Преди улиците да се изпълнят с писък на клаксони от бентлита, дялани бели мъжки костюми и рокли фантазета, ГД ППООРП на МВР решава да помогне на хаоса!

Поздравявам ви с най-смешния прес рилийз на земята:

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ за предотвратяване на нещастни случаи по време на празниците на абитуриентите.

Интересните неща са 2.

а) МВР действа преди нещо да е станало. (Което е похвално.)

б) Третира абитуриентските вълнения сякаш да се показваш от прозорците на колата, да крещиш, да караш в нарушение е нещо нормално.

Коментари

 1. 13 май 2008 @ 11:16

  Нормално е за България :)

  Надявам се и тази година да има някое хубаво видео с голи мацки, че иначе аз как ще усетя празненствата?

 2. by #
  13 май 2008 @ 11:34

  „4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен – който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол.“

  Охохохо. А ако и резервния се ‘изкуши’?

 3. natsnock #
  13 май 2008 @ 12:21

  шибидаци – множественото число не трябва ли да е шибидаси – 2-ра палатализация… Иначе риториката ми хареса – в обръщението има „интонация“, което май е единственият начин да привлечеш вниманието на тази целева аудитория :)

 4. 13 май 2008 @ 12:45

  много соц. обръщение… май никога няма да си променят стила тия полицейски писачи.

  Нека да перефразираме обръщението на достъпен за младите език:

  Мили абитуриенти, бъдете много въздействащи!

 5. Стенли #
  13 май 2008 @ 12:59

  Супер си е обръщението, не знам какво не му харесвате. И не бих казал, че е и толкова соц. По-добре така, отколкото „Ей, пичове, аре да не се показвате през джамовете, а?“. И са се сетили. Направо не мога да повярвам. Имат и доста добро третиране на проблемите.

 6. 13 май 2008 @ 13:37

  – Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на
  вашия син /дъщеря/…едикакво си…

  Все едно повечето хора имат син, а в краен случай и дъщеря :)

 7. 13 май 2008 @ 14:27

  А защо е ‘вие’, а не ‘Вие’?! Нима абитуриентите не са хора, достойни за уважение?! Или писача не е наясно, че уважителната форма в Българския Език, се пише винаги с Главна Буква.

 8. 13 май 2008 @ 14:57

  natshok, ей така се променият буквичките:

  ц к ч
  з г ж
  с х ш

  хм… всъщност си прав… първо ми се стори, че не си : )))
  –––––––––––––––––

  georgi, поправяш МВР за правописа им, а ти имаш грешка в членуването – „… или писачЪТ не е…“
  –––––––––––––––––

  а skotie ПЕРЕФРАЗИРА…
  –––––––––––––––––

  на кратко – мн храните ама не се гледате : )) а за МВР – бих казал, че за последните 10 години най-големият просперитет в Бг е именно МВР – като бях малък само биеха и не питаха. за повечето малки престъпления въобще не се занимаваха, а просто набиваха човека, което обаче не му пречеше след месец да си продължи да бомби децата примерно или нещо подобно. не казвам, че са цветя за мирисане ама като погледна – политиците ни са същите к’вито си бяха, докато полицията поне малко е мръднала : )

 9. uv #
  13 май 2008 @ 15:00

  за б) , мисля че способността на нацията ни да се забавлява, макар и да опира в простащината, е една от най-стойностните ни културни черти! ние може да нямаме много културни черти, обаче се засягам когато някой косвено твърди че да се показваш от прозорците на колата и да крещиш е нещо „ненормално“.

 10. Perkele #
  13 май 2008 @ 15:38

  Хубави мъже на повикване по домовете. Тел. 166.

  :-P

 11. vik #
  13 май 2008 @ 17:07

  За б) и към uv: Наистина има разлика между това да си в нарушение (в смисъл да действаш против закона, които се легитимира чрез – ако ще и фиктивен – консенсус в миналото) и това да се държиш ненормално. Последното се нуждае или от актуален консенсус, или от власт, или от Еленко, които да ти каже как стоят нещата :)

  А това да се държиш против закона … Това наистина е интересно, защото тъкмо то е изпуснато в текста на МВР. Полицията а.к.а. държавата предпочита препоръки пред заплахи с тежестта на санкциите; да действа „преди“, а не „след“ – и тогава чрез закон.

  Причината е, че законът е банален, както и нарушението.

  Във всеки случай текстът е формален, вежлив, актуален – това е правилният тон на общуване държава-индивид. В държава с толкова цинизъм действа отрезвяващо. Като че ли този път наистина става въпрос за сигурност и не за поредния трик за злоупотреби под реториката на загрижеността.

  Та … политиката на формалност като оръжие срещу цинизма си струва. Реверансът по този повод би трябвало да е взаимен.

 12. Gastly #
  13 май 2008 @ 22:15

  Няма нищо смешно в обръщението, напротив…напълно заслужаващо похвала е. Макар и с правописни грешки, които обаче, не се набиват чак толкова на очи, обръщението си е напълно вярно.

 13. Smurfa #
  14 май 2008 @ 1:09

  Аз съм приятно изнендан от трезвата преценка и тона с който се обръщат: Знаем че сте диванета моля дайте го малко по-спокойно…или поне си намерете кой да ви прибере от канавката…браво, лека полека, има напредък…

 14. 14 май 2008 @ 1:31

  на мен ми се губи идеята за хабитурииенския! какво геройство представлява това да завършиш гимназия? ако може някой да ми разясни! тук изключвам индустрията създадена около „празника“, като има луди да дават ще има и такива, които да взимат.

 15. MrGreeny #
  14 май 2008 @ 5:43

  @ #3. Множественото число на ‘шибедах’ би трябвало да е ‘шибедехер’

 16. Bobby #
  14 май 2008 @ 14:35

  Ебе ме как се пише мн число на „шибедах“.

  Първо с научете да пишете „реторика“.

 17. 15 май 2008 @ 0:01

  georgi, доколкото знам последното поправка в уважителната форма посочва изписване с малка буква. така че това Вие може да си го сгънеш в салфетка и да си го носиш в жопчето :)

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS