Много добър текст относно политическата коректност. Въпреки че живее в САЩ, Никола прави добър паралел относно кое политически-коректно у нас е поза, кое е прекаляване и кое е опасно.

Не бих могъл да го кажа по-добре.

Той, впрочем, е един от любимите ми тутъри (туитъръри, тутиящи, туитващи, туитисти?), но не знам защо си е заключил акаунта. Ако се подвизавате в Twitter обаче, сигурен съм, че ще се намерите с него.

Ново (11:27): Никола ми писа, че акаунта му вече е отключен.

Коментари

 1. 17 юни 2009 @ 11:32

  Аз пък тутки им казвам.

 2. 17 юни 2009 @ 11:39

  Иначе политическата коректност е вредна като всяка цензура. Дори призивите към насилие могат да са положителни в някои ситуации, например „Смърт на Станишев!“

 3. 17 юни 2009 @ 13:59

  Всичко което мисля, в структуриран и ясен вид.
  Много добра статия!

 4. 17 юни 2009 @ 15:09

  Текстът на Никола е много добър, но представя само едната страна на монетата. Политическата коректност не е цензура, а метод да парираме враждебна и дискриминативна реч. Всеки човек, който в даден момент е бил член на някаква малцинствена или дискриминирана група може да потвърди, че думите не са просто думи и от тях боли много повече, отколкото да те наритат в канавката, примерно.

 5. 17 юни 2009 @ 15:58

  Сори, Петя, дума дупка не прави и точно за това не трябва да има ЦЕНЗУРА (‘политическа коректност’ е просто политички коректното име на цензурата). Защото почнем ли да си мерим на кого са му по-наранени чувствата, аз като особено чувствителен човек ще мога да се изхранвам само от компенсации заради всички грозни, немити, безвкусно облечени хора, които нараняват чувствата ми ежедневно.

 6. 17 юни 2009 @ 17:50

  @градинко: Хайде да не приравняваме „безвкусно облечените хора“ с „евреите“, примерно. Много добре знаеш, че никой не се бори за политическа защита на нечии чувства.

 7. 17 юни 2009 @ 19:43

  Петя, щом не става въпрос за чувства, обясни кое точно ги боли дискриминираните малцинства от предния ти коментар – ставите? панкреаса?

 8. 24 юни 2009 @ 20:25

  Аз и досега не знам как е правилно – гей, педераст, хомотупалка или хомосексуалист, но тук имаме представител на „зелените“, който може да ни го каже в прав текст – нали те официално подкрепят провеждането на гей-парада. Нищо лично, Градинко, само се шегувам.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS