aiga_departingflights-512

Тази седмица осъдих успешно България Ер за забавен полет (в смисъл на забавен с 5 часа, не че ми е било забавно на борда).

Това дело не е кой знае какво, но подобни забавяния стават често, авиокомпаниите имат интерес да правят нещата трудни, българите се движат по схемата „бе къде ще се занимавам“, а европейското законодателство по темата ясно казва, че ако ви забавят полета, ви дължат пари. За това е хубаво да се знае.

Ето как да си вземете обезщетението, ако са ви забавили полета (Важи и за стари полети, щото давността на тази регулация е 5 години.)

0. Знанието е сила

Бъдете сигурни че сте прочели цялото инфо от ЕС за забавени полети. Обезщетенията важат само ако летите от/до летище в ЕС. И не се отнася, ако има буря или джихад, но накратко: ако всички самолети си летят, а вашия се бави с повече от 3 часа, ви дължат обезщетение. Колко и как пише по-горе.

1. На място на летището

 • Бъдете сигурни, че сте се чекирали навреме. Обезщетенията не важат, ако сте си изпуснали полета.
 • Пазете билет и бордова карта.
 • Ако излитането се забави с повече от 3 часа, съберете контактите на други хора. Въпреки че в България няма class-action дела, но този тип дела се печелят лесно. Ако делото се води от повече от 1 човек, решението на съда е 1 за всички, авиокомпанията губи много повече пари, а работата на адвоката е по-лека. (В моя забавен полет се опитах да събера мейлите на хората които чакаха на гейта 5 часа, но никой не му се занимаваше, сякаш имаха по-важна работа…)

2. След полета

Изпратете писмо до мейла/формата на вашата авиокомпания за оплаквания. Принципно всяка авиокомпания има такъв по регулация, но ги крият. На Bulgaria Air мейла за жалби е логичното crfb@air.bg и когато подавах жалба го нямаше на сайта. После с няколко телефонни разговора го сложиха, но зафичкан.

Писмото трябва да съдържа:

 • Вашето име
 • Номер на билет
 • Номер на полет, дати
 • Описание какво се е случило
 • Кога сте кацнали и точното закъснение (обезщетението важи до времето на кацане, не на излитане). Не се притеснявайте ако не знаете тези детайли, те има как да ги проверят

Компанията трябва да ви отговорят в двуседмичен срок дали ще ви обезщетят или не. Ако „не“…

3. Гет а лояр

вземете отговора (защо няма да ви обезщетят) и си намерете адвокат. Аз работя с мой приятел адв. Иванов преди всичко щото е пич и и има десетки такива дела спечелени, дори пише забавно.

В моя случай Bulgaria Air казаха че самолета им се е счупил и е трябвало да го сменят с нов, което не е моя грижа като пътник. Както и да е, техния отговор помогна на делото, щото в ЕС регулациите пише, че техническата неизправност не е причина да не се плащат обезщетения.

Адвокатът най-често праща любезно писмо до авиокомпанията, но ако не получите отговор се завежда дело. Писмото (и жалбата) служат като доказателство пред съда, че сте опитали с добро.

Оправянето на правните документи ще ви отнеме макс 2 часа. Трябва ви договор с адвоката, и да платите съдебна такса по банка (тя е 5% от иска и минимум 50 лева, т.е. ако обезщетението е 500 лева, трябва да платите до 50 лева, после те ви се връщат). Не трябва да ходите в съда, не си мислете, че ще загубите повече от тези 2 часа.

4. Win!

В моя случай решението излезе точно 1 година след полета, което е супер, щото тъкмо сте забравили за тези пари.

И така, отстоявайте си правата винаги, защото както казва моя адвокат: „това е единственият начин да се „възпитават“ компаниите и да се наложат някакви по-справедливи пазарни правила.“

Коментари

 1. 30 януари 2015 @ 18:41

  Супер!

  И честито!

  Благодаря много за статията. Запазвам си обаче правото да предпочитам никога да не ми се забавя полетът.

  Интересно, как стои въпросът, ако си счупя нещо по колата в дупка на пътя? Дали мога да осъдя общината?

  Г.

 2. 30 януари 2015 @ 21:31

  Поздравления за упорството!

  Искрено се радвам за победата ти, защото и аз имам горчив опит с националите. В моя случай два дни преди полета ми Берлин-София преместиха излитането два часа по-късно, така че да си изпусна прекачването за Варна. Понеже следващият беше едва на другата сутрин, ми обещаха настаняване в хотел. Нещата се развиха така, че самолетът излетя и кацна по-късно дори от обновените часове. Не три часа по-късно, но така, че до следващия полет останаха само пет, които за България Ер според някакъв си регламент били недостатъчни, за да ме закарат до хотел. И останах да кисна на умрелия Терминал 2 с клетите им сандвичи, вода и кола.

  Комуникацията след това беше скандална, на моменти дори получавах „автоматични“ отговори на мейлите си, че „този адрес е недостъпен“. Във варненския им офис имаше една изненадващо любезна госпожа, която ме упъти кое-как относно жалбата, но в крайна сметка не постигнах успех.

 3. Boyan #
  30 януари 2015 @ 22:06

  Здрасти Боянски,

  Имам същия проблем с Wizz Air, които отказаха да ми платят обезщетението и туко що последвах съвета ти – гет ъ лояр! Писах на същия адвокат, който ти си ползвал и ще ги гоня до дупка. Благодаря за статията и за съвета.

  Поздрави,

  Боян

 4. 1 февруари 2015 @ 0:22

  https://www.getairhelp.com/ ?
  Мислех да пусна само линка, ама формата за коментари иска и текст на кирилица.

 5. Yanko #
  1 февруари 2015 @ 13:01

  Браво,
  всичко звучи много добре. Имам само един въпрос : колко е хонорара на адвоката, защото и той е допълнителен разход ?

 6. 1 февруари 2015 @ 13:05

  @Yanko

  Хонорарът зависи от адвоката, часовете работа, вида дело, дали се обжалва и други, но той се покрива от загубилия делото. Т.е. в моя случай България ер ще плати на адвоката ми.

 7. Julian Botiov #
  1 февруари 2015 @ 13:09

  Малко офтопик но в крайна сметка до същото заключение: тъпаците от еър бг ни счупиха лятото на 2014 чисто нова детска количка от солидна фирма и съответно струваща доста. въпреки жалбата, която подадох и обещанието, че жалбата ще бъде разгледана до 30 дни няколкото опита да проследя хода на нещата нищо не стана. Те нямат дори телефони за връзка. Запитване за решението относно жалбата може да с направи само по crfb@air.bg. Сами се досещате, че отговор на запитванията си до ден днешен не съм получил. в заключение – гет а факин лойър!

 8. 1 февруари 2015 @ 13:39

  Поздравления!
  Едно важно уточнение: компенсациите за закъснение, непричинено от „форсмажорни обстоятелства“,
  (изброени тук:
  http://ec.europa.eu/transport/themes/passengers/air/doc/neb-extraordinary-circumstances-list.pdf )
  според директивата, се полагат при забавен полет с ДВА или повече часа, в случай, че дължината на полета е не-повече от 1500 километра (полет тип 1).

 9. kyky #
  18 февруари 2015 @ 22:15

  Добре, ама точка 26 в документа отгоре не е ли точно „самолета се счупи“?

  Коварното е, че решението дали да съдиш авиокомпанията зависи изцяло от информацията, която самата авиокомпания ти даде относно причината за закъснението. Предварително не можеш да знаеш дали не са те излъгали. Т.е. ако пътниците стигат до съд много рядко, авиокомпанията може тенденциозно да подава грешна информация, каквато на нея ѝ изнася и човек няма как и да провери. После ако мине – мине.

 10. SISSI54 #
  10 май 2015 @ 15:24

  На мен ми се случи закъснение на Wizzair от Бергамо.Трвябваше да излетим в 18 и нещо,но излетяхме след 23,00ч.Питеснението ми беше гплямо,защото се прибирах за погребението на баща ми.Дори не ми дадоха нещо от сорта на сандвич,което също са длъжни да осигурят при подобно закъснение.Но това се случи преди 3 години и не пазя нито билети,нито нещо,което би доказало твърденията ми…

 11. мария #
  29 май 2015 @ 23:22

  Моята битка със crfb@air.bg беше свързана с отказан бординг. След 3 месеца изпълнени с шикалкавене, дълги мълчания, призиви за търпение и какво ли още не от тяхна страна и нарастващо подиграващо-иронично-гневни имейли от моя копирах тяхното собствено ръководство. 2 дена по-късно имах положителен отогвор и след още няколко седмици натякване даже си получих парите.

 12. Яна Тасева #
  17 август 2015 @ 16:57

  Аз вдигнах скандал и ми дадоха талон за 50% отстъпка при следващо пътуване, но това ми върна нервите от това че ни настаниха в хотел Плиска, пътувахме на следващия ден през Мадрид, а не с директен до Майорка и реално загубихме един ден от почивката си. Писах и оплакване но отговор нямаше.

 13. Жузеппе Таппети #
  6 октомври 2015 @ 14:42

  Евала, Еленко!!

 14. Антон #
  20 ноември 2015 @ 16:59

  След няколко месеца и стартирано дело от моя страна, България еър ми платиха 250 евро и ми покриха разноските на адвоката. Предпочетоха извънсъдебно споразумение. Усилията се възнаграждават. Европйското законодателство работи. Еленко, адвокатът, който препоръча е голям пич!

 15. Yana #
  17 септември 2017 @ 15:49

  Разбира се,че може, задължително даже!

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS