Коментари

 1. Mim #
  21 декември 2010 @ 17:31

  Лидълът е нещо като „Мангото“ в света на храните – за хората отвъд – среден към евтин клас, за нашата най-лошо платена класа – лукс и повод за нещо като фукария :(

 2. s1ay3rA #
  21 декември 2010 @ 17:45

  Използвам възможността да оставя първия коментар под този постинг. И да попитам г-н Еленков – какво точно е забележителното в тази снимка? По какъв начин точно „тези торби са гордост напоследък“?

  Аз естествено не очаквам, че г-н Еленков ще се мотивира в твърденията си. Не очаквам да отговори на тези мои въпроси. Защото той много пъти е отказвал да отговаря на подобни неудобни въпроси. Както казва той, политиката му за водене на този блог е „don’t complain – don’t explain“. Но като хвърляш едно толкова плоско обобщение, без да го мотивираш, то стои увиснало във въздуха.

  Забелязвам, че от известно време в този блог излизат снимки, които далеч не носят някакъв особен смисъл, история и т.н. Забелязвам също така, че в коментарите някои хора протестират срещу тенденцията да се блогват абсолютно безсмислени неща. Няма да се спирам на прословутото circa, което г-н Еленков вече употребява напук на всички, които се дразнят. Смятам, че публикуването на всяка цена е дразнещо и проява на неуважение към читателите.

  Разбира се, очаквам обичайната реакция – ако не ти харесва, не влизай и не чети. На тези, които излизат с такъв довод мога да кажа следното – следя този блог още от самото му начало и в началото влизах в него с огромен интерес. След това дойде един период, в който влизах няколко пъти на ден, за да видя за нов постинг, но такъв нямаше в продължеине на дни. Сега дойде периодът, в който влизам и виждам много постинги, но една немалка част от тях са снимки като горната.

  В един бъдещ момент вероятно ще спра да влизам изобщо, защото да публикуваш снимка като тази по-горе и да имаш претенциите че тя казва нещо, макар и имплицитно, са нелепи.

  Все пак, в края а тази дълга тирада, най-любезно моля Еленко, ако не да оправдае мотивацията си при публикуването на горната снимка, то поне да обясни и защити тезата „тези торби напоследък са много модерни“.

  Благодаря за вниманието!

 3. 21 декември 2010 @ 18:39

  S1AY3RA,

  Смисълът на тази снимка е важен за мен (и образуващото се консуматорско общество, колкото и да е мизерно) и обяснен прекрасно в коментар №1. Не бих могъл да го кажа по-добре.

  Колкото до качеството – спорно е. Много хора споделят, че им харесва новият хм, по-импресионистичен формат.

 4. 21 декември 2010 @ 21:18

  Еленко, трябваше да хванеш кадър на жена с по една торба на Лидъл във всяка ръка. Това вече щеше да е истинска класика, описваща най-точно модната истерична зависимост от супер-изгодните (бих казал малко съмнителни) промоционални оферти.

 5. S1AY3RA #
  21 декември 2010 @ 21:24

  Еленко,

  коментарът на зададените от мен въпроси прилича малко на начина, по който понякога правиш този блог. Оставяш другите да свършат твоята работа. Вместо да обясниш с твои думи какъв точо е смисълът на снимката, ти насочваш към коментар №1.

  Същото е и с постингите. Пускаш една зле композирана и с кофти фокус и цветове снимка на мъж (жена?) с торбичка Lidl и отдолу започват дискусии на тема „Раждането на консуматорското общество в постсоциалистическа България“.

  Винаги съм се впечатлявал от твоето кредо, възприето в началото – да създаваш оригинално съдържание. И винаги съм те уважавал за това, че поднасяш будещи размисъл истории и снимки.

  За съжаление виждам, че напоследък изневеряваш на концепцията за „оригинално съдържание“, като се оправдаваш с „импресионистичния формат“. Да, „съдържание“ има, но набързо заснето и публикувано от улицата. Разбирам да си заснел падането на кулите близнаци с телефона си и да си блогнал снимката в реално време. Това e пенсионерка с чанта Lidl на улицата, за бога!

  Дори не може да си сигурен, че в чантата има покупки от Lidl. Да кажем, че няма. Тогава ще кажеш – ето тя носи торбичката заради самата торбичка. Тогава аз бих те контрирал – „Ами, ако някой просто и е дал торбичката и тя хал-хабер си няма какво е това Lidl?“. Също ли говорим за зараждащото се консуматорско общество в България?

  Нещата, които обсъждаме могат да се обобщат с думата спекулация и всеки, който коментира подобни снимки трябва да се чувства манипулиран (умишлено или не) от автора.

 6. S1AY3RA #
  21 декември 2010 @ 21:31

  @lodiko,

  Прочетох коментара ти след като последният мой вече беше заминал. Доста се изкушавах дали да не напиша нещо подобно, но реших, че ще е доста назидателно. Все пак това е блогът на Еленко и той решава какво да снима и какво да пуска в него. Уважавам правото му на автор.

  Думата ми е за принципа – ако искаме да кажем нещо със снимка, текст и пр. – не би ли трябвало да се изразяваме максимално ясно, за да не оставяме впечатлението, че сме насмели някого случайно, от улицата, за да го изтипосаме в блога си? Защото точно това е впечатлението, което оставя снимката на жената с торбите. Не трябва ли да вложим малко мисъл, в това, което правим и да се опитаме да предадем тази мисъл на читателите на блога ни?

  Иначе аз бих могъл да коментирам горната снимка така – „Даааа… Поредният сив, гаден, зимен ден в София“. С какво моят коментар ще е по-нерелевантен от коментар №1, който Еленко посочи за обясняващ замисъла му. По-какъв начин зараждащата се консуматорска култура у нас прозира в тази снимка?

 7. gosho #
  21 декември 2010 @ 22:34

  Еленко,

  следващия път като снимаш нещо с Lidl просто замъгли търговската марка за да може изживяващият се за PR на тази търговска верига да миряса.

  Така ще се натоварвам по-малко от неокомсомолските и напълно неревалентни излияния.

  Имплицитно Аман!

 8. kyky #
  21 декември 2010 @ 22:39

  Тази торба на снимката има плоски дръжки. Възрастните хора в България ходят много, но поради стереотипите, че с раници ходят само клошарите, а с пазарски колички – селяните, са принудени да ползват неудобни торби, които режат пръстите.

 9. Kraftwerk #
  22 декември 2010 @ 0:04

  Аз пък мислех, че Lidl има за цел да се конкурира в ниските цени, вместо да се прави на манго.

 10. Пешо #
  22 декември 2010 @ 8:33

  Предлагам да се направят тениски с надпис „I’ve survived the battle for Lidl“ да се пуснат на Коледна промоция…

 11. 22 декември 2010 @ 10:31

  Не мисля, че са гордост. Да, цяла София разнася такива торбички. Но според мен не е, за да покажат, че са оцелели в битката за банани и олио (което не е малко). Торбите са големи и здрави и не се разпадат след първата употреба. Което е предпоставка по-възрастните да ги ползват многократно, разнасяйки каквото там разнасят (винаги съм се чудила защо повечето пенсионери ходят натоварени като шерпи?!).
  Btw, виждам също толкова много хора с торби от Била, Карфур, Фантастико и т.н.

 12. wlado #
  22 декември 2010 @ 11:02

  Аз лично не виждам нищо лошо в ЛИДЛ :)
  Магазина е малък близък е до мен(60 сек.) и не е пълен с боклуци като Кауфланд(нищо че собтвеника е една фирма), като поради неголемия избор се ограничавам в разходите. Доста от стоките са немски и не са лоши. Гледал съм изследване по ПРО7 и се оказа, че една и съща стока се продава от ЛИЛД и друга известна фирма със само двойна разлика в цената…

 13. Gavril #
  22 декември 2010 @ 17:35

  Основната причина да не ида в Лидл е проста и е следната:
  Парите за храна не са основното ми перо, така че дори да искам да спестя, нама да режа оттам.
  Второ – пазарувам за сам човек, което не е много, въпреки, че съм прасенце.
  От горните две произлиза – няма как да бъда заставен да се бутам в ужасяваща тълпа, за да купя 3 продукта, със сумарно спестяване от 2 лева. В най-добрия случай.
  Това казано, има хора, при които бюджета за храна е от основна важност, имат възможност да отидат в по-спокоен час и т.н.
  Всеки пазарува където иска. Стига да не са отровни, не виждам нищо лошо в дискаунт продуктите. Нито в свърхскъпото био. Защо още има полемика по въпроса не схващам…

 14. josh #
  23 декември 2010 @ 0:40

  @s1ay3rA
  прав си за доста неща

 15. 24 декември 2010 @ 2:44

  Полемиката би требвало да се завърти около „образуващото се консуматорско общество“ предполагам. Не се ли образува вече това общество, още ли не е завършил процесът? Има ли поне една страна, в която обществото не е консуматорско напоследък. Глупости са това. Няма как да промениш обществото и тенденциите. Само себе си можеш да промениш и да не бъдеш консуматор, ако ти стиска. Това не е отправено към автора, а по принцип.

Кажете нещо

Може да ползвате лек HTML. Email адресът ви остава скрит.

Абонирайте се за коментари през RSS