Дневник публикува хубава консултантска статия за общите условия:

Трикът или схемата е проста – всички явно неизгодни клаузи се включват в общите условия, където се добавят и множество напълно излишни текстове – преписват се законови норми или просто се пише текст за пълнеж със съзнателно усложнен и объркан изказ с множество препратки към точки и подточки. Така потребителите или малкият бизнес са изправени пред предизвикателство от типа на "Голямото четене" – да прочетат сложен правен текст с голям обем. При това изписан с малък и неудобен за четене шрифт. Законовата защита за малкия бизнес е неясна. Търговският закон предвижда, че Общите условия обвързват страната по сделката, която е търговец, като тя "ги е знаела или е била длъжна да ги знае и не ги оспори незабавно".

Не знам за вас, но както Владо, едно от моите странни мазохистични хобита е да чета общи условия на български сайтове. Има уникални бисери, особено в сочените за социални мрежи.

Коментари

 1. 3 април 2009 @ 13:46

  А защо не поместиш някои от тези бисери?

 2. hdm #
  3 април 2009 @ 14:53

  …сочените… :D

 3. Badger #
  3 април 2009 @ 15:21

  „…и не ги оспори незабавно“

  Най-интересно става като ги оспориш – тьотката на гишето нито има право, нито ѝ се занимава да договаря типов договор. Договора просто не се сключва и оставаш без ток, вода, газ, телефон, GSM, кабелна телевизия…

  СофияГаз имат едни от най-яките общи условия. Включват неща като задължителна „годишна профилактика“ – идва една лелка и размахва един сензор за газ около газовия котлон, за което те таксува 28 лв.

 4. 3 април 2009 @ 20:55

  Идеята не е общите условия в договор за банков кредит да се прочетат. Така и така съвсем малко хора ги четат… ако има изобщо такива. Хората, които подписват, просто се надяват най-лошите им очаквания, които ще се сбъднат с тези подписани условия да не са чак толкова лоши. Няма справедливост, подписваш и толкова.
  А тия социални мрежи какво всъщност предупреждават? Изтрябвали са ми условията им. Имам подобен сайт, няма общи условия. Има две правила – уважение и кирилица.

 5. hajipetkonikolov #
  4 април 2009 @ 18:05

  Хех, и мен ме кефят – особено определени объркани пасажи – дето юристът се е оплел като пиле в кълчища и казва в крайна сметка точно обратното на това което е искал… Ако бех адвокат щях да ги скъсам от искове :)

 6. 6 април 2009 @ 16:14

  В общите условия на Уникредит Булбанк пише: „.. банката си запазва правото да променя настоящите общи условия…“

 7. 6 април 2009 @ 23:13

  това е забавно четиво хммм дам!

 8. roniqroniq #
  10 април 2009 @ 14:30

  най-мразя някой клиент да седне и да започне да чете общите условия…един ден дори и аз ги прочетох от скука…

 9. doggystyle #
  17 април 2009 @ 21:15

  Точно за тази цел си мислех да използвам iTunes. Предвидливи са гадовете :(((

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS