bishop defcon пише:

уважаеми еленко,

написах мнооого дълго мнение за Flash, и че в момента на mtv.com си има няколко Flash обекта (слава на Adobe, слава), и понеже не отговорих на captcha-та преди да натисна "хайде", цялото ми писание отиде директно в един по-добър свят, без да ме пита нищо.

юзабилити, гъза ми.

Уважаеми defcon,

Съжалявам за загубата, но не знам по-лесен начин хем да да няма спам в коментарите в този сайт, хем те да се публикуват внезапно, без изчакване и съмнения за злокобна модерация. Отбележете, че ви карам да съберете 2 едноцифрени числа, а не да преписвате криви букви с косми между тях.

Както казва 1 познат: защо човек обича да цепи дърва? Защото веднага вижда ефекта от труда си.

Колкото до Flash – нямам нищо против Него.

Когато анонсирах версия 4.1 на eenk.com сравних модерните за момента технологии – AJAX с модерните технологии през 1999 – Flash. Тогава, ако сайтът ти нямаше Flash – направо не беше сайт. Сега същото се повтаря с AJAX, едва ли не.

Без да съдя никоя от тези технологии – всички те си имат предимства (и недостатъци), смятам, че просто в момента е модерно да се говори про-AJAX.

Ваш,
Е.

П.с. Уважаеми читатели, ако искате да се позабавлявате с класическа караница (flame war), отворете дискусията от 11 март откъдето е и горното мнение.

П.п.с. Пояснявам правилата на рубриката отговор: ще отговарям на въпрос по мой избор от коментарите. Слава богу, все още не съм стигнал до там да отговарям на собствените си въпроси и твърдения.

Коментари

 1. 3 май 2007 @ 10:53

  A проблемът с изгубеното мнение не е в юзабилито на блога (или даже технологиите in general), а в използването на неадекватен браузър: ако настроиш правилно FireFox, информацията не би се губила никога.

 2. qrasio #
  3 май 2007 @ 11:11

  A ако напишеш адекватен код, при неуспешна валидация на форма те връща на същата такава с попълнени полета и насочващо съобщение къде си се провалил, а ако полета се описват с атрибут value=““, не правилно настроен Firefox, ами и вездесъщи сили не могат да ти помогнат ;)

 3. Мирослав #
  3 май 2007 @ 11:52

  @qrasio:
  При положение, че девойката си мисли, че браузъра и се казва „FireFox“, не разбирам к’во изобщо се мориш да и обясняваш що е и как се реализира error handling ;) Колкото до собственика на сайта – при него ситуацията е аналогична – само защото разбира от уеб повече от родителите си, незнайно защо е решил, че е уеб експерт :)

  Damn the copyrighters, they are all alike…

 4. 3 май 2007 @ 12:31

  Мисля, че има поне две решения на проблема:

  1. Един ред код JavaScript, който алармира „Не сте въвели кода!“ или „Не можеш да смяташ, бе тъпанар!“ :-) преди да бъде изпратен коментара.
  2. Да се набута целия коментар в сесий или cookies като по този начин се запазва след като бъде натиснат бутона „Хайде“

  Флаш? Ц! Няма нужда. И все пак да не забравяме, че все още около 70% (надявам се в тукашната аудитория да са най-много 25%) от хората са с IE.

 5. мадлен #
  3 май 2007 @ 12:33

  а пък аз никак не обичам flash.

  може малко, но цял сайт направен на флаш не ми харесва, колкото и много трикове да ползва или да изглежда невероятно…

 6. 3 май 2007 @ 13:27

  ето нещо което съпада с мнението ми по темата: http://www.anybrowser.org/campaign/abdesign2.html#plugins.

  Flash-а е адски ценнен, само ако не ограничава: „Please download the latest Flash Player to view this site blah blah.“ . Ако има нормална алтернатива зад всяко Flash съдържание – ок.

  Изключваме страници специализирани за Flash, разбира се.

 7. Р #
  3 май 2007 @ 13:30

  Хареса ми благословията, мисля да я ползвам!
  Бъдете здрави всички!

 8. bishop defcon #
  3 май 2007 @ 13:38

  Много благодаря за отговора, и нека да си пренапиша изгубеното мнение.

  Но преди това: коментарите посочват, че има решения на проблема с CAPTCHA-та.

  А що се отнася до Flash: Ajax (в наши дни AJAX не се използва от издания с репутация) действително реши, а и създаде, проблеми които преди попадаха изключително в сферата на Флаш девелопмънта. С Ajax и JavaScript ванилия се постигат впечатляващи анимации и интерактивност, да не говорим за бързия достъп до информация в XML файлове и бази данни.

  Но Adobe, след като купиха Макромедиа, продължиха разработката на продукта. Като резултат, новия Флаш има ActionScript 3; копипастата между Илюстратор, Фотошоп и Флаш е радост; Флаш е по-бърз от Java (и в много случаи от Ajax); бе издаден Флаш плейър 9 за Linux; Флаш е популярен (YouTube, anybody?); а фактът, че дизайнери и девелопъри могат да го използват заедно с нови продукти като Flex за да създават сложни приложения, кара някои хора да твърдят, че скоро Флаш ще прелее от интернет на десктопа под формата на интерфейси за игри, програми, и т.н. Накрая, за да не си помислите че правя ПР за Adobe – аз винаги съм ползвал пиратски софтуер :], вече има почти работещи third-party свободни (as in speech) решения за създаване и възпроизвеждане на SWF файлове.

  *група викинги става и почва да пее „Флаш-Флаш Флаш-Флаш“*

  Доказателство за това, че WWW днес не може да бъде само HTML, JS, и CSS, в това, че миналата седмица Microsoft издадоха свое решение за онлайн мултимедия и „богати приложения“ – Silverlight, и даже обещаха да пуснат някои части от него като open source; не че някой им вярва.

  От друга страна, добър xHTML/CSS дизайн, който се валидира, е красиво нещо.

  Flame on!

  *стиска палци и натиска „Хайде“*

 9. 3 май 2007 @ 13:45

  Антония said:
  2007.05.03, 10:53
  A проблемът с изгубеното мнение не е в юзабилито на блога (или даже технологиите in general), а в използването на неадекватен браузър: ако настроиш правилно FireFox, информацията не би се губила никога.

  – Не, проблемът НЕ Е в неправилно настроен FF! Проблемът е, че при ГРЕШКА и презареждане на формата, СЪДЪРЖАНИЕТО на текстовото поле не се запазва! И това не е проблем на портребителя, а проблем на програмиста, написал формата.

  Може да се оправи съвсем лесно… И сме го виждали на други сайтове – ГРЕШНО ПОПЪЛНЕНО ПОЛЕ? Чудесно, цялата форма за коментар се презарежда, като полето със грешния отговор е маркирано – поправяш си грешката, ENTER и всичко е тип-топ:)

  Не знам защо, но тук CAPTCHA използва сесии за смятащите задачи, и затова всичко се изтрива – давате верен отговор на въпрос, който е бил зададен преди 5 минути но вече не е валиден, защото има НОВ върос…

  Хм… Надявам се, Еленко ще поправи този малък проблем :)

 10. 3 май 2007 @ 14:14

  @bishop defcon:
  Изключително смислено мнение, което с интерес прочетох! Браво! :-)

  Мога да добавя само, че има два начина да направиш сайт с AJAX елементи:

  1) Лесният – добавяш интерактивност чрез AJAX/JS, която обаче ще спъне използването на сайта ако JS е ИЗКЛЮЧЕН или липсва! (Тоест, разчита се САМО на JS/XML в случая!)

  2) По-трудният – всичко е двойно осигурено. Сайтът работи дори и ако ЕДИНСТВЕНАТА технология, която браузърът поддържа, е HTML. При наличието на JS/DOM, сайтът се обогатява! Ето това е начинът! Примери – колкото си поискате…

  Ето, LightBox. Използвам го на Optimiced. Добавя красив ефект при отварянето на коя да е картинка от сайта в СЪЩИЯ прозорец (няма нужда от pop-up!).

  Ето и тук –
  http://www.molif.com/bg/2007/04/28/dephazz-in-sofia-jazz-peak/

  Не само че добавя красив ефект при отварянето на снимките, но и позволява навигация МЕЖДУ тях, с натискането на лявата или дясната част от всяка снимка, след като отворите някоя от тях, когато са част от СЕРИЯ (по-надолу в посочения постинг ще видите на две места блокове само със снимки).

  Няма нужда от pop-up window. Работи и на Firefox и на IE.

  Но не само това! Опитайте да ИЗКЛЮЧИТЕ JavaScript! Какво се случва? Като натиснете thumbnail-а, снимката ОТНОВО се отваря, но без самия ЕФЕКТ. Просто се отваря като обикновен линк в същия прозорец на браузъра! Ето това е ПРАВИЛНИЯТ начин. Ето това е DOM/AJAX! Същите снимки може да разгледате във всякакъв браузър, със или без поддръжка на JavaScript и/или CSS! Просто в единия случай ще ги видите като картинка в същия прозорец; ако имате JavaScript, ще ги видите с приятния ефект при отворянето им и ще може да разгледате всички картинки от една серия с NEXT/PREV като отворите една от тях…

  А за лоши примери на ползване на AJAX – няма нужда да се търси много… Просто такъв сайт, при изключването на javaScript, спира да работи. Формите не са активни, и функционалността на сайта изчезва.

  Добрият AJAX-er ще направи „презастраховка“ и ще ползва активно DOM за да не се случи това. Така осигуряваш работата на сайта СЪС и БЕЗ да има JavaScript…

  Същото може да се каже и за някои употреби на Flash.

  За пример мога да посоча:
  http://www.mikeindustries.com/blog/
  Виждате ли красивите заглавия на всеки пост в този блог с custom шрифт? И аз ги виждам. А сега ИЗКЛЮЧЕТЕ Flash (FlashBlock add-on за Firefox може да ви свърши работа!) и посетете сайта отново! Заглавията вече НЕ СА с custom шрифт, но се четат като обикновен HTML! Ето ТОВА е начинът също.

  Осигуряваш потребителите, които НЯМАТ определена технология в браузъра си (различна от HTML), да могат да ДОСТИГНАТ до съдържанието на сайта! Да могат да попълнят формата, ДОРИ и да нямат JavaScript за ползват AJAX/XML при пращането на формата. Да ВИДЯТ заглавията в блога ти, ДОРИ и да нямат Flash. Да ОТВОРЯТ снимките, които си публикувал, ДОРИ и да нямат JavaScript за красивия ефект при отварянето…

  :-)

  Cheers, my $ 0.02 :)

  PS Тъй като формата за коментар не допуска дори и EM и STRONG html тагове, моля да възприемате всички думи, написани с главни букви, като такива, поставени между EM и /EM, благодаря :)

 11. supudo #
  3 май 2007 @ 14:48

  Еволюция (?) в действие!
  Коментари -> Форум….

 12. anhi #
  3 май 2007 @ 15:10

  според мен, тук някои хора правят една дребна грешка – AJAX е просто един xmlhttprequest, шарените неща и интерактивността идват от DHTML (което пак е нищо-конкретно-не-значещо съкращение като AJAX) което се използва за комбинацията от xHTML, CSS и JS.
  примерно lightbox (което бтв е най-дразнещото нещо на света – ами ако искам картинките да се отварят веднага без да ми се местят някакви простотии по екрана, без да се налага да изключвам javascript?) е основно dhtml.

  Иначе е нормално java applet-ите да са по-зле – Sun от доста време почти не отделят усилия да ги подобрят, защото видяха, че за това, за което се използваха 90% от аплетите флаш върши по-добра работа. Да не говорим, че 80% от потребителите използват MS JVM 1.1, която е част от праисторията.
  Sun се насочиха основно към java web start, което е начин за бърз и сигурен deployment на стандартни java десктоп приложения и напоследък и към F3 (http://ajaxian.com/archives/f3-suns-new-declarative-java-scripting-language).

  Друго интересно нещо, макар и да не съм фен на Mozilla Corporation е XUL (http://en.wikipedia.org/wiki/Xul).

 13. scenester sophotech #
  3 май 2007 @ 15:11

  еволюция? аз казвам, че има интелигентен(?) дизайнер…

 14. Сабина #
  3 май 2007 @ 18:08

  Щом нещо е модерно, Ленко упорито го избягва..такова чувство имам аз. С изключение на модерния женски рок (който чух в един от подкастовете му), който е и толкоз модерен, ако ме разбирате какво искам да кажа..: x

 15. Габек #
  3 май 2007 @ 21:48

  Много ми беше интересно да прочета мненията на bishop defcon и Michel – благодаря за отделеното време.. Свежо и еволюционно! :) е наистина е когато хората споделят знания.. вместо обичайните нападки ;-)

 16. 4 май 2007 @ 1:09

  @anhi:

  Прав си, но в момента AJAX често се използва И КАТО синоним на модерния начин на използване на JavaScript, не само xmlhttprequest :-)

  DHTML не значи нищо, да… И доскоро беше синоним на „Зле написан скрипт, който не добавя функционалност към сайта, но пък е тромав, бъгав, тежък и работи само в определен браузър“ :-)

  AJAX/DOM Scripting в момента в повечето случаи значи „Добре написан JS + XHTML/CSS, който разчита на DOM за своята работа“ – нещо много по-различно… :-)

  За LightBox – скриптът ДОБАВЯ функционалност, не отнема. Ако имаш 10 снимки на една страница, можеш да ги направиш част от серия, и като се отвори една, може да се разгледат и всички останали с бутончетата NEXT/PREV. И НЕ САМО това – забравих да спомена, че докато разглеждате снимка #5, примерно (която е част от серия от общо 10 снимки), LightBox чрез (xhtmlhttprequest?;-) специален feature пуска preload на СЛЕДВАЩАТА снимка – така че ако ви отнема нормално да прекарате 5 секунди в разглеждането на една снимка, и още 10 са необходими за зареждането на всяка една снимка от серията, всъщност с използването на LightBox времето на зареждане пада на 5 секунди, защото LB интелигентно използва 5-те секунди, които вие прекарвате да разгледате предната снимка!

  И това ако не е силен аргумент „ЗА“ използването на подобни AJAX скриптчета!

  Ако пък НЕ ИСКАТЕ да разгледате една или повече снимки с LightBox, когато той е инсталиран на определен сайт – ами, супер, просто CTRL + click с левия бутон на мишката във Firefox, и снимката/снимките, които сте си избрали, ще се отворят в нов/нови табчета в background-а, и може да си ги разгледате там… перфект:)

  My $ 0.02 :)))

 17. 4 май 2007 @ 0:56

  @Габек:

  Благодарско :-)

 18. 7+9 #
  4 май 2007 @ 13:48

  7+9

 19. 4 май 2007 @ 13:48

  5+10

 20. 5 май 2007 @ 16:16

  @Антония – избягвайте да се изказвате неподготвена ако обичате.

  @qrasio – value rlz

  @Сашк0 – Ако ми кажеш поне 5 неща защо да предпочета FireFox пред IE7 ще си го сложа… чесно FireFox е супер бъгавия браузър…

  А на останалите… не осложнявате ли малко простите неща? Най-добрите решения са елементарни и прости…
  А за AJAX… нещо всички взеха да се оливат с него и стана като флаша… една не лоша технология използвана СУПЕР НЕПРАВИЛНО… Хора, един сайт не трябва да е СУПЕР, МЕГА, УЛТРА красив за да е добър и посещаван, за един сайт най-важното е информацията и тя да е лесно достъпна.

  Айде стига съм писал че сигурно засегнах половината интернет…

 21. 5 май 2007 @ 18:44

  Firefox е добър браузър :)

  IE7 е станал доста по-добър от IE6, и все пак му липсват все още някои неща, заради които FF печели (за мен поне).

  За мен не знам какво се усложнява или осложнява;-)

  AJAX може да се използва по предназначение и добре, или обратното. Но същото може да се каже и за Flash, JS, и т.н.

  Няма лоша технология.

  Има неправилна употреба.

  :)

  (Можеш да лекуваш с нитроглицерин. Но може и да направиш самоделна бомба с него и да я взривиш на публичво място, нали?)

  За щастие, ние, уебдизайнерите/developer-ите… не сме толковя опасни, най-много да направим сайт, който да не се хареса или да не е много user-friendly ;-)

  Peace :-)

 22. 7 май 2007 @ 6:03

  @Michel и аз това казвам колега,че просто прекалено неправилно се използват повечето технологии. Никой не се занимся за потребителя… а това е най-важното ;)

 23. 7 май 2007 @ 15:28

  Разбира се, че това е най-важното:) % THUMBS UP %

  :)

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS