На трети човек помагам да подреди звездите така, че да пазарува от eBay и усещам нуждата да напиша едно напътствие.

Пътят до най-големият битак в света е следният:

1. Изкарвате си кредитна карта
За препоръчване с малък лимит. Ако си пуснете и електронно банкиране – още по-лесно.

2. Регистрирате се в Paypal
След като въведете картата си в системата, ще срещнете подканяне да я потвърдите с бутон "verify account". Това се прави, за да не могат да се въртят (перат) големи суми от непотвърдени индивиди. При клик Paypal дърпа €1,5 от картата ви, като на записа за разход към банката ви слага код с 4 знака. След проверката тези пари ще ви се върнат.

3. Регистрирате се в eBay
Гледайте името ви за вход да съвпада с вашето реално (за по-голяма достоверност) и много внимателно изберате подсказките за паролата, щото там изгубите ли ги – няма връщане назад.

4. Връзване на eBay & Paypal
В my account някъде в eBay трябва да изберете метод на разплащане. Затлачено долу и в дясно е полето "link my paypal account". Като щракнете Ebay ще поиска да въведете паролата ви от Paypal и така акаунтите ви са свързани. Вече можете да участвате в търгове и да плащате с Paypal.

5. Проверка на картата
На следващата разпечатка от банката (която идва по реалната поща в края на месеца), ще видите разход от €1,5 с описание ХХХХ_paypal_алабала… Влизате в Paypal и въвеждате кода в началото. Така акаунтът ви е проверен срещу пране на пари и можете да пазарувате суми над €100. Ако имате електронно банкиране, този разход може да видите 2-3 дни след като сте минали стъпка 2 и да не чакате месец за разпечатка.

Туйто; весело пазаруване!

Няколко съвета от начинаещ ebay-ист като мен:

– Горната схема работи и за европейските сайтове ebay.co.uk и ebay.de.

– Ако си изтеглите ebay приложението за iPhone, можете да ходите по улицата и да наддавате на търгове в последната минута.

– Не забравяйте да оставяте позитивна обратна връзка на добрите продавачи. Be a nice Bulgarian.

– Преди да купите; проверете дали стоката, която сте харесали е изпращаема до България. Често се случва до България цената за изпращане да е по-висока, защото търговците от САЩ не знаят къде е.

Ако някой знае други хитрини; всички ще оценят ако ги сподели по-долу.

Коментари

 1. Tarambuka3500 #
  27 февруари 2009 @ 10:00

  който го интересува това, да посети
  narmag.info
  :)

 2. kyky #
  27 февруари 2009 @ 10:36

  Охо paypal са сменили схемата :) Преди ти превеждаха на теб 10-20 цента, които дори си оставаха за теб безвъзмездно. А сега – първо минус, пък после ще ти ги върнем :))

 3. user002 #
  27 февруари 2009 @ 10:45

  по тази схема пазарувам от ebay.com и нЕмам проблеми.
  точно днес оглеждах един макбук про 17“ ама само се облизвах. все пак криза сме.

 4. user002 #
  27 февруари 2009 @ 10:47

  аааа и да кажа 4 цифри/знака ги разбрах от учтивата служителка на американ експрес / пощенска банка (специален поздрав за г-н еленков тук) но трябваше да изчакам 2 дена , мисля.

 5. evelinster #
  27 февруари 2009 @ 10:52

  Това е схемата. После идва 2-3 седмици чакане, и задължителното 5-дневно замотаване от местния пощенски клон да ви пратят бележката. За скъпи техники е добре да се сметне дали след плащането на доставка, мито и ддс ценатата няма да се изравни с тази на някой местен сив вносител който предлага и гаранция (без да се занимаваш сам да си пращаш дивайса до сащ).

 6. DeeMight #
  27 февруари 2009 @ 10:53

  Да споделя, че съм си забравяла паролата – тогава искат номера на картата, с която е асоцииран акаунта – аз тъкмо бях сменила картата – респективно и този номер нямах – тогава единствената опция е да се регистрираш отново с нов мейл. Аз си исках стария и им написах едно много мило писмо, в което им обясних проблема и им дадох останалите данни, които бях въвела. След няколко часа ми отговориха лично с извинения за закъснението и линк, на който да си въведа новата паролка. :) Support-a им е много точен…

 7. 27 февруари 2009 @ 11:35

  В общи линии, доста точно ръководство:)

  Пазарувал съм няколко пъти от ebay.co.uk, лесна работа е, наистина. Може да се ползва и VISA Electron от ПИБанка, btw, те са като кредитни карти, въпреки че са реално дебитни (но имат трицифрен код отзад, като кредитните VISA, така че са идеални за пазаруване онлайн).

  Веднъж „грабнахме“ една почти нова Nokia батерия за телефон, на смешната цена от 0.99 паунда (е, и още 4-5 доставка), работи си супер, не знам, продавачите какво печелят изобщо, но за нас, покупателите, е много удобно:-)

  А пък http://www.narmag.info е як портал, наистина, там доста неща могат да се научат също…

 8. MG #
  27 февруари 2009 @ 11:48

  Колко е препоръчителния лимит на кредитната карта?
  Сори за идиотския въпрос.

 9. 27 февруари 2009 @ 12:38

  MG – лично решение; максимумът, който можеш да си позволиш да загубиш при евентуална измама.

 10. Sabina_ #
  27 февруари 2009 @ 13:07

  *пазарувам само от power sellers, хора със 99- 100% ранкинг (пощти никога няма проблеми с такива покупки)

  *никога нищо от хора от Полша (в най добрия случей ще се окаже че е фалшива стока, или просто няма да си получите пратката). Немците от друга страна са повечето стриктни (има защо – който си е имал работа с немската полиция му остава за цял живот; като ги видя немски полицаи по улицата и сърцето ми отива в гърлото, а ако ме питат нещо се разплаквам и си признавам всичко… обикновенно питат колко е часа)

  *Добре е да се залага в последната една минута ако искате да вземете нещо на ниска цена.

 11. Sabina_ #
  27 февруари 2009 @ 13:21

  а да, много важен съвет – chill! Адреналина при залагане (поне моя) се вдига и човек е като надрусан. Редовно в последната минута някой залага повече и ви отнема нещо което вече си е било на практика ваше. Като резултат се започва едно лудо наддаване за няколко стоки наведнъж и човек се оказва накрая с една камара неща дето не му трябват (и които не струват толкова) и е похарчил доста повече пари от предвиденото.

 12. 27 февруари 2009 @ 13:37

  за спечелване в последната секунда масово се ползват снайпове. преди няколко дена си инсталирах и един auction auto bidder, скоро ще го пробвам доколко върши работа.

 13. 27 февруари 2009 @ 18:10

  „Ако имате електронно банкиране, този разход може да видите 2-3 дни след като сте минали стъпка 2 и да не чакате месец за разпечатка.“

  A ако си пуснете известяване чрез СМС (такова предлагат ПИБ, за други не знам) ще получите въпросния номер от транзакцията до броени минути след нея и реално в 10 минутен интервал може да се регистрирате в paypal и да купите нещо :)

 14. 27 февруари 2009 @ 19:39

  На ebay.co.uk може да се пазарува с регистрацията от ebay.com, но за ebay.de трябва отделна регистрация, за която ви пращат кода за активиране по пощата (старомодната, хартиена, „аналогова“ поща).

 15. 27 февруари 2009 @ 20:06

  EDIT(на няколко хора)
  1. Не трябва да е кредитна карта ами дори Препоръчвам да е Дебитна.
  2. РЕгистрацията в който и да е Ebay важи за всеки ebay.
  T.e ако си направиш акаунт в .КОМ важи и за .ДЕ . КО.ЮК и т.н. Ако оригиналният ти акаунт е линкнат към Пейпал то това си важи навсякъде.
  3. Проверката за 4-цифрения код може да стане на около 3-я ден. При мен лично се получава на 3-я ден и ми ПРИЕМА картата в Пейпал. Картата е дебитна Виза ЕЛЕКТРОН на ПИБ. Пробвал съм с ОББ НЕ СТАВА например.
  4. За да натрупате лесно Feedback. Търсете продукти под 0.1 цента с FreeShipping. Но да не са електронни(ел книга например).
  Аз лично тая седмица си купих :3 сребърни синджирчета, 1 запалка, 3 кардрийдъра, 4 Stylus za touchscreen за около 3 долара с Безплатна доставка. Първо получаваш яки неща за малкои пари второ трупаш Feedback.
  Have FUN

 16. Biliana #
  27 февруари 2009 @ 23:05

  Sabina, абсолютно точно за немците – те са прецизни, това при тях е правило, не изключение, като при други нации.
  Наскоро поръчвахме допълнителни handsfree-та за 2 модела Нокиа. При първата пратка, пакетът бе отворен и изпратеното липсваше. След изпратен мейл, от наша страна, те се извиниха и след 3 дни изпратиха още едно пакетче, което този път се оказа невредимо. Така че, за немците, или хубаво, или нищо. :-)

 17. 28 февруари 2009 @ 12:46

  Еленко,къде предлагат паричките за продан?:)
  И на каква цена вървят?Заслужава ли си ?:))

 18. 28 февруари 2009 @ 12:51

  Малко шегички:)
  Оправи сумите от 100$.
  Упътването ти е много добро.Това съм правел и аз при регистрацията.
  @тъндъркеш,и за какво са ти после тия глупости?:)фийдбека не ми е бил нужен,и никога не съм имал проблеми:)

 19. 28 февруари 2009 @ 13:02

  Feedback-а е нужен защото много продавачи не биха изпратили продукта ако имаш нисък Feedback или ако си от България. Но пък ако имаш висок Feedback и си от България биха се навили.
  Ами не са глупости- имам Сони с touch screen ама нямам Stylus, запалката беше зиппо, А пък кардрийдъра беше колокото флашка голям. мноо ясно че няма да си купя нещо което не ми трябва дори и да е 0.1 цента.

 20. 4 март 2009 @ 3:33

  @thundercash, имам минимален рейтинг и всичко (3-4 поръчки) си ми е пристигало. Но си прав, че рейтинга е важен.

  С банките процедурата е културна. Къде повече, къде по-малко. Аз чаках за моето извлечение 1 месец, понеже според девойката на гишето неможело 2-3 след това да кажат детайлите около плщането.

  Интеграцията еБау и ДайПари е безболезнена. Отнема няколко цъкания.

  Що се отнася за пазаруването в последната минутиа – не вярвам в него. Както се спомена по-горе има си автоматизирани начини за наддаване и това обезсмисля цялата „романтика“.

  Случвало ми се е да наддавам за NWT термо пуловер а $ 5 (+5 за доставка) с минимален цак $0.10 и един тъп бот винаги ме надцакваше. В последната минутка качихме цената на пуловера с 50 цента, като накрая пича с бота спечели (мисля с цак $6.50)

  Тогава почнах да търся неща, които не са чак толкова тънкана, примерно $10-20 и разумна доставка. И разбрах, че точно това му е майката – търсене, търсене и пак търсене.

  Това беше съвет №1. Съвет №1.1 ако търсите дрехи, пробвайте да търсите „нови“ с „етикети“ или т.нар. еБау магазини.

  Съвет №2 е комуникация с продавача / купувача. Ако купувате нещо и мислите, че ще има някакво, дори минимално збавяне с плащането (примерно е петък вечер, не ви достигат 2 долара в картата пък много искате джиджавката), можете да пишете на продавача. И те са хора, и те са изпадали в ситуации.

  Ако имате питане за цената на доставката и самата доставка (не винаги пише, че доставят до БГ, но ако си направите устата, може и да доставят).

  И последния съвет – е-Бау се отнася към магазините, така както дъщеята Скуре (и така са ми произнасяли) към телефоните. Не го използвайте за последна истанция. Много от нещаат можете да си ги намерите тук дори на почти същите цени. Не си струва да се купува химикал за 2 долара и 30 цента доставка (има много хубави химикали за по 40 ст.).

  Та да де… Приемете го като магазин, в койъо първо плащаш стоката, а после я виждаш ;)

  П.С.
  БГ пощите внасят голяяяяяма романтика в процеса.

 21. Asparuh #
  5 март 2009 @ 11:19

  И аз споделям мнението на другите, че дебитната Виза на ПИБ е най-добрата за пазаруване в нета. Даже имам и 3 % лихва по сметката ми в лева. А от 3 години, веднъж не ми отказвано разплащане!

 22. 5 март 2009 @ 15:08

  Ivan – Ebay си има интегрирана опция да наддава с някаква зададена от теб сума до достигането на определен максимум. Например можеш да му кажеш да вдига с 50 цента до достигане на 14 паунда. Така който и да качва ако си под 14 паунда ти винаги ще си с 50 цента отгоре.

 23. Димо #
  20 октомври 2009 @ 12:42

  Точно така е както казва KALANDOR – всъщност когато си правите залога, вие си решавате до каква сума ще наддавате и ибей слага от тези пари само колкото е необходимо за да сте най- високия бидър, ако е възможно разбира се.

 24. qnko #
  20 юли 2010 @ 11:56

  как да си напрая карта ебей за да пазарувам в ebay.de

 25. петку #
  30 април 2017 @ 14:29

  Направих рег. в ебай и участвах в търг в който засега съм с най добра оферта-обаче трябвало рег. в пейПал /мчи аз от де да знам/ и ся кво ще се случи?

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS