Вчера сутринта прекарах 4 часа на столичната митница. Описах приключенията си там @ Дневник, за да ги видят повече хора. Радвам се, че се получват супер позитивни коментари.

Софийската митница съм я споменавал и преди, само че сега нещата са около 40% по-зле.

Накратко: от 1 януари 2010 трябва да плащате ДДС за всяка пратка над €15, не както беше до сега – €150. Което означава, че трябва да преживеете един малък шок и да загубите половин работен ден, ако решите да си купите нещо по-скъпо от чорапи извън ЕС. Плюс това има някакъв EORI номер, който е тих ужас, за да придобиете.

Споделете вашият опит с митниците в коментарите там; утре екипът на Дневник ще направи разследване защо се получава така.

Коментари

 1. r #
  7 януари 2010 @ 2:50

  смешно ли ви е?
  и на мене ми е смешно…

 2. Виктор #
  7 януари 2010 @ 2:52

  Добре де, на сайта на митниците (
  http://www.customs.bg/bg/page/200 ) има някакъв документ от 10.12.2009 наречен

  Регламент (ЕО) № 1186/2009 на Съвета от 16 ноември 2009 година за установяване на системата на Общността за митнически освобождавания ( http://www.customs.bg/document/3612 )

  където пише (Глава 5, чл. 23), че стоки до 150 евро се смятат с незначителна стойност и са освободени от обмитяване. Нащо законодателство нали трябва да е съгласувано с това?

 3. Gavril Gavrilov #
  7 януари 2010 @ 9:29

  Титанична еваларка за:
  1. Сфинксовото търпение.
  2. Отстояването на правата пред непреклонни институции.
  3. Отлично списания материал.
  4. Отвореното писмо.

  Дръж ни в течение, тъй като аз поне досега не съм се сблъсквал с тази реалност, но ми предстои. Явно доста други са минали по пътя, но или не могат или не искат да обнародват мъките си, по начина, по който ти го направи.
  Кийп дъ фейт!

 4. ivania #
  7 януари 2010 @ 9:52

  Поздравления за материала! Жалкото е, че според последната статистика едва 3% от българите (толкова били пазаруват навън) са съпричастни към темата. Но това наистина е невероятно алчно от страна на нашата държава!
  Интересуваме защо вземат 4 лева – на мен ми взеха също толкова за тениска от Германия (това е август 2009 г. и държавата е в ЕС), при условие че ти си плащаш доставката – питам каква услуга ми извършила митницата за да им дам тези пари. Не съм просрочила срока за вземане – т.е. да им плащат магазин.

 5. 7 януари 2010 @ 10:10

  Минах го наскоро тоя път и се поотказах от щатския шопинг. Не знаех, че онова се казвало Йори. Обаче се чудя от къде идват различните стойности. Когато бях там вярвах, че е $150 (понеже тази сума беше масово спрягана в шопинг средите), но ми обясниха, че за физически лица е $49, което няма нищо общо с 150 Евро, колкото трябва да е бил тогава. Хм.

 6. 7 януари 2010 @ 10:33

  Обаче с тия правописни грешки (по скоро размяна на букви) как можа! Иначе 6тото ниво на ада добре си го описал.

 7. 7 януари 2010 @ 10:34

  От предната статия изрових един коментар, в който се изразява надежда това да се промени до 2010. Е, за съжаление не стана…

  Ето го и убийственият коментар

 8. 7 януари 2010 @ 10:50

  Чета и не вярвам на очите си, защо си го причинявате?

  Има толкова леки хватки да избегнете всичко това…

  Това пазаруване е повече офлайн отколкото онлайн и граничи с мазохизъм.

 9. Врял_и_Кипял #
  7 януари 2010 @ 11:13

  схемата там е да намериш правилното лице което да те отърве от тия мъки срещи ~20лв на пакет…

 10. Врял_и_Кипял #
  7 януари 2010 @ 11:15

  @pro01 – 150E е ако пазаруваш от фирма, и имаш фактура.

 11. Alex #
  7 януари 2010 @ 12:32

  С тази промяна просто ще ни откажат да пазаруваме извън EU, докато не си оправят системата.

  Аз не виждам как за една-две книги поръчани от Амазон ще ходя да им плащам 5 вида абсурдни такси в допълнение към ДДС и мито и да изгубя половин до един работен ден на мен и на куп държавни служители… Изпитвал съм го на собствен гръб и все пак ми е трудно да повярвам колко е зле положението. Но за съжаление е така.

  Ако направят онлайн плащане на тези допълнителни ~26% ДДС+мито няма да имам нищо против да ги доплащам, за да си получа стоките, но не и да вървя по този абсурден път всеки месец, когато си поръчам някоя нова книга или тениска.

  Надявам се повече власт-имащи да прочетат статията и да видят абсурдите, които са оставили без базова реформа.

 12. Пострадал #
  7 януари 2010 @ 13:48

  Еленко,

  проверете дали не се нарушава директивата на ЕС за 150-те евро…

  Също защо всички пратки над 2 кг (а и подот личен опит – 1.3 кг от Германия) пристигат в пощенската станция към митницата на Веслец? И защо се дължи такса 4 лв.?

  Щом сме в ЕС, тряба пратката от Германия да пристига като пратката от Габрово!!!

 13. 7 януари 2010 @ 13:50

  Чудесна статия! Успешно ме отказа да си поръчвам телефон от eBay..
  Надявяам се в близкото бъдеще да се оправи този ад.

 14. Vase #
  7 януари 2010 @ 14:48

  браво!
  и за матеряла, и за писмото до министъра.

 15. 7 януари 2010 @ 15:16

  Колко мъка има по този свят…
  Четейки те, се замислих, кога най-накрая ще се изясни и каква е тази мистериозна такса от 4 лева, която плащаме на един кашон.
  Историята ти отговаря напълно на описанията, тъй като по няколко пъти в месеца съм там.
  Абсурдна е и таксата за справка на място 1,15 лева, която обаче не може да се направи по телефона, защото няма как да ти вземат парите :)
  Добре, че след толкова посещение на митницата се запознахме с жените на гише 23 и ако се притеснпвам за някоя пратка им звъня да проверят.
  Но това не решава масовия проблем, който определено все повече назрява.
  Абсурдно е обмитяването да е при над 15 евро, но нещата ще се променят, не може да останат така.

 16. 7 януари 2010 @ 15:51

  Velqn,

  Ще се радвам ако споделиш леките хватки за пазаруване извън ЕС.

 17. 7 януари 2010 @ 16:30

  А доколко е възможно стоките да пристигат с фактура от 14 евро? Ако търговците са съгласни, това решава проблема.

 18. Иво #
  7 януари 2010 @ 16:45

  Изчезна ми пратка. От САЩ, e-bay по-точно. Имам една колекционерска слабост и си пазарувам оттам едни приятни за мен стоки.
  Къде изчезна пратката не искам да спекулирам и няма да обвинявам митницата.
  Аз, обаче, съм упорит и реших, че освен в пощата (пратката беше под EUR 150), да проверя и на митницата. Онази централната софийска, която е опасана със синя зона за паркиране и където Паякът се появява за 60 секунди, за да изчене колата ти.
  Отивам в пощенския клон на митницата и на 2 гишета ми се изрепчват, че не е информация и да не ги занимавам с моите проблеми (но това е тривиално).
  Намиран подходящото гише, където се оказва, че ще ми направят справката изобщо влизала ли в БГ и минала ли е през тях моята пратка от e-bay.
  Попълвам грозен формуляр с личните си данни, давам го на служителката, която го подава на друга служителка зад гърба ѝ. Втората въпросна въвежда данните в някакво старо PC и казва на първата – „Няма нищо“.
  Плащам 2 лв. за тази „услуга“ и си заминавам унил.

 19. dermatek #
  7 януари 2010 @ 17:16

  Като цитирате директиви на ЕС и давате линкове към тях, четете ги поне?

  Незначителната стойност, спомената там, касае обмитяването. В случая става въпрос за плащане на ДДС над 15 евро, не на мито. Вносно мито и ДДС са съвсем различни неща.

  Горенаписаното не ме прави по-малко бесен и отчаян от малоумието на тая пасмина, разбира се!

 20. 7 януари 2010 @ 17:42

  circa 2008:
  Диктатурата на гишетата
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=2864&sectionid=5&id=0001001

  circa 2009:
  Митнически номер
  http://ime.bg/bg/articles/mitnicheski-nomer/

 21. 7 януари 2010 @ 17:47

  Абе пак ли с тоа цирк ще ни занимаваш, мани тая дума от заглавието хората ти казаха че цирка не е хубаво да се ползва. Стига с тез циркажийски номера бе махленко

 22. leb2.0 #
  7 януари 2010 @ 19:50

  Занимавах се с подобно нещо миналата година. Нищо подобно на 4 часа.

  Ставаше въпрос за освобождаване на дарение и мъките бяха далеч по-страшни от описаното от теб. След това мислех да публикувам впечатленията си, но след малко размисъл и познавайки нрава на нашата „администрация“ се сетих че веднага ще ни пратят някоя проверка и ще изровят под вола теле за да ни изкарат виновни. Като гледам все още нищо не е мръднало.

  Митниците са пълни с безхаберни служители, които са попаднали незнайно по какъв критерий там. Навсякъде цари пълно невежество и неразбиране на закони, процедури, правилници и всички други нормативни документи регламентиращи дейността на това чудо наречено „митници“. За въпросната „началничка“ на Софийска митница да не говорим…

  Наистина е по-лесно да вкараш контрабанда, отколкото нещо законно. Дори се чудя как успяват въобще да функционират – явно рушветите се раздават доста нависоко.

 23. 7 януари 2010 @ 21:35

  Здравей, Еленко,

  Първо, поздрави за статията и подхода. Ако имаш желание и успеем да се организираме достатъчно хора, можем да преведем статията на поне няколко езика и да я пратим към чуждата преса. А защо не и до институциите?! Аз мога да направя превод на френски и смятам, че ще се справя успешно да пресъздам, доколкото е възможно, твоя стил :).
  Утре ще опитам да пратя един екип, репортер и оператор, в пловдивската митница, за да видим там как стоят нещата. Надявам се само, да няма много събития в града и да не се окажа без свободни колеги. Ако има някакво развитие ще пиша отново тук, ако не възразяваш, разбира се. Още веднъж поздрави.
  Пламен

 24. vase #
  7 януари 2010 @ 22:04

  @ПЛАМЕН КОСТАДИНОВ
  извинявам се за спама, това с преводите трябва да стане практика, примерно на хонорарен принцип, с някой друг вестник или н.д., но преди всичко от независими личности, а не от професионални медии да го нареча. ако имах малко по добри немски и английски щях да ги спамвам направо, заклевам се :)

 25. 7 януари 2010 @ 22:31

  Vase,

  Аз предлагам да го преведа доброволно и като независима личност, а не като служител в ТВ :). Може би не съм се изразил достатъчно ясно в коментара. А за спама не разбрах каква роля може да изиграе?
  Приятна вечер
  Пламен

 26. encrypt #
  7 януари 2010 @ 23:22

  Еленко е революционер, ей!
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/07/839291_diankov_za_mitnicheskiia_kazus_ujasno_procedurite_sa/

 27. Пострадал #
  8 януари 2010 @ 0:28

  Менда се обади! Егати завъртяното обяснение…

  http://www.menda.bg/2010-01-08/353/

 28. Виктор #
  8 януари 2010 @ 0:30

  Добре де, а някъде има ли образец на Митническа декларация и Заявление за EORI номер, че да си ги попълня сам и занеса готови?

 29. Виктор #
  8 януари 2010 @ 0:32

  И дискета мога да си запиша даже.. 20 лева за тия „услуги“ са ми 50% от едната пратка :(

 30. FedEx #
  8 януари 2010 @ 13:38

  Еленко

  Не може да минеш метър с поръчки за 14 евро, защото към стойността подлежаща на облагане следва да се включат и транспортните разходи.
  Ползвай европейски магазини, цените са по-високи, но доставката е по-бърза и безпроблемна.

 31. 8 януари 2010 @ 17:12

  Браво Махленко, ти успя. „Митниците обещават освобождаването на малките пратки да става на едно гише“

  Сега и това цирка , ако го махнеш няма да ти викам вече махленко и другите повече ще те уважават.

 32. 8 януари 2010 @ 19:38

  репортажа по Нова беше много добър :))

 33. zo #
  8 януари 2010 @ 20:29

  Искам да попитам автора каква е била общата стойност на поръчаните тениски.

  Между другото ужасът ми е добре познат, за съжаление. Интересното е, че обмитяват стоките върху сума, включваща цената на доставката…?!?! (Или поне в моя случай).

 34. Петя #
  9 януари 2010 @ 11:50

  Къде многа да видя репортажа по Нова?

 35. 9 януари 2010 @ 18:04

  Петя

  ела у нас аз ще ти го покажа, на голям екран. Дълго време ще помниш нощите ни. :D:D:D:D:D:D:D:D

 36. Петя #
  10 януари 2010 @ 10:19

  January 9, 2010 @ 18:05

  Забавен си.

 37. maumyh #
  14 януари 2010 @ 2:28

  @1,на мен ми е смешно,що днес ми пристигнаха едни тениски(!) от щатите и ми ги донесоха пощите до нас.въпреки,че не съм в бяла държава,явно това им е оправено донякъде:)

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS