Фактите:

 • Никой не снима колко много хора се бяха струпали целия ден пред паметника, за да го видят и да се снимат с героите. А наистина бяха много; не съм виждал толкова посетители на изложба в България, без да има намесен фолк;
 • Пейо беше пръв, а висококачествените български медии, за съжаление, бяха изпреварени с цял ден от долнопробните британски; (Аз лично разбрах от блога на Пейо за куриоза, но Daily Mail и снимките на Reuters ми показаха, че е сериозно.)
 • Едно семпло събитие засенчи целия Sofia Design Week (с гостите; и рекламната си кампания), без да има връзка с него;
 • Общината реагира правилно (що се отнася до паметници), но прибързано и без самоирония. Ако бях на Фъндъкова, бих направил компромис и бих оставил паметника боядисан докато боите се изтъркат от яздене на героите и инсталацията погрознее – 6 месеца;
 • Това, това и това са правилни позиции също така; това че нещо се прави, не значи, че е най-доброто;
 • За мен си открих, че всякакви анализи на случката, намеси на комунизъм, нацизъм и заяждания с общината ме отегчават.

Най-хубавото ще е, ако авторът си остане анонимен и ако бъдещите улични творци се мотивират от всичко това.

Коментари

 1. Gavril #
  21 юни 2011 @ 12:10

  За мен остава желанието да видя повече такива прояви на креативност :) I doff the proverbial to the artiste :)

 2. Ud #
  21 юни 2011 @ 12:56

  1. Това отдавна не е паметник. Ако беше паметник, хората щяха да си спомнят нещо с него и нямаше да го ползват като: удобно място за бирички; удобно поле за графити.
  2. Чистенето му напомни за ония времена, когато човек не е смеел да се завърти около него, щото да не го спре милиционер после (тогава е бил още паметник). Аз лично съм ядосан.
  3. Тъй като това не е паметник, пак ще го надраскат. Не съм сигурен обаче, че ако пак сложат милиционер да го пази, отново би се превърнал в паметник. Сигурно, може да опитаме… Само че тогава вече няма да е и повод за изкуство, било то и улично.

 3. mick #
  21 юни 2011 @ 14:04

  Според мен следващото за надраскване „щото не е паметник вече“ – е например църква или джамия.

  То всъщност кое вече е паметник?

 4. леко учуден #
  21 юни 2011 @ 16:35

  „това това и това“ са лайна, писани (не познава туитващите) млади (или поне инфантилни) хора, чиито вътрешен и външен бунт се изразява в носене на тениска на че гевара (с извинение) леко презрително дърпане на джоинта и анти-глобалистки и анти американски изказвания, които са символ на духовна и интелектуална простота.

 5. 21 юни 2011 @ 17:27

  ‘Правилни’ позиции!!! Правилни спрямо какво? Общината реагира ‘правилно’? Общината (в случая не тя, а областната управа), ако имаше желание можеше много по-интересни неща да направи, които пак са ‘правилни’. И в законовата рамка, ако под това имаш предвид ‘правилни’. Само че на никой не му се занимава.

  И ти откъде знаеш, че не е имало връзка с дизайн уик, щото не го пишеше по вестниците ли? И не знам защо изобщо ги поставяш едно срещу друго, а не като като едно друго катализиращи се случки. Но ти така и така си плюеш по принцип всичките уикове на Едно.

 6. ВИХРЕН СЕКСА #
  21 юни 2011 @ 19:40

  Паметника не е на дизайнерите, а на комунистите. Ако не са комунистите ще го бутнем. Със сигурност няма да го оставим на дизайнерите да си го рисуват.

 7. 21 юни 2011 @ 21:20

  То бутането е най-лесната работа. Не се иска много акъл да буташ.

  По-добре вземи и създай нещо вместо да събаряш.

 8. Дъгогодишен читател #
  21 юни 2011 @ 23:10

  Ултрапедалски постинг, Еленко.

 9. EZ #
  22 юни 2011 @ 1:33

  Много добре написано. Любими точки 1), 3), 4)

 10. g_g_r_n_ #
  22 юни 2011 @ 2:02

  Според мен концепцията да се издигат и поддържат паметници на войници / войни е архаична. Отдавна войниците не се е жертват за каузи и идеали, а защото политиците са ги изпратили там, преследвайки лични или на държавите си интереси. В този смисъл е напълно ненужно съществуването на такива паметници, освен за по-емоционалните, идеалистично настроени и неправещи тази разлика хора. По комунистическо време е било същото, но тогава паметникът е играел роля на средство за възпитание на поколенията, което към момента е излишно. Може би точно това е искал да покаже авторът на рисунките, а не желание да рекламира макдоналдс и супермен или да се връща в 90-те. Не споделям също позицията, че трябвало да бъде изчистен, за да се намрази още повече властта, защото изчистването е в полза на тези, които искат да запазят статуквото и не искат да мислят, а властта толерира запазването на статуквото.

 11. 27 юни 2011 @ 10:13

  Столична Община сериозно е обмисляла да остави паметника поне за седмица, но както знаете почистването също си беше ‘партизанска’ акция.

  Вижте до какво доведе случая с Паметника обаче:
  http://freesofiatour.com/blog/the-red-star-is-gone

  :)

 12. stan #
  20 юли 2011 @ 19:19

  Не беше красиво да се обезобрази паметникът, точно преди 22-ри юни, началото на войната. Все пак обикновени хора и войници са на него, не са политиците, дето уж ги пращали.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS