Неолог вече има над 1300 думи и може да се каже, че е успешен, забавен и образователен сайт. Реших да потърся някакво финансиране, за да се разрастне с аудио семпли, по-добра система за синонимите и още неща, които искат бачкане и мислене.

Отворих сайта на МОН и останах потресен. Не че съм очаквал нещо велико, но информацията там е тъпа и без никаква логика.

Забележете свирепата java навигация с църковно-славянски шрифт. Или анимирания gif, който твърди „email“ най-долу. Забележете че под навигацията мъдрува линк Съотношение мъже/жени сред експертите и служителите работещи в администрацията на МОН, който наистина показва това. Кому е нужно да знае, че в тoва Mинистерство жените са 80%?

60% от страниците в главната навигация твърдят „предстои публикуване“ или „ремонт“ или „местим се“. Няма никаква информация за финансиране на проекти. Както и за каквито и да било електронни такива. Според „Комуникационната стратегия за подготовка на членството на България в Европейския съюз и Плана за действие към нея Министерство на образованието и науката“ за 2005-та финансираните проекти са:.

– ”Българското образование през призмата на европейското законодателство”. Бюджет 10 000 лв.

– „Нови предизвикателства за работещите в образованието в Община Омуртаг след приемането на България в Европейския Съюз” Бюджет: 4 000 лв.

– „Европейско университетско пространство и Седма Рамкова Програма за научно, иновационно и технологично развитие – нови възможности за България в Седма Рамкова програма на ЕК за научно, иновативно и технологично развитие”. Бюджет 10 000 лв.

– „Българското висше образование и процеса Болоня през погледа на образователните институции”. По приоритетна тема в областта на висшето образование „Българските студенти – звезди на европейския небосклон”. Бюджет: 3336 лв.

– „Езиковата политика на ЕС и европейското университетско пространство”. Бюджет: 5 600лв.

– „Българските учени – част от европейското научно и образователно пространство. Научната мобилност – инструмент за преминаване от положение „изтичане на мозъци” към „циркулация на мозъци”. Бюджет 5 000лв.

– „Българските граждани на „ти” с Европа”. Бюджет 8 718 лв.

– „Ела в Европа с нас”. Бюджет 4 052 лв.

– „Интеркултурно разбирателство и демократично гражданство”, Бюджет: 6 000 лв.

– „Интеркултурният диалог и правата на човека в образователната практика в България ”. Бюджет: 9 000лв.

– „Младият българин – гражданин на Европа” 6 500 лв.

– „Европа в училище, училището ни в Европа”. Бюджет: 6 000 лв.

– „Европейско ехо в моето училище”. Бюджет 4000лв.

***

Ако не броим онова за Омуртаг, бих могъл да измисля 50 (петдесет) заглавия за такива проекти с ключовата дума „европейско“ и коректни термини като „разбирателство“, „пространство“, „диалог“, „развитие“ и т.н. Хващам се на бас, че дори написалите тези проекти нямат представа как те биха били полезни.

Защо тези хора не направят един голям сайт-електронен тълковен/синонимен (евентуално двуезичен) речник за всички българи по света, а финансират ултра-глупости?

Коментари

Тук не може да се коментира.