Често се чудите какви ли хора оставят коментарите във форумите?

Ето това есе на Пол Греъм ще ви отговори на въпроса защо.

Много неща, които сте чували и преди, но събрани на едно място и обяснени добре.

Най-много ми хареса сравнението, че злите коментари са пресечната точка на амбицията с некомпетентността.

Коментари

 1. 28 февруари 2008 @ 14:58

  Хубав пост е написал г-н Греъм.

  Хрумва ми нещо – чета чуждестранни блогове, вестници, медии. Техните тролове са прекрасни, възпитани и интелигентни сравнени с местната наша порода „балкански вакъл трол“.

 2. 28 февруари 2008 @ 15:10

  Хаха, балкански вакъл трол, добре го каза. Помислете обаче, ако нямаше тролове как щяхме да различим красивите и добри елфи? ,-)

 3. lapsedpacifist #
  28 февруари 2008 @ 15:19

  Учете се от майсторите: http://www.gnaa.us/

 4. 28 февруари 2008 @ 15:20

  проблема е какво да правим с троловете в собствените си блогове:
  – да трием без обяснения
  – да трием пишейки им мил мейл защо са били изтрити
  – да ги оставим да си пишат на воля и да не им обръщаме внимание …
  – или нещо друго?

  аз все още не знам, вие как процедирате?

 5. 28 февруари 2008 @ 15:22

  Във време когато социалната медия се смята за по-значима вестниците и телевизията ми е чудно как да се опре човек на компетентност? Много блогъри се изказват некомпетентно и предизвикват взрив от последващи некомпетентни коментари.

  Колкото до троловете, всеки който създаде в нета място за дискусия е отговорен лично за това в какво ще се превърне. В моя форум няма тролове защото се модерират коментари които не ми харесват или са в разрез с правилата на сайта. Затова не се сърдя когато мои коментари биват изтрити от други места в нета. Справедливо ми се струва човекът който влага усилия и времето си в поддържането на съответния сайт да го модерира според вижданията си.

  Есето на Пол Греъм ми се стори елементарно и безполезно. Това няма да се притесня да му го кажа и на живо ако го видя някой ден…

 6. 28 февруари 2008 @ 15:52

  Nadya, най-добрият вариант е да не им обръщаш внимание. Пробвай.

 7. lapsedpacifist #
  28 февруари 2008 @ 16:02

  Значи „трол“ не е само човек без работа дето пуска тъпи коментари.

  Примерно, последните операции на чановете срещу Субета и Сциентолозите бяха предприети от хиляди души, организирано, и с помощта на написан за целта софтуер като Longcat Flooder. Но, това пак технически е тролене, с елементи на crapflood и DDoS.

  Горепосочените GNAA тролнаха Slashdot, Gizmodo, и много други, като издадоха през юни 2005 „нелегално изнесен“ вариант на Mac OS X за х86 (поздрави, Мак фенбойс). Интернета лудна, публикуваха се статии, стотици коментари се изписаха по тек-форумите. Хиляди хора записаха торентите, изпекоха ги на DVD, ребуутнаха си PC-тата… и видяха goatse на цял екран.

  Е посмейте се малко:
  http://apple.slashdot.org/comments.pl?sid=152451

 8. Thermobee #
  28 февруари 2008 @ 16:41

  Раними, нежни душици :) Хейтването ебалкански спорт, който няма да се изкорени!

 9. 28 февруари 2008 @ 18:21

  Ха, разбирачи :)

  А някой случайно да прави разлика между Трол Провокатор, Трол Флуудър, Трол Хейтър, Трол Спамер и комбинация от изброените?
  Има Тролове с елемети на провокатори, докато тъпаците със злобните коментари са обикновени комплексари, то първия тип целят по скоро проучване на аудиторията на определен форум, блог и неговия автор. За всички Троловете е характерно използването на елементи от социалното инженерство, докато обикновенните Хейтъри са озлобени \“мъртви\“ душици без грам рационален разсъдък. Ако имаш тъпи постове или коментари, то неминуемо ще се появят и Тролове, които да ти вгорчават живота. Троловете могат и да бъдат нормални хора със специфично предназначение да играят тази роля…

  \“Модериране на Тролове?\“

  Е по голяма щуротия не бях чувал. Интересно как точно ще се
  получи след като е възможно заради Тролове да модерираш други потребители към които Тролът е насочил светлината на прожекторите ? Имайте в предвид, че нет субектът Трол може да бъде \“елемент\“ с множествено предназначение, който да предизвика определено развитие в положителна или отрицателна насока.

  И поздрави на многознайковците

  А щях да забравя \“Аз защо ли пиша тук, след като се бях зарекъл да не го правя?\“ Неуважението към пишещите по особенни и нетипични коментари тук е очевадна, при това е подплатено с инсинуации на ниво Елементарен Егоцентричен Хейтър или ЕЕХ.

 10. dragi mi smehurko #
  28 февруари 2008 @ 23:12

  хм.. съгласен съм донякъде с дзенко. мисля, че понякога обаче се злоупотребява с понятия като ‘трол’, ‘хейтър’и т.н..
  сещам се едно време бяха широко разпространени т.нар. литературни критици (сега честно казано незнам какво стана с тях и не ме интересува), чиято работа както и на другите типове критици, рецензенти и т.н. естествено беше да критикува – било то положително или отрицателно. е, според вас и те ли са били „тролове“?
  аз виждам как в много блогове авторът удобно решава проблемите с неудобните истини и въпроси, като нарече човекът, който ги е задал просто „трол“ или „хейтър“.
  „не му обръщайте внимание, той е просто трол..“
  само че понякога трябва да се замислим, дали това което ни казват такива хора не е горчивата истина…

  +++
  В лицето на политиците предполагам България е пълна с „тролове“ и „хейтъри“. А дали е наистина така, и ако е така, кое ги е създало?

 11. vik #
  29 февруари 2008 @ 12:35

  Мда. Кой нарича троловете тролове? И ако тук ги триете с клик, как ли ги триете в реалитито? Или е по-добре да се действа предварително, във формата на правила, наредби, закони, предупреждения, запрещения, мерки за чистота и хигиена на мненията?
  Абе факт е, дразнещо е, като някой ти замърсява местенцето, отгледано с любов.
  Обаче за мен в един блог е най-важно да знам, че дискусията е модерирана абсолютно либерално, защото всяко нещо си намира мястото и публиката. И периферни дебати ( дори флудвания като опит за разбиване на хармонията) са интересни, дори ако човек заеме „само“ позицията на социолог.
  Като че ли повече се интересувам от блога, а не от неговия водещ.
  Което не е задължително.
  И … нямам блог.

 12. 29 февруари 2008 @ 12:47

  Опа още едно включване :D

  „чистота“, „хигиена“ като се има предвид значението на тези думи и емоционалния им заряд,не бих ги употребявал толкова своенравно, защото може да се разглежда като прикрита форма на расизъм. А както знаем има хора готови да Ви дадат под съд за подобна демонстрация или отношение.

  „Замърсяване“, ами информационното замърсяване от обекти, наричащи себе си свободни медии като какво да го разглеждаме ?

  „Свободата Санчо…“ ама не съвсем. Свободия ама когато е ясно разграничима от Свобода.

 13. 29 февруари 2008 @ 13:18

  Аз съм ТРОЛ! АХАХАХАХХАХА!

 14. Spiegel #
  1 март 2008 @ 18:47

  кой е Пол Греъм? Нещо като Чомски за Интернет поколението? Колкото и да искам не мога да му чета есенцата. sizzle no steak. Но виж, Ник Карр е друга работа…

 15. 69 #
  3 март 2008 @ 1:51

  Има ли конкретна причина само тази публикация да е в различен шрифт? Само питам, странно ми стана просто…

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS