Коментари

 1. tapanar #
  1 май 2012 @ 22:22

  Цените са съответно 4,00 лв и 2,50 лв

  Процентната разлика между цените е tochno = (( 4 – 2.5 ) / 2.5 ) * 100 = %60

  Не виждам паркет на снимката?

 2. Kraftwerk #
  1 май 2012 @ 22:25

  По-скъпи са, защото са еко. Друго обяснение няма.

 3. 1 май 2012 @ 22:54

  Някога имаше само Био земеделие, но то не бе достатъчно интересно и крупно за корпорациите.
  Сега се наложиха стандарти, които ако ги спазваш неминуемо трябва да отглеждаш масова продукция с ниско качество, в огромни количества, които да задоволят масовия потребител, търсещ минималната цена на която ти продаваш.
  Вероятно в Сенегал продукцията е също толкова Био, колкото и тази от преди 30 години в БГ, защото едва ли при този стандарт на живот са се индустриализирали и са развили огромни ферми, където единственото натурално нещо е нечовешкия труд на работниците.

  А българските домати, не виждам какво им е Био, след като се предлагат в пластмасова опаковка…

 4. doni #
  2 май 2012 @ 1:33

  Да бе, преди 30 години всичко е било безвредно. Пръскали са с ДДТ и са си мислили, че всичко е наред :-)

 5. Рамбо Силек #
  2 май 2012 @ 9:06

  Василев, а в какво трябва да се продават „био“ продуктите? В торбички от ръчно-тъкана вълна от български овце, кожени чанти от одрани на живо родопски говеда или завити в листа от био лапад?

  Може би не трябва да се транспортират с камиони, а с каруци теглени от биволи, които пасат на поляни намиращи се поне на 1500 м. надморска височина или в краен случай, производителят да ги носи на гръб, до магазина.

  А в Сенегал продукцията едва ли е толкова био. Изкуствените торове са по-евтини и по-достъпни от био торовете, така че тези домати едва ли са торени от сенегалски крави.

 6. домакиня #
  2 май 2012 @ 15:31

  Доматите по 2,49 са от Мароко – най-големият вносител на домати в Европа (cf. етикета на опаковката).

 7. 2 май 2012 @ 17:00

  Преди 19 години работих в една ферма в щатите (по студентски програми). Тогава всички българи там се оплакваха от кухите американски домати, а тук вече навлизаха оранжерийни домати от Македония, Турция и къде ли не – от онези без вкус…
  Ние във фермата отглеждахме домати в оранжерии и на полето в зависимост от сезона. Почваха да излизат на пазара още пред Май оранжерийни и по-натам полски. В оранжериите имаше домати чак до Октомври месец, които изхвърляхме защото туристическия сезон бе свършил.
  Произвеждахме най-различни домати – от мини-черешови и крушови, както червени така и жълти. Имаше 3-5 вида големи домати някои сортове от по 600гр единия. Всички домати които правехме имаха невероятен вкус, и ги ядохме още на полето. Никога не сме брали зелени домати, което да зреят по пътя.
  Тогава още не се говореше за био-земеделие, но на фермата практикуваха такова. Всички отпадъци от фермата например се компостираха в една огромна яма, сами си правеха част от торовете, а младите разсади за оранжерията се съдиха в торби с хумусна почва от Канада.
  Начина на продаване на продукцията беше на място във фермата или на градския площад на гърба на пикап камион подобно както на тази снимка http://www.facebook.com/pages/Bartletts-Farm/108013392550036?sk=photos#!/photo.php?fbid=131221930229182&set=a.108110239207018.13491.108013392550036&type=1&theater
  Всички ресторанти наоколо купуваха от нас!
  Така семейството продава продукция от 1843 година, когато е създадена фермата и до ден днешен. Повече инфо. тук http://www.bartlettsfarm.com/

  Ето това за мен е биоземеделие!

  Биопродукция не може да се продава в Билла или в Метро на 3000 километра от производителя – просто концепцията е различна! А съвременните стандарти за „БИО“, са направени да обслужват интересите отново на големите корпорации.

  Поздрави!
  Стефан

 8. 2 май 2012 @ 17:51

  „Моля, пишете на кирилица“.
  Ок.

  Грюс готт……..

 9. 2 май 2012 @ 18:55

  Да това е реалността в България. Нормално е да са по-скъпи био продуктите, но чак такава фрапантна разлика … Аз лично съм си купувал био ябълки. Наистина са по-добри, както на вкус, така и на мирис. Но не може цената да е почти двойна.

 10. камбо #
  2 май 2012 @ 23:24

  Василев12, интересна история.
  ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО!
  И не купувайте зеленчуци от супермаркетите ами от сергиите и бабичките.

 11. skanker #
  2 май 2012 @ 23:49

  всяка бабичка е пирон в ковчега на капиталистическите супермаркети !!!
  Камбо е прав…намерете си личен дилър на плодове/зеленчуци.. то е както при коката ако имаш връзки получаваш майката на майката.. доматите са новата кока.. поне за летния сезон ..

 12. Стоян #
  3 май 2012 @ 6:40

  Айде сега да ми обясните, като си закупувате домати и краставици от личния дилър в образа на старата баба: Къде аджеба, тази баба произвежда тези домати, колко произвежда и дали то ще и стигне за продан повече от три дни!?!? Къде за Бога видяхте земеделие в България, та даже и дилъри на зеленчуци търсите!?
  Къде видяхте за последно стадо овце, стадо прасета, стадо крави, поле засято със зеленчуци за да търсите след това продуктите от тях?!? Просто си няма. И като си няма – ще си ги внасяме от масово произведените.

 13. 3 май 2012 @ 10:16

  Именно това е рецептата за справяне с безработицата в тая криза – нови работни места на село! (между другото в България тепърва ще расте безработицата!!!)

  Индустриализацията и окрупняването на производството, респективно глобалната търговия на големите корпорации иззе много работни места, уж намали цените на продуктите, а всъщност това което направи е да пазарите да станат зависими от крупните производства, които са управлявани и контролирани от същите корпорации, докато местните производство вече са фалирали.

  Снощи тъкмо писах за това как парите контролират животите ни. http://vassilev12.blogspot.com/2012/05/blog-post.html

  Но аз вярвам, че бъдещето е в посока – „Back to basics“, където отново ще се цени личния принос на хората в творчеството и в производството.
  Така че не бабите ще бъдат дилъри на домати, ами това отново ще стане ниша за малък семеен бизнес на много хора.
  Може би е жалко, че стопанствата които бяха изградени са фалирали или пред фалит или пък може би е по-добре, за да се отвори ниша са дребни производства, осигуряващи повече работни места.

 14. 3 май 2012 @ 17:12

  РАДОСТ ВКЪЩИ: може, може.
  И Нутелата /правена някъде из чехско или унгарско и нямаща нищо общо с истинския продукт/, и кафето Илли, и рибката Рио Маре, струват между три и четири пъти по-скъпо, отколкото в Италия.

 15. 5 май 2012 @ 0:24

  Био – чери домати, чери домати, а зад етикетите им – моркови по левче килото!
  Ето това е родната търговия – предлагат ти едно, представят ти го друго, а всъщност е трето – съвсем различно …

 16. Васко #
  8 май 2012 @ 12:30

  На прима виста бих споменал по-високите разходи за труд, както и по-високи производствени разходи поради съобразяване с разпоредбите на ЕС – ето, не е толкова трудно за обяснение. И неикономист може да се справи.

 17. гого #
  8 май 2012 @ 17:08

  Био или не, по-добре се разровете да видите коя е тая фирма Гимел, на кого е, с какво се е занимавал….Едно време лицето беше първо приятелче на Златко, разбираше се с ББ, и разработваше мутренските „добри практики“. Сега щави верующите с по 15.96 лв килото за Чери доматки. В нормална държава, където обществото има социално съзнание и отговорност, никой нямаше да му купува доматите, нищо че има най-големите оранжерии в България.

 18. 21 май 2012 @ 23:20

  Ето две възможни причини (може да има и много други):
  1. Мястото на Сенегал по доходи показва, че разходите за труд са по-ниски, което намалява себестойността на произведените домати.
  2. Най-вероятно климата там по това време на годината е по-подходящ за отглеждане на домати в сравнение с този в България. Например в България в момента те могат да се отглеждат единствено в парници, което оскъпява продукцията. По същия начин банани от България ще са доста по-скъпи от африкански банани. Просто там климата е по-подходящ.

 19. Георги Н. #
  31 май 2012 @ 14:12

  Най-добрата новина е, че стоки от Сенегал вече са на европейските щандове, въпреки ЕС субсидиите за европейското земеделие, което прави логичното производство в Африка (откъм разходи и климат)невъзможно. (google EU cotton subsidies)

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS