В офиса стартирахме 1 нов проект, който може да ви е от полза – pipe.bg. Името не ми е присърце, но не е и в моята градинка.

Накратко това е digg-о-образен сайт (един от няколкото напоследък), за който ползваме open source решение откъм софтуер.

С какво може да ви е от полза? Ако сте автор, и имате блог, и сте направили сензационно разкритие, и ако си изпратите разкритието там, то може да получи своите 15 минути слава. Не е място, където ще си рекламирате блога на макро ниво, а конкретна статия. Като потребител пък можете да преценяте кои истории са сензационни и се появяват най-отпред в яките неща. Един вид, ставате шефче.

Всъщност исках да ви обърна внимание върху интерфейса и по-точно няколко хм, революционни елементи в превода, с който се забавлявах последните няколко дни:

– Странирането на елементи е с по-насам и по-натам, защото реално няма значение дали нещо е предишно или следващо
Постовете (както е модерната българска дума) съм ги кръстил с неопределеното неща, щото неопределените съществителни пак стават модерни, според мен
– Потребителят се казва активист, щото не само употребява, ами и действа – гласува, редактира и т.н.
– Има шеги в съобщенията за грешка, например, вместо внимание, думата е опаа.
– Вместо ОК, бутоните казват хайде
– Сайтът се старае да е приятелски и разговорен, но учтив и незаповеден, с което не могат да се похвалят много сайтове май май

Интерфейсът на този сайт е направен, както ми обясниха, с отделен езиков файл, което е супер. Вместо човек да копае в код и да го е страх да не счупи нещо, си редактира кротко интерфейса през самия уеб интерфейс. Много от вас сигурно хрупат езикови файлове за закуска, но на мен ми се случи за пръв път и ми беше интересно и ново като технология.

Коментари

 1. 26 септември 2007 @ 9:58

  Направо ставаш стандарт в преводите на всекидневни думи в уеба. „закопай“, „визуална обстановка“ – много забавно..само яките неща, ако означава популярно, не е толкова интуитивно. И думата активист трудно я смилам.

  Иначе добра работа!

 2. 26 септември 2007 @ 10:00

  хм, вчера попаднах на друг подобен български проект – ping.bg. има си мобилна версия, по-функционален интерфейс и показва истинският url на цитираната статия за разлика от pipe.bg

 3. 26 септември 2007 @ 10:06

  м името, както и идеята ми изглеждат доста подобни на едно там http://www.ping.bg/…знам ли

 4. 26 септември 2007 @ 10:07

  оп съвпадък :)

 5. Maria #
  26 септември 2007 @ 10:30

  Потресаваща прилика с http://www.dropjack.com до пред-последния бутон… И така, освен превода има ли нещо друго, с което си струва да се гордеем?

 6. 26 септември 2007 @ 10:35

  @ Maria
  еленко пише, че се използва open source cms, което предполага, че я има в много други сайтове

 7. 26 септември 2007 @ 10:46

  Maria, просто такава е основната тема на Pligg, по всяка вероятност скоро ще я сменят, макар че доколкото знам това е единствената тема която е w3c валидирана в момента

  Еленко – а на Вас с pipe.bg – УСПЕХ

 8. 26 септември 2007 @ 10:54

  Успех и от мен. Доста такива сайтове се навъдиха изведнъж в БГ обаче…. малък ни е пазара за 10 такива сайта ми се струва.

 9. 26 септември 2007 @ 11:31

  Хайде на social networking-a парат не се барат…

  Нека по-добрите да оцелеят

 10. 26 септември 2007 @ 12:15

  то по какво ще се мерят конкурентите в тая странна област, които почнаха да се пръкват през седмица – кой по-добре инсталира готов cms ли? или кой ще сложи най-много реклама вътре?

 11. 26 септември 2007 @ 15:09

  УСПЕХ и от мен

 12. Spiegel #
  26 септември 2007 @ 21:57

  THE one and only – reddit.com :-P

 13. 26 септември 2007 @ 23:50

  @sasho
  Natural Selection
  http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_Selection

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS