Днес; отговор и полезно допълнение.

1.

След ожесточена дискусия относно какво точно иска да каже автора като публикува снимки на жени в гръб, 0xAF пише:

стига бе … тая снимка е направена със сони k750i ???
изглежда доста добре като за снимка от телефон…

Истина е. Всички мои снимки от 1 януари 2006 насам са направени със SonyEricsson k750i, а от юни 2006 са третирани със iPhoto, което им изшива контраста и цветовете и затова придобиват хипер-реален вид.

Тогава си купих телефона за Коледа от източник представен ми като официалния контрабандист за България. Взех го 200 лева под официалната цена. Порочното му начало се отразява в това, че до момента обича да забива, особено сутрин, когато трябва да ме буди. Което има и добра страна.

Въпреки това, година и половина по-късно, k750i е отличен телефон с фотоапарат. Не бих си и помислил да си купувам фотоапарат вече, да зареждам и нося 2 уреда… Освен ако не е професионален.

Така като гледам, единствения адекватен следващо-поколение телефон в момента е Nokia N95, но ще си струва ако Nokia са така добри да намалят цената му заедно с размерите на 50%. Защото в момента има размерите на стандартна баница и струва 1500 лева, което е абсурдно за нещо, което можеш да изгубиш ей така.

2.

След дори по-ожесточена дискусия относно сложните връзки между цена, лукс, престиж и удобство. Йордан Вълчев дава много ценни съвети за това как да летим с нискотарифните компании дори още по-нискотарифно, които вярвам, ще са полезни за всички. Благодарности!

Коментари

 1. Зеню #
  14 май 2007 @ 13:02

  Nokia, бате по добре недей. Софтуера забива отвсякъде, а вече са изобретили вируси за тях. Не си е работа тази „джапанка“.

 2. 14 май 2007 @ 14:39

  по всяко време може да обновиш софтуера на телефона с предлагания от se на страницата им за поддръжка. повечето проблеми вероятно ще си отидат. може да дойдат и нови.

  @Зеню
  всички тия неща с вирусите за симбиан са градски легенди и засега са повече proof of concept. не съм виждал, нито съм чувал някой да е хванал такъв.

 3. 14 май 2007 @ 15:49

  @Momchil: A как стоят нещата със забиването :)? И там ли е urban legend, или е като повечето Симбиан-и, с които съм си имал вземане/даване?

  Не че Pocket Phone е по-слънце… моят иска ресет 2-3 пъти на седмица… май всичките са една купчина [бибит].

 4. Зеню #
  14 май 2007 @ 15:54

  @Momchil Ми и аз не го вярвах, но един френд „ревна“, че свалял някакви програмки за смартфона си от някакви руски сайтове за Симбиан-и и после се наложи да си дава телефона за преинсталиране на софтуера(OS).

 5. 14 май 2007 @ 17:03

  мерси за пояснението,
  аз ползвам Nokia 6280 и се държи прилично, нямам забележки.
  не съм чувал за вируси за нокиа точно… а и като цяло невиждам как става тая работа с вируса в телефона ти .. ама айде това е друга работа.
  нокиата ми има и 2мп камера … ама какви снимки прави незнам … не снимам с него.
  до началото на април снимах със Canon PowerShot S3 IS (който си беше много добър „компактен“ апарат със стабилизация на картината)
  а от април насам съм с Canon EOS 400D (като стана дума за професионални) ;)
  та затова изтеглих снимката ти и като видях в EXIF-а че е от k750i и се замислих доста ;)

 6. Radoinc #
  14 май 2007 @ 21:45

  Еленко, ако ти се занимава погледни на se-bg.com. Рам има оказания как да си смениш driver-ите на камерата на к750i (колкото и странно да звучи е възможно и не е трудно). Резултата е повече от видим.

 7. 15 май 2007 @ 2:05

  относно nokia n95:
  това – http://4pda.ru/6065/ е със пъти по-добро от нокията във всички отношения, освен камерата. в смисъл че не е 5 мегамиксела. иначе снимките са със страхотно качество. фен съм на джобните компютри, работя с такива от две години насам, и знам колко много преимущества имат пред обикновен телефон(симбиън телефоните ги виждам на едно ниво със 3310, за мен не предлагат нещо повече). само факта, че въпросният апарат предлага графична карта на nVidia е достатъчен. да не говорим за 520 мегахерцовия процесор(работи на 624 mhz без проблем), USB-host-a(към телефона могат да се закачат фотоапарати, флашки и всичко друго със USB интерфейс, за което има драйвери). единственият проблем е, че може да се намери за 1600 лева от чужбина. в българия не се продава(официално), ты като е предназначен за азиатския пазар. а ако реши да го внесе някой, няма да го пусне за по-малко от два бона. но нокията не може да стъпи и на малкия пръст на това творение на изкуството.

 8. Р #
  15 май 2007 @ 16:10

  Бос си взе н95 и на следващия ден го върна, щото бил бъгясан. Директно му го смениха с друг, въпреки че започнаха с това, как ще си го получи след десетина дни, докато поправят повредата. Епизод 2 на сагата приключи след 1 седмица, когато Началството се предаде пред новите технологии.

 9. Оминаеши #
  16 май 2007 @ 1:27

  Честно казано, вие мъжете, направо ме убивате. Имам 2 телефона- SE V630i и един SE сив дето се върти навън (по-стар). Снимам с някой от телефоните само в два случая- за ийнк и околните приятели, за да ми звънят със снимка. За пръв път направих филмче с телефон тази есен, когато ми се роди племенник. Просто не знам защо така, вас ви влекат другите функции на телефона- да снима, да праща някакви неща, да има интернет… Ами тел;ефона е за говорене, да писане на есемеси като набубне сметката, за аларма и непомняне на рожденни дати. Просто ме убивате с тези мегапиксели, зуумове, ОС-та и всякакви други екстри и се чудя кога ще измислят телефона, който сам ще сипва бира, ще пържи картофи и ще стърже сирене отгоре. Предлагам на всички да си вземете по един лаптоп със слушалки, когато евентуално се наложи да си спрете айсикю-то, месинджъра или там каквото, да можете да говорите. Гив ми ъ брейк, дет се вика.

 10. 16 май 2007 @ 17:28

  Очаквам излизането на телефон базиран изцяло на тази система http://www.openmoko.com/press/index.html. Тогава ще си сменя старата Motorola L7

 11. 16 май 2007 @ 19:44

  ха… то който и да барне телефон с openmoko мисля че няма да се замисли ;)

 12. шефа #
  16 май 2007 @ 19:58

  P990 e истината, пичове.
  Другото е ташак работа. N95 е зле, бях 3 дни с него – не става, ни GPS, ни камера, ни музика. Е като дойде Е90 пак ще си говорим.

 13. Пламен #
  18 май 2007 @ 0:31

  след като е със симбиън не го слагам в листата със неща, които бих ползвал. съвсем сериозно ви казвам, че между Н95 и 6233 избирам вторият.
  @Оминаеши за телефон предпочитам такъв без екстри и да му държи батерията(nokia 6233), но повече предпочитам PocketPC.

  няма нищо общо с телефон, просто някои модели PocketPC имат и GSM функционалност. а не като при symbian да е обратното – GSM, и се опитват да го направят „умен“. просто не става така.
  все едно мъж да се опитват да го направят жена, а жена – мъж. дори да има някакъв частичен успех, като цяло начинанието си е пълен провал. и така. аз не гледам да има камера и т.н. гледам да има connectivity опциите на лаптоп от средния/нисък клас, да работи със офис приложения, и т.н. и т.н.

 14. 25 май 2007 @ 15:22

  Не си и помисляй да си взимаш Нокия N95!
  Виж тук: http://www.bravehound.com/blog/2007/05/nokia_n95_a_sho.html
  аз си карам с СЕ К800, преди това бях с СЕ W810 – super доволен съм от снимките!

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS