Каквото и да ви разправят за мода и стил, знайте че истинските мъже (и жени) се познават по това, че си подават данъчните декларации в последния момент.

За 2008-ма това е баш края на април. Като дори краят е относително понятие, аз се почудих дали месеца все пак не беше с 31 дни.

След като миналата година изпаднах в състояние да мрънкам, един колега ме светна, че за тази година данъчните са пуснали чуден автоматизиран PDFръководство), в който само си попълвате цифричките, а той сам си смята колко дължите. И ви казва ако сте сбъркали някой булстат. И като щракнете щракалките вътре, сам си определя с колко страници да е декларацията и с колко приложения. Не сечете дървета. И сам си генерира бар код накрая, за да няма измами.

Колкото и не-секси да звучи, справих се за по-малко от 30 минути, при положение, че мразя данъчни декларации.

Браво, НАП!

Догодина ще се престраша да си попълня и платя едно-друго по електронен път.

Но при лихва от 10% на дължимата сума и инфлация от ~15%, хич не ме мотивирате да плащам данъци, да знаете. Един вид, печеля като не плащам.

Но, аз съм примерен гражданин, ще платя.

Коментари

 1. 30 април 2008 @ 0:16

  След „провала“ с word-овското копие са се сетили няколко дни преди края на срока

 2. 30 април 2008 @ 0:50

  Браво, Нап!, ама друг път.
  Този pdf е направен въпреки тях от екип на Латона. Нап до последно се съпротивляваха на хубавинята и вадеха аргументи и души.

  Ама нейсе – щом харесва на юзерта, заслужавало си е…

 3. kyky #
  30 април 2008 @ 8:34

  Получих писмо от една държавна институция където накрая имаше няколко реда обяснение какво да правя, ако не мога да отворя pdf-файл и линк към Адобе. А познайте сега какви бяха прикачените файлове… разбира се doc, как иначе!

 4. javze #
  30 април 2008 @ 13:56

  аз тази година бях напълно електронен – попълване, подписване, пращане, плащане :)

  да видим дали лятото няма да получа пак честитка, че уж не съм си платил.

 5. 30 април 2008 @ 13:58

  pdf-ският файл наистина е добър, жалко наистина, че го пуснаха толкова късно, и масово народът се разправяше със зле форматирания doc-вариант

  а за попълването и подаването онлайн – не е чак такъв страх ;] смея да твърдя, че електронните услуги на НАП, особено в частта за годишни декларации на фирми и хора, са доста добре разработени и работят безпроблемно, и то не от тази година. казвам го като човек, който е подал поне 50 такива само за текущата кампания.

  така че догодина си добави още едни 5% отстъпка, заради електронното подаване, и ще вържеш баланса :)

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS