Драги читатели,

Обичам ви безкрай, защото според въпросника, който ви предоставих 53% от вас не гледат телевизия.

И сега разбирам защо.

Вчера имах шанса да гледам телевизия и една от водещите новини по всички канали беше, че "марка български вафли" съдържа опасното вещество меламин. За присъствието му в мляко, в Китай осъдиха 2-ма души на смърт.

Нито един канал не каза коя марка и вид вафли съдържат опасното вещество.

Недоумявам как може тъпите телевизии да споменават най-важното парче от новината.

За какви смятат своите зрители?

Коментари

 1. 5 април 2009 @ 23:23

  За меламина повече от едно „браво“ няма да получат, а за споменаване на марката на вафлите ще бъдат осъдени по закона. Който иска да се спасява

 2. eek #
  5 април 2009 @ 23:31

  По дяволите, кое точно в закона им забранява да споменат марката или производителя? Айде стига…

 3. 5 април 2009 @ 23:50

  Няма да направят реклама ако го съобщят. Никой няма да се втурне да си ги купува.

  Ако има меламин – има меламин, производителят няма да ги скъса от съдене.

  Просто изпускат най-важните факти. За какво правят новини тогава?

 4. uv #
  6 април 2009 @ 3:33

  недей така, ще го изкараш сякаш някои неща се премълчават, медиите не са обективни, тежи информационно затъмнение, демокрацията е фейк, и тн, а конспираторите ще скочат в дружно Гра…..

 5. 6 април 2009 @ 0:00

  Наистина, споменаване на марката, заради това че има меламин в нея, не би трябвало да е реклама (понеже е антиреклама), но не бъдете толкова сигурни точно как СЕМ ще го изтълкува.

 6. vladoliki #
  6 април 2009 @ 0:26

  То е друго…
  Проблем едно: никой не знае марката на фафлите защото Асоциацията на потребителите не щяла да я каже, а искала да я каже РИОКОЗ. Егати асоциацията на потребителите, дето не пази потребителите.
  Проблем две: как па едно репортерче не се намери да я научи тая марка и да я каже. Егати журналистиката, дето я мързи.
  Проблем три (главният): Всъщност всички знаят марката ама никой не ще да я съобщи, щото като свършат новините започват рекламите. Егати живота!

 7. tzadkiel #
  6 април 2009 @ 0:32

  Както каза шефа-юрист, истината е абсолютна защита срещу обвинения за клевета–в българското право има ли разлика срещу устна клевета и клевета в медиите, бай дъ уей?–та демек ако кажат по новините в осем за някой, че примерно продукта му се прави от, ъм, говежда тор, и той наистина се произвежда от говежда тор, никой не можеш осъди, и туй то.

 8. vladoliki #
  6 април 2009 @ 0:48

  Апропо, залагам си главата, че производителят на въпросните вафли пази и своите… малки тайни :)

 9. evelinster #
  6 април 2009 @ 8:27

  Хубаво де, кои са тея Фафли ? :)

 10. 6 април 2009 @ 9:33

  а някой вестник като Дневник пусна ли коя е марката? и защо точно телевизиите? новината е цитираха всякакви медии – онлайн….

 11. kyky #
  6 април 2009 @ 9:37

  Съзирам предприемчив ход на държавни служители. След обявата всички производители, които ползват меламин са се изредили на опашка пред компетентните администрации и са ги спонсорирали.

 12. 6 април 2009 @ 9:45

  Да всъшност коя е фафлата?
  Още едно потвърждение че в държавата всичко е абсурд..
  Невероятна идея за нов блог за абсурдите в България, много материал по въпроса….
  Нещо като FAIL blog ама за България

 13. Стенли #
  6 април 2009 @ 10:18

  Според мен проблемът е в това, че никой не иска да подрива реномето на марка, която му налива пари в рекламния блок. Което ме навежда на мисълта, че това ще да е някоя по-известна марка вафли, защото иначе откъде пари за реклама :)

 14. 6 април 2009 @ 11:47

  Това не е български проблем. В епизод на Criminal minds имаше масово натравяне в ресторант. Криминалистите гледаха новините и само повтаряха „Кажете името на ресторанта, кажете името на ресторанта“. Но репортерката завърши с думите „няма да кажем името на ресторанта, само ще споменем, че е от най-посещаваните“. След минута всички линни на районното звъняха на пожар – хората бяха изпаднали в паника.
  Не знам що за кретенска журналистическа практика е това, хем съм с половин специалност журналистика.

 15. stavros #
  6 април 2009 @ 11:58

  това явление не е само в този случай. Винаги когато има нещо лошо и некачествени на пазара, името на продукта не се споменава. Всеки в тази държава знае нещо нередно, но „не коментира“ от къде. Що за глупост е да се икономисва тъй важна информация? И докога ще продължаваме ние да плюем днес, а да ядем вафли утре!
  Спирам да ям вафли, както и сирене!

 16. roniqroniq #
  6 април 2009 @ 12:41

  спирам да ям въобще :)

 17. 6 април 2009 @ 12:49

  е хубаво де, коя е тая марка фафли ?

 18. 6 април 2009 @ 19:17

  Важно беше в репортажа да покажат как разрязват една тунквана вафла с нож. Вероятно да ни покажат меланина? Приличаха ми на „Боровец“ :)

 19. 6 април 2009 @ 22:41

  Наистина е странно, че не споменават. Може би рекламните им отдели са им забранили.

 20. 6 април 2009 @ 23:09

  аз пък много се забавлявах наскоро с телевизионните емисии – въпрос на гледна то“ц“ка ;) иначе и читателите ти много те обичат :)

 21. asnklv #
  7 април 2009 @ 2:23

  ако има корелация с меланима в Китай, преди по-малко от 6 месеца, фирмата ще да е Нестле….?!

  то по принция фафлите са трики заради хидрогизираните мазнини ей-кей-ей транс фатс…

 22. 7 април 2009 @ 0:01

  Аз днес видях поредното видео по темата, което снимаха на Витошка. Седнах на една пейчица и зяпах мацката с микрофона и пича с камерата.
  На задн фон няколко коли си минаха без да им пука в пълно нарушение по затворената Витошка.
  Мацката имаше няколко фалстарта осносно Фафлите. Като свършиха се присламчих и ги питах „кои са тия фафли, да ги знаем?“
  Мацката ме изгледа притеснено и каза, че не знае. :)

 23. Radoinc #
  7 април 2009 @ 0:15

  Нали все спазват „добрия тон“. Ако убиецът на Белнейски си беше сетил да си регистрира една търговска марка „ЕТ Изверг“ например, сега спокойно щеше да се усмихва на съседите и да ги поздравява с „добър ден“, че и общ работник в някое училище можеше да го назначат.

 24. 7 април 2009 @ 9:39

  Аре бе, толкова ли няма един журналист да чете този блог и да ни просветли за неведомите пътища медийни?

 25. 7 април 2009 @ 13:25

  Не съм журналист, но имам някакви наблюдения по темата. Вчера обсъждахме с колеги „меламиновата криза“ и някак почти единодушно се съгласихме, че става дума за изнудване. Първо, сигналът е подаден от Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите. С малко рисърч лесно се разбира с кого е приятел г-н Николов. Второ, името на вафлите уж не се споменава, но Борето Ангелов го публикува в изданието си „19 минути“ (или трябваше да сложа кавичките на „изданието?). А както всички знаем, Борето е chaser – човек, който обикаля разни организации и казва „Ще пиша за вас в моя вестник. Имате ли рекламен бюджет за харчене, за да знам какво точно да напиша“. Информацията, която изплува, гласеше, че „19 минути“ са били отрязани от един от най-големите производители на джънк фуд в България. И изведнъж Борето прави РАЗКРИТИЕ? Голямо съвпадение, няма що.

  Работила съм по овладяването на няколко кризи с „Намерих сода каустик в бутилката бира“ – кризи, които се случват всяко лято. И които са чисто изнудване, защото всеки, който е влизал в съвременните пивоварни знае, че това просто не може да се случи. Колеги пък се бориха с „отрова в кофичка кисело мляко“, спомням си за случай на „странна маса в кутия натурален сок“… Леко ни е писнало от подобни истерии, честно казано. Не, че храните в милата ни китна родина са кой знае колко качествени, в никакъв случай. Ама подобни левашки изпълнения са яко турбо фолк.

  В заключение да отбележа, че на властимащите им е много по-добре хората да се вълнуват от вафлите, отколкото да следят какво се случва с китната ни родина. Пък медиите вдигат пара и драматизират, но не споменават имена, не защото може да се приеме за скрита реклама, а за да не изпуснат истинската реклама.

 26. 7 април 2009 @ 13:38

  Антония, нещо не разбирам – или има меламин и има новина, която трябва да се отрази с включването на името на производителя, или няма меламин и четем за обиколката на Обама. Заглавия като „меламин в някой вафли, май“ са тооолкова ’95.

 27. 7 април 2009 @ 13:51

  Да, или репортерът казва защо не може да сподели името на бранда. Или кога ще го съобщи.

  Помислете от другата страна – ако съм честен производител на вафли сега реализирам загуби, защото хората не ядат вафли поради необоснован страх.

 28. 7 април 2009 @ 16:09

  честен производител на вафли :D и изобщо думичката честен сложена пред какъвто и да е производител в БГ ми звучи абсурдно….от друга страна не е зле да се спрат вафлите…съдейки по ежедневните разголени гледки…

 29. 7 април 2009 @ 19:26

  Сантинеле, честни производители със сигурност има.
  Недей така генерализиращо. :)

 30. 7 април 2009 @ 20:27

  Антония, споменаваш за бирата с каустик и отровата в кисело мляко и казваш че по принцип са невъзможни ситуации и опити за изнудване. Меламина във вафла обаче е много вероятен сценарий и не ми прилича на изнудване. Фашива тревога – може, но едва ли. И все пак не виждам как може да е изнудване.

 31. 7 април 2009 @ 21:56

  Eneya не обичам да съм права и се гордея с грешките си, дано да греша…

 32. 9 април 2009 @ 15:53

  Аз също смятам, че става въпрос за изнудване. Вече съм писала за това : http://veselaj.blog.bg/viewpost.php?id=319118
  Извинявам се, че пускам линк.

 33. Lina #
  10 април 2009 @ 16:38

  По въпроса за меламина и за българската „журналистика“:
  Поставям я в кавички, защото никой не се сети да обясни с думи прости на българския народ що е това меламин и има ли място…в млякото и кафето;Поне аз не видях в нито една телевизионна програма…Преди време беше подобно с диоксините – тогава поне нещичко се опитаха да обяснят, но пак за редовия зритал си остана мъгляво – отровни ли са, в какви дози, за какви организми и прочие.
  Питам се: Като родните „журналисти“ не отбират от химия и медицина, защо не поканят някого, за да обянсни простичко? И не ме пращайте в гугъла – тук говоря за масмедиите и степента на информираност на хората. А иначе – ако е за някакви айдъли,ясновидци и прочие глупотевини (вредни при това!) – ще научим и най-големи подробности…
  Ама че политика! Хайде,че дълго стана;

 34. 22 април 2009 @ 17:40

  Забелязвам, че упорито се пазят разни регистрирани „марки“. Онзи ден на телевизоро пак приказваха за нарушения на правата на потребителите – този път някакво такси искало да вземе на едни хора повече пари, тъй като щяло да пресече околовредното шосе. Обясниха, че законът, на който се позовал шофьорът, нямал нищо общо с твърденията му. И за пореден път пропуснаха да споменат компанията, за която работи той.

  Мъка!

 35. Badger #
  23 април 2009 @ 23:50

  Просто спирам да ям тунквани вафли – всякакви. И без това ве

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS