Ситуацията с мрежата в България през 2011 изглежда така: мрежов експерт без униформа настройва (вече подземните) кабели с нетбук на тротоара.

Ново + старо. Киберпънк.

Сещате ли се какво беше преди 10 години?

Внимание, следва носталгия.

 • (free.)techno-link.com беше най-посещавания сайт и избора на интернет доставчик зависеше от скоростта до него.
 • Всеки LAN доставчик имаше пиратски сървър като тиха добавена стойност. Пиратските филми и игри там диктуваха пазарния избор и бяха основната причина за покупка на компютър.
 • Всяко дете имаше достъп до поне 5 интернет клуба ходейки пеша, и още повече в малките градове. Всеки клуб имаше специален софтуер (нещо като маска на Windows) за администрация на достъпа до програмите/игрите. Играта на игри имаше различна цена от ползването на интернет. В клубовете се пушеше и деца играеха на Counter Strike. Имаше национални турнири.
 • НСБОП нахлуваше с оръжие в офиси, за да проверява за пиратски уиндоуси и адобита. BSA се бореше да излезем от списъка на пиратите на САЩ.
 • M-Tel предлагаше WAP интернет, което за мен изглеждаше като магия.
 • ADSL беше недостижима технология. БТК имаха кабелно лого, което стои актуално и днес, ако се преработи към оптика. Хората с „наета линия“ бяха ценени от всички.
 • Георги Първанов открива Windows XP на български.

Много неща се промениха, и много не. Пиратството не е голям фактор за избор. И май имаме най-добрите (или ненатоварени) 3G мрежи в Европа. (Поне аз не съм виждал по-бърза мрежа в Германия, Франция или окаяните връзки на САЩ.) И на този фон – low-fi LAN доставчиците все още са силни, въпреки че са леко корпоративни и окрупнени, но хей – те са бългаско изобретение. Едно от малкото.

Какво си спомняте от тогава?

Are we there yet?

Коментари

 1. 21 юли 2011 @ 13:19

  Изворът на techno-link и целия интернет – оня гараж срещу полицейското на ул. „Крум Попов“ в Лозенец. Още е там, последно беше каса на Спектър, днес може да е вече друго.

 2. 21 юли 2011 @ 13:24

  Незабравимите „нощтни“ в споменатите клубове – когато се събирате 2-20 човека и прекарвате цяла нощ в локално клубче за някакви си левчета :)
  Priceless.

 3. 21 юли 2011 @ 13:55

  Малко по-рано, БТК беше единствен доставчик на интернет и единствен субект за попържни.

  Клубовете, бяха нафрашкани до ръба и се играеше не Counterstrike(хвала за българската фонетика – „кънтър“), а Куейк и СтарКрафт. Пиеше се кола и се ядяха сникърси при по-дълги „мрежи“. Много клубове бяха в гаражите на собствениците си. По-големите клубове бяха оборудвали залите за гледане на филми. Влизаш на вътрешен сайт, разцъкваш списък, слагаш слушалки и гледаш филми. Имаше различна тарифа за гледане на филми, от тази за интернет. В някои (по-назадничави) клубове таксуваха на трафик, въпреки че си го пишеше, човек оставаше с усещането, че се е качил на копърка.

 4. Peter #
  21 юли 2011 @ 14:08

  Дата БГ, армията от ъплоудъри и досадното „Рафтър дата беге“, което съм чувал и по радиото.

  Арена БГ, които продаваха достъпа до съдържанието си на доставчиците.

  „Български“ и „международен“ интернет (16 и 4 KB/s даунлоуд съответно) – това разделение все още си го има.

  Флекстайп и ИнжИнера, по-лесния начин да пишеш на кирилица? Всъщност, смелостта да пишеш на кирилица!

 5. 21 юли 2011 @ 14:27

  Само не разбрах какво искаш да кажеш с „Are we there yet?“

 6. Веселин #
  21 юли 2011 @ 14:27

  Още по-отдавна – комбинирани клубчета с Sega и Nintendo на малки телевизори, и няколко компа на които се играеше DOOM 2 в мрежа.

  Незабравимият звук от модема като набираше. Времената когато една ЕмПеТрой-ка се теглеше за половин час, и всяка една беше като златна :)

 7. doni #
  21 юли 2011 @ 14:45

  Каква дата, първата mp3ка я дърпах няколко дена с getright – green day good riddance от някакъв чужд сайт, по това време нямаше free.techno-link.com, data.bg. Имаше dir.bg, гювеч и безплатен хостинг в people.bulgaria.com. Free.techno-link.com се появи доста по-късно. Даже имам някакви спомени, че Вени Марковски беше регистрирал techno-link.bg и го беше направил на порно сайт, заради някакъв конфликт с techno-link :-)

 8. 21 юли 2011 @ 14:47

  Като бивш ланаджия мога да кажа, че с 8 Mbps peering и 2 Mbps international захранвахме над 1,000 клиента… не помня точно колко.

  Всички лан-доставчици бяха на антени, след това се опъваха UTP-та. Родиха се жестоки low-fi технологични решения – захранване на суичове по кабела, централни захранвания, за да рестаритраш 10-20 суича от едно място, вместо да се катериш по покривите…

  Не случайно българските телеком предприемачи сега изнесоха know-how в Индия :)

 9. 21 юли 2011 @ 14:59

  В Дч бягах от час по “Информатика“ , където В ХГ ни я преподаваха на ДЪСКАТА, за да Играем CS на две-три преки в къщата на един чичка на 5 домашни компютъра , като ни черпеха с компот.Съвсем селска къща си беше.
  Иначе първият ми доставчик беше ВегаНет през 1998-9г. Един порно сайт се отваряше мъчно-картинки предимно.За клип не си мечтаехме, имаше си ХХL.
  А филми и музика в локалката.
  Чатовете бяха фраш. Getright беше програмата за mp3 , но отнемаше векове да изтеглиш нещо, ако не е от локалката.Даже си поръчвахме дискове на Мейдън,Аксепт,Дио да ни ги записват – предварително 1 месец :))))))) Голям спек беше. А и отделно съседите като имаш дуплекс , няма нет :))))))))))))))) Т’ва беше баси гаврата.

 10. 21 юли 2011 @ 15:08

  Хм, работното място се избираше по това какви са ограниченията за ползване на интернет. Сисадминът беше по-важния човек във фирмата от шефа (Жоре, Светльо – сполай ви за всичко):D

  Чакаше се с месеци, докато кварталната LAN-ка стигне до твоя блок и често се налагаше да инвестираш в трасето. Нямаше нужда от реклама, спам в пощата и оферти по телефона – мълвата, че блока вече е част от Мрежата се разнасяше от съсед на съсед :)

  @Веселин
  Модемът ми мълчи от 8 години, но едва преди седмица се реших да се отърва от него :)

 11. 21 юли 2011 @ 15:09

  Ами има и история и отпреди интернета.
  В много форуми ника ми още е enterfornone – „Натисни Enter ако нямаш потребителско име“ си стоеше по подразбиране в полето за име на повечето BBS-и – списъците на телефоните им бяха важна част от компютърните списания.
  Първия филм от нета – 2000 г. и asf файл на Rounders – 540 мегабайта по модема, на архиви по 15 мегабайта. Отнело ми е поне седмица за даунлоуда. филма още го пазя от носталгия, макар че сега го имам и на 1080i mkv.

  А докъде ни докара липсата на регулация и свободното предприемачество:
  1. До вяра на това, че ако оставиш българите на мира да развиват нещо, крайния резултат е добър. Стига да не се намесят мутри.
  2. До най-добрия нет, който съм виждал – цена/качество като нашето не съм виждал никъде, никъде.
  Сега със wifi свободните мрежи, които имаме навсякъде пак сме в авангарда. Из Европа не можеш мейла да си провериш…

 12. Алек #
  21 юли 2011 @ 15:11

  Малко по-назад – докато в България имаше предимно BBS-и, нормален dial up имаше само през IBM (!) Global Service. Тарифираше се на KB. За една година 2 деца на един акаунт навъртяхме сметка от 2000 лв. докато някой забележи, а дори нямаше mp3-ки за точене още.

  По едно време имаше един BBS в който се логваше през терминал и с една команда се активираше PPP (интернет сесията).

 13. Алек #
  21 юли 2011 @ 15:13

  А първите хора с LAN си купуваха и CD записвачки, за да свалят филми на приятели.

 14. 21 юли 2011 @ 15:32

  Сваляхме мацки в „лафчето“ на дир.бг и „мирката“. Ходихме на нет-срещи без снимка, защото „o6te ne sam si skanirala“

  Отивах по-рано на работа, за да мога да вляза в нета през модема за малко, да си видя мейлите в абв и алтависта, преди шефовете да дойдат.

  Като wannabe-хакер се бях сдобил с 1 ГБ безплатен хост в Асталависта.ком, където щяхме да хостваме сайта на рекламна агенция.

 15. 21 юли 2011 @ 17:11

  10те години преди лана са не по-малко интересни и динамични:

  1989 – модеми, данбо ббс, даниел калчев, драгомир славов
  1990 – фидонет, микроком, асен шарланджиев, косьо спиров, парадокс ббс, митко 4dos ганчев пуска fiss bbs от града на истината на жълтите павета, вени d’bridge марковски изгрява на хоризонта
  1991 – bbs-ите никнат като гъби, всеки юзер – сисоп
  1992 – net mail, echo mail, bg.fuck, bg.veni,
  1993 – x.25, bulpack, 64kbps tcp/ip от амстердам до варна, петъчните фидо срещи на майорка
  1994 – 0133 (спринт), 201301 (compuserve), китком, бараките на марс елекроникс, frontdoor, email2netmail gateway, „варненски хакери“ – дидо, наско & ко.
  1995 – първи мацки в мрежата: соня аройо (по мъж бърдарова), юзерката попова (по мъж почти горчилова), юзерката (надя) радомирова (по мъж – неизвестно) от варна.
  1996 – ttm – 25 лв. неограничен dialup. techno-link.com, technolink.bg (XXX). юзерите се познават поименно.
  1997 – spectrum pct, незаконни сателитка, нета е по $2400/64kbps на едро. спринт бтк управлява с 1 мегабит международна връзка
  1998 – орбител, спектър нет мерят на кой му е по-голяма чинията, бтк пуска 2 меги оптика. нетиссат опитват да хванат два падащи спътника, дифракцията от витоша им пречи допълнително
  1999 – vocaltec, първи pri-та, некском и орбител пълнят наземната линия с rtsp, хит.бг и метрополис realvideo от 3та буна на варненския плаж за total techno eclipse
  2000 – e-card, ебвр налива 1м евро в орбител, спектър газ пикае, технолинк се рекламира в часовника по бнт преди новините. интернет експо в земята и хората, 3 дни openair орбител техно парти – ради, балтазар, алекс мечев, визии върху строежа на хилтън

  тук по някое време се ражда лана – унакс опъват (все още телефонни) кабели по фасадите в бургас, cisbg размята кабели в иван вазов. бол.бг пък прошнуроват центъра.

 16. Йордан #
  21 юли 2011 @ 17:44

  Прекарването на LAN мрежата в студентски град.. още преди да се появят Megalan беше свързано с катерене по покриви и прокарване на кабели от блок на блок. а в стаята с модемите на блока беше просто една паяжина от кабели.

 17. 21 юли 2011 @ 18:03

  Здрасти Горчилов. Пропуснал си Инфотел (v.21 v.23) през 92ра.

 18. 21 юли 2011 @ 18:16

  имаше 2 програми за ограничение в клубовете. В арена беше доста хотро измислено. Понеже им правеха проблеми за пиратките и го бяха направили така че иконата която води към сървъра да се показва след 22:00 когато проверяващите спят.

  Другия софт беше български, със снимка на накакъв горзен дебил и много мигащ текст. Няма да го забравя никога тоя. Също и молбите да ми опънат кабел малко по-късно

 19. 21 юли 2011 @ 18:47

  IRC!
  #techno!
  щ

 20. barbarella #
  21 юли 2011 @ 19:43

  на мен скоро ми се появи ‘orbitel.bg’ в главата, не знам защо-откъде-накъде :)

 21. 21 юли 2011 @ 21:12

  българските irc мрежи и канали, #bulgaria, #gyuvetch, unibg :-)

 22. велян #
  21 юли 2011 @ 22:30

  Пичове, няма какво да се лъжем:

  – преди още повече години играехме Duke Nukem по сериен кабел…
  – Интернетът се крадеше от летището или прецакани акаунти на една трибуквена компания
  – достъпът ставаше през телефон
  – Змей ББС беше светая светих, пускаше безплатен нет навън от ББС
  – ББС-ите бяха сила, а скоростта 2400 бода макс.

  Преди IRC се ползваше за секс, сега мина на Facebook – по-удобно + има и снимки :)

 23. CTEHATA #
  21 юли 2011 @ 22:32

  Ех, навремето каква хубава носталгия имаше…

 24. 21 юли 2011 @ 22:41

  @iliikata, KAIOWAS се казваше teh софтуера. Мейла на човека беше ilovedesssssssy@yahoo.com или нещо подобно. :)

 25. SM #
  21 юли 2011 @ 23:42

  Преди 10 години интернет се купуваше от спирките и книжарниците и идваше под формата на карти, на които има име и парола. Картите бяха на час, а от plov.omega.bg (май технолинк бяха) имаха някаква далавера – за няколко лева получаваш колкото искаш dail-up интернет, но само през нощта. Все още не мога да си оправя режима.

 26. 22 юли 2011 @ 9:31

  ICQ и безкрайните възможности за връзка с всякакви хора в далечната 1998/2000.
  Посещения на приятели и компютърната зала в университета за малко прекарано време в нета, преди взимане на собствен компютър и прекарване на лелеяната мрежа в Студентски град.
  Печалното откритие, че БТК таксува dial-up на 2 лв/час при пристигане на месечната сметка за телефона.

 27. ominaeshi #
  22 юли 2011 @ 10:38

  Помня първият си интернет- струваше 10лв за 5 часа, офисът на фирмата беше един и се намираше много далече.

  Помня и audiogalaxy, от където свалях тонове музика (под тонове разбирай поне 10GB).

  Няма да забравя и как записах музиката първият си хард диск от 2GB на 3CD-та. Още ги пазя;)

  Помня как някой приятел записваше филм на диск и имаше списък от чакащи.

 28. doni #
  22 юли 2011 @ 12:44

  Една CD записвачка струваше около 1000 USD :-)

 29. момчил #
  22 юли 2011 @ 14:18

  napster, обикалянето из прохождащите isp-та в русе за набавяне на тестови акаунти, jusoft в гаража, icq, първи мейл в yahoo, сайт в geocites, списъци с номера на cc, куриери и параноя, импулсния телефон на бтк, оплаквания от дуплекса, soulseek

 30. LOCO_LOKO #
  22 юли 2011 @ 14:28

  Помня първия си модем – вътрешен, защото бяха по-евтини… после безсънните нощи, първата мп3-ка, първата CD записвачка, пренасянето на няколко гигабайта информация през хард дискове като флашла и т.н. За мене всичко почна някъде през 1996-7-8 година…

 31. е-приятел #
  22 юли 2011 @ 14:38

  жестоки коменатари – могат да се публикуват някъде в по-сериозна категория

 32. 22 юли 2011 @ 16:01

  Е ко да Ви кажа… Имам си списък с 419 gopher адреса… и е прибран най-прилежно.. :о)

 33. 22 юли 2011 @ 16:39

  2000 требваше да ида до единственото место в града, дето при един пич, ремонтиращ и продаващ айбиеми с 200 мегахерца процесори, си регистрирах първата поща в яху. После локалният лан ми таксуваше на мегабайт и плащах неколко пъти колкото днешните 20 кинта на месец за най-евтиния нет. И разни случайни запознанства и други работи, присъщи на „интернетския пубертет“…

 34. 22 юли 2011 @ 22:03

  1997 – първа регистрация в електронна поща (впрочем, останала ми основна и досега).
  Самотна пощенска кутия със спорадично разменени писма с други притежатели на електронни адреси.
  Hotmail vs. Yahoo!
  Спамът още не беше изобретен.

 35. 22 юли 2011 @ 23:35

  Преди 10 години…

  Нямаше Гугъл.бг
  Абв точно стартираше
  Най-популярният български сайт изглеждаше така http://web.archive.org/web/20000619004559/http://www.dir.bg/

 36. 23 юли 2011 @ 18:42

  Преди 10г. се открих жена си в в един от първите български сайтове за запознанства.Сега имаме двама сина :)

 37. Мартин #
  24 юли 2011 @ 11:54

  „Немаше още ни джиесеми ни интернет…“

  Но имаше Karateka, Moon Patrol и Star Blazer!

 38. 24 юли 2011 @ 13:28

  Миналата седмица си закрих ISDN линията, която през 2000г. ми даваше 128 kbps.

 39. 24 юли 2011 @ 20:18

  @Ники Горчилов: одисеята варненски хакери се случи на 3 февруари 97-ма. 94-5-та още бяхме на вълна пешкири и ризи Compuserve. И покупка на легален софтуер. Само че с чужди пари :-)

 40. аши #
  24 юли 2011 @ 22:12

  И да не забравяме, че си пренасяхме информацията на дискети:) Една снимка – една дискета.

 41. 24 юли 2011 @ 23:36

  Преди 10 години… Ходех полунелегално в работата на майка ми, където имаше ISDN.
  Българският интернет се изчерпваше за много от хората до dir.bg и различните му услуги, някъде по това време трябва и hit.bg да е тръгнал (като хостингът им там си и остана), записването на музика, филми и игри по поръчка си беше бизнес.
  Малко след това free.techno-link и free.evro.net бяха наистина определящ фактор за избирането на доставчик, и двата сървъра имаха по около 1TB пространство към 2003г., доколкото знам.
  Дааам, така като се замислям, май беше по-забавно преди навлизането на големите пари в Мрежата у нас.

 42. 1951 #
  25 юли 2011 @ 0:00

  1998 – 2001 г. – нощните тарифи. 4 лева от 02 до 08 часа! Цяла далавера, предвид факта, че час в клуба до нас беше 1,5 лв.
  1999 г. – първия ми мейл в abv.bg. Сега си давам сметка, че даже съм забравил как беше.
  2000 г. – чичкото с „рекламната агенция“, който записваше филми и игри за 5 лева.
  2001 г. – първият ми LAN. 20 лева месечно за достъп от 00 до 08 часа и по цял ден през уикенда.
  2003 г. – Студентски град и отговорността да поддържам суича на етажа. И подлите номера да дръпна кабела на съседката за да я накарам да дойде да ме пита „какво става с нета?“ :)

  И разбира се IRC!!!
  Автоматизираното писане на „asl, pls! pic ima6 li?“ :)

 43. 25 юли 2011 @ 3:11

  Ха.Познавам това място :)

 44. mashine #
  25 юли 2011 @ 16:11

  аз работех в зала с кабелен достъп .. голяма екстра
  първата частна мрежа в русе – нашта.. опъвахме кабели по покривите като партизани се криехме .. ех irc – велян е прав за секса в irc..сега не знам как е .. но помня моя първи досег с интернет в домашни условия-пролетта 97 ма не излязох от нас целия уикенд въпреки че знаех за поне 2-3 купона.. с часове можем да си говорим

 45. netko #
  25 юли 2011 @ 23:07

  – Безплатната регистрация на .bg домейни до 1999 (за която никой не знаеше) преди Digsys да ги поемат и продават (с хиляди условия) за огромна сума
  – Първи мои .com домейни през 1999 за космическата сума 70 USD за 2 години (Първата ми заплата в IT фирма през 1995 година бе 60 USD)
  – След мутренските мобифонски години пред 90те, една през 1999 срещу 144 лева такса за откриване на акаунт и Nokia 3110 донесена втора ръка от братовчед в Германия станах горд потребител на Мобилтел (но пък нямаше много други абонати да си говориш, а и беше безбожно скъпо)
  – ами онези малки джаджи пейджъри, на които се пращаха текстови съобщения с обаждане на оператор на стационарен телефон :)

 46. zvezdi4ka #
  26 юли 2011 @ 11:42

  Леле, в какво са се превърнали спомените,добре че баба не може да види това

 47. uv #
  26 юли 2011 @ 17:21

  помня супер много яки хора от тогава, за повечето от които сега чета ъпдейти във фейсбук и туитър, защото живеем пръснати по света.

 48. Мартин #
  28 юли 2011 @ 22:03

  Ами мозайката?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mosaic_(web_browser)

 49. 1 август 2011 @ 10:54

  дълго време преди да се сдобия с по-мощна щайга се налагаше да browse-вам през Arachne

 50. 6 август 2011 @ 22:46

  Я и аз в носталгията:)

  1996 – Инфотел – от Правец 8C на 1200/75.
  – първата поща беше от тях
  – запознанство с едно невероятно момиче в Инфотел, за съжаление от тогава се опитвам да я открия и да разбера какво се е случило с нея:) Имаше обица на носа Уау!
  MagicStreem BBS – макар и да не проработи много:)

  1997 – Първият ми досег с истинският Интернет – достъп до Magdanoz – чат-рума на Българите в USA.

  1998 – казармата – модем 1200/1200.

  1999 Вторият ми личен компютър – 486 DX още му седи кутията в къщи. Първата LAN мрежа – 3ма приятели от 3 различни входа в блока! UTP кабел! От ергенската ми застраховка – 49 лв. излезе кабела!
  Бяхме газари, защото влизахме през два модема и ползвахме Download Accelerator с което сваляхме един филм за 3 дни!
  Почнах работа в интернет зала! С наета линия! В последствие с наета линия и сателитна чиния! Бях един от най-известните хора в Търново:)

  2001 – ATCO Lan – Велико Търново – разправя ми фантасмагории за скорост от 128 kbps – да бе!

  2002 – Станах SysAdmin на фирмата в която работех! Имахме 1 Mbps през WiFi ако някой кран не застанеше по пътя на антената:)

  2004 – Почнах работа в Orbitel;) Имахме 3 Mbps интернет в офиса!

  200х та – LAN-овете се разраснаха, всеки луд взе да има интернет, появиха се троловете във форумите и цялата романтика умря.

  Мда и култов момента, сляпа среща с чатерка – интернет кафето в което работех – бармана играе роля на Porxy – ако е хубава ме посочка, ако не е казва че ми е свършила смяната и съм си тръгнал:)

 51. Ducky #
  21 август 2011 @ 14:20

  достъпа до HEADOFF game serverите беше приоритетен при избора на клуб, в който да се играе или на доставчик в дома.

  а преди това? dial-up връзките… караниците със съседа, който ти е дуплекс

 52. Даниел Калчев #
  21 октомври 2011 @ 16:50

  Ах, какви интересни спомени имате… И повечето са въображаеми.

  Но пък въображението понякога помага

 53. ДУХ #
  19 ноември 2011 @ 15:39

  @ДАНИЕЛ КАЛЧЕВ

  Адаш, недей разваля романтиката :)
  какво толкоз, размечтали са се малко хората :)

 54. 31 януари 2012 @ 15:02

  @МАРТИН #
  @Ами мозайката?
  @
  @http://en.wikipedia.org/wiki/Mosaic_(web_browser)
  @

  Взе ми думите от устата! :)
  Еееха а бяха времена!
  Имахме клуб за електронни игри в РУМ жк.Младост 2!
  Беше с 5 Commodore-та и 3 Amiga-и! :)
  През една от Амигите взлизахме в нета но не от клуба, а през модема у приятеля ми!
  Е за това време говоря! Мозайк, irc, danboBBS – абе … днешното поколение дори незнае за какво говоря!
  В чата на дир-а се познавахме поименно и лично, ама това е друга тема! :)

  http://bulfon.com/?page_id=4

 55. 29 юни 2013 @ 16:27

  Голям бизнес си бяха интернет кафетата, малко хора имаха компютър, камо ли интернет. Помня един филм се теглеше 1-2 дни хаха

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS