Всичко течеше нормално, неорганизирано (чак скучно), до момента, в който полицията се засегна от хвърляните снежни топки и пиратки и реши да респектира тълпата. Нещо, което не трябваше да прави.

Тълпата беше 2-3 хиляди души, повечето млади, което за работен ден е постижение.

Топките, които провокираха нещата, се хвърляха от ултраси, които хора край мен идентифицираха като София – Запад – люлинския фен клуб на Левски. Хора, които ходят на протести, ако в същия ден няма мач. Имаха специални черни суичъри, на които ципа закриваше лицето, без очите.

Кордонът се засили грубо и изтласка всички, дори медиите зад паметника, а аз, с колеги, се озовах запушен в улица Шишман, където ултрасите, ядосани, започнаха да трошат оградите на Радисън и близките магазини.

Полицаите на КАТ на ул. Аксаков, които пазеха коли да не влизат в площада пред Парламента се оказаха между протестриращите и специалните части. Те решиха да се направят на мъже и намесиха, без да имат щитове или подготовка. Просто шапки. Kартинката не беше красива.

По-късно на ул. Славянска един полицай извади пистолет. Неясно защо.

После се прибрах към офиса, за да напиша това.

Ако този протест показва едно нещо, то това е, че полицията ни реагира неадекватно. Те трябваше да очакват провокации, но нямаха никакъв план как да реагират на тях. И това си пролича. Бяха по-неорганизирани от протестиращите или ултрасите.

А да, и друго показа – че хората са недоволни, дори да не са организирани.

А да, и че моето мобилно блогване работи за такива екстремни ситуации. Снимките в моя сайт май изпревариха всички останали, защото бяха публикувани от мястото на събитието. Редът на предните публикации разбъркан, защото скрипта, който ги публикува се опреснява на 15 минути, а моя сайт публикува хронологично. Една се изгуби, защото EDGE мрежата на площада беше претоварена.

Дневник има още информация какво-що, а и фото галерия.

Коментари

 1. mom4o #
  14 януари 2009 @ 14:16

  Браво за отразяването, слаб за неадекватните полицаи.
  Според мен и друго нещо се показа днес – че управляващите са обезумели от страх и няма да се спрат пред нищо в близките дни и месеци.

 2. RhymerGirl #
  14 януари 2009 @ 14:41

  „Тълпата беше 2-3 хиляди души, повечето млади, което за работен ден е постижение“. – Еленко, аз по ТВ тия млади, които видях, повечето са бих казала ученици. За ултрасите на Левски – Запад пък много може да се каже, но едно е сигурно – досега неорганизирани по протести не съм ги виждала… те са хора с прякори от типа на „Тубата“ и потвърждавам, че Левски – Запад са люлинци. Те доста се различават от тихите пенсионери и няколко студенти, които изглеждаха хора мислещи. А, да, мярнах и количество познати клошари /които иначе ходят по изложби/, както и групи „фйенки ученички“, които намират за много яко да се обаждат по жисиема на съученичките в клас, обяснявайки „Ми ся тука сме на протеста“. Сашо Диков знаеш как предава суров материал, та едни фотографи, на които казаха най-после да се поместят, влязоха в кадър, коментирайки „Е, поне сме на далавера!“. Като оставим настрана другото, кому е нужно харчене на излишен ресурс по време на газова криза? Харч за извънредни избори, туткане и липса на официални представители на държавата, които всеки ден да тормозят украинско-руските газоподаващи; ако всички интернетаджии се бяха хвърлили толкова спонтанно с нахъсано да спамят руските институции, или пък ако щеш – чехите, които си позволиха гавра с оная глупава инсталация, дали пък нямаше да е по-ефективно?….. Само въпроси са това. А междувременно газ не се задава на хоризонта.

 3. 14 януари 2009 @ 14:42

  В крайна сметка, продължава и утре и вдругиден, така ли?
  А всъщност се разбра, че полицията е тръгнала да гони протестиращите заради сигнал за взривно устройство…

 4. 14 януари 2009 @ 14:43

  добър репортаж :)

 5. 14 януари 2009 @ 14:44

  Според официалната версия на полицаите е наредено да разпръснат протестиращите заради самоделни взривни устройства, които уж имало у някои.
  Ретиви бе прекъсната и не излъчва в интернет около час. Бе спряна веднага, щом започна разпръсването. И след обаждането на Бойко. Който говори глупости и не отговори конкретно на въпроса защо като е имало няколко провокатори, не са арестувани и протестът да си продължи „мирно“.

 6. 14 януари 2009 @ 14:44

  Не вярвам аз, че калугер
  ще спаси раята –
  свободата не ще екзарх,
  иска Караджата.

 7. vt #
  14 януари 2009 @ 14:46

  полицията се е намесила, защото Бойко е забранил протеста след сигнал, че на протеста ще бъде активирано взривно устройство.

  трябва да си внесем 5 хиляди гръцки (ама ор’гинални) студенти да ни направят протеста.

 8. dobrodushkova #
  14 януари 2009 @ 14:58

  И на мен протестиращите ми се сториха неорганизирани – имаше и доста хора на възраст – по тротоарите зад Коня, в градинката на СУ. Явно поледицата и кишата не ги бяха стреснали, опитваха се да говорят на полицаите през загражденията. Чудя се по колко полицая на депутат бяха разставили?

 9. 14 януари 2009 @ 15:04

  http://feelfriendly.com/

 10. 14 януари 2009 @ 15:15

  Мдам, бях в периферията на тълпата, когато строя на спец частта по безредиците започна да изтиква тълпата.
  Добре е че го имаше този протест. Но както вече беше написано – трябва да протестираме при първата грешка, не при последната. Мръсните хрантутници, които сега плаши тълпата след няколко месеца ще потънат в удобна анонимност и ще продължат да ядат от труда на своята корумпираност.
  Най ми е жал, че нямаме организирана алтернатива. Костов – не, Каубойко – БОЖЕ НЕ!, тези отрепки, които в момента се водят управляващи – МНОГО МНОГО НЕ!

 11. uv #
  14 януари 2009 @ 15:51

  полицаите са там за да предотвратят нова 1997-ма, а хората не са показали, че са „израснали“(/надраснали) анархията. тикви са, ама не са те лошите..

  2-3 хиляди души е малко. ако един на 500 човека в София демонстрира, че е недоволен, то значи недоволни почти няма?

  искаме твърде много от управляващите. трябва да са .. професионалисти, за да схванат послание идващо от толкова малко хора. за нашите обикновени крадци обаче трябват сто пъти повече протестиращи?

 12. 14 януари 2009 @ 15:51

  Е какво предлагате ? Какво трябваше да стане ?
  Да направим като в Гърция ли ? Куките не са виновни, че беше пълно с шебекоподобни от крайните квартали, които само си търсеха повод за въргал. Ако нападнеш полицай би следвало да очакваш да те понабият, а хвърлянето на пиратки и снежни топки не е толкова безобидно колкото на някой му се иска. Ами ако вместо пиратки имаше коктейли Молотов какво ли щеше да стане ?

 13. Joko #
  14 януари 2009 @ 15:56

  А през това време…
  http://www.euractiv.com/en/enlargement/worsening-economic-crisis-sparks-riots-latvia/article-178498?Ref=RSS

 14. srem #
  14 януари 2009 @ 16:16

  метнах бутилка, доста съм доволен от себе си.

 15. 14 януари 2009 @ 16:29

  моля някой да каже по кои медии – изключвам интернет бяха предавани пряко събитията?! не засякох никоя телевизия освен ReTV и Канал 3 да предават нещо… по националните вървяха рахат сериали… б*хти прозрачните и обективни медии!!!

 16. 14 януари 2009 @ 16:37

  а не беше ли това идеята…да стане цирк, панаир да се насочи вниманието на другаде…..както беше казал някой…един човек в една безнадеждна страна не е нищо повече от един безнадежден човек….бягайте да бягаме братя и сестри

 17. Vlado #
  14 януари 2009 @ 16:53

  http://video.v2.bgnes.com/view/1658

 18. pR #
  14 януари 2009 @ 17:09

  Srem-И какво му е демократичното в демократичното мятане на бутилки!!Вземи почети или поне ги пий тези бутилки вместо да ги хвърляш!

 19. poli #
  14 януари 2009 @ 17:11

  Да живееш в България не означава да се виждаш с не повече от 20 човека, които харесваш, нито пък да се чудиш как по-бързо да се прибереш от офиса в къщи и да ходиш само в един единствен бар, в който познаваш всички, но като гледам тези снимки, и като слушам тези хора, радващи се, че днес са хвърлили бутилка по някого, не знам защо не мога да се реша да променя нещо в начина си на живот – лоша работа…

 20. viess #
  14 януари 2009 @ 17:12

  Браво на Сашо Диков!

 21. srem #
  14 януари 2009 @ 17:23

  единственият начин да се обърне внимание на проблемите е с насилие, погром, вандализъм. а освен това полицайте са копелета и искрено се радвам на тоя, който е изял бутилката в шлема.

 22. Biliana #
  14 януари 2009 @ 17:29

  Знаех си, още преди да реша да те питам, че си блогвал мобилно.
  Яд ме е, че съм само дистанционен участник.

 23. Biliana #
  14 януари 2009 @ 17:35

  @poli: Скоро няма да решиш да промениш каквото и да е. Повечето са като теб. Чакат друг да я свърши. Манталитет, братче. Има шанс. След около 300 години смяна на навици и мислене.

 24. Sasko #
  14 януари 2009 @ 17:35

  Глупости според мен, полицаите трябва да реагират с разпръскване на тълпата щом е налице агресивно поведение ДОРИ да е от шепа хора (което не е много истина).

  Случайните минувачи, деца, възрастни, бременни, журналисти и еколози трябва да напуснат мястото на протеста щом видят подобни прояви.

  Нормален човек не може да седи между биещи се скинарчета, футболни фенчета, националистчета и полиция и да се оплаква, че са станали невинни жертви – да сте го предвидили, не е трудно!

 25. Biliana #
  14 януари 2009 @ 17:37

  Dzen, проблемът е, че при нас винаги има „ами ако“. Трябвало е да има. Не пиратки.

 26. Biliana #
  14 януари 2009 @ 17:39

  Sasko, случайните минувачи също имат мозък, ако не греша, и би следвало да се информират с дни предварително, и да не бъдат на мястото на протеста.
  Ясен си и ти…. като повечето.

 27. Sasko #
  14 януари 2009 @ 17:46

  Biliana – ти четеш ли мненията по принцип, или само си избираш една фраза и хейтиш?

 28. 14 януари 2009 @ 17:51

  Biliana абе кажи си че се натискаш на Еленко са …в прав текст…то и без това всички си го мислят ама никой не го пише…айде аз и без това съм с единия крак вън от блога…да се довърша :D

 29. Biliana #
  14 януари 2009 @ 17:52

  Sasko, чета, приятелю. Ама ти, явно, не мислиш, преди да пишеш. Сори.

 30. 14 януари 2009 @ 17:54

  не си навличайте гнева на институцията тук! на нея всички сме и ясни и а нададеш глас да кажеш нещо веднага ти стъжнява живота! ей лично аз едва живея след атаката ѝ! :D да пази господ….

 31. Biliana #
  14 януари 2009 @ 17:54

  Santinel, стига спам бе, мила. И без това си дезинформирана, давай да се придържаме към темата.

 32. 14 януари 2009 @ 17:58

  сссссссссссссс :D

 33. 14 януари 2009 @ 17:59

  не бе не е змия…секс му трябва на девойчето

 34. 14 януари 2009 @ 18:02

  да, да, да, да! :D Santinel, би било добре да спрем да изземваме функциите на най-големия спамър!

 35. 14 януари 2009 @ 18:04

  айде точка край . :D

 36. viess #
  14 януари 2009 @ 18:05

  Ей, чатърите, вий на форум го обърнахте тука! Придържайте се към темата, моля!

 37. 14 януари 2009 @ 18:05

  много хубав репортаж. браво! и аз бях там, и аз подскачах :^))

 38. dermeister #
  14 януари 2009 @ 18:19

  Само мен ли ме дразни дървеният философ Biliana?

 39. Perkele #
  14 януари 2009 @ 18:23

  ооох, колко обичам да ми говорят за :манталитет:..!!

 40. 14 януари 2009 @ 18:31

  Сега пък куките им били виновни. Абе хора, имате големи претенции, че сте нещо повече от средностатистическия българин (водещ се от облъчването на „разни медии“), пък се държите като точно такива. Полицаите си действаха по команда от по висшестоящите им. И там има лумпенизирани идиоти, но и ултрасите не им отстъпват по интелектуална острота и напълно си заслужават да ги понатупа някой, за да им дойде малко акъл в кухите кратуни.

 41. 14 януари 2009 @ 19:24

  протеста продължава ли ? утре ще има ли пак ?
  „Sasko, случайните минувачи също имат мозък, ако не греша, и би следвало да се информират с дни предварително, и да не бъдат на мястото на протеста.
  Ясен си и ти…. като повечето. “
  повечето какво ? вземи се уточни все пак …някой може да се засегне

 42. jelev1 #
  14 януари 2009 @ 20:23

  Благодаря за репортажа.

 43. 14 януари 2009 @ 20:52

  Медиите лъснаха толкова ясно, че ми стана жал за тях. То не бяха манипулации не бяха конспиратори провокатори и вибратори. С две думи жалка картинка са всички.

  Браво на хората, че си направиха протеста свежо.

 44. Gastly #
  14 януари 2009 @ 21:29

  ПРОТЕСТА ПРОДЪЛЖАВА УТРЕ, ОТНОВО ОТ 11 ЧАСА.

  П.С. Еленко, стори ми се, че те видях днеска там :P

 45. Asdfghjkl #
  14 януари 2009 @ 22:00

  Неадекватни полицаи казвате? Яяяя вижте навсякъде по света как реагират… като има провокации, какво да седят и да гледат? Време беше да набият малко протестиращи, че то за всичко почна да се протестира вече…

 46. 14 януари 2009 @ 23:06

  @Asdfghjkl: Мда, относително неадекватни. Гледах клип по интернет днес, и направо се отчаях – реакцията на полицията ме шокира повезе отколкото насилието около нея. Непрофесионално се надвикват и псуват по тълпата, с колебание маневрират и се втурват по двама да грабят некви изпопадали тинейджъри. Ми те тея макарони нали са там да внасят ред, а не да ескалират насилието, кво толкова имат да доказват? Тва беше – свободно, ходи да пасеш.

 47. srem #
  14 януари 2009 @ 23:12

  по-нататък с молотовки, друг начин няма

 48. 14 януари 2009 @ 23:23

  жалко че шефа не минава вече често насам…

 49. Radoinc #
  14 януари 2009 @ 23:33

  Аз все си мисля, че тия люлинците не са отишли замо защото няма мач. Не че съм по конспирациите, ама някак си твърде удобно се получи за някои. С нетърпение чакам да разбера мнението на Biliana за коментара си!

 50. 14 януари 2009 @ 23:49

  Radoinc : LOL

 51. 15 януари 2009 @ 2:06

  аииии Сашо Томов с лайна намазан искам да го вида това ..

 52. r #
  15 януари 2009 @ 1:45

  като сме почнали да се поздравяваме http://blitz.bg/sport/article/20452

 53. 15 януари 2009 @ 0:06

  е като имаше бомба що не евакуираха народното събрание?
  като имаше бомба що не претърсиха площада?

  сладурани, следващия път като мислите сценария се постарайте повече.
  поздрав с този клип http://vbox7.com/play:9e5296f8

 54. 15 януари 2009 @ 0:35

  http://uk.youtube.com/watch?v=Xu4y3VFzsFs&eurl
  още един поздрав.

 55. 15 януари 2009 @ 8:41

  еей, тъмно син съм, но съм 200% зад поведението на червените срещу шефа им!!! евала ви бича пичове! еленко, трябваше, тъй като реагираш бързо, да блогнеш нещо мобилно от въпросното събитие!

 56. 15 януари 2009 @ 9:54

  Перфектент протест, в перфектно време с перфектен развой. Остава само въпросът за кого? Студентите, които стояха зад организацията на днешния протест пред сградата на парламента, бяха употребени по най-класически начин. Не се наемам да гадая от кого, но подобен резултат от демонстрацията може да е от полза само на една партия. На тази, която със страшна сила се е устремила към спечелване на следващите избори на всяка цена. И не говоря за парламентарната опозиция – в тази ситуация тя не можеше да реагира или въздейства по никакъв начин.
  http://indreal.blog.bg/viewpost.php?id=277244

 57. 15 януари 2009 @ 11:08

  veissman, не е толкова лесно. Студено, а и виртуалната клавиатура е бавен инструмент.

  Но ще помисля – долу под Google Reader карето може да добавя някой друг twit.

 58. 15 януари 2009 @ 12:20

  На мен ми хареса как се получи протестът, и доста яко си прекарах. Анализче, репортаж и снимки:
  http://www.gradinko.bg/194

 59. leliavaska #
  15 януари 2009 @ 15:36

  @Radoinc, както и @всички, които бродират конспиративни теории. Тези момчета с якетата, изпъстрени с български знамена и свастики, те са купени. Тях някой ги е накарал да се облекат така и да хванат по една тухла. Този някой вероятно е Станишев, за да дискредитира иначе така приятния протест, възпяващ евъргрийна „червени боклуци“? Не. Те са тук. Те са си наши. Те са част от обществото, в което живеем. И си умират да се включват в конфликти.

  Мразя комунизма, мразя и простотията на политическите послания. Дразни ме и Станишев. И все пак мисля, че се взимате прекалено насериозно с цялото това блогване он дъ го, с тия фотосесийки. Мисля, че просто романтичните мечти за падащи стени, са замъглили съзнанието на всички вас, недоволни млади хора. Защото освен такива – сте и интелигентните млади хора тук. И именно от такива като вас се очакваше да измислите някое свястно послание, което да привлече такива като мен. Нещо малко по-креативно от „Писна ни“. На мен ми писна също. Но съм сигурна, че на всички ни е писнало от различни неща. На Пешо му е писнало от Путин. На Тошо от Щатите. На Гинка ѝ е писнало от строежите по морето. Сийка има имот там и ѝ е писнало да ѝ казват, че не може да строи на защитена зона. На Мара ѝ е писнало от насилието. Киро иска кръв. Протестът просто нямаше смисъл.

  Така че не се чудете защо светлата ви идейка беше помрачена от там някакви лоши платени лумпени. И Люлин е София. И на тях им е писнало.

 60. mom4o #
  15 януари 2009 @ 16:05

  Леляваска, протеста поне имаше идея, а ти си изписала около 32 реда без никаква идея.

 61. 15 януари 2009 @ 17:31

  Седи си леля Васка, чака някой да я праска (с гениални идеи по челото). Бързо бягай на запад, лелче, където по протестите копирайтъри списват слогани, стилисти съшиват чучела за горене, дизайнери бичат фешън качулки с хай-тек защитни слоеве против палки, диджеи надъхват тълпата с дъбстеп и лазери прожектират пропаганда по облаците.

  Квалитетно си е там; и полицията пържи с ADS, LRAD и тейзъри, не като тия селяци с гумените палки тука.

 62. 15 януари 2009 @ 18:07

  Евала Градинго успя да ни разсмееш :)))

 63. leliavaska #
  15 януари 2009 @ 18:17

  E не знам какво чака леля Васка, но поне не си рекламира анализчета, репортажи и снимки в по-четени блогове от нейния си…

 64. 15 януари 2009 @ 20:16

  Не го правиш, лелче, защото както стана ясно още от първото ти изказване, просто нищо нямаш за казване и показване.

 65. Gastly #
  15 януари 2009 @ 20:39

  Утре продължава! :)

 66. 16 януари 2009 @ 10:36

  Смешно ми е, че максимум 1/3 от хората са протестиращи, които знаят какво искат и защо са там. Другите 2/3 са полицаи, фоторепортери и журналисти, футболни тулупи и зяпатори.

  Имам предложение – някой ден да идем с възглавниците :) ABSOLUT Bulgaria ’09

 67. 16 януари 2009 @ 12:12

  Аз съм „ЗА“ организиране на бой с възглавници пред парламента! Остава да уточним дата и час на боя с възглавници. Обаче трябва да навием и политици да участват иначе няма никакъв смисъл.

  Нали се сещате за ефекта от боя върху чучелото на шефа прилаган в някои японски корпорации. :)

 68. Amaranta #
  16 януари 2009 @ 12:35

  Да, така поне всички ще са наясно защо са там. Чудесно!

 69. Amaranta #
  16 януари 2009 @ 13:27

  Ново предложение – да съберем гайки за Първанов :)

 70. 16 януари 2009 @ 14:13

  А ?! Каква е идеята ? Че е от Перник ? Че държавата се управлява от гейове ? Пълно е с гейове съветници ? Или Какво ?

 71. Amaranta #
  16 януари 2009 @ 14:22

  По повод това негово изказване:
  „Трябва да признаем, че газовата криза показа, че за всичките тези години на прехода не е направено почти нищо за създаването на алтернативни възможности за изход от кризисни ситуации. Не е направено нищо. Не само че няма алтернативна тръба на тази, която имаме от повече от две десетилетия. Извинявайте, ние нямаме една нова гайка, завита във времето след Тодор Живков. Не приемам менторския тон на всички онези, които са управлявали, които са имали възможността през тези години да направят необходимото, да дадат своя принос в реализирането и постигането на алтернативни възможности.“.

 72. 16 януари 2009 @ 14:37

  Едно мога да му призная – прекалено много хора, които в един или друг момент са били в управляваща позиция, си позволяват да критикуват, сякаш те самите не са участвали в бездействието и грабенето.

  Участвам в бездействие – странна конструкция :)

 73. 16 януари 2009 @ 15:36

  Гоце ни взема, все едно са ни се отвъртели бурмите. Той като е на президентския трон вече 7 години, колко гайки завинти? То да късам 15-годишни шайби и аз мога.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS