Мислех просто да туитна, но това си е важно.

Знаете ли че… ако си купите билет от сайта на Bulgaria Air, той е с около 50 лева по-евтин сравнен с билета, закупен от бюро на компанията.

Никой в бюрото за самолетни билети до театър Иван Вазов не успя да ми обясни защо.

Заглавието е SEO трик, простете. Всъщност искам да кажа, че Air.bg са тъпа компания, щом има различна ценова политика, която не е прозрачна.

Коментари

 1. момчил #
  19 януари 2010 @ 13:50

  незнайно защо, при мен air.bg отказва да работи с всеки един браузър, та се наложи да използвам usit colours.

 2. Алек #
  19 януари 2010 @ 13:53

  Това, мисля, че е тактика на почти всички авио компании. В British Airways, например, всяка покупка или добвака към билет, направена по телефона или на място, струва повече, отколкото тази направена по интернет. Целта е проста – да си намалят разходите за служители за обслужване на клиенти, офиси, call центрове, и прочие.

 3. vaseto ve #
  19 януари 2010 @ 13:58

  а и хората, които пазаруват билети за самолет офлайн, са очевидно по-малко склонни да си направят проучване за цената. също така билет за лоу-кост компания офлайн няма как да купиш и съответно е нормално, когато можеш да изжулиш някои да го направиш.

 4. Miro #
  19 януари 2010 @ 14:12

  Това е практика на всяка авиокомпания. Има сметка да избегне посредници и да спести от надценки. Те продават пакети на такива като Usit Colours, туристически агенции и т.н. Естествено, че цената на билет – закупен онлайн или по телефона ще е по-евтин.
  Понякога е въпрос просто на комуникация (не че това, че така билетът е по-евтин – би могло да се комуникира – заради партньорите на компанията)… Във всеки случай Bulgaria air са почнали леко да се отварят и да стават по-гъвкави. Дайте им време :) Има сметка да се следи там за изгодни оферти вече…

 5. air #
  19 януари 2010 @ 14:36

  спестява се от такса за издаване на билет, има го във всички стандартни авиокомпании

 6. кало #
  19 януари 2010 @ 14:39

  някой пробвал ли е да се регистрира в програмата за лоялни клиенти от air.bg?

  Последните няколко години все дава грешка и още не са го опражили.

  Също така не могат да се проверят натрупаните точки.

  Лоялност a la carte.

 7. 19 януари 2010 @ 14:51

  Най-голямата лоу-кост компания Ryanair дори продава с 10 евро по-евтино, ако си направиш Онлайн чекване – това за хората, които пътуват само с ръчен багаж. Правиш си всичко онлайн и отиваш направо на гейта.

 8. 19 януари 2010 @ 15:45

  50 лева е солено за просто някаква такса гише.

  Ако са прозрачни в обявяването на политиката си, няма да имам грижи.

 9. Miro #
  19 януари 2010 @ 16:18

  Има политика към партньори, политика към потребители, политика към … Някои неща не е уместно да се обявяват от лоялност. Съвсем не е изключение БГ компанията. Има по-дискретни условия. Но това не е защото компанията е тъпа, или има бъгове… Те не са измислили нищо. 50лв. е разбираемо… защо не. Бизнес. Прозрачността се изразява в съвсем друго нещо. Не са пример и не ги защитавам… Но това е нормална практика. Ясно е, че онлайн се спестяват много пари за обслужване от наеми и заплати и сметки – навсякъде е по-евтино. В цял свят затварят офиси на авиокомпании.

 10. 19 януари 2010 @ 17:34

  Напълно нормално е…

  При повечето продукти има 5% отстъпка при онлайн поръчка и когато пазарувате на каса не ви го казват.

  Все пак на сайта го пише – 20 евро.

 11. 19 януари 2010 @ 20:27

  Защо смятате, че е „напълно нормално“ 1 компания да няма ясна писмена или устна политика защо 1 и също нещо излиза в 3 различни цени в рамките на 1 ден?

 12. Air2 #
  19 януари 2010 @ 22:38

  В случая не подкрепям Еленко. Хората, които все още купуват самолетни билети през офисите на авиокомпаниите са наясно, че плащат допълнително за персоналното обслуждане. Все пак агентът се явява и като търсачка на евтини полети с интегрирана FAQ функционалност.

  А относно България Ер мога отговорно да кажа, че са от малкото авиокомпании, които въпреки проблемите поддържат добро ниво на обслужване и безплатна консумация (доста други се отказаха от последното).

 13. antea #
  20 януари 2010 @ 0:06

  честно казано, и аз не разбирам много смисъла на възмущението в поста? мен би ме учудило да е обратното – от сайта да е с 50 лева по-скъп, или ако ще и с 5 лева да е, все тая – просто няма логика точно онлайн от авиокомпанията да не е най-евтино.

 14. 20 януари 2010 @ 8:33

  ооо, еленко, тук си се изложил, биг тайм. не само е световна практика продуктите, продавани онлайн, да струват по-малко, ами и тези намалени цени са с още една идея по-ниски – за да стимулират онлайн търговията, която в дадени отрасли може след време да замени изцяло гишета, офиси и магазини. цялата тази практика е много добре защитена от числа и факти и формули. още повече, че един самолетен билет е нищо повече от един интангбилeн продукт.

 15. Ачо #
  20 януари 2010 @ 16:39

  Същото ми се случи и на мен с Луфтханза. Билетът по интернет беше с около 30 евро по-евтин от този, който ми предложиха по телефона. Отделно системата им за запазване на билети онлайн даваше грешка. Показваше ми преференциална цена за определени полети, а когато ги изберях тези същите полети и потвърждавах ме връщаше на по-висока цена.
  В крайна сметка летях с ЕърФранс през вече не чак толкова ужасното летище Шарл де Гол.

  Впрочем на мен сметката за телефона ми струва 2 евро, ако я получавам по пощата. Онлайн ми е безплатна.

 16. peter #
  20 януари 2010 @ 21:26

  Еленко, дай пример за компания с прозначна ценова политика и ценообразуване, защото аз определено не се сещам.

  50лв. разлика е лесно да си обясни човек с желанието на България Еър да преустрои модела за покупки на техни билети като по този начин намали купуването на билети на гише и така след време освободи вече ненужен персонал, който струва доста на годишна база, а носи сравнително малко приходи във време, в което нормалните хора си купуват самолетните билети по интернет.

  Прозрачна ценова политика няма, иначе съм съгласен за дървенията на явлението „Защо при вас е така?“ – „Ми не знам“

 17. Торбалан #
  21 януари 2010 @ 12:58

  Еленко, не само, че резервирането на билети он-лайн е по-евтино и в други авиокомпании, но имах случай в рамките на един ден цената на билета Осло-Варна, на норвежките авиолинии, да скочи от 500 на 2000 крони.

 18. 22 януари 2010 @ 17:18

  Ето какво получих в пощата си от ePay съвсем наскоро:

  „Спестете 20 EUR като купете своя билет онлайн, без такса за издаване от
  интернет страницата на авиокомпания „България Ер“ – http://www.air.bg.
  Направете вашата резервация по всяко време и платете своя билет чрез ePay.bg с банкова карта, регистрирана в системата, или директно посредством своята кредитна карта.
  Приятен полет!“

  Що се отнася до политиката на прозрачност, предполагам че липсва поради:
  1. утвърдена практика на авио-превозвачите откакто предлагат директни резервации на своя сайт
  2. да не дразнят агентите си. един вид, който клиент се сети – сети. Другите няма да се усетят и така ще остане хляб за туроператорите.

 19. 25 януари 2010 @ 13:55

  Така или иначе цените на Bulgaria Air са безумни.
  Ако можеш да си позволиш билет , тези 50 лева (дори мисля , че е доста по-малка разликата примерно 30) няма да ги усетиш.

 20. Александър Веселинов #
  25 януари 2010 @ 17:10

  При проститутките е същото.
  По телефона е красива , евтина и прави всичко.
  Като идеш ,ако я искаш изцяло гола доплащаш , някъде трябва да платиш и стаята.
  при ресторантьорите ако ти доставят храната в къщи колкото по голяма е стойноста може доставката да е безплатна , в ресторанта бакшиш почти навсякъде 15%
  Затова умните съпруги искат на ресторант , в къщи няма да вземат бакшиша и хонорара за секс услуга и ще мият чинии.
  западната система е колкото повече се самообслужваш толко по евтино.
  онлайн с проблеми е като да идеш да си платиш парното,Проблема днес му е в цената .През соца 30-40 лв. и то максБайчо бригадир в Кремиковци 1000 лв.Жената в кухня при военните 500 лв.+за дрехи + евтино хранене+карти за море.
  ОК критикувай ги ,ама те рев реват за миналото , а тогава имало едни хорица и са освобождавали без проблеми.Получател – 2 направление
  значи живели като бели хора , сега работа и малко пари.
  Приятелю без да им го желаеш ги правиш роби.
  Ти

 21. Мин4о #
  23 май 2011 @ 9:41

  Sorry пич,

  Ама в цял свят е така. Защо в БГ да не е? Защото имаме мега изявена и влиятелна блогърска сцена?

  Ако питаш мен – НЕ?

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS