждани по специален начин (хранят ги с бира, правят им масажи, пускат им класическа музика), въпреки че за вкуса на месото най-важни са породата и храната.
  Мдам, със сигурност едно нещата, които определят вкуса са породите:)
  А кучета за храна сигурно селектират само в някои други азиатски държави :)

 2. duplicata #
  26 февруари 2008 @ 10:25

  С нормативната уредба на ЕС за хуманно отношение към животните рекламите на месни продукти ще стават все по-минирано поле. Така че рекламистите ще трябва да проявяват голямо въображение как да избягват ограниченията, налагани от официалните документи и политическата коректност. И така до пълното изчезване на изображението на месния продукт от рекламите и по-нататък до пълното изчезване на самите реклами (вж. прецедента с рекламите на цигари).
  Дали тези конкретни автори, предлагащи на вниманието ни този конкретен салам са преминали по пътя на тези разсъждения аз не знам, макар и силно да се съмнявам. Но ще им се наложи и то много скоро.

 3. 26 февруари 2008 @ 10:27

  Породата има значение, но едва ли и при този шпек.
  Да беше снимал рекламата на Лансера отзад, щеше да е по-интересно ;)

 4. 26 февруари 2008 @ 10:33

  И аз я видях тази реклама вчера и останах в загадъчно мълчание. Да не говорим за техническото изпълнение на снимката – все едно аз съм си щракала с китовия обектив и светкавицата.

 5. Стенли #
  26 февруари 2008 @ 10:40

  И тъкмо като си мислиш, че рекламите са стигнали дъното виждаш някъв тарикат, който се е сетил да си вземе лопата.

 6. 26 февруари 2008 @ 13:30

  Интересна е аналогията между тази реклама и нацизма. Много даже.

  Съвпаденията често имат общи причини. В този смисъл дали няма нещо общо между РБ общество, създало това рекламно творение и немското избрало Хитлер?

  Има. Пълната липса на морални ценности. Според мен преди 70 години щяхме да изберем фашиста Сидеров.

  Ето, гледам позитивно на живота: радвам се, че избрахме Гоце.

 7. 26 февруари 2008 @ 14:29

  MG гледал си малкалм май? Хранят ги с бира :)

 8. Стенли #
  26 февруари 2008 @ 15:09

  Преди малко установих, че нито една тъпотия не върви сама. Тези са в серия. Другият борд, който видях благодари на благоприятния (no bullshit) климат в Карлово, благодарение на който бла-бла карловска луканка от Бони.

 9. Perkele #
  26 февруари 2008 @ 16:34

  егаси идиотщината..

  иначе за вкуса на месото, най-важни са подправките – аз каквото и да сготвя, все има един и същ вкус :P

 10. 26 февруари 2008 @ 18:09

  Според учебника ми има доста голяма разлика във видовете, според признаците по които се сортират. Според мен шпековите салами са голяма гадост.

 11. 26 февруари 2008 @ 18:31

  „Бони“ са царе на рекламните „шедьоври“.
  Да си припомним и новата им телевизионна реклама…

 12. Perkele #
  26 февруари 2008 @ 19:05

  има две неща дето не бива да виждате как се правят – едното е политиката, второто са колбасите

  :-)

 13. 26 февруари 2008 @ 19:08

  А сега, докато се прибирах от работа, видях друго безумие. Билборд, рекламиращ ново предаване по ТВ7, наречено „Рим“. Слоганът – „В Рим няма мир“, … И само това. Каквото и да значи?
  Чувала съм за понятието римски мир, обаче защо го перефразират по този нелеп начин не успях да разгадая.

 14. dragi mi smehurko #
  26 февруари 2008 @ 19:27

  аз пък се чудя като ги отглеждат тези расови прасета, дали слагат от тях поне малко в саламите, и кои точно части ползват. аз съм чувал, че месенцата продавали в месарските магазини, а ненужните карантии, нокти и т.н. мелели и ползвали за колбаси.. и то in the mix с хартийки, течния пушек (ако е пушен колбас) и т.н.

 15. 27 февруари 2008 @ 18:08

  Не съм експерт по тези въпроси Ленко, но ми се струва, че породата на прасето има връзка с вкуса на салама. По причина, че може би отделните породи се селектират според колко сланина трупа прасето, което се определя както от храненето така и от генетични компоненти. Съответно и салама ще има различна консистенция и вкус в зависимост колко мазнина има в него. Най-вероятно някой който разбира по темата им е подхвърлил тази идея, но силно ме съмнява, че спазват такъв стандарт в производството на продуктите си .

  Както и да е. Коментара ти е доста забавен :)

 16. plamen #
  7 март 2008 @ 4:12

  еленко, от теб не очаквах да се изкажеш така неподготвен. породата няма значение толкова, колкото вида на животното(прасе, кокошка, патка, крава, теле…), но може да се каже, че е толкова определящ фактор, колкото и възрастта на животното.
  да не говорим, че един бекон, за да е хубав трябва да е правен от специална порода прасета, с по-стегнати мазнини…
  а някой ако е гледал сериала „пътеводител на галактическия стопаджия“ може да се присети за говорящата крава, която ти обяснява с каква гарнитура ще е най-вкусна :D

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS