Личи ли ми, че напоследък чета NYTimes през RSS?

Май да.

Нищо де.

Ето хубава статия, която обяснява как средната (и креативната) класа в Ню Йорк вече се радва на финансовите фалити, щото ресторантите и хубавите места вече няма да са препълнени с инвестиционни банкери.

An economics professor at Cornell, has written about the phenomenon of Americans who feel impoverished because of the towering wealth of those above them. In New York City, he said, those feelings are compounded by the sense that much of the wealth at the top is derived from financial instruments that merely move money around.

“It’s one thing if people are adding value to society,” Professor Frank said. “But there is skepticism that this is all a shell game and these guys are not adding value, at least to the extent that justifies their salaries.”

Kathryn Lyon, 62, who works at a legal staffing firm, and her husband, who works for the city, have wanted to buy an apartment in Manhattan for the last seven years, but have felt priced out by the wealthy.

“The city has been so damaged by this wealth, and the middle class has been forced out,” Ms. Lyon said. “You’re holding on by your fingernails to stay in the city.”

Мащабът е друг, но същото е и в България. Общата омраза към мутрите и легалните кръгове около тях е защото парите им не отговарят на стойността (и на данъците), които допринасят към обществото.

Същото е и за имотите – цените на апартаменти в София са нереално високи, защото има хора със свободни пари, за които не е проблем да похарчат 2000€ на кв. м., което е добра цена, но за Брюксел.

Жалкото е, че понеже сме малка нация, тукашните големи кризата ще ги удари по-малко и със закъснение.

Коментари

 1. Nerdboy #
  24 март 2008 @ 15:34

  Инвестиционните банкери в Ню Йорк може и да допринасят твърде малко за обществото, но за сметка на това българските мутри не допринасят нищо, даже напротив.

  Тяхното присъствие задушава инвестициите /не само чуждите/ и обърква правилата в икономиката, водейки до по-нисък растеж и оттам, по-ниски доходи.

  И аз не стъпвам в заведение, в което ходят мутри. Не поради наукообразни политико-икономически съображения, а защото са неприятни копелета.

 2. 24 март 2008 @ 16:28

  Еленко,

  Според мен финасовата криза няма да засегне значимо българската най-богата класа, защото инструментите им на печелене на пари не са пазарни.

  Поздрави!

 3. 24 март 2008 @ 17:03

  В Дневник пуснаха комично филмче за финансовите посредници:
  http://www.youtube.com/watch?v=SJ_qK4g6ntM&eurl=http://pazari.dnevnik.bg/show/475260/?storyid=475260

 4. MG #
  24 март 2008 @ 17:03

  Ясене, много техни пари са вложени в строежи по Черноморието и в планините, така че ще има пораздрусани, но като цяло да – положението няма да се промени у нас още дълги години.

 5. 24 март 2008 @ 17:42

  Не мисля, че кризата ще попречи на пазара на наркотици в България, нито на преноса им, нито на безмитните алкохол и цигари. Няма място за паника. Българските мутри няма да олекнат.
  Поздрави от Великденските Острови

 6. 24 март 2008 @ 17:44

  и аз съм на мнение, че тука криза няма да има. Първо защото се строи с пари, които не идват от банкови заеми, а са препрани през разни там офшорки. И второ продажната цена е минимум 3 пъти по-висока от реалната цена за квадратен метър.
  Дори и да трябва да намалят цените, пак ще са на печалба. А ако намалят цените, дори и аз ще изтегля кредит за нов апартамент
  Най-много да изгори някой, който е теглил заем за апартамент с цел по-късна продажба и голяма печалба.
  Плюс това тукашните хубави заведения са пълни предимно със студенти. Говоря за заведенията, които посещава тукашната средна и „креативна“ средна класа, а не за фьешън заведенията на „елита“. :P

 7. Nerdboy #
  24 март 2008 @ 18:38

  Skotie, не мисля че в добрите заведения в София е пълно предимно със студенти. То зависи на какво викаш добро заведение. Но или ще е „студентско“, или ще е на „средната класа“, но двете наведнъж нещо не ми се връзват.

 8. 24 март 2008 @ 18:51

  В билкова не съм видял мутра до сега, а си е много хубаво.

 9. 24 март 2008 @ 18:59

  В „Бар на края на вселената“ тоже няма мутрафони.

 10. asnklv #
  24 март 2008 @ 20:02

  е, не е ясно дали няма да ги удари. все още не е започнало най-интересното….

 11. kyky #
  24 март 2008 @ 21:19

  Аз не разбирам от икономика, но неотдавна ме осветлиха едни мисли подобни на тези на skotie. Всякакви там всетовни кризи не могат да засегнат българската икономика, защото големите парите в нея са все крадени, тоест за икономиката все едно ги няма. А и самите мутри се отнасят към парите си по много нелогичен в една нормална икономика начин. Едно е да си ги спечелил, друго е да си ги откраднал.

 12. dragi mi smehurko #
  29 март 2008 @ 18:40

  поздрави на всички.
  повечето от вас изказаха главно истини, с които съм повече от съгласен. много ми е мъчно обаче, че оправия няма.. бих бил благодарен на човека, който би могъл да ми вдъхне малко реален оптимизъм..

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS